FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 czerwca 2025, 20:12 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Dobrze że tych gości pszczoły razem za ubraniem nie zjadły hahaha. Ale im się chyba spieszyło na randkę :):)

miodobranie

d@niel_25 pisze:
Dobrze że tych gości pszczoły razem za ubraniem nie zjadły hahaha. Ale im się chyba spieszyło na randkę :):)

Podejrzewam, że wykonywali oni zlecone zadanie, bo nie wyobrażam sobie takiego zachowania pszczelarza!!!

Tytuł:

Jak słoń w składzie porcelany!

Tytuł:
To nie Miodobranie tylko Horror w kiepskim wykonaniu
Po co się tak ubrał w polar z kapuzą jeszcze na dodatek
Tak stojąc w słońcu po chwili każdy się zapoci a po jeszcze chwili śmierdzi jak Cap i nie dziwota że ich zjeść chciały
Miotełka służy do dokładnego omiecenia pszczół po ich strząśnięciu a nie do zmiatania jeszcze nad ulem co powoduje zamęt i denerwowanie nawet najlitościwszych pszczół

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WL
Boże, normalnie dramat!!!
Pszczoły się odpłacają takim zachowaniem za zachowanie pszczelarza.
Gościu dla mnie porażka, powinien kosze na śmieci wyprózniać

Tytuł:
ten film to by trzeba pokazać tym co nam zachód za przykład dają jaki to oni mają postęp z pszczołami jaki sprzę i rózne takie bzdety

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Jestem początkującym pszczelarzem i nie byłem jeszcze na miodobraniu ale to wykonanie miodobranie wyglądało jak wyścig w pasiece PGRowskiej ;-)

Tytuł:

Jeżeli oni przegląd gniazda robią w ten sam sposób to już mi szkoda tych pszczół a szczególnie matki.
Pozdrawiam Mariusz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja mam w dwóch ulach takie osy , że tylko wyjmę jedną beleczkę i wszystkie siedzą na mnie. Podejrzewam, że jak odbierałem miodek tok też tak szalały. Co do sposobu traktowania pszczół i ramek na tym filmiku to wygląda on jak rabunek .

Ledwo błysną zorze !A wy , pszczółki , robotniczki ,
Chciałbym ja wam sprostać ,
Rano wstawać i pracować ,
Byle miodu dostać !

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant, Wielkopolski
Ktoś powiedział - czas to pieniądz. Ale bez przesady. Ciekawe czy sex tez uprawia w takim tępie . To dopiero byłby ciekawy filmik.

Tytuł:
Ale masakra ha ha,niedzwiedzie mają konkurentów.Jednak są w tym filmiku i plusy -1 to nie są Polacy :pl: ,-2 warroza tego nie przeżyła :pala: .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
:leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: uśmialiśmy się z żoną co nie miara, mogli od razu wrzucić świece dymną przez wylotek :haha:
A wystarczyło by trochę opanowania i stanąć z tyłu ula a nie kolanami przed wylotkiem :do bani:

Tytuł:

Może to nie ich pasieka.

Jerzy K.

Tytuł:
Niedźwiedź wybrał by miód delikatniej

Tytuł: Miodobranie hee
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Jejli to bylo robione dla celow edukacji to dobrze, jesli kometowac ten film :bosie: ale przez ponad czterdziesci lat pracy z pszczolami 1 raz tkie coś widżalem nawet w gorszym wydaniu to nie bylo miodobranie tylko horor. i na powaznie.pawel

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WL
Wbrew wszelkim zasadom! To nie miodobranie to czysty niedźwiedzi rabunek :leży_uśmiech:
po pierwsze - od kiedy to się stoi przed wylotem?
po drugie - tak machać nad ulem?
po trzecie - ubrali się grubo i pewnie wonieją jak niedźwiedź po zimie
Oni to chyba nigdy nie widzieli jak to się robi

(gdyby pszczoły mnie tak atakowały przy pierwszym ulu to nie szedł bym od razu do drugiego z nimi na głowie)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
To z pewnością był rabunek!!! a nie midobranie. Mój kolega doświadczony pszczelarz został tak potraktowany przez swoje podopieczne że głowę miał jak przerośnięta DYNIA. Gdyby nie pomoc lekarska to pewnie byłby zszedł :kapelan: .Lekarz powiedział mu że dostał uczulenia na pszczeli jad ,i dla własnego dobra musi się pożegnać z pszczółkami. Nigdy wcześniej nie był uczulony ale po rozmowie ,z doktorkiem dowiedział się że szczepienia przeciw grypie mogą prowadzić do uczuleń na jad pszczeli

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Tytuł:
Awatar użytkownika

I tu jest właśnie nasza cywilizacja . Produkty GMO powodują uczulenia , reakcje obronne wątroby i całego systemu imunologicznego człowieka oraz bezpłodność . Szczepienia mogą prowadzić do uczuleń i do trwałych zmian w systemie nerwowym powodując u dzieci adhd i autyzm. Jak tak dalej pujdzie to ludzie sie unicestwią ufając pseudonaukowcom i przekupnym politykom którzy za pare dolarów potrafią powiedzieć że picie przez dzieci arszeniku jest zdrowe. :bije:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zielony a jaką masz pewnośc, że to co napisałeś jest prawdą?? Przecież sam mówisz, że za parę dolarów naukowiec może powiedziec, że picie arszeniku jest zdrowe. Czyż byś sam przeprowadzał te wszystkie badania, że tak krytykujesz GMO i szczepienia?? :rolf:

Zielony pisze:
I tu jest właśnie nasza cywilizacja . Produkty GMO powodują uczulenia , reakcje obronne wątroby i całego systemu imunologicznego człowieka oraz bezpłodność . Szczepienia mogą prowadzić do uczuleń i do trwałych zmian w systemie nerwowym powodując u dzieci adhd i autyzm. Jak tak dalej pujdzie to ludzie sie unicestwią ufając pseudonaukowcom i przekupnym politykom którzy za pare dolarów potrafią powiedzieć że picie przez dzieci arszeniku jest zdrowe. :bije:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP
Jest naukowo udowodnione że GMO jest szkodliwe. Ale firmy produkujące nasiona GMO mają bardzo dużo kasy-pieniądz nie śmierdzi, a nie odmawia się to na ogół tylko pacierza? :śmieję się z ciebie:

Tytuł:
Awatar użytkownika

kazik jest też naukowo udowodnione że GMO nie szkodzi. Firmy ekologiczne też mają dużo kasy- pieniądz nie śmierdzi. Takie podawanie faktów że ktoś tam udowodnił jest bezsensowne. Pokaż mi choć jedną osobę która rozchorowała się przez GMO.

Tytuł:
Dziennie w Polsce na nowotwory umiera setki bądź nawet i tysiące ludzi. Jak myślisz skąd ta plaga XX i XXI wieku się bierze?
Odpowiadam.
A no właśnie to sam człowiek sobie szkodzi, ingerując w prawa natury.
Przykład:
W Ameryce jest kobieta chyba około 35 letnia, która jest matką 40-ciorga dzieci. Ponieważ w wyniku zapłodnienia in vitro miała 4 ciąże mnogie każda po 10-cioro dzieci.
Sam sobie odpowiedz, czy jest to normalne?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Tolek321 pisze:
Dziennie w Polsce na nowotwory umiera setki bądź nawet i tysiące ludzi. Jak myślisz skąd ta plaga XX i XXI wieku się bierze?
Odpowiadam.
...

Brutalnie powiem tak, masz rację ingeruje od czasów, jak wymyślono medycynę.
Zgodnie z naturą przeżywalność dzieci powinna być dużo niższa (tak strzelam 4 na 10 urodzonych) przeżywałyby tylko najsilniejsze czyli mamy naturalną selekcję.
Jestem tylko ciekaw czy sam byś świadomie zrezygnował z udzielania pomocy tym dzieciom (takim które w XIX wieku by umarły).

Mamy zdobycze cywilizacji i super. Tragedią natomiast jest to że nie potrafimy z nich korzystać z umiarem i zdrowym rozsądkiem.

Tytuł:
Awatar użytkownika

A dlaczego twierdzisz, że to plaga. Teraz średnia długość życia to około 70 lat. W czasach za którymi tęsknisz średnia długość życia wynosiła 50 lat (było to na początku XX wieku). Nawet jeżeli ktoś wtedy miał nowotwór to jak umarł to mówiono że umarł na "śmierć". Nawet jeśli ktoś rozchorował się na nowotwór to wcześniej go inna choroba zabiła. Także wydaje mi się, że ingerencja ludzi w naturę chyba przyniosła ludziom tylko i wyłącznie korzyści. Na początku XX wieku było coś koło 1,5 mld ludzi, a teraz jest prawie 7mld. Zaczynając od roku 1 n.e. do 1900 n.e czyli 1900 lat przybyło 1 mld ludzi. Natomiast od 1900 do 2000 czyli przez 100 lat przybyło 5 mld ludzi. Także dalej według ciebie ingerencja w naturę ma zgubny wpływ na człowieka??
A te 40 dzieci to wyjątek, a wyjątki zawsze się zdarzają.

Tolek321 pisze:
Odpowiadam.
Przykład:
W Ameryce jest kobieta chyba około 35 letnia, która jest matką 40-ciorga dzieci. Ponieważ w wyniku zapłodnienia in vitro miała 4 ciąże mnogie każda po 10-cioro dzieci.
Sam sobie odpowiedz, czy jest to normalne?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wz,wielkopolski
miecio pisze:
kazik jest też naukowo udowodnione że GMO nie szkodzi. Firmy ekologiczne też mają dużo kasy- pieniądz nie śmierdzi. Takie podawanie faktów że ktoś tam udowodnił jest bezsensowne. Pokaż mi choć jedną osobę która rozchorowała się przez GMO.
Witam kolege napewno bedzie trudno taka osobe wskazac poniewarz uwazam iz nadal za malo wiemy na temat kozysci - strat wynikajacych z produktow GMO Pragne zapytac kolege jak czesto spotykamy w akcie zgonu alkocholika przyczyna zgonu alkochol {bo ja zauwarzylem ze podawame przyczyny to watroba,serce ,nerki ogolne wyniszczenie organizmu ale raczej nigdy alkochol}a przecierz na temat tej choroby wiemy o wiele wiecej niz GMO SERDECZNIE POZDRAWIAM :?:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Krzysztof zgadzam się z tobą że zbyt mało wiemy na temat korzyści czy też szkód wynikających z produktów GMO. Właśnie to jest sedno mojej wypowiedzi. Nie można od razu przekreślić czegoś jak to zrobił jeden z forumowiczów (przecież przy takim oporze na innowacje dalej byśmy kamieniem ogień rozpalali). Dopiero po latach doświadczeń z taką żywnością będzie można wydawać jakiekolwiek osądy. Dopiero wtedy będzie można wydac opinię na temat wpływu GMO na populację ludzi i innych stworzeń na ziemi. Natomiast jeśli chodzi o akty zgonu to przyznam się, że nie wiem jak wyglądają, ani co na nich piszą bo jak zaranie na szczęście nie muszę ich czytać.

krzysztof pisze:
Witam kolege napewno bedzie trudno taka osobe wskazac poniewarz uwazam iz nadal za malo wiemy na temat kozysci - strat wynikajacych z produktow GMO Pragne zapytac kolege jak czesto spotykamy w akcie zgonu alkocholika przyczyna zgonu alkochol {bo ja zauwarzylem ze podawame przyczyny to watroba,serce ,nerki ogolne wyniszczenie organizmu ale raczej nigdy alkochol}a przecierz na temat tej choroby wiemy o wiele wiecej niz GMO SERDECZNIE POZDRAWIAM :?:

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Gdzies czytałem niedawno. Podawano myszom wyłoncznie produkty GMO i w 4 lub 5 pokoleniu te myszy były bezpłodne jak samiczki i samce. Ja nie dozyije ale jak bendziemy duzo spozywali produktów GMO to ludzkosc bendzie ułomna i bezpłodna. Chyba ze w czas się kapniemy i te swistwo przestaniemy produkowac i spozywać.Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bezpośrednie przekładanie danych uzyskanych ze zwierząt (myszy) na ludzi jest obarczone bardzo dużym błędem.
Tak rozumując, to skoro mamy ccd u pszczół to i u ludzi powinny pozostawać puste, bezludne miasta.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
też o tym czytałem

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tylko, że nie można wrzucać całego GMO do jednego worka. To są różne modyfikacje. Przecież ludzie od dłuższego czasu jedzą zmodyfikowaną żywność np. w postaci pomidorów. Przecież tam został usunięty gen odpowiedzialny za dojrzewanie owoców. I co od jedzenia pomidorów ktoś jest bezpłodny??

miły_marian pisze:
Gdzies czytałem niedawno. Podawano myszom wyłoncznie produkty GMO i w 4 lub 5 pokoleniu te myszy były bezpłodne jak samiczki i samce. Ja nie dozyije ale jak bendziemy duzo spozywali produktów GMO to ludzkosc bendzie ułomna i bezpłodna. Chyba ze w czas się kapniemy i te swistwo przestaniemy produkowac i spozywać.Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:

koledzy ale jak się nawet kilo miodku zdąży wybrać takim afrykankom, to on musi smakowac że... Aco do tego GMO nie negujmy zdobyczy inż genetycznej , ale przestańmy zachowywać się jak SZARAŃCZA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! POZDRAWIAM :piwko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Polacy w temacie poprawiania roślin mają własny wkład,takim prekursorskim nowym gatunkiem stworzonym przez człowieka jest p sz e n ż y t o, kto o tym teraz pamięta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zdzisław,
akurat pszenżyto nie ma nic wspólnego z GMO. Tu raczej można porównać do krzyżowania konia z osłem aby otrzymać muła. Mimo wszystko żaden człowiek sztucznie w genotypie im nie mieszał.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak to prawda, ale pokazuje to szersze zjawisko pragnienie do poprawiania przyrody,czego ukoronowaniem na ten czas jest GMO jaki będzie ciąg dalszy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeżeli chodzi o GMO to ja raczej nie boję się skutków spożywania tej żywności przez ludzi. Gorszą sprawą o której praktycznie nikt nie mówi są patenty. Korporacje opatentują sobie rośliny o odpowiednim genotypie i co wtedy?? Zwykłemu rolnikowi nie będzie można niczego zasiać. Bo dostępne nasiona będą tylko i wyłącznie opatentowane. W takim wypadku produkcją żywności zajmą się tylko i wyłącznie korporacje oraz rolnicy działający pod ich dyktando. To według mnie jest najgorszy scenariusz. Poczytajcie co się dzieje w Afryce. Przecież tam przychodzi dyrektor z koncerny i kupuje całą ziemię gdzie tylko wzrokiem sięga, a ludziom pozostaje pracować u niego na plantacjach. Takie nowoczesne niewolnictwo. I tego się najbardziej boje.

Tytuł:

Panowie jeżeli macie kogoś na wsi ale rolnika ale takiego który zajmuje się prowadzeniem go , profesionalnie .To wam powie że nasiona musi kupić z centrali bo inaczej zbożea od niego nie odkupi skup .Oni mają wpływ na odmiany zboża jakiego rolnik wysiewa , nie tżeba jechać do Afryki dzieje się to na naszym podwórku . Pozdrawiam :piwko:

Tytuł:
miecio pisze:
Zaczynając od roku 1 n.e. do 1900 n.e czyli 1900 lat przybyło 1 mld ludzi. Natomiast od 1900 do 2000 czyli przez 100 lat przybyło 5 mld ludzi. Także dalej według ciebie ingerencja w naturę ma zgubny wpływ na człowieka??

Jak tak dalej pójdzie to będziesz musiał pasiekę na księżyc przenieść bo nie będziesz miał miejsca na ziemi. ;-) W każdym przypadku kij ma zawsze dwa końce. Z żywnością jest tak samo. Wszystko się nam kiedyś odbije.W taki czy inny sposób. Albo umrzesz na śmierć,albo na raka lub będziesz pracował niewolniczo jako biały murzyn na plantacji GMO w Afryce. :oczko: Nasza cywilizacja jest w apogeum rozwoju. Do tego globalizacja. Prędzej czy później coś dygnie.

Tytuł:
Awatar użytkownika

skoro rozmowa zeszła na inny tor :uśmiech: to dodam że jeśli coś jest robione z myślą o dobru człowieka i jeśli każdy wynalazek byłby nastawiony na poprawe życia człowieka to nie byłoby rozmowy ale niestety takie firmy jak monstanto czy firmy farmaceutyczne oraz chemiczne nie interesują opinie niezależne i badania nad szkodliwym wpływem ich produktów na człowieka . Z prozaicznego powodu ich nie interesują .........z powodu pieniędzy.

Tytuł:

może niedługo wyprodukują nam pszczółki bez żądeł i z wymionami i będziemy sobie doić miodek :uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

ale jest koncepcja żeby pszczołe tak zmienić genetycznie by produkowała toksyczne płyny organiczne ,jako sposób na pozbycie się varozy i ograniczenie chemi.I mamy RAJ-genetycznie zmienione pszczoły zapylają rośliny GMO pod okiem pszczelarza,pytanie czy tak samo poprawionego,mnie to już nie dotyczy ale 20-latków,na ich miejscu bym się zaczynał bać,albo cieszyć.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Zdzisław pisze:
ale jest koncepcja żeby pszczołe tak zmienić genetycznie by produkowała toksyczne płyny organiczne ,jako sposób na pozbycie się varozy i ograniczenie chemi.I mamy RAJ-genetycznie zmienione pszczoły zapylają rośliny GMO pod okiem pszczelarza,pytanie czy tak samo poprawionego,mnie to już nie dotyczy ale 20-latków,na ich miejscu bym się zaczynał bać,albo cieszyć.

:szok: Sam widzisz , że największym zagrożeniem dla pszczół stanie się nie waroza , a - człowiek. Nie chciałbym dożyć takiego "raju".

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP
Jak już mamy poprawiać Pana Boga to tak zmienić człowieka genetycznie żeby wytwarzał miód(zamiast jadu?-żart)
Bo zapylać to zapyla chociaż troszkę inaczej, raz lepiej raz gorzej(nie mylić z kochającymi inaczej) :leży_uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Ciekaw jestem dlaczego obecny papież poparł GMO .czyżby chciał nakarmić głodującą Afrykę?. Na tym poprzestanę bo to temat bardzo delikatny.

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korpusowe jednościenne
http://www.youtube.com/watch?v=VzCEeyu- ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=japcPCKh ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=VL6eQrI6 ... re=related

Pozdr
Witamina

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
wiesiek33 pisze:
Ciekaw jestem dlaczego obecny papież poparł GMO .czyżby chciał nakarmić głodującą Afrykę?. Na tym poprzestanę bo to temat bardzo delikatny.

:nonono: :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witamina pisze:

zawodowcy :oczko: , nie ma się co dziwić że wydajność z ula maja 50kg skoro do samej wiosny szarpało u nich ulami bo taka siła :rolf: , muszą mieć niezly patent na pobudzanie rodzin wiosną...
http://www.youtube.com/watch?v=svCmPSGLK88

Tytuł:
Jedna rzecz mnie zastanawia skoro to taki zawodowiec to czemu zostawił na zimę paski z baywarolem? niedouczony? czy też niereformowalny z twardo zakorzenionymi swoimi zasadami? I jeszcze jedno co mi się nie podobało w jego miodobraniu, to odsklepianie ramek z miodem i koleś trzyma kiepa w zębach. :śmieję się z ciebie:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
:bosie: :bosie: :bosie: :bosie: :bosie: :bosie: :oczko:
Jest jeszcze sporo dowcipów na tych filmach.
Piszcie, jakie.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cordovan pisze:
zawodowiec to czemu zostawił na zimę paski z baywarolem?

z tym zawodowcem to była ironia :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

wystarczy ich trochę posłuchać i wszystko jasne

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]