FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 15:43 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Post: 17 lutego 2014, 00:22 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Postanowiłam ten konkretny temat zamieścić osobno by zwrócić uwagę na wagę tego problemu.
To o ludziach i dla ludzi.
http://kefir2010.wordpress.com/tag/zakwaszenie/
http://www.youtube.com/watch?v=dzxIlF4N ... D3AA2478A2
http://www.youtube.com/watch?v=PS89EDUc3xM
http://www.youtube.com/watch?v=ACidKrwaXqc
http://www.youtube.com/watch?v=AbH6FrUiRLg
http://www.youtube.com/watch?v=BFadtuerMPY
Wiemy jednak, że nasze pszczoły to zwierzęta u których równowaga zasadowa jest tak samo ważna. PH jelit pszczoły powinno być kwaśne. Więc analogicznie patrząc nasze żywienie pszczół powinno prowadzić do zakwaszenia ich organizmu. Ideałem było by, pozostawienie na zimę na miodzie. Są jednak lata gdy występuje obfitość spadzi i występuje prawdopodobieństwo większego zaszkodzenia naszym podopiecznym. Niektórzy pszczelarze co robią, dodają cytryny do cukru ,na zakwaszenie (tak myślą). Mam nadzieję ze przeczytaliście artykuł zamieszczony i już wiecie, że cytryna nie zakwasza lecz alkalizuje. Czy te działanie jest słuszne?
Ja osobiście staram się zostawiać na miodzie, jeśli wiem, że nie zaszkodzi. Gdy jest inaczej dodaję do części pokarmu dynię ,gruszki, śliwki mirabelki. Dynia i gruszki mogą być zarówno surowe jak i gotowane a śliwki jedynie gotowane ( cukier). Unikam owoców nadgniłych, bo tam są toksyny. To mój prywatny sposób. Myślę, że każdy pszczelarz powinien sobie jakiś wypracować, jeśli przełożył sobie znaczenie równowagi kwasowo zasadowej na grunt pszczelarski.
http://strzyz.prochowice.pl/index.php?k=miod/index4.htm
Skład miodu jest tak bogaty a co ma cukier. Nie zastąpi miodu w ulu.
Pozdrawiam.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2014, 14:27 - pn 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 23:00 - pn
Posty: 4557
Lokalizacja: stare polichno
idzia12 pisze:
Postanowiłam ten konkretny temat zamieścić osobno by zwrócić uwagę na wagę tego problemu.
To o ludziach i dla ludzi.

Cieszę się że poruszyłaś problem zdrowotności nie tylko pszczół , ale również " pszczelarza " - bo w końcu "w całym tym interesie" , on tu jest najważniejszy . Niestety - w całym swym życiowym zabieganiu , z zakwaszonym do granic możliwości organizmem , zapomina często o tym i czeka na CUD , nie dbając ani o Ciało , swój Umysł czy Duszę !
Sam miód do szczęścia i długowieczności nie wystarczy !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji