FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka
Dzisiaj jest 30 listopada 2020, 09:58 - pn
api-inhalacje.pl

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 892 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
Post: 19 grudnia 2015, 22:13 - sob 

Rejestracja: 13 kwietnia 2012, 22:42 - pt
Posty: 264
Lokalizacja: Bolesławiec
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie 12 r.
adamjaku pisze:
Próbowałem zganiać na samą węzę na dolny korpus, bez czerwiu - matki przestawały czerwić, pszczoły zostawały na górze.. tego sposobu nie polecę.
Wystarczy przełożyć 2-3 ramki z czerwień otwartym pod kratę i po problemie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 00:17 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 12:44 - czw
Posty: 3102
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
fijolek pisze:
Wystarczy przełożyć 2-3 ramki z czerwień otwartym pod kratę i po problemie.

Jak to się ma do gospodarki korpusowej ,która przy tak niskiej ramce powinna mieć miejsce.. Skoro trzeba żąglować ramki w tym typie ula, po co trzymać ją w pasiece.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 00:51 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3385
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
mendalinho pisze:
fijolek pisze:
Wystarczy przełożyć 2-3 ramki z czerwień otwartym pod kratę i po problemie.

Jak to się ma do gospodarki korpusowej ,która przy tak niskiej ramce powinna mieć miejsce.. Skoro trzeba żąglować ramki w tym typie ula, po co trzymać ją w pasiece.

Nie trzeba żąglować ramkami. Ja osobiście zmieniam jedynie korpusy, zdarza się że dostawiam trzeci. Mam ramkę 16cm.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 14:43 - ndz 

Rejestracja: 21 listopada 2009, 21:49 - sob
Posty: 870
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
jerzy9666 pisze:
adamjaku pisze:
Jeśli masz węzę 5,1 to właściwa ilość. Tylko po co chcesz zmieniać. Na gniazda składają się 2 korpusy. 22 ramki to już duża powierzchnia dla matki.. i na zapasy. Jeden korpus to za mało przy tej wysokości rameczki..

Mam pytanie czy ograniczałeś matki w sezonie na jednym korpusie czy gniazdo trzymałeś cały czas na dwóch korpusach ,pytam z ciekawości bo ja mam 20 rodzinek na ramce 3/4 wielkopolskiej i nie ograniczałem matek tylko cały czas miały do dyspozycji dwa korpusy do czerwienia.
Zastanawiam się czy nie myślały by o drzewie jeśli by matka nie miała gdzie czerwić .


Zadając pytanie chodziło mi o ograniczenie matki w czerwieniu a nie o dokładanie korpusu z węzą do czerwienia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 15:04 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 7560
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
adamjaku pisze:
Próbowałem zganiać na samą węzę na dolny korpus, bez czerwiu - matki przestawały czerwić, pszczoły zostawały na górze.. tego sposobu nie polecę.

_________________


zabrać matke z całym korpusem dać jeszcze jeden z węzą na to krata i po temacie

_________________
Pokora i uległość tylko do wzmocnienia i utrwalenia niewoli prowadzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 15:10 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4280
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Jerzy - Puszczając matkę na korpus węzy, bez czerwiu obok - to idealne ograniczenie - 2 tygodnie nie czerwiła, do momentu aż na górze nie wygryzły się pszczoły. Fakt, ze w tym roku to tylko testy były.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 grudnia 2015, 18:00 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3385
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Jeśli się chce zwiększyć kubaturę gniazda na małej ramce, ja mam 16cm, podstawiam korpus od dołu 2 ramki suszu i węzę. Matka nie wstrzymuje czerwienia i pomału przechodzą do dołu. Czas przechodzenia jest różny, zależy od temperatury i pożytku. Im cieplej i obficiej tym szybciej.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2016, 15:00 - pn 

Rejestracja: 16 kwietnia 2013, 20:22 - wt
Posty: 54
Lokalizacja: Pniewy
Ule na jakich gospodaruję: ule wielkopolskie 18 cm
Witam Wszystkich,
Korzystając z wolnego czasu (na dworze mróz), chciałem zapytać Koleżanki i Kolegów w jaki sposób zazimowaliście rodziny na ramce skróconej?
Jaka wielkość gniazda, jaki układ korpusów, Dennica osiatkowana otwarta czy zamknięta... ewentualnie jaka ilość pokarmu na zimę... inne zabiegi, spostrzeżenia z lat ubiegłych... ?

Tym samym zacznę od siebie...
Gniazda na 20-stu ramkach (2 korpusy), pod spód korpus pusty, dennica osiatkowana otwarta, wylotek zmniejszony do około 6cm.
Wszystkie rodziny w podobnej sile, każdą podkarmiłem około 16-toma litrami syropu.
Mam nadzieję, że wszystko będzie ok:-)
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2016, 15:40 - pn 

Rejestracja: 02 stycznia 2014, 22:47 - czw
Posty: 389
Lokalizacja: okolice Piły
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Płytnica
michalka23---A ile w tych 16 litrach syropu było cukru

_________________
Dla przyjaciół Zdzisiek,dla pszczółek wielbiciel.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2016, 16:00 - pn 

Rejestracja: 16 kwietnia 2013, 20:22 - wt
Posty: 54
Lokalizacja: Pniewy
Ule na jakich gospodaruję: ule wielkopolskie 18 cm
Syrop 3:2 więc ponad 12 kg.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2016, 16:08 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 listopada 2010, 21:00 - czw
Posty: 283
Lokalizacja: Dobrociesz
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski,wielkopolski h16
Ja zazimowałem na 14 ramkach przeciętnie(od 10 5+5 do 20) Według mnie zimowanie na pełnych korpusach bez wystarczającej siły to pomyłka. Trzeba zalać gniazda,a to z 20 kg na rodzinę,pszczółki się wymęcza a po co.Nie zalejemy gniazd w porę,nie ograniczymy matek w czerwieniu itd.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2016, 16:13 - pn 

Rejestracja: 16 kwietnia 2013, 20:22 - wt
Posty: 54
Lokalizacja: Pniewy
Ule na jakich gospodaruję: ule wielkopolskie 18 cm
Do podobnego spostrzeżenia doszedłem, jak tak sobie o tym myślałem, ale rodzinki już były dawno zazimowane, no ale zobaczymy co się będzie działo, jakie rezultaty wynikną na wiosnę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2016, 16:24 - pn 

Rejestracja: 02 stycznia 2014, 22:47 - czw
Posty: 389
Lokalizacja: okolice Piły
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Płytnica
Jeśli 12 kg to powinno być OK,pod warunkiem że nie są za silne rodziny .Piszesz że na 2 korpusach , no nie ,wiem jak rozłożyły sobie pokarm ,tu mam obawy co do ilości ramek na 2 korpusach .Dennice otwarte to i dobrze.Zdzisiek

_________________
Dla przyjaciół Zdzisiek,dla pszczółek wielbiciel.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2016, 20:23 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3385
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Ja mam ramki 16cm, gruba deska bez ocieplenia. Zimuję na dwóch korpusach, wysoka dennica.
Rodziny zimuję na dwóch korpusach po 10 ramek, zostawiłam sporo miodu na bokach, środek 14-15kilo cukru. Łączone rotacyjnie, po 18 kilo.
Odkłady 2x7 lub 8, 12-15 kilo cukru.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2016, 21:20 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 2845
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
michalka23 pisze:
Syrop 3:2 więc ponad 12 kg.

16 litrów syropu 3:2 - to 9,6 kg cukru, na przerób zużyły ca. 1,6 to zostało 8.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef - pszczelarz na 10 ulach za stodołą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2016, 21:52 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 listopada 2010, 21:00 - czw
Posty: 283
Lokalizacja: Dobrociesz
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski,wielkopolski h16
idzia12, Ja tez mam h 16,marzy mi się gospodarka rotacyjna, ale narazie rozwijam pasiekę i musi to zostac w sferze marzeń. Testowałem korpusy z pojedynczej deski ale zrezygnowałem, nie ze względu na zimę a ze względu na rozwój wiosenny. Na wiosnę matka czerwi w jednym korpusie,zazwyczaj górnym,mając za ostatnią ramką zimną deskę nie zaczerwia jej,przynajmniej u mnie tak było.Troche więcej roboty ale robię ocieplane korpusy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2016, 22:42 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 lutego 2013, 13:57 - pn
Posty: 378
Lokalizacja: Mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: Wlp z ramką 18 cm
Ja za zimowałem na dwu korpusach ale po 9 ramek na korpus w silniejszych rodzinkach , a w słabszych 2 x 7 lub 2 x 8 ( nowe odkłady)
Ramki ustawiałem skupione centralnie zostawiając po bokach kominy wentylacyjne zabudowa zimna. Dennice siatkowe do połowy grudnia miałem otwarte ale później zasunąłem wkładki dennicowe PCV żeby chronić kłąb przed podmuchami wiatru w zimie , ale mam otwarte okienka rewizyjne z tyłu ula na całą szerokość i to zapewnia wg mnie optymalna wentylacje w okresie zimowym. Po oblocie wiosennym myślę te okienka całkowicie zamknąć. Ilość pokarmu nie liczyłem ale do dotąd aż przestały pobierać.
Tadek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2016, 19:16 - wt 

Rejestracja: 16 kwietnia 2013, 20:22 - wt
Posty: 54
Lokalizacja: Pniewy
Ule na jakich gospodaruję: ule wielkopolskie 18 cm
JM pisze:
michalka23 pisze:
Syrop 3:2 więc ponad 12 kg.

16 litrów syropu 3:2 - to 9,6 kg cukru, na przerób zużyły ca. 1,6 to zostało 8.


Chyba nie zupełnie... 12 kg cukru daje nam 7,2 litra po rozpuszczeniu
proporcja 3:2 (12 kg cukru/8 litrów wody) daje nam dokładnie 15,2 litra syropu 3:2.
a wlewałem na pewno po 16 litrów może w niektórych ciut więcej, więc po 12 kg cukru na pewno mają a nawet więcej.
Bynajmniej ja to tak liczyłem.
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2016, 19:20 - wt 

Rejestracja: 16 kwietnia 2013, 20:22 - wt
Posty: 54
Lokalizacja: Pniewy
Ule na jakich gospodaruję: ule wielkopolskie 18 cm
a przy okazji zapytam, czy na wiosnę ścieśniacie gniazda, ujmując ramek i wkładając zatwory... i kiedy to robicie, po oblocie czy można już wcześniej?
Czy ma sens to robić jak temperatura podejdzie i w miarę ustabilizuje się na poziomie około 6-8 stopni?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2016, 19:24 - wt 
michalka23, jak silne rodziny nic robić nie musisz, jak średnie i słabsze dostosuj ilość ramek do siły rodziny po oblocie, sprawdź stan zapasów, jak masz możesz dać zatwory albo jakieś boczne ocieplenia/e i tyle.


Na górę
  
 
Post: 05 stycznia 2016, 19:29 - wt 

Rejestracja: 16 kwietnia 2013, 20:22 - wt
Posty: 54
Lokalizacja: Pniewy
Ule na jakich gospodaruję: ule wielkopolskie 18 cm
Dzięki CarIvan za szybką odpowiedź... czy w lutym w takich temp jak pisałem wyżej można zaglądać czy lepiej tego unikać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2016, 19:33 - wt 
michalka23 pisze:
Dzięki CarIvan za szybką odpowiedź... czy w lutym w takich temp jak pisałem wyżej można zaglądać czy lepiej tego unikać?
Po co zaglądać? jak zimujesz na dwóch korpusach 18-stakach i mają dość papu a przy tym jest siła to po oblocie kontrola i tyle, dopiero od kwietnia coś więcej można działać jak będzie z 12-15 °C na plusie. Kolega adamjaku na tej ramce gospodaruje, może coś podpowie.


Na górę
  
 
Post: 05 stycznia 2016, 20:55 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 2845
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
michalka23 pisze:
JM pisze:
michalka23 pisze:
Syrop 3:2 więc ponad 12 kg.

16 litrów syropu 3:2 - to 9,6 kg cukru, na przerób zużyły ca. 1,6 to zostało 8.


Chyba nie zupełnie... 12 kg cukru daje nam 7,2 litra po rozpuszczeniu
proporcja 3:2 (12 kg cukru/8 litrów wody) daje nam dokładnie 15,2 litra syropu 3:2.
a wlewałem na pewno po 16 litrów może w niektórych ciut więcej, więc po 12 kg cukru na pewno mają a nawet więcej.
Bynajmniej ja to tak liczyłem.
Pozdrawiam.

Zgada się, dobrze liczyłeś, kilogram cukru to tylko ca. 0,6 litra, ja stary miodosytnik, a coś mnie zamroczyło.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef - pszczelarz na 10 ulach za stodołą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2016, 21:05 - wt 

Rejestracja: 16 kwietnia 2013, 20:22 - wt
Posty: 54
Lokalizacja: Pniewy
Ule na jakich gospodaruję: ule wielkopolskie 18 cm
Niekiedy tak bywa:-) ale najważniejsze, że nie miałeś racji;-) oczywiście dla moich pszczółek:-)
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2016, 22:56 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4280
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
W moim odczuciu 12kg cukru rozproszone po 20 ramkach to niebezpieczna sytuacja. Wszystko zależy od stanu początkowego pokarmu. Ja nie zimuję silniej niż 2x8 ramek, nawet po łączeniu. Staram się zostawić im około 2-3 ramek pustych w środku gniazda, cała góra zalana, dolne boczne zalane, najlepiej z pierzgą, przynajmniej zewnętrzne. Tylko ja z pszczołami raczkuję, ramkę 18 poznaję od 2 sezonów. I cały czas obserwuję. I wiem jedno - w tym roku pszczoły zimują ostatni rok na pasieczysku pod domek. Jest tu zimno i mokro, ciągły cień od olbrzymiej sosny u sąsiada. Inaczej zachowują się pszczoły na pozostałych stanowiskach.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2016, 23:22 - wt 

Rejestracja: 16 kwietnia 2013, 20:22 - wt
Posty: 54
Lokalizacja: Pniewy
Ule na jakich gospodaruję: ule wielkopolskie 18 cm
Ja również raczkuję z pszczołami, także cały czas się uczę, a że czasu mało to braki są...
po miodobraniu pszczoły jeszcze nosiły, następnie je podkarmiałem ok. 400 ml na czerwienie, następnie było leczenie i karmienie zimowe.
Rodziny wyglądały bardzo dobrze, zapasy, pierzga dużo czerwiu, widzisz kiedyś przeczytałem na forum o minimum pracy przy ulu, że pszczoły kiedy są silne i zdrowe same sobie wszystko poukładają najlepiej, spodobało mi się to myślenie... mam nadzieję, że faktycznie tak jest:-)
Zima 2013/2014 przebiegła bardzo pomyślnie, rozwój był bardzo dobry, chociaż dałem dużo więcej pokarmu z którym musiałem się później trudzić, żeby go pszczoły wybrały...
Ja na wiosnę również przenoszę ule, bo obecna ich lokalizacja nie jest zbytnio odpowiednia, droga asfaltowa około 10-15 metrów i praktycznie z każdej strony przewiew, a od wschodu to już bardziej by się nie dało:-)
przed oblotem (mam nadzieję) idą można powiedzieć w las, tzn. działka przy lesie osłonięta od północy i wschodu,chyba jedyny minus, słoneczko latem zaczyna tam operować koło godziny 9, tzn. w tym miejscu w którym chcę te ule ustawić, ale świeci za to do wieczora, ule będą stały praktycznie w akacji:-) zobaczymy jak to wszystko wyjdzie...?:-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2016, 23:32 - wt 

Rejestracja: 16 kwietnia 2013, 20:22 - wt
Posty: 54
Lokalizacja: Pniewy
Ule na jakich gospodaruję: ule wielkopolskie 18 cm
Czy ustawienie uli wylotkami w stronę lasu będzie odpowiednie...?
Oczywiście nie będą od razu rozbijały się na drzewach, akurat jest taka luka w drzewostanie aby mogły sobie spokojnie wylecieć, no a już dalej będą musiały sobie radzić:-)
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2016, 23:49 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 stycznia 2010, 00:15 - pt
Posty: 1133
Lokalizacja: Tczew ---- GPS N: 54° 5' 33" E: 18° 47' 18"
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
Dadzą sobie radę :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2016, 00:07 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3385
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
kkdt pisze:
idzia12, Ja tez mam h 16,marzy mi się gospodarka rotacyjna, ale narazie rozwijam pasiekę i musi to zostac w sferze marzeń. Testowałem korpusy z pojedynczej deski ale zrezygnowałem, nie ze względu na zimę a ze względu na rozwój wiosenny. Na wiosnę matka czerwi w jednym korpusie,zazwyczaj górnym,mając za ostatnią ramką zimną deskę nie zaczerwia jej,przynajmniej u mnie tak było.Troche więcej roboty ale robię ocieplane korpusy.

Osobiście widzę różnicę na korzyść w 2x16cm. Rozwijają się u mnie szybciej w tych 16tkach. Ustawione są na zabudowę ciepłą. Stosuję rotację korpusami, nie muszę grzebać w ramkach w sezonie. To zabieg przeciw rojowy. Skrobię trochę w sąsiedztwie czerwiu na górze, tylko na wiosnę. Świetne są na odkłady. Nie wiem jeszcze jak będą się zachowywać w ciężkie zimy. Dopiero 3 rok je mam i na razie nie było na prawdę ostrej zimy, w tym czasie, w moim rejonie. Trzymam w nich 10 rodzin i obserwuję. Waga to podstawowy ich atut. Na razie są idealne, ale jak mówiłam czekam na test końcowy.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lutego 2016, 09:50 - pt 

Rejestracja: 11 lutego 2013, 10:54 - pn
Posty: 99
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe/wlkp 18cm
Ile kg mniej wiecej miodu/zapasu mieści cała zasklepiona ramka wlkp 18?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lutego 2016, 10:05 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4280
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
1,3-1,5 w zależności od grubości.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lutego 2016, 18:07 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2009, 17:52 - sob
Posty: 2566
Lokalizacja: Szczecin okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Ramkę 18-stkę testowałem u siebie przez 3 sezony w 40 rodzinach.
Obecnie mogę stwierdzić, że zimowanie na tej ramce jest bardzo dobre dla pszczół. Niestety ze względu na ciepłą jesień zapasów zniknęło sporo, a rodziny zdają się być mocniejsze o jakieś 30%.
Mimo wszystko z tej ramki wychodzę na rzecz wlkp. Przemawiają za tym koszty zakupu nowych uli i wysposażenia ich w ramki, węzę itp, a także pracochłonność.
To nic, że korpusy lżejsze, niestety przy dobrym pożytku trzeba 3 miodnie zdjąć i przekopać 20 ramek gniazdowych.
Pamiętajmy także, że powierzchnia zaczerwienia dla matki w układzie 2 korpusów 18-stek na gniazdo wynosi aż 11000 cm2, a zwykłego gniazda 10 ramkowego wielkopolskiego to ok. 8000 cm2. Różnica to bagatela 3000 cm 2.
W 25 cm2 mieści się około 100 komórek pszczelich. Czyli w tej różnicy mamy mniej o 12000 komórek pszczelich w gnieździe wielkopolskim. A tyle samo więcej na 2 korpusach ramki 18-stki.
Wniosek jest taki, że rożnica miedzy oba typami ula to całe 2 ramki wielkopolskie. Czyli ul wielkopolski 12-ramkowy odpowiada mniej więcej powierzchni ula 18-stkowego (rodnia na 2 korpusach).
Mankament 18-stki jest taki, że w ulach nieocieplanych z deski pszczoły naładują miodu wokół czerwiu, czyli w gnieździe - przy nawrotach zimna np. w maju. W wielkopolskim takiej możliwości już nie mają, bo cała ramka zazwyczaj jest zawalona czerwiem, a miód nad kratą.
Oczywiście ważnym czynnikiem jest tu ul ocieplany i nieocieplany.
Ostatnie 2 sezony w zachodniopomorskim były tragiczne jeśli chodzi o kluczowe pożytki i nawroty zimna. Dlatego szczególnie praca na ramce 18-stce doskwierała.

_________________
www.pszczolyimiod.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lutego 2016, 19:48 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 7560
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
adidar, masz ule korpusowe a kopiesz w nich jak w leżakach i wydaje mi się że masz albo zbyt mało rodzin albo zbyt wiele wolnego czasu :mrgreen:

_________________
Pokora i uległość tylko do wzmocnienia i utrwalenia niewoli prowadzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lutego 2016, 20:43 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 listopada 2010, 21:00 - czw
Posty: 283
Lokalizacja: Dobrociesz
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski,wielkopolski h16
Ilość korpusów,ramek,w takim układzie i stosowaniu standardowego gniazda i 3 polkorpusow jest taka sama tak że ten argument odpada.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lutego 2016, 22:55 - pt 

Rejestracja: 21 listopada 2009, 21:49 - sob
Posty: 870
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Mam 20 rodzin na ramce 18 wielkopolskiej, ule z pojedynczej deski i mi się na nich bardzo dobrze pracuje, przegląd gniazda w sezonie to obserwacja pracy pszczół i odchylenie górnego korpusa rodni aby zerknąć od spodu czy nie budują mateczników .
Faktem jest że korpusów sporo bo ja mam przeznaczone na jeden ul 5 korpusów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lutego 2016, 00:03 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2009, 17:52 - sob
Posty: 2566
Lokalizacja: Szczecin okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
jerzy9666, 5 korpusow u apikoza - 250 zl + dennica i dach - razem ok. 350 zl + 50 ramek hofmanow to masz 400 zl na ul !!! kudlaty, czasu mam malo jak kazdy, pasieka 82 rodziny

_________________
www.pszczolyimiod.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lutego 2016, 15:40 - sob 

Rejestracja: 09 stycznia 2011, 15:07 - ndz
Posty: 35
Lokalizacja: bobolice
"To nic, że korpusy lżejsze, niestety przy dobrym pożytku trzeba 3 miodnie zdjąć i przekopać 20 ramek gniazdowych. " , a nie myślałeś kolego by w tym czasie ograniczyć matkę na jednym korpusie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lutego 2016, 20:21 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4280
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Jeśli są pożytki wymagające trzech korpusów - ograniczanie matki traci sens.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lutego 2016, 21:27 - sob 

Rejestracja: 09 stycznia 2011, 15:07 - ndz
Posty: 35
Lokalizacja: bobolice
W poprzednim sezonie stałem na facelii razem ze znajomym, który gospodarzy na ok 450 ulach tego typu ( oczywiście nie wszystkie tam stały) - on izoluje matkę w środkowym korpusie czyli drugim - ja swoje trzymałem na dwóch korpusach. Znajomy miał dwa korpusy miodu, a ja w tym samym czasie na pewno mniej. Po rozmowie z nim stwierdził, że powinien postawić jeszcze jeden ale nie miał czasu zajechać na facelie.
Także nie wiem czy nie ma sensu izolować
pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lutego 2016, 21:42 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2009, 17:52 - sob
Posty: 2566
Lokalizacja: Szczecin okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
pawel76, a ja Ci powiem,ze ja miodu na tej ramce 18 mialem mniej.

_________________
www.pszczolyimiod.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2016, 11:20 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 maja 2012, 20:53 - czw
Posty: 286
Lokalizacja: Koło
Ule na jakich gospodaruję: wlkp. ramka 18
Czy warto już zasunąć zasówki w dennicach osiatkowanych czy czekać do oblotu ?

_________________
Chcesz być szczęśliwy jeden dzień? ? napij się,
Chcesz być szczęśliwy jeden rok? - ożeń się,
Chcesz być szczęśliwy całe życie? ? poświęć się pszczelarstwu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2016, 11:22 - śr 
Zasuń.


Na górę
  
 
Post: 18 lutego 2016, 11:15 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 12:44 - czw
Posty: 3102
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
imiodek,
nie zasuwaj


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lutego 2016, 11:16 - czw 
mendalinho, kolega jest z Koła, warunki podobne ma jak u mnie, matki już czerwią, dlaczego miałby nie zasuwać i utrudniać pszczołom?


Na górę
  
 
Post: 18 lutego 2016, 12:17 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 21:57 - czw
Posty: 2450
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
CarIvan pisze:
Zasuń.
CarIvan pisze:
mendalinho, kolega jest z Koła, warunki podobne ma jak u mnie, matki już czerwią, dlaczego miałby nie zasuwać i utrudniać pszczołom?
Bo nie znasz stanu jego rodziny a w jego interesie jest podać szczegóły do oceny.Już Cię kiedyś prosiłem byś po tak zdawkowych wpisach takich rad nie udzielał.

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz się uśmiałem,ale i tak jestem za legalizacją.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lutego 2016, 12:46 - czw 
bo lubię pisze:
Bo nie znasz stanu jego rodziny
nie muszę znać o tej porze roku z prostego powodu, jak ma je słabe zasunięcie tylko pomoże, jak ma silne ułatwi rozwój.


Na górę
  
 
Post: 18 lutego 2016, 20:39 - czw 

Rejestracja: 12 sierpnia 2007, 18:47 - ndz
Posty: 69
Lokalizacja: lubuskie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Przy silnych rodzinach nie ma to absolutnie żadnego znaczenia.

Pozdrawiam
Piotr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lutego 2016, 21:49 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 września 2011, 18:03 - pt
Posty: 273
Lokalizacja: czersk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
OSOBIŚCIE UWAŻAM ZE ULE WIELKOPOLSKIE MAJĄ ZA KRóDKĄ RAMKĘ GNIAZDOWĄ O JAKIEŚ 2 cm Odbija się to przy zimowaniu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lutego 2016, 22:16 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 stycznia 2011, 09:09 - pn
Posty: 1246
Lokalizacja: Busko-Zdrój woj.świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
pawlo0710 pisze:
OSOBIŚCIE UWAŻAM ZE ULE WIELKOPOLSKIE MAJĄ ZA KRóDKĄ RAMKĘ GNIAZDOWĄ O JAKIEŚ 2 cm Odbija się to przy zimowaniu


Ja też na to wpadłem dwa lata temu i wydłużyłem nie o 2 ale o 3 cm.
Jest to ramka Wlp/Dadant i okazuje się, że wielu pszczelarzy na niej gospodaruje.

pozdrawiam

_________________
sklep internetowy ModneButy.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lutego 2016, 17:02 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 września 2011, 18:03 - pt
Posty: 273
Lokalizacja: czersk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
HEE Czyli moje spostrzeżenia okazały się słuszne biorąc pod uwagę to co mówi kolega ( komeg) Na pszczołę krainską taką średnio plenną były by super takie ule . A na buckfast to wiadomo Dadant .Ponieważ sam brat Adam zalecał te ule dla buckfast .CHodzi Ci ze szerokość ma wielkopolskiej a wysokość dadanta? mówimy rzecz jasna o ramkach gniazdowych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 892 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: andre i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Słoje 900   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji