Witam,
Z góry przepraszam, że piszę nie w tym dziale ale nie znalazłem "Biblioteki pszczelarza"
Wiem, że normalnie o tej porze roku zagląda się raczej do ula a nie do książki... ale jaka jest pogoda

, każdy widzi.
Często w odpowiedzi na pytania zadawane na forum radzi się, by pytający przeczytał "Gospodarkę pasieczną", nie każdy ma ją w swoim księgozbiorze i nie wszystkim chce się iść do biblioteki (nie wspominając o kupowaniu).
Modny jest obecnie temat "cyfryzacji" książek - korzystając z tego faktu oraz z chwili wolnego czasu (nawet taka pogoda ma swoje plusy) - chałupniczym sposobem "zdigitalizowałem" fragmenty tej, jakże cennej pszczelarskiej pozycji.
Możliwe, że mój trud był daremny i że ten wolumin jest już dostępny w formie cyfrowej - będę wdzięczny za wskazanie źródła.
Ponieważ plik zajmuje aż 144MB udostępniam go poprzez torrenta.
[Bardziej pochytany użytkownik forum może wrzuci plik na jakiś serwer hostingowy (może ktoś ma konto np. na chomikuj.pl ?)]
Hasło do pliku .pdf brzmi:
ambrozja
Pozdrawiam.
P.S.
Są to fragmenty Trzeciego wydania "Gospodarki pasiecznej" z 1985 roku.
Nie skanowałem min.: Rozdziału I (typy pasiek i ich struktura w kraju w roku 1985), Fragmentów rozdziału II (zaplecze gosp. pasieki, kupno i przwóz pszczół), Rozdziału VIII ('Gospodarka wędrowna').