FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka
Dzisiaj jest 30 listopada 2020, 10:27 - pn
api-inhalacje.pl

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: 25 lutego 2016, 20:56 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 kwietnia 2014, 23:07 - wt
Posty: 340
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
Witam,posiadam ule wielkopolskie 10-cio ramkowe i do tej pory pracowałem na korpusach,od tego sezonu chciałbym rozpocząć gospodarkę na półnadstawkach.A ponieważ jestem początkującym proszę Was o radę jak rozpocząć i kiedy podawać półnadstawki z węzą.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lutego 2016, 22:39 - czw 

Rejestracja: 01 września 2013, 10:18 - ndz
Posty: 4926
Lokalizacja: woj. Śląskie, Beskid Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
Chcesz pracować na samych połówkach czy korpus + połówki na miód?

kkrzysztof1963 pisze:
kiedy podawać półnadstawki z węzą.

W tym czasie jak dodajesz cały korpus to w ulach gdzie chcesz dać połówki to je dajesz zamiast tego właśnie korpusu :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lutego 2016, 22:54 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 kwietnia 2014, 23:07 - wt
Posty: 340
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
BARciak pisze:
Chcesz pracować na samych połówkach czy korpus + połówki na miód?

Korpus + połówki na miód.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lutego 2016, 23:18 - czw 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 marca 2008, 22:33 - ndz
Posty: 963
Lokalizacja: Smęgorzów
kkrzysztof1963,
kkrzysztof1963 pisze:
A ponieważ jestem początkującym
to następne ule proponowałbym 12 ramkowe i połówki i tak jak piszeBARciak, tylko troche wcześniej dajesz pierwsza połówke a drugą zaś troche pużniej jak do tej pory cały korpus dawałeśu siebie , na początek przydało by sie troche suszu ale zawsze możesz wyciąć z całej ramki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lutego 2016, 23:25 - czw 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1287
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Jak już będziesz miał 10 ramek w gnieździe i zajmą się tą dziesiątą to dodajesz nadstawkę. Jeśli nie masz suszu to nic nie szkodzi, pojawi się pożytek to w trzy dni odbudują (choć gdybyś go miał to te trzy dni jesteś do przodu) ;)

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lutego 2016, 23:29 - czw 

Rejestracja: 01 września 2013, 10:18 - ndz
Posty: 4926
Lokalizacja: woj. Śląskie, Beskid Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
kkrzysztof1963 pisze:
BARciak pisze:
Chcesz pracować na samych połówkach czy korpus + połówki na miód?

Korpus + połówki na miód.


Dobry wybór. Ja tez tak pracuję. :)

stantom20 pisze:
[to następne ule proponowałbym 12 ramkowe i połówki i tak jak piszeBARciak, tylko troche wcześniej dajesz pierwsza połówke a drugą zaś troche pużniej jak do tej pory cały korpus dawałeśu siebie , na początek przydało by sie troche suszu ale zawsze możesz wyciąć z całej ramki


Nic dodać nic ująć. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2016, 08:10 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4280
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Jeden sezon tak próbowałem. Według mnie dużo przyjemniejsza w pracy jest 18.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2016, 09:29 - pt 

Rejestracja: 01 września 2013, 10:18 - ndz
Posty: 4926
Lokalizacja: woj. Śląskie, Beskid Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
adamjaku, każdy lubi co innego. Osobiście miałem 18 i się jej pozbyłem po 2 sezonach, bo dla mnie to była męka. Połówka Dadanta ma tą samą powierzchnię a dużo lepiej się na niej pracuje. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2016, 10:10 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4280
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Tylko rozmawiamy tutaj o jeszcze mniejszej rameczce - czyli 13 WLKP nie dadancie. Mam również dadanta 1/2 i wydaje mi się, ze pszczoły gorzej pracują na tej ramce. Chętnie bym się pozbył, ale ule refundowane, więc muszą stać.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2016, 13:45 - pt 

Rejestracja: 22 lutego 2011, 01:19 - wt
Posty: 454
Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
adamjaku pisze:
Tylko rozmawiamy tutaj o jeszcze mniejszej rameczce - czyli 13 WLKP nie dadancie. Mam również dadanta 1/2 i wydaje mi się, ze pszczoły gorzej pracują na tej ramce. Chętnie bym się pozbył, ale ule refundowane, więc muszą stać.


Refundowany sprzęt trzeba trzymać 5 lat. Dopiero po tym okresie można go sprzedać. Zastanawiam się jak wygląda kontrola i sprawdzanie gdzie dane korpusy się znajdują. Jak w moim przypadku kontrola uli byłaby w sezonie to współczuje kontrolerowi, który przyjedzie osobówką :)
A co do 1/2 dadanta to ja sobie chwalę i lepiej nie widzę choć 13 WLKP nie miałem więc porównania nie mam. Mam jednak apipoli kilka 115mm które dokładam do dadantów jako miodnie i powiem, że na wygląd rameczka malutka ale przy małych pożytkach super się sprawdza. A jeśli pożytki obfite to dostają kolejne korpusy. Dużo zależy od pożytków w danym regionie.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2016, 18:34 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 kwietnia 2014, 23:07 - wt
Posty: 340
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
Jarek pisze:
Jak już będziesz miał 10 ramek w gnieździe i zajmą się tą dziesiątą to dodajesz nadstawkę. Jeśli nie masz suszu to nic nie szkodzi, pojawi się pożytek to w trzy dni odbudują (choć gdybyś go miał to te trzy dni jesteś do przodu) ;)

Jarek
stawiając nadstawkę dajemy pod nią kratę aby matka tam nie czerwiła?

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2016, 19:42 - pt 
Tak.


Na górę
  
 
Post: 26 lutego 2016, 19:50 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3385
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Ks. Tomasz pisze:
adamjaku pisze:
Tylko rozmawiamy tutaj o jeszcze mniejszej rameczce - czyli 13 WLKP nie dadancie. Mam również dadanta 1/2 i wydaje mi się, ze pszczoły gorzej pracują na tej ramce. Chętnie bym się pozbył, ale ule refundowane, więc muszą stać.


Refundowany sprzęt trzeba trzymać 5 lat. Dopiero po tym okresie można go sprzedać. Zastanawiam się jak wygląda kontrola i sprawdzanie gdzie dane korpusy się znajdują. Jak w moim przypadku kontrola uli byłaby w sezonie to współczuje kontrolerowi, który przyjedzie osobówką :)
A co do 1/2 dadanta to ja sobie chwalę i lepiej nie widzę choć 13 WLKP nie miałem więc porównania nie mam. Mam jednak apipoli kilka 115mm które dokładam do dadantów jako miodnie i powiem, że na wygląd rameczka malutka ale przy małych pożytkach super się sprawdza. A jeśli pożytki obfite to dostają kolejne korpusy. Dużo zależy od pożytków w danym regionie.
Pozdrawiam

Jestem w tym roku po takiej kontroli. Ule brałam w 2014 i 2015. W magazynie policzyliśmy nowe, posprawdzał ilości i oznaczenia, następnie kazał pokazać z zeszłego roku. Połowa była zasiedlona, to tylko zliczył a te w magazynie sprawdził, czy są opisane. U mnie są wypalone opalarką. I tyle, wszystko się zgadzało. Zapytał czy brałam inne ule wcześniej. Poza tym papiery.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2016, 21:47 - pt 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 21:51 - pn
Posty: 842
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Miałem pszczoły w wielkopolskich, dadana i nie zawsze wiosną wchodziły do półnadstawek, gdy była krata odgrodowa, wolały się wyroić a nie weszły nad krate. Dlatego obecnie stawiam półnadstawke bez kraty i po kilku dniach, gdy weszły do półnadstawki zakładam krate. To tyle z mojego doświadczenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2016, 07:51 - sob 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1287
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
zento pisze:
Miałem pszczoły w wielkopolskich, dadana i nie zawsze wiosną wchodziły do półnadstawek, gdy była krata odgrodowa, wolały się wyroić a nie weszły nad krate. Dlatego obecnie stawiam półnadstawke bez kraty i po kilku dniach, gdy weszły do półnadstawki zakładam krate. To tyle z mojego doświadczenia.



Tez tak miałem w przypadku krat winidurowych. Problem rozwiazuje przełożenie ramki z czerwiem do miodni jeśli jest to możliwe lub użycie kart metalowych.

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2016, 09:10 - sob 

Rejestracja: 01 września 2013, 10:18 - ndz
Posty: 4926
Lokalizacja: woj. Śląskie, Beskid Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
Jarek pisze:
Tez tak miałem w przypadku krat winidurowych. Problem rozwiazuje przełożenie ramki z czerwiem do miodni jeśli jest to możliwe lub użycie kart metalowych.


Jarek, w przypadku o którym piszemy nie ma takiej możliwości bo w gnieździe jest cała ramka a nad kratą połówka.
Mi przy każdym rodzaju kraty spokojnie przechodzą do nadstawki, więc to chyba nie od tego zależy. :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2016, 10:05 - sob 
zento pisze:
Miałem pszczoły w wielkopolskich, dadana i nie zawsze wiosną wchodziły do półnadstawek, gdy była krata odgrodowa, wolały się wyroić a nie weszły nad krate.
zmienił bym matkę i po problemie, są niektóre pszczoły szczególnie linii kaukaskich, które mniej chętnie przechodzą w górę.


Na górę
  
 
Post: 27 lutego 2016, 10:28 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 2871
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Bo nadstawki /miodnie dajemy kiedy są ku temu warunki a nie dlatego że tak robia inni albo Nam sie tak wydaje :oczko: to jedno ,drugie pszczoły chętniej adoptują mniejsze powierzchnie [zwłaszcza na wiosne] atrakcyjnosc takich miodni zwiększa obecnosć w nich nieosuszanych plastrów :okok:

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2016, 12:29 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 23:40 - śr
Posty: 1086
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
Można i sytą spryskać plastry i też pójdą osuszyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2016, 12:32 - sob 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 23:00 - pn
Posty: 4358
Lokalizacja: stare polichno
Zdzisław. pisze:
atrakcyjnosc takich miodni zwiększa obecnosć w nich nieosuszanych plastrów :okok:

..., lub spryskanie ramek rzadką syta miodową .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2016, 14:09 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 2871
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
zbycho81, paraglider,
Zgoda - mozna ,ale po co ta dodatkowa robota ?
Po co podawać plastry do osuszania w okresie wzmozonych rabunków ?

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2016, 17:52 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 stycznia 2011, 09:09 - pn
Posty: 1246
Lokalizacja: Busko-Zdrój woj.świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
Zdzisław. pisze:
Po co podawać plastry do osuszania w okresie wzmozonych rabunków ?

_________________


Pewnie, że prościej tylko czy czasami nie zapleśnieją ?.


pozdrawiam

_________________
sklep internetowy ModneButy.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2016, 20:11 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 2871
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
komeg, nie miałem takiego przypadku,magazynuje w korpusach w pomieszczeniu pod dachem.
Wazne zeby nie lezały ani nocy gdzieś zapomniane bo wtedy matylica pewna z miodarki w korpus i w szczelny "komin".

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2016, 21:48 - sob 

Rejestracja: 21 lipca 2008, 21:38 - pn
Posty: 1114
Lokalizacja: Małopolska
zento pisze:
Miałem pszczoły w wielkopolskich, dadana i nie zawsze wiosną wchodziły do półnadstawek, gdy była krata odgrodowa, wolały się wyroić a nie weszły nad krate. Dlatego obecnie stawiam półnadstawke bez kraty i po kilku dniach, gdy weszły do półnadstawki zakładam krate. To tyle z mojego doświadczenia.


Tak jak koledzy piszą jedna lub dwie nieosuszone ramki w nadstawce i wejdą , jeszcze mi się nie zdarzyło aby taka ramka przez zimę spleśniała.
Drugie wyście przytrzymać gniazdo ciaśniej na niepełnym korpusie, dać najpierw nadstawkę i też wejdą z ciasnoty.
Nie dawać na początek kraty, (tak jak robisz) , tylko matka wejdzie i poczerwi również na trutnia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lutego 2016, 14:07 - ndz 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 23:00 - pn
Posty: 4358
Lokalizacja: stare polichno
anZag pisze:
Nie dawać na początek kraty, (tak jak robisz) , tylko matka wejdzie i poczerwi również na trutnia

Zamiast kraty folia , nie dociągnięta z jednej strony do ścianki na odległość około 1,5 cm . Ramki w nadstawce ustawione pod kątem prostym w stosunku do gniazdowych . Spryskanie ramek sytą przyśpiesza zagospodarowanie nowej kondygnacji . Matka w takim układzie - nie przechodzi .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 marca 2016, 09:02 - śr 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 25 lutego 2016, 14:47 - czw
Posty: 22
Lokalizacja: Konin
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Konin
Panowie ja też gospodaruje na wielkopolskich i do tej pory na dużych korpusach. Chciałbym w tym roku z półnadstawkami, ale niestety nie mam suszu i muszę się ich dorobić przez podanie ramek z węzą. Jest sens postawić na gnieździe dwie pół nadstawki i naprzemiennie powkładać normalną ramkę z suszem za nią dwie małe ramki z węzą (jedna nad drugą - widziałem to gdzieś na youtube), potem znowu duża ramka z suszem i znowu dwie małe z węzą itd.... ? Z taka metodą chyba trochę więcej pracy, bo trzeba będzie za jakiś czas rozłożyć miodnie i powkładać małe ramki i zrobić coś z tymi dużymi. Zależy mi na jak najszybszym uzyskaniu odbudowanych ramek niskich, więc z tego co piszecie rozumiem, że żeby postawić półnadstawkę z samą węzą trzeba poczekać na dobry pożytek?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 marca 2016, 09:08 - śr 
sulek19, jak powkładasz naprzemiennie to te stare ramki będa miały powydłużane komórki tzn. znacznie głebsze a te podane z węzą będa nieprawidłowo odbudowane. Jak rodzina dojdzie Ci do siły roboczej 10 ramek wlkp a na 7 z nich będziesz miał czerw połóż kratę odgrodową na gniazdo i cały półkorpus z węzą, jak odrobią pomiędzy ten półkorpus a gniazdo dasz kolejny z węzą nie zdejmując przy tym tego już odbudowanego. Jeśli zamierzasz przejść całkowicie na gospodarke na 1/2wlkp wówczas dostawiając półkorpusy nad gniazdo kraty być nie musi bo wtedy matka pójdzie czerwić w górę na odbudowywanych plastrach 1/2 wlkp, z czasem zabierzesz stare gniazdo z dołu, zestawisz oba 1/2 wlkp na dennicę położysz kratę a stare gniazdo do wytopu bo czerwiu w nim już być nie powinno, jeśli by był to na górę na te dwa 1/2 krata i pełny na nią i jak się wygryzie czerw wówczas do wytopu i kolejna półnadstawka na miejsce pełnego i niech budują.


Na górę
  
 
Post: 16 marca 2016, 09:39 - śr 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 25 lutego 2016, 14:47 - czw
Posty: 22
Lokalizacja: Konin
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Konin
Nie mam jeszcze zbytnio doświadczenia i sam nie wiem czy chce przejść zupełnie na gospodarkę 1/2 wlkp. Jest to wygodniejsze rozwiązanie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 marca 2016, 09:44 - śr 

Rejestracja: 11 kwietnia 2011, 14:34 - pn
Posty: 454
Lokalizacja: Andrychów
Zaczynając z półkorpusami wyjąłem czysty susz z dołu,podzieliłem na pół,wstawiłem do ramek/kilka/uzupełniłem węząi wstawiłem na górę.Na dole uzupełniłem węzą.Wczasie dobrego zbioru za tydzień miałem gotowe ramki na górze.Spróbuj tak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 marca 2016, 09:46 - śr 
sulek19, nie powiem Ci bo ja gospodaruje na 2 x pełny + 1 x 1/2 wlkp a jak jest potrzeba to i drugi 1/2 wlkp dostawiam. Same półkorpusy to raczej przy małych i krótkotrwałych pożytkach ale jako miodnie a gniazdo raczej na jednym pełnym.


Na górę
  
 
Post: 16 marca 2016, 09:54 - śr 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1287
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
CarIvan pisze:
sulek19, jak powkładasz naprzemiennie to te stare ramki będa miały powydłużane komórki tzn. znacznie głebsze a te podane z węzą będa nieprawidłowo odbudowane..


A więc jak dodawać ramki z węzą do miodni? Ja zawsze dawałem ramki z suszem po bokach a węzę w środek. Nie kojarzę żeby odbudowywaly źle ale też nie mogę tego wykluczyć. Jak więc dodawać nadstawki mając węzę i susz?

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 marca 2016, 10:06 - śr 
Jarek pisze:
Ja zawsze dawałem ramki z suszem po bokach a węzę w środek.
no i prawidłowo, można też ramki z suszem w środek a węzę na boki ale nie naprzemiennie.


Na górę
  
 
Post: 16 marca 2016, 10:13 - śr 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 25 lutego 2016, 14:47 - czw
Posty: 22
Lokalizacja: Konin
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Konin
Problem jeszcze chyba będzie z wymianą ramek w gnieździe, bo jeśli chciałbym od początku sezonu "odświeżyć" gniazdo, to jak na gnieździe będzie półnadstawka to już do niej nie włożę wyjętej ramki z gniazda. No właśnie tu mam problem, bo muszę oprawować jakąś metodę, żeby i zrobić sobie półnadstawki z samej węzy i żeby wymienić jak najwięcej plastrów w gnieździe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 marca 2016, 10:19 - śr 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1287
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
sulek19 pisze:
Problem jeszcze chyba będzie z wymianą ramek w gnieździe, bo jeśli chciałbym od początku sezonu "odświeżyć" gniazdo, to jak na gnieździe będzie półnadstawka to już do niej nie włożę wyjętej ramki z gniazda. No właśnie tu mam problem, bo muszę oprawować jakąś metodę, żeby i zrobić sobie półnadstawki z samej węzy i żeby wymienić jak najwięcej plastrów w gnieździe

Ja nie mając suszu na 1/2 po prostu dałem węzę. Kilka dni nic nie ruszyły ale tylko pojawił się rzepak i korpus odbudowany w 3 dni. Potem już z górki ;)
Co do wymiany ramek w gnieździe to najlepiej odkłady lub wiosną albo jesienią wycofujac za zatwór dać te najstarsze na których nie ma czerwiu.

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 marca 2016, 10:31 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3323
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Kolego ja jak zaczynałem taką gospodarkę to dałem wszystkim rodzinom
po półnadstawce na gniazdo i tyle w ciągu sezonu odrobiły po 3 korpusy 1/2 i naniosły miodu . Przy pierwszej 1/2 nie dawałem kraty do puki nie wzięły się porządnie do roboty .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 marca 2016, 11:05 - śr 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 21:51 - pn
Posty: 842
Lokalizacja: zachodniopomorskie
sulek19, prowadze ule 1/2D i powiem, źe od razu wymień pełny korpus na 2 połówki, gdy nie masz w gnieżdzie pełnego korpusu ramek np. 10szt tylko 6-7 ramek to do pełnego gniazda daj ramki 1/2na kaźdy półkorpus, a ramki pełne bez czerwiu przesuń na boki. Gdy ramki 1/2 w gnieździe będą odbudowane i zaczerwione, wkładasz je do nowego półkorpusu i uzupełniasz rameczkami z węzą, następnie stawiasz go na dennicę zganiasz matkę do niego, a dwa półkorpusy z pełnymi ramkami dajesz nad kratę, gdy wygryzie się czerw z pełnych ramek i zaleją je miodem odwirowujesz a w ich miejsce idą małe rameczki i cały ul ma odbudowane wszystkie ramki 1/2, a później to praca na pełnych półkorpusach. :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 marca 2016, 15:19 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 7560
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
przy wielkopolskim można poświęcić kilka standardowych ramek suszu na rodzine i po przecięciu na pół i dobiciu brakującej części listewek mamy baze od której można wystartować bo na samą węze nie zawsze chcą przejść tak szybko jakbyśmy tego chcieli

_________________
Pokora i uległość tylko do wzmocnienia i utrwalenia niewoli prowadzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 października 2016, 08:46 - ndz 

Rejestracja: 28 sierpnia 2016, 10:47 - ndz
Posty: 136
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zachodniopomorskie
Dostałem ramki z suszem 1/2 wielkopolsk. 360x120 , czytałem że 1/2 to wymiar 360x130. Pszczelarstwo rozpocznę od wiosny i teraz robię korpusy. Czy te ramki można wstawiać do nadstawek standardowych ,czy mam zmniejszyć nadstawki o 1 cm ,czy to jest zrobione po to by dwie ramki 1/2 pasowały z ramką pełną ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 października 2016, 09:40 - ndz 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 21:51 - pn
Posty: 842
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Strzelec66, tak jak napisałeś dwie ramki 1/2maja dać 1 ramke pełna. W moim przypadku 1/2dadan wysokość ramki po zewnetrznej ma 14,5cm i miedzy ramkami ma być luz 1cm, wówczas dwie ramki plus luz daje pełna ramke dadana. W Twim przypadku ramka 1 /2 wielkopolska po zewnetrznej powinna miec 12,5cm dwie plus luz daje pełna wielkopolską tj. 26cm.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 października 2016, 11:06 - ndz 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 23:00 - pn
Posty: 4358
Lokalizacja: stare polichno
Ramka półnadstawkowa Wlkp. ma mieć wymiar 36cm x 13cm . Spokojnie te niższe możesz dać do miodni , co najwyżej coś ci tam pod ramką nadbudują . Nie zmieniaj wysokości korpusu do ramki , bo ramka ma krótką żywotność . Następne które zrobisz - czy kupisz , niech będą prawidłowe .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 października 2016, 11:10 - ndz 

Rejestracja: 01 września 2013, 10:18 - ndz
Posty: 4926
Lokalizacja: woj. Śląskie, Beskid Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
paraglider, ramka 36x12,5 to książkowy standard ramki 1/2 wlkp. Ramka która obecnie funkcjonuje czyli 36x13 to niedawny wynalazek dla "ułatwienia" pracy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 października 2016, 19:07 - ndz 

Rejestracja: 28 sierpnia 2016, 10:47 - ndz
Posty: 136
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zachodniopomorskie
Dzięki za rady.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 października 2016, 19:34 - pn 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1287
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
BARciak pisze:
paraglider, ramka 36x12,5 to książkowy standard ramki 1/2 wlkp. Ramka która obecnie funkcjonuje czyli 36x13 to niedawny wynalazek dla "ułatwienia" pracy.

Jednak korpusy nadstawkowe kupowane u większości producentów są takich wymiarów że trzeba do nich dawać ramkę 13cm

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 października 2016, 19:50 - pn 

Rejestracja: 01 września 2013, 10:18 - ndz
Posty: 4926
Lokalizacja: woj. Śląskie, Beskid Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
Jarek pisze:
Jednak korpusy nadstawkowe kupowane u większości producentów są takich wymiarów że trzeba do nich dawać ramkę 13cm


Bo ta ramka stała się bardziej popularna niż 12,5.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 października 2016, 20:31 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3323
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Jarek pisze:
Jednak korpusy nadstawkowe kupowane u większości producentów są takich wymiarów że trzeba do nich dawać ramkę 13cm
I tu jest mały problem bo każdy robi jak mu się podoba a nieświadomi kupują i robi się zamieszanie a wstawienie ramki gniazdowej do 2 połówek skutkuje dziką zabudową pod ramką .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 października 2016, 20:32 - pn 

Rejestracja: 01 września 2013, 10:18 - ndz
Posty: 4926
Lokalizacja: woj. Śląskie, Beskid Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
wiesiek33 pisze:
I tu jest mały problem bo każdy robi jak mu się podoba a nieświadomi kupują i robi się zamieszanie a wstawienie ramki gniazdowej do 2 połówek skutkuje dziką zabudową pod ramką .


I dla tego lepsze 12,5.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 października 2016, 21:04 - pn 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1287
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Ja się przymierzalem do robienia nadstawek na ramkę 12,5 żeby można było na dwa takie dać 1 pełny korpus ale nigdzie ramki 12,5 kupić się nie da (chyba że na zamowienie) więc zrobiłem na 13. Teraz trochę żałuję.

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 października 2016, 21:07 - pn 

Rejestracja: 28 sierpnia 2016, 10:47 - ndz
Posty: 136
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zachodniopomorskie
Czyli pszczoła przejdzie na tą nadstawkę jeżeli odstęp między nadstawką a korpusem będzie większy niż 1 centymetr (czyli 1,5-2cm)? czy połżyć na ramkę listewkę ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 października 2016, 21:18 - pn 

Rejestracja: 01 września 2013, 10:18 - ndz
Posty: 4926
Lokalizacja: woj. Śląskie, Beskid Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
Strzelec66 pisze:
Czyli pszczoła przejdzie na tą nadstawkę jeżeli odstęp między nadstawką a korpusem będzie większy niż 1 centymetr (czyli 1,5-2cm)? czy połżyć na ramkę listewkę ?


Przejdzie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 października 2016, 13:08 - wt 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 23:00 - pn
Posty: 4358
Lokalizacja: stare polichno
wiesiek33 pisze:
wstawienie ramki gniazdowej do 2 połówek skutkuje dziką zabudową pod ramką .

Nie zawsze - tylko wtedy kiedy maja ochotę . Przynajmniej mają zajęcie a nadbudówkę , jednym pociągnięciem dłuta można usunąć i nic się nie dzieje .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Słoje 900   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji