BoCiAnK pisze:
Tomek A jak tam inna profesjonalna gospodarka wygląda w pasiekach
Jakie Pszczoły rasy /linie ??
Pożytki ??
ule ?

Powiem szczerze ze mnie to nie interesowało. odwiedziłem tylko 2 profesjonalnych pszczelarzy i w zasadzie to nic nadzwyczajnego od nich nie możemy zaczerpnąć, raczej oni mogą od nas. Większość miodów z roślin tropikalnych nigdy nie krystalizuje - i tu bym widział różnice - obróbką miodu po odwirowaniu, opakowania i takie tam. 2 tygodnie temu zakwitły rzepaki w północnych Indiach, i wszyscy wywożą swoje ule na żółte pola. Poza tym Indie to wielki kraj ze wszystkimi strefami klimatycznymi i to czyni ze różnice są ogromne pomiędzy nimi. Dodatkowo zaskoczyła mnie niewiedza u właścicieli dużych pasiek, oni wiedza tylko jak odebrać miód i jak go ochrzcić (serio) podróbek miodu jest wiele. Polscy pszczelarze tez maja jakiś udział - chyba Wilde - pracował dla jakiejś firmy pszczelarskiej w Indiach.
Ale sa tu ciekawsze rzeczy , Melipony już pokazałem. ale mam jeszcze 2 inne asy w rekawie.
Apis dorsata - pszczoła olbrzymia, bylem świadkiem (z moja kamerka) miodobrania z takiego wielkiego gniazda wiszącego na klifie. + odwiedzalem wioske z drzewem na którym było 620 gniazd Apis dorsata i to robi wrazenie.
Micrapis - wygląda tak jak nasza pszczoła tylko trochę mniejsza, i z ta pszczoło z filmowałem materiał jak pracował w małych ulach z nadstawkami, i pyzatym znalazłem rój Micrapis w dżungli - też to mam na filmie
W domu jestem dopiero kilka dni, ale obiecuje ze wszystkim się pochwale, tylko potrzebuje trochę czasu.
Generalnie ludzie w Indiach nie maja zaufania do swoich pszczelarzy, udowodnione było dozo oszustw z miodem i się o tym mówi. Poza tym zrobiłem 2 odkłady z Melipony, wiszą u znajomych w ogrodzie, za rok ja pojadę do będę miał jakiś miodek. Jak są jacyś pszczelarze z forum co by się chcieli zabrać się na tropikalne wczasy pszczelarskie po sezonie 2011, chętnie zorganizuje taką wycieczkę(bilety,noclegi,rozrywki) i dopiero potem będziemy mieli o czym gadać

Pozdrawiam