FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 czerwca 2025, 13:31 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Video-pasieka

Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Zwykłe
Witam!
Załączam linki do 10 odcinków wg mnie bardzo ciekawie zrobionych filmów z których bardzo wiele można się nauczyć.
Pszczelarz wykładowca nie posiada nowoczesnego sprzętu z refundacji UE ani procowani z glazurą do sufitu ale posiada ogromną wiedzę w temacie i umie ją przystępnie przekazać.
Dodatkowym plusem jest to że nie trzeba znać angielskiego.

1. http://www.youtube.com/watch?v=M67hQomj ... re=related
2. http://www.youtube.com/watch?v=-lDP56-4 ... re=related
3. http://www.youtube.com/watch?v=2053WbrW ... re=related
4. http://www.youtube.com/watch?v=cSUPgApl ... re=related
5. http://www.youtube.com/watch?v=y5gtZuDr ... re=related
6. http://www.youtube.com/watch?v=JBmuWGak ... re=related
7.http://www.youtube.com/watch?v=S4rEkFiU ... re=related
8. http://www.youtube.com/watch?v=tv_evFx7 ... re=related
9. http://www.youtube.com/watch?v=E3thKPmk ... re=related
10. http://www.youtube.com/watch?v=c9cCw41x ... re=related

Życzę wytrwałości w oglądaniu.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wkp wz
maksik wszystko ok tylko trzeba znać język :thank:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
A po co i na co? - przeciez niejeden tu twierdzi, ze wyksztalcenie nie jest konieczne.

Super. Warto obejrzeć. Młodzi adepci tej sztuki dowiedzą się ,z tych filmów ,prawie wszystkiego co niezbędne do zajęcia się tym zawodem. Kończę oglądanie drugiego odcinka i mogę powiedzieć, że po kilku minutach oglądania wszystkie nieznane wcześniej wyrazy stają się zrozumiałe. Z pewnością obejrzę wszystkie.
Kol.Maksik - Dzięki.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL,LG3/4, Ostrowskiej
Jerzy bez obrazy ale wykształcenie nie jest adekfatne do znajomosci jezyków, a filmiki ciekawe oczywiscie dopiero pierwszy obkukałem ale do wiosny daleko i cos trzeba robić .a i rosyjski sie podszlifuje

Awatar użytkownika

????, ? ?? ?????????, ?? ?? ????????, ??? ?????????? ? ???? ???????

??? ?????? :mrgreen:

Z przyjemnością i z zaciekawieniem obejrzałem pierwszy film.Starsze pokolenie pszczelarzy a do niego należę ma ten plus,że dawniej uczono nas tego niechcianego języka.Moja pierwsza książka o pszczołach kupiona za parę groszy w księgarni radzieckiej była była po rosyjsku.Język rosyjski znam dosyć dobrze ale akurat nie zrozumiałem co stosuje przeciw myszom. czyżby papę?.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
stanislawS pisze:
Z przyjemnością i z zaciekawieniem obejrzałem pierwszy film.Starsze pokolenie pszczelarzy a do niego należę ma ten plus,że dawniej uczono nas tego niechcianego języka.Moja pierwsza książka o pszczołach kupiona za parę groszy w księgarni radzieckiej była była po rosyjsku.Język rosyjski znam dosyć dobrze ale akurat nie zrozumiałem co stosuje przeciw myszom. czyżby papę?.

z tego co ja zrozumiałem to stosuje zapach myszy lub zapach moczu myszy przeciw motylicy

Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Zwykłe
Przeciw myszom w stebniku stosuje mieszankę cukru pudru 40% z gipsem 60% i chyba z jakimś tłuszczem i koniecznie obok woda do popicia.
Na motylicę watę nasączoną octem lub innym ostrym zapachem (naftalina, geranium itp) uzupełnianym co 15 dni. A z ula gdzie trzyma ramki wygląda na to że wyjął kawałek papy która odstrasza myszy. Ciekawe rozwiązania!

Co to za roślina - Tawołga jeśli by ktoś mógł przetłumaczyć, jest w 9 filmie , po 1 godzinie, 10 minutach filmu, po malinie , przed wierzbówką. Zakwita według lektora na 10 dni przed lipą.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
anZag pisze:
Co to za roślina - Tawołga jeśli by ktoś mógł przetłumaczyć, jest w 9 filmie , po 1 godzinie, 10 minutach filmu, po malinie , przed wierzbówką. Zakwita według lektora na 10 dni przed lipą.

tawuła inaczej tawlina wierzbolistna lub inny gatunek z tej rodzinny

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Cytuj:
Witam!
Załączam linki do 10 odcinków wg mnie bardzo ciekawie zrobionych filmów z których bardzo wiele można się nauczyć.
Pszczelarz wykładowca nie posiada nowoczesnego sprzętu z refundacji UE ani procowani z glazurą do sufitu ale posiada ogromną wiedzę w temacie i umie ją przystępnie przekazać.
Dodatkowym plusem jest to że nie trzeba znać angielskiego.

Dzięki maksik za linki do tych filmów o pszczole Baszkirskiej . Pszczelarstwo nawet w tak odległej kraine wcale nie musi się różnić od naszego , a wiedzy , nigdy nie za wiele i można sie uczyć od każdego.
paraglider

6Cichy dzięki za tłumaczenie.

Super filmy. Moim zdaniem jedne z lepszych na forum.

Ule na jakich gospodaruję: inny
u nas takiej serii niema :(

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
27 filmów. Po "polsku" :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=HUrxkgNN ... re=related

Warto wspomnieć kilka słów o autorze filmów, które zamieścił maksik. Jest to emerytowany pułkownik wojsk radzieckich. Pilot myśliwców, a także mistrz Związku Radzieckiego w lataniu akrobacyjnym. Pszczelarstwem zajmuje się od dwudziestu lat i jak sam twierdzi jest to jego powołanie. Zaczynał mając 8 - 10 uli i wtedy marzył aby mieć przynajmniej sto. Kiedy jednak spełnił swoje marzenie po rozważeniu wszystkich za i przeciw zmniejszył stan posiadania do 30 - 40 rodzin i tak utrzymuje. W środowisku rosyjskich pszczelarzy i ludzi nauki związanych z pszczelarstwem uważany jest za eksperymentatora osiągającego znaczne sukcesy. Miedzy innymi w łapaniu rojów, o czym także na jednym z filmów, przy zastosowaniu specyfiku o nazwie Apiroj (pisownia polska). Bardzo fajny gawędziarz nie tylko na tematy związane z pszczelarstwem.

Do polbarta ,nie wszystko po ,,takim polsku '' rozumiem, jestem w trakcie oglądania filmu nr 2, około 15- 17 minuta filmu, nie rozumiem w jakim celu są tam wykonywane te operacje; rodzina ładnie rozwinieta,na dwóch korpusach ,,dojrzała'' , w obydwu korpusach mateczniki kryte i to wcale ich nie mało, czerw otwarty jest, matka o dziwo jeszcze nie ,,odchudzona''. W tej sytuacji dodany 3 korpus na samą górę, postawiony na kracie odgrodowej wstawione tam 2 ramki czerwiu, 1 pyłku , puste i węza do pełna , wpuszczona matka. Dlaczego one mają się nie wyroić ? mateczniki są w dolnych korpusach, pszczoły ich chyba nie zlikwidują ?

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

anZag pisze:
Dlaczego one mają się nie wyroić ? mateczniki są w dolnych korpusach, pszczoły ich chyba nie zlikwidują ?

Matka nie może wyjść z rojem ponieważ znajduje się nad kratą odgrodową .
W przypadku kiedy nie znajduje się matki , należy odczekać aż sama przejdzie do nowej , górnej kondygnacji - co można poznać po podjęciu w niej czerwienia i dopiero wtedy założyć kratę odgrodową a przed pożytkiem głównym siatkę i otworzyć zapasowy wylot . Jeżeli nie chcemy dopuścić do wygryzienia się młodej matki z matecznika rojowego , wtedy je likwidujemy i miodnia jest w kondygnacjach pod siatką . Matka w tym przypadku też sie nie wyroi , ponieważ została pozbawiona na pewien okres pszczoły lotnej .

paraglider pisze:
Jeżeli nie chcemy dopuścić do wygryzienia się młodej matki z matecznika rojowego , wtedy je likwidujemy i miodnia jest w kondygnacjach pod siatką . Matka w tym przypadku też sie nie wyroi , ponieważ została pozbawiona na pewien okres pszczoły lotnej .

To wszystko rozumiem, matka jest w 3 kondygnacji nad kratą, zamienioną później na siatkę z dodatkowym wylotem, bez pszczoły lotnej, więc się nie wyroi. Nie rozumiem co się dzieje z sklepionymi matecznikami w dużej ilości pod kratą na dwóch kondygnacjach, pszczelarz ich nie zrywa, więc co ? ścinają je pszczoły ? Czy wychodzi rój? Czy inne jeszcze rozwiązanie?

Witam
Po tej operacji pszczoły pewnie zetną mateczniki ,a w ogóle który to filmik ?
pozdrawiam Tomek

Prakticno pcelarstwo 2 dio - trzeci z27 wstawionych przez Polbarta (15 - 17 minuta filmu), a dlaczego same miały by ściąć a nie wyroić się?

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

anZag pisze:
Nie rozumiem co się dzieje z sklepionymi matecznikami w dużej ilości pod kratą na dwóch kondygnacjach, pszczelarz ich nie zrywa, więc co ? ścinają je pszczoły ? Czy wychodzi rój? Czy inne jeszcze rozwiązanie?

Pierwsza młoda matka która się wygryzie , daje sygnał pszczołom do niszczenia sióstr w matecznikach . Pszczoły robotnice nadgryzają z boku mateczniki a wygryziona matka , zabija po kolei swoje konkurentki , żądląc je śmiertelnie. Jeżeli podczas tego makabrycznego procederu , jedna z sióstr zdąży wyjść z matecznika , wtedy dochodzi de bezkompromisowej walk - aż do zwycięstwa . Czasami jednak , może się zdarzyć wyjście roju .
Dlatego lepiej zostawić jeden z ładniejszych matecznikiów a pozostałe zniszczyć samemu.

paraglider, Dziękuje za odpowiedź , ale zapytam jeszcze; Z filmu wynika że jest przed 20 maja . Czy ścinanie mateczników przez same pszczoły spowodowane jest obecnością starej matki w 3 korpusie nad kratą lub siatką , czy innym czynnikiem? Podam sytuacje u siebie ; matka ma podcięte skrzydełko, wychodzi pierwszy rój, matka ginie w trawie rój wraca do ula i po wygryzieniu się pierwszej młodej matki rój jednak wychodzi i to jeszcze większy. Jeśli bym zlikwidował mateczniki osobiście i pozostawił jeden, rój i tak wyjdzie, po wygryzieniu sie tej pierwszej matki ,gdyż następne już ratunkowe założą na czerwiu otwartym.
Na filmie w dwóch dolnych korpusach jest podobna sytuacja mateczniki na wygryzieniu i czerw jakieś ilości czerwiu otwartego, nawet jeśli pszczelarz zniszczy osobiście wszystkie i pozostawi jeden to pszczoły i tak maja możliwość założenia następnych ratunkowych na czerwiu otwartym i rój powinien wyjść. Czy czynnikiem który nie dopuszcza do wyjscia roju jest obecność starej matki w 3 korpusie na samej górze ,czy to nie ma znaczenia?
Przepraszam ze tak zanudzam i pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Obejrzałem 8 z 10 odcinków filmów nakręconych przez rosyjskiego pszczelarza, które nam zamieścił kol. maksik. Filmy bardzo interesujące. Pokazane z ogromną znajomością przedmiotu. Okazuje się, że można osiągnąć znaczne sukcesy, dysponując dość prymitywnym sprzętem. Ule wykonane z płyt po starych meblach, ale bardzo funkcjonalne. Poza dłutem, nożykiem i podkurzaczem, Nazarow nie używa innych narzędzi. Nawet nie ma zmiotki lub skrzydełka do zmiatania pszczół, a robi to ułamaną gałązką. Nie używa krat odgrodowych. Zaskoczyło mnie, że ramki nadstawkowe z suszem trzyma w wodzie, prawdopodobnie z dodatkiem jakiegoś środka dezynfekującego i po strząśnięciu wody wkłada do ula. Nie wybiera miodu z gniazda chyba że ramka jest w całości poszyta miodem to ją zabiera, a na jej miejsce wkłada inną, w której jest połowa miodu. Na zimę formuje gniazdo z ramek z miodem. To pełen korpus z około 18 kg miodu. Zabiera na zimę ramki z pieżgą i wkłada je dopiero na wiosnę. To trochę inna metodyka niż powszechnie stosowana u nas. Ale warto to zobaczyć, tylko trzeba wygospodarować sobie trochę czasu.

Lemon pisze:
Zaskoczyło mnie, że ramki nadstawkowe z suszem trzyma w wodzie, prawdopodobnie z dodatkiem jakiegoś środka dezynfekującego i po strząśnięciu wody wkłada do ula

Też się zastanawiałem po co ta woda w tych ramkach nadstawkowych, może to jakiś sposób na motylice?

Ule na jakich gospodaruję: ramka 36-18
Ot autor tych 10-ciu filmów chyba zablokował oglądanie filmów i bez zalogowania się ich nie obejrzy. Po otwarciu pokazuje się :(Ten film wideo jest prywatny.
Jeśli właściciel tego filmu udzielił Ci dostępu,)

Ciekawa jest pojemność i konstrukcja ula, który proponuje w jednym z odcinków - 2 korpusy 17-sto ramkowe - ramki dadant 435x300 mm + nadstawka. Autor filmu osadził w takim ulu rój i miał rewelacyjną produkcję miodu - ale tam są inne warunki pożytkowe niż w Polsce. Swoją drogą ciekawe rozwiązanie, jeśli chodzi o ocieplenie - nie daje styropianu, ale izolację stanowią dwie puste przestrzenie (powietrze). Na pewno ma wielką wiedzę praktyczną i teoretyczną.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Nie wiem czy wiecie ale w Chatka Puchatka na Połoninie Wetlińskiej w Bieszczadach ocieplona jest pustymi butelkami po wodzie. I powiem wam że efekt ocieplenia jest lepszy niż po styropianie. Dlatego też zastanawiałem się czy nie można by zastosować tego w ulu tak jak ten człowiek zastosował na filmie.

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
lucjan49 pisze:
Ot autor tych 10-ciu filmów chyba zablokował oglądanie filmów i bez zalogowania się ich nie obejrzy. Po otwarciu pokazuje się :(Ten film wideo jest prywatny.
Jeśli właściciel tego filmu udzielił Ci dostępu,)

Prakticno pcelarstwo 27 filmów które poleciłem również zablokowane i nawet po zalogowaniu na youtubie też nie mozna ogladać.
Były kiedyś bardzo fajne filmy z Kolumbii jak produkują ule i też zablokowali.
Nie mam pojęcia w czym rzecz?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP i WLP
Spisek krajowych producentów :haha:

Witam
Może trzeba wysłać dolary na konto to dostaniecie kod dostępu do filmików :haha: ?
Na tych 10 filmikach pewnie gościu chce kasiorkę nabić ,inne jego filmiki są dostępne z tego co teraz przeglądałem jego kanał.
pozdrawiam Tomek

A może ktoś to zgrał zanim zablokowali - mnie zależałoby szczególnie na pięciu ostatnich. Może gdzieś na rutube udałoby się odnaleźć niezablokowane. Szkoda, że ciekawe filmy szybko blokują.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Ja posiadam wszystkie zgrane. 4.49GB zajmują razem.

adamjaku pisze:
Ja posiadam wszystkie zgrane. 4.49GB zajmują razem.

A czy dał byś radę to jakoś udostępnić, albo przesłać na maila zainteresowanym? Mnie osobiście interesuje 5 ostatnich filmów.

Ule na jakich gospodaruję: ramka 36-18
Dzisiaj już jest informacja na jego stronie
(Ten film wideo został usunięty przez użytkownika.
Przepraszamy za usterki.) A wczoraj doczytałem się w komentarzach jego filmów, że to nie jego autorstwa filmy. Zapewne są one własnością ich instytytu. Też jestem zainteresowany obejrzeniem 5-ciu ostatnich filmów.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
adamjaku posiadasz moze jakies linki do tych filmików?
lub tytuły?
chyba ze mozesz je jakoś wysła na emajla
dzieki

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Na maila na pewno nie.. one zajmowały całą płytę DVD. Nie wiem, czy gdzieś je mam, dawno ich nie widziałem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]