www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 17 grudnia 2018, 16:00 - pn
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: 19 października 2015, 00:21 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 01:01 - czw
Posty: 2131
Lokalizacja: Sędziszów (Kraków)
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D + Wl
Tak jak napisał DROBNY.
Boczne ściany pojedyncze, przód i tył pogrubione ocieplane i jest kwadrat, np:
450 + 2x22 = 494
375 + 2x60 = 495

_________________
Pozdrawiam, Józef.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 października 2015, 08:59 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1640
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
wtrepiak pisze:
To może powiedz że to nie hofmamowskie tylko zwykła ramka .
Bo w Tumidajewicza 10ramek hofm. i jest jeszcze luz.
Ale jeżeli masz zwykłe to i wejdzie 12..
Nie mówimy chyba o ulu 12ramkowym fabrycznym.
Wyraź się krótko i na temat ..jakie masz ramki ..zwykłe czy hofmany.czy swojej roboty . A nie owijasz ...
Nic nie owijam,hofmanowska ,czy zwykła i tak nie ma znaczenia przestrzeń dla pszczół między uliczkami zachowana w rozstawie 35mm, ja robię akurat ramki hofmanowskie i jeszcze mam luz w szczytach po 5mm .Ramki chowmanowskie robię na 34mm z tym że teraz po sezonie mają wymiar ok35mm tak więc wymiar wewnętrzny to wielokrotność 35mm plus 10mm.Coś takiego.
Tak jakJM, napisał tylko że nie ocieplane a jednościenne z deski 25mm

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz -się uśmiałem.
https://www.windy.com/pl/-Menu/tools?ra ... i:pressure


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 października 2015, 09:16 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2007, 08:21 - pn
Posty: 1645
Lokalizacja: Wawa
CarIvan, też się wpatrzył w korpus 12 ramkowy będący na rynku.. I mi nijak nie pasowało. :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 października 2015, 12:51 - pn 

Rejestracja: 16 września 2010, 10:16 - czw
Posty: 201
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Wszystko przez to ze prawidłowo wykonany ul Wlk. 12 ramowy ma dennice prostokątna a nie kwadratową! I takich jest najwięcej w ofertach producentów. Jak ktoś kombinuje z grubością ścianek, to owszem może wyjść kwadrat. Moje dwunastoramkowe mają wymiary wewnetrzne 37,5 na 43,5 i dennica tak samo. I nadają się tylko do ciepłej zabudowy!

_________________
Nie tylko produkty pszczele są arcyzdrowe, zdrowe jest również samo zajmowanie się pszczołami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 października 2015, 16:49 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1640
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Dennica w kwadracie

kiban, co oznacza dla Ciebie prawidłowo wykonany ?


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz -się uśmiałem.
https://www.windy.com/pl/-Menu/tools?ra ... i:pressure


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 października 2015, 17:22 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 17:41 - sob
Posty: 4523
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
bo lubię, fajne a jak korpysy ci wyszly ? czemu nie dales siatki na cale dno ?


henry

_________________
https://goo.gl/maps/hL13WHejj7k

Henry pamietaj nie kłóć się z idiotami bo sprowadzą cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 października 2015, 18:09 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1640
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
henry650 pisze:
bo lubię, fajne a jak korpysy ci wyszly ? czemu nie dales siatki na cale dno ?


henry
Z siatką to nie wiem co Ci powiedzieć bo sam nie wiem, a korpusy Panie palce lizać bo jak twoje:D :D :D


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz -się uśmiałem.
https://www.windy.com/pl/-Menu/tools?ra ... i:pressure


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 października 2015, 18:38 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 17:41 - sob
Posty: 4523
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
No super robotka i szybko idzie ,te boczne zresowales czy na styk


henry

_________________
https://goo.gl/maps/hL13WHejj7k

Henry pamietaj nie kłóć się z idiotami bo sprowadzą cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 października 2015, 20:03 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1640
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Frezowane,pierwszy prototyp zrobiłem nie wpuszczając ścianki i składając trzymałem się zewnetrznego wymiaru ,ale wszystko jeździło na kleju przy montażu

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz -się uśmiałem.
https://www.windy.com/pl/-Menu/tools?ra ... i:pressure


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 października 2015, 02:42 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 maja 2014, 20:13 - śr
Posty: 1429
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Na kleju jeździ, taker na długie zszywki daj albo ściski, pozdrawiam.

_________________
Życie jest poszukiwaniem właściwego konserwanta...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 października 2015, 08:10 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2012, 09:29 - pn
Posty: 847
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
bo lubię pisze:
Frezowane,pierwszy prototyp zrobiłem nie wpuszczając ścianki i składając trzymałem się zewnetrznego wymiaru ,ale wszystko jeździło na kleju przy montażu


Posyp solą i jeździć nie będzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2015, 00:22 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1640
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Po kilku dniach spędzonych na forum i w necie pewny swojej wizji wpadam do warsztatu robić dennicę z jednego wymiaru grubości deski,najprostszą dennicę, wyłażę wieczorem szczęsliwy i uradowany bo wyszła ma najprostsza -szuflada z siatką wysuwaną w niej ocieplenie wysuwane ,wlotek z zasuwką i poławiacz pyłku w jednym.Patrzę po jakim czasie na tę dennice i myślę sobie -po cholerę mi wysuwana siatka i ta cała szufleda skoro i tak na wiosnę muszę podnieść ule i przestawić na zabudowę ciepłą.Jutro wstawię fotkę prostej dennicy po korektach z poławiaczem pyłku bez fantazji

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz -się uśmiałem.
https://www.windy.com/pl/-Menu/tools?ra ... i:pressure


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2015, 07:19 - czw 
bo lubię pisze:
Patrzę po jakim czasie na tę dennice i myślę sobie -po cholerę mi wysuwana siatka i ta cała szufleda skoro i tak na wiosnę muszę podnieść ule i przestawić na zabudowę ciepłą.
Łatwiej posprzątać, masz możliwość zimowania tylko na siatce, masz monitoring osypu na szufladzie i nie musisz tylko chcesz przestawić na ciepłą zabudowę, ja nie przestawiam tylko zasuwam szufladę i docieplam górę.


Na górę
  
 
Post: 17 grudnia 2015, 16:38 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1640
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Tak ,jak na razie będę chciał przestawiać ,a potem ?,jak mniemam pewnie mi to przejdzie.Zamysł jest taki by wyjściowo z jednej grubości deski robić swoje ule, dennice i daszki,by odpady które jednak zostają mógł wykorzystać do maksimum ,a maksimum to np 23mm.Co do długości ,jak na razie operuję trzema wymiarami włącznie z daszkiem .Jak zakończę wszystko z wymiaruję moze innym bedzie prościej o ile komuś bedzie pasował ul 12-to ramkowy.Mile widziana krytyka co do dennicy,poławiacza pyłku i ogólnego zamiaru.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz -się uśmiałem.
https://www.windy.com/pl/-Menu/tools?ra ... i:pressure


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji