FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 czerwca 2025, 12:40 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 
Autor Wiadomość
Cześć
Nie trzeba być pszczelarzem żeby trzymać w ogródku pszczoły i produkować miód na potrzeby własnej rodziny.
Akcja toczy się w Goa Indie, pszczoły to bezżądłe melipony.
Man nadzieje ze temat zainteresuje odmiennością
Pozdrawiam

http://www.youtube.com/watch?v=e9LhEGH_CNU

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Tomekmiodek, no u CIebie tam widac upał jest, a u nas mrozi i śnieży. :szok: :szok:

Tytuł:
Tomek :brawo: super w pierwszy raz widzę Melipony na oczy i na tym spodeczku wyglądały jak mrówki :rolf: ale miodek mają i to się liczy
:brawo:

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

To było w Indiach a nie na pomorzu. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Piękna sprawa!
Dzięki za film.
Bardzo ciekawe te pszczoły, tylko Tomku Miodku malutko przynoszą :placz:
Pozdrowienia
polbart :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Tomek rewelacyjny filmik. Powiedz coś więcej o tych meliponach, bo pierwszy raz się z takim rodzajem pszczół spotykam.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: brak
film bardzo fajny
Zastanawiam się czy oświecileś swojego nowego koleg ile miodu Ty wybierasz z jednego ula, czy baleś się ze to będzie dla niego zbyt duży szok :leży_uśmiech:

Tytuł:
Meliponki to świetne pszczółki, łatwe w obsłudze. Melipony to pierwsze pszczoły jakie były wykorzystane przez człowieka, do produkcji miodu i wosku. Majowie byli jedni z pierwszych hodowców tej pszczoły, nazywali ja Xunan i byla wykorzystywana przez tysiące lat w ich domostwach.
We wszystkich tropikalnych krajach które odwiedzałem miód od Meliponek jest najwyżej ceniony i sprzedawany jest za dobra cenę jako lekarstwo. Ponadto pszczółka ta jest bliska krewna naszej Europejskiej pszczoły. 1kg aromatycznego miodu to średnia jaka produkuje jedna rodzina Melipon w 12 miesięcy.
Trochę jestem zaskoczony ze Polscy pszczelarze tak mało wiedza na ten temat. W Australii Melipony trzymane są w ogródkach przy domowych jako zwierzęta domowe, co dodatkowo poprawia zapylanie roślin.

Mam tu jeszcze 2 inne filmiki o tej pszczółce, które opowiadają o rodzinnie która poznałem i ich Meliponach. Pszczelarka na filmie robi odkład, Zapraszam

http://www.youtube.com/watch?v=1JB1GlqPS6Q

http://www.youtube.com/watch?v=6sIFyKv1_V8

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
hej Tomek
świetna sprawa. Zazdroszczę ci wycieczki świetni ludzie, piękne otoczenie. Podsyłaj jak najwięcej takich ciekawostek.

Tytuł:
Tomek , pięknie to przedstawiłeś i ta przygoda że mogłeś tam być .
Ale pszczółki nie są tak całkiem bezbronne jak by się mogło wydawać i mają swoje wykształcone sposoby żeby się bronić , nie koniecznie atakować . Tak z pozoru bezbronne mogło by się wydawać potrafi szczypać żuwaczkami oraz wystrzykiwać żrącą ciecz a takie na pozór niewinne "mróweczki"
Czy doświadczyłeś przy realizacji podobnych zachowań tych pszczółek .
Chciałbym je mieć u siebie , choć z jedną kuszkę ale ze względu na odmienność klimaty w którym żyją nici by z tego wyszły podejrzewam.

Tytuł:

Mam pytanie jak długo trwało zalatwienie wizy do Indii?

Tytuł:
Tomekmiodek, Jakie w Indiach mają linie rasy inni pszczelarze ?

Tytuł:
Tazon pisze:
Tomekmiodek, Jakie w Indiach mają linie rasy inni pszczelarze ?

Tego nie wiem bo to za duży kraj, pewnie coś znajdziesz w internecie - ja osobiście obserwowałem trzy rasy pszczół, żadna z tych ras nie była rasa Europejska. jak obrobię się z edycja filmiku to od razu się pochwale na forum :oczko:.
Dodam tylko ze komercyjni pszczelarze maja dostęp do każdych pszczół, np odwiedzałem pszczelarza w Pakistanie który hodował BF, tylko ze pszczoła Europejska nie była celem moich obserwacji. Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tomek naprawdę ciekawą wyprawę sobie zorganizowałeś. Chciał bym tak w przyszlości zrobic sobie taka tematyczną wyprawę.

Tytuł:
Tomek A jak tam inna profesjonalna gospodarka wygląda w pasiekach
Jakie Pszczoły rasy /linie ??
Pożytki ??
ule ? ;-)

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
Tomek A jak tam inna profesjonalna gospodarka wygląda w pasiekach
Jakie Pszczoły rasy /linie ??
Pożytki ??
ule ? ;-)

Powiem szczerze ze mnie to nie interesowało. odwiedziłem tylko 2 profesjonalnych pszczelarzy i w zasadzie to nic nadzwyczajnego od nich nie możemy zaczerpnąć, raczej oni mogą od nas. Większość miodów z roślin tropikalnych nigdy nie krystalizuje - i tu bym widział różnice - obróbką miodu po odwirowaniu, opakowania i takie tam. 2 tygodnie temu zakwitły rzepaki w północnych Indiach, i wszyscy wywożą swoje ule na żółte pola. Poza tym Indie to wielki kraj ze wszystkimi strefami klimatycznymi i to czyni ze różnice są ogromne pomiędzy nimi. Dodatkowo zaskoczyła mnie niewiedza u właścicieli dużych pasiek, oni wiedza tylko jak odebrać miód i jak go ochrzcić (serio) podróbek miodu jest wiele. Polscy pszczelarze tez maja jakiś udział - chyba Wilde - pracował dla jakiejś firmy pszczelarskiej w Indiach.

Ale sa tu ciekawsze rzeczy , Melipony już pokazałem. ale mam jeszcze 2 inne asy w rekawie.
Apis dorsata - pszczoła olbrzymia, bylem świadkiem (z moja kamerka) miodobrania z takiego wielkiego gniazda wiszącego na klifie. + odwiedzalem wioske z drzewem na którym było 620 gniazd Apis dorsata i to robi wrazenie.
Micrapis - wygląda tak jak nasza pszczoła tylko trochę mniejsza, i z ta pszczoło z filmowałem materiał jak pracował w małych ulach z nadstawkami, i pyzatym znalazłem rój Micrapis w dżungli - też to mam na filmie
W domu jestem dopiero kilka dni, ale obiecuje ze wszystkim się pochwale, tylko potrzebuje trochę czasu.

Generalnie ludzie w Indiach nie maja zaufania do swoich pszczelarzy, udowodnione było dozo oszustw z miodem i się o tym mówi. Poza tym zrobiłem 2 odkłady z Melipony, wiszą u znajomych w ogrodzie, za rok ja pojadę do będę miał jakiś miodek. Jak są jacyś pszczelarze z forum co by się chcieli zabrać się na tropikalne wczasy pszczelarskie po sezonie 2011, chętnie zorganizuje taką wycieczkę(bilety,noclegi,rozrywki) i dopiero potem będziemy mieli o czym gadać ;-) Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tomek jak będziesz coś planował w 2011 roku to daj znac, kto wie może się wybiorę:)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
Tomasz rewelacyjna wyprawa, tylko gratulować WYOBRAŹNI i ZAPAŁU. Jak znajdziesz czas, to opisz wszyściutko dokładnie, a odnośnie przyszłej wycieczki to napisz orientacyjny koszt twej wyprawy... bo dla mnie to jest również ważne.

Pozdrawiam
Leszek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tomekmiodek, :brawo:
Waśnie takich ludzi cenię którzy podchodzą do tematu z pasją i wykazują inwencję twórczą tacy daleko zajdą. :brawo:

Tytuł:
a ja w dalszym ciagu nie widziałem zdjęc pasiek , a juz 8 miesiecy i nie możemy się Tomek doczekać ,a obiecałes kłamczuszku w jednym ze swoich postów :oczko:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
KOBER pisze:
a ja w dalszym ciagu nie widziałem zdjęc pasiek , a juz 8 miesiecy i nie możemy się Tomek doczekać ,a obiecałes kłamczuszku w jednym ze swoich postów :oczko:

Małe co nie co jest tutaj : http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/vie ... integracja

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]