FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 czerwca 2025, 14:32 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Szczupak pisze:
BoCiAnK pisze:
Bo miód dojrzewa już po zasklepieniu go w plastrze

A jak sie miodek zamknie wiekiem od beczki na głucho :szok:
to tez dojrzewa - czy juz ten efekt zanika :prosi: ?

Zbysiu
Miód dojrzewa przez 6 dni Czyli procesy w nim zachodzące trwają 6 dni
podejrzewam że nikt na to nie patrzy czy koniec procesu zajdzie w beczce czy w plastrze pod zasklepem
;-) każdy z nas odbiera miód po części zasklepiony jedni twierdzą że wystarczy 1/3 poszytego plastra inni że 3/4 poszytego plastra
Poszycie plastra gwarantuje prawidłową zawartość wody ale czy gwarantuje dojrzałość miodu
??? podejrzewam że na to pytanie jest tyle samo dobrych co sprzecznych odpowiedzi ;-)

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Bogdan chyba wiesz że w ramkach poszerzanych jest zawsze mniej zasklepu niż w normalnych, a miód jest dojrzały.

Pozdrawiam

Tytuł:
Odnowiciel pisze:
Bogdan chyba wiesz że w ramkach poszerzanych jest zawsze mniej zasklepu niż w normalnych, a miód jest dojrzały.

Pozdrawiam

Czy ja wiem czy mniej zasklepu ilość zasklepu to moim zdaniem uzależniona jest od wielkości lub długości pożytku
Jak pożytek kiepski to co mają sklepić a jak duży to nawet 40mm ramko jest na ful zasklepione
Nie słuchaj tego co mówię tu na tym filmiku bo robimy se jaja ale popatrz na zasklep z tego ula , z całej tam pasieki miód był brany 2 tygodnie wcześniej
a tam mam ramki 30mm

[center]<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/UmEVPtV4_WM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/center]

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Witaj

Jakoś dziwnie Pan bierzesz te miodobrania jeżeli chodzi o terminy,
co 2 tygodnie ? I też wcześniej 3 korpusy czy mniej?
ale to pewnie zasługa małych korpusów ,a miód odbiera Pan jak lecą pożytki czyli jak zaczynała się spadź 5 lipca np. to Pan brał miodobranie w tym okresie z pożytku wcześniejszego :oczko:
Na dużej ramce całkiem inaczej się pracuje i terminy inne ja biorę miód co miesiąc po 20-tym każdego miesiąca,
Bardzo fajny filmik uśmiałem się i w pięknej krainie miodu ma Pan pasiekę to widać po ramkach . :brawo:

pozdrawiam Tomek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Bogdan obejżałem film ładny miałem już nadzieje że cię złapie na tym że weżniesz wszystkie ramki a ty zostawiłeś 1 ramkę i jest mi smutno że nie mogę dać troche krytyki .pawel :placz:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: brak
BoCiAnK, ta rodzina powinna jakiś tydzień wcześniej dostać czwarty korpus.
natomiast baniak, niepotrzebnie napakował tyle korpusów i pszczoły rozwlekły wszytko niepotrzebnie.

Tytuł:
Miodomir pisze:
Jakoś dziwnie Pan bierzesz te miodobrania jeżeli chodzi o terminy,
co 2 tygodnie ? I też wcześniej 3 korpusy czy mniej?

Miód odbieram tyle razy i le jest Akurat wcześnie dwa tygodnie też było podobne miodobranie Tylko był inni pomagierzy i ja tylko odbierałem plastry z ula ;-)
Miodomir pisze:
ale to pewnie zasługa małych korpusów ,a miód odbiera Pan jak lecą pożytki czyli jak zaczynała się spadź 5 lipca np. to

Nie pierwszym pożytkiem jaki tam, mam to mniszek i jest to osobne miodobranie Tylko dwóch najwyżej postawionych korpusików korpusy wracają ale już nad gniazdo a z nad gniazda z miodem z sadów wędruje na samą górę potem jest następne miodobranie wielokwiatu z sadów i innych kwitnących krzewów i roślin , a potem jest już tylko jeden pożytek a jak go nie ma to jest Bieda ;-)
W tym roku był i to niezły
pewex pisze:
BoCiAnK, ta rodzina powinna jakiś tydzień wcześniej dostać czwarty korpus.

Po co ? ja jestem na zawołanie pszczół jak już nie mają gdzie robię im nowe miejsce (miodobranie )

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
No Bogdan widzę ,ze trenujesz młodego za 5 lat moze byc z niego juz jakis pszczelarz jak oczywiście bedziesz mu płacił za robote bo tak to się zbuntuje noooo :leży_uśmiech:
Mówi Ci chociaż tato?
Ja od przyszłego roku zatrudniam 2 ukraińców bo powoli łamie mnie juz w kregosłupie. :bosie:

Tytuł:
tarnoart pisze:
No Bogdan widzę ,ze trenujesz młodego za 5 lat moze byc z niego juz jakis pszczelarz

Za pięć lat to ja będę siedział na stołeczku przed pasieką i będę się bawił w Ekonoma :leży_uśmiech:
Mój czas pracy fizycznej dobiega końca niech się młodzi męczą i dowiedzą jak chleb z miodem smakuje :leży_uśmiech:
a następców mam godnych Obrazek

Tytuł:
Jeszcze żeś nawet nie zaczął ,a juz chcesz kończyć :leży_uśmiech:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: brak
BoCiAnK pisze:
Po co ? ja jestem na zawołanie pszczół jak już nie mają gdzie robię im nowe miejsce (miodobranie )

Po mojemu to one już od dłuższego czasu nie miały gdzie nosić bo wszystko posklepione to niby gdzie miały składać ? Chyba że przez ostatnie dni pogody nie było, albo pożytek się skończył i czekałeś na następny.

Tytuł:
pewex pisze:
Po mojemu to one już od dłuższego czasu nie miały gdzie nosić bo wszystko posklepione to niby gdzie miały składać ? Chyba że przez ostatnie dni pogody nie było, albo pożytek się skończył i czekałeś na następny.

Masz rację :oczko: Dokładnie tydzień wczesniej miały dostać 4 nadstawke,albo 3 tygodnie wczesniej o jedna więcej niż dał tylko wtedy przesuwaja mu sie terminy miodobrania i wydłużają okresy pomiedzy miodobraniami , a Boguś lubi sie nachodzić przy pszczołach :oczko: Metoda podbierania miodu :oczko:
Inna sprawa to ,ze robi odkłady i osłabia jakby nie było rodziny w maju to temu się mu nie roja z tych 3 korpusików :leży_uśmiech: Bo normalnie to 4 korpusiki i pszczoły przy bardzo dobrych matkach maja ciasno , do tego dochodzi pewnie brak zapasowych korpusów i dlatego taka metoda gospodarki.

Tytuł:
tarnoart pisze:
Masz rację :oczko: Dokładnie tydzień wczesniej miały dostać 4 nadstawke

Szczerze to niektóre dostały ;-) Obrazek
Ale 25 rodzinom z tej pasieki po prostu nie miałem już im co dać bo zabrakło wszystkiego ramek i korpusy które musiałem dać innym rodzinom przywiezionym w Suchej Cóż teraz trzeba w zimie dorobić uli i wszystkiego ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
baniak ty się nie przejmuj, filmiki zamieszczaj, zawsze podpowiemy co jest nie tak
dużo można się w ten sposób nauczyć

Pozdrawiam
tikcop

Tytuł:
tikcop pisze:
baniak ty się nie przejmuj, filmiki zamieszczaj, zawsze podpowiemy co jest nie tak
dużo można się w ten sposób nauczyć

Pozdrawiam
tikcop

Dokładnie i nie przejmuj się krytyką, krytyka uczy pokory i eliminuje błędy. Każdy je popełnia nawet ja i nie ma się wcale czego wstydzić. :oczko:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Forum właśnie po to jest, wpakujesz jakiś materiał, starsi koledzy popatrzą i jadą po tobie, ale wychodzisz później po takim doświadczeniu mądrzejszy, bogatszy o jakiś tam skrawek wiedzy.

Ja też jestem zielony jak młoda trawa na wiosnę, ale coś tam piszę coś tam czytam udzielam się jak mogę, a że czasem dostanę po grzbiecie to co... dziś dostanę jutro oddam :rolf: za dużo błędów nie mogłem jeszcze zrobić, bo pszczoły mam od lipca. Prawdziwego doświadczenia zacznę nabierać po pierwszym oblocie, to będzie tak jakbym zaczynał od początku, bo w roku 2011 zacząłem powiedzmy od du.. strony, ale wszystko się skoryguje, wszystko się wyjaśni już niebawem w sezonie 2012. Czego ta zima taka długa, nie mógłby być już LUTY ???? :wnerw:

Tytuł:
Cezary256 pisze:
Ja też jestem zielony jak młoda trawa na wiosnę,

He he ja też od lat, zawsze pszczoły potrafią zaskoczyć czyś nowym i stale czegoś się uczę i zapewne umrę nie wiedząc wszystkiego o pszczołach. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

każdy jest zielony i nikt wszystkiego o pszczołach nie wie, dlatego między innymi to forum tak prężnie działa.
A forum ma to do siebie, że często zdarzają się spory i wytykanie błędów. Ale dzięki temu ten kto chce coś wiedzieć wychodzi z większą wiedzą. Ważne tylko żeby spory nie wymykały się z pod kontroli, ale takie sytuacje też są potrzebne, żeby zrażać ludzi do ostrych bezsensownych kłótni :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp. jednościenny i wlkp. 18
miecio pisze:
takie sytuacje też są potrzebne, żeby zrażać ludzi do ostrych bezsensownych kłótni

Bo forum jest od tego aby była konstruktywna wymiana doświadczeń, udzielania porad(...) a nie by służyć jakimkolwiek kłótniom a tym bardziej bezsensownym.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WL
Bartek, jak będziesz miał znowu jakiś film to dawaj, każdy jest mile widziany :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
Artur pisze:
Bartek, jak będziesz miał znowu jakiś film to dawaj, każdy jest mile widziany :oczko:

Zechciej zauwazyc, ze tam juz jest duzo jego filmikow. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
no tak można wymienić poglądy i każdy dojdzie do jakiegoś wywodu z odpowiedzi innych :)
a filmiki jak tylko nagram wrzucę na forum, póki co są tylko 2 filmy więc kolego Jerzy wydaje mi się że mówiłeś o koledze Baciank'u że jego filmów jest sporo :)

pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

baniak pisze:
no tak można wymienić poglądy i każdy dojdzie do jakiegoś wywodu z odpowiedzi innych :)
a filmiki jak tylko nagram wrzucę na forum, póki co są tylko 2 filmy więc kolego Jerzy wydaje mi się że mówiłeś o koledze Baciank'u że jego filmów jest sporo :)
pozdrawiam

Ahahaaaaa!!!! A to cos pokickalem z tymi "Bartkami" i wyszla normalna "kicha jagodziana z ...miodem"
Sorry!!! :cisza: :cmok:
W takim razie ogladalem filmy jakiegos innego Bartka z Opola i az poszukalem tego w historii, oto jeden z nich, a reszte to juz sam znajdziesz, tylko czy Cie zainteresuja?

http://www.youtube.com/watch?v=iyRRTxlRDzs

Jeszcze raz przepraszam!!! :luzik:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korpusowe
A Jerzy to jest filmik mojej produkcji. Postaram się wrzucić następne teraz to już jestem gość w końcu mam już te pszczoły całą mase czasu .....już rok będzie.... :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

BartekOpole pisze:
A Jerzy to jest filmik mojej produkcji. Postaram się wrzucić następne teraz to już jestem gość w końcu mam już te pszczoły całą mase czasu .....już rok będzie.... :oczko:

No i widzisz co sie nawyrabialo?! - A tylko przez to, ze tu co drugi, to ...Bartek :luzik:

Ale dostarczyles mi dzisiaj fajnej rozrywki, bo sobie 'oblukalem' pare sztuk. :brawo:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korpusowe
Zapraszam na spotkanie pszczelarzy na naszej pasiece (2 x w roku) tam byś miał dopiero rozrywkę :uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

BartekOpole pisze:
Zapraszam na spotkanie pszczelarzy na naszej pasiece (2 x w roku) tam byś miał dopiero rozrywkę :uśmiech:

Ogromne dzieki! Ale to - jak ode mnie - "drugi koniec swiata w Polsce"! :bosie:
A widoki takie :aparat: - oj, lubie, lubie - zatracam sie do nieskonczonosci! :rolf: :pijemy:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
BoCiAnK pisze:
Za pięć lat to ja będę siedział na stołeczku przed pasieką i będę się bawił w Ekonoma
wątpię w to, Boguś będziesz się podpierał ale będziesz lazł do pszczółek bo nie wieżę w to byś tak od razu z pracy przy tym co najbardziej lubisz zrezygnował

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
BoCiAnk, a gdzie to ta młodzież się wybiera ze stołeczkiem, cyrk przyjechał? :leży_uśmiech: :śmieję się z ciebie:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]