kresman pisze:
Mam w tej chwili 3 korpusy i chcę podkarmić pszczoły. Czy mam zostawić pszczoły w trakcie podkarmiania na 2 czy 3 korpusach?
Kolego
powinieneś przejrzeć gniazdo przekładając do rodni ładne plastry równo odbudowane z po dociąganą woszczyną do beleczek stare czarne brzydkie przenieść nad kratę dla ewentualnego wygryzienia się z nich czerwiu
i zacząć podkarmiać na czerw ,czyli co 2-3 dni dać im po 05l syropu 1/1 matka będzie czerwić w dwóch dolnych korpusach i te pszczoły z tego czerwiu będą stanowić trzon rodziny zimowej
Jeżeli spodziewasz się nawłoci to z momentem kwitnienia przerwij stymulowanie i pozostaw rodziny same sobie (o ile będzie pożytek ) po przekwitnięciu Nawłoci odbierz miód z trzeciego korpusu a ramki pochowaj lub brzydkie wytop
rodziny w ulach Ostrowskiej zimuje się na dwóch korpusach po 2x6 a max7 ramek
w tedy wybierasz ramki w których jest czerw
zaczynając układanie od dolnego korpusu do którego należy dać wszystkie ramki z czerwiem otwartym a w górnym czerw kryty i ewentualnie ramki z pierzgą
i zacząć karmienie zimowe dużymi dawkami i gęstym syropem 2/1 lub 3/2
zalecane jest na czas karmienia położyć kratę na pierwszym korpusie by matka nie przeszła i nie czerwiła w górnym górny ma być zalany miodem i przerobionym syropem bądź inwertem
po skończeniu karmienia należy wyjąć kratę i sprawdzić stan pokarmu w razie niedostatku jeszcze dokarmić