www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2014, 08:45 - sob
Pasieka Ambrozja Pasieka Ambrozja Rozmiar: 61950 bajtw

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 08 stycznia 2013, 22:48 - wt 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 17:16 - sob
Posty: 3362
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Ciekawy filmik, jak w domowych warunkach zrobić ciasto do wiosennego podkarmiania pszczół.

http://www.youtube.com/watch?v=3KyJOM0pejw

_________________
Matki pszczele z Pasieki Górskie Miody sezon 2014

www.gorskie-miody.pl

Zapraszam na swój FanPage na facebooku i zachęcam do klikania "lubię to" ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 23:10 - wt 
Assistant Vip

Rejestracja: 21 listopada 2009, 22:49 - sob
Posty: 647
Lokalizacja: małopolska Łapczyca
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
górski_pszczelarz pisze:
Ciekawy filmik, jak w domowych warunkach zrobić ciasto do wiosennego podkarmiania pszczół.

http://www.youtube.com/watch?v=3KyJOM0pejw


jeszcze jak by ktoś kumaty przetłumaczył co on dodawał do tego cukru i dlaczego taka temperatura i ile wody?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 23:20 - wt 

Rejestracja: 18 kwietnia 2011, 09:18 - pn
Posty: 320
Lokalizacja: Wojkowice
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski,Ostrowskiej .
ja ciasto robię normalnie cukier rozpuścić w ciepłej wodzie przestygnie że można wsadzić palec to wlewam do cukru pudru i ugniatam (można dodać też feed bee i co tam kto chce ) i gotowe ciasto daje do uli końcem lutego .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 23:25 - wt 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 20:38 - wt
Posty: 467
Lokalizacja: Świętokrzyskie
A kto robi z inwertu i z cukru ?

_________________
kulka96


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 23:29 - wt 

Rejestracja: 19 listopada 2009, 03:01 - czw
Posty: 506
Lokalizacja: Sędziszów (Kraków)
Ule na jakich gospodaruję: dadant komb. i 1/2
Dolewał płynną glukozę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 23:48 - wt 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 17:16 - sob
Posty: 3362
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
to tak:
koleś na początku mówi że zwykle używa tego garnka z nierdzewki, ale dzisiaj zrobi to na patelni.
Robi to w proporcji 1 kg cukru, 300 ml wody, 25g syropu glukozowego (w komentarzach pisze że można użyć zwykłej glukozy ale trzeba przeliczyć wodę). W syropach zwykle jest jakieś 85% suchej masy czyli wody będzie z 15%. Czyli używając zwykłej glukozy należy dodać 1 kg cukru, 304 ml wody i 21g glukozy suchej (ale myślę że to są takie małe różnice że nawet jak zastosuje się górną recepturę to będzie ok).
Nie będę pisał o omawianiu łyżeczki, łopatki i termometru bo każdy umie obsługiwać ;)
Wlewa wodę, następnie jak zacznie się gotować dodaje glukozę i na koniec kilo cukru. Miesza energicznie ;) Jak się nie mylę przy 110 stopniach przerywa mieszanie i czeka żeby się podgrzało. Następnie jak osiągnie 117 stopni szybko wkłada do miski z wodą. Jak zacznie krystalizować, łopatką mieszamy dokoła, żeby nam tylko na bokach nie skrystalizowało, jak temperatura spadnie do 60 stopni dobrze rozgniatamy żeby nie powstały grudki a następnie formujemy placek i pakujemy w folię i do ula ;)
W między czasie można dodać pyłek, albo inny specyfik np. Apibiovit i będzie super ciasto na wiosnę.
Jutro zrobię próbę generalną przed wiosną i zobaczę co mi z tego wyjdzie.

_________________
Matki pszczele z Pasieki Górskie Miody sezon 2014

www.gorskie-miody.pl

Zapraszam na swój FanPage na facebooku i zachęcam do klikania "lubię to" ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2013, 00:01 - śr 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 20:38 - wt
Posty: 467
Lokalizacja: Świętokrzyskie
górski pszczelarzczy to będzie mieć taką samą konsystencję jak apifonda czy jak baranek wielkanocny? :oczko:
To nie żart

_________________
kulka96


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2013, 00:08 - śr 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 17:16 - sob
Posty: 3362
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
koleś na końcu pokazuje konsystencję ciasta przy 15 stopniach. Przypomina konsystencję apifondy. W każdym razie ja tego jeszcze nie robiłem. Ale jutro zrobię ciacho z 1 kg cukru i pochwalę się co mi z tego przepisu wyszło. :D
Oczywiście jak nie zabezpieczysz folią to po jakimś czasie na pewno zrobi się konsystencja baranka wielkanocnego. Ale z apifondy też się zrobi ;)

_________________
Matki pszczele z Pasieki Górskie Miody sezon 2014

www.gorskie-miody.pl

Zapraszam na swój FanPage na facebooku i zachęcam do klikania "lubię to" ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2013, 00:47 - śr 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sierpnia 2009, 20:00 - czw
Posty: 2042
Lokalizacja: Czechówka
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i Wielkopolski
górski_pszczelarz, Opłaca się gary brudzić?

_________________
Pozdrawiam Bartek ! Obrazek
Album Pasieki Bartolino
Zapraszam na Kanał YouTube
SPRZEDAM ODKŁADY PSZCZELE W 2014 !
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2013, 00:48 - śr 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 marca 2010, 11:49 - wt
Posty: 551
Lokalizacja: Zielona Góra
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Ja tam biorę wiadro wiertarka mieszadło i heja! i nie muszę się martwić że się coś przypali :haha:

_________________
Odkłady 2014- Lubuskie
http://www.pasiekahania.pl
http://www.akademiadlaciebie.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2013, 00:55 - śr 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 17:16 - sob
Posty: 3362
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Tazon pisze:
górski_pszczelarz, Opłaca się gary brudzić?


Dla czystej ciekawości się opłaca ;)

_________________
Matki pszczele z Pasieki Górskie Miody sezon 2014

www.gorskie-miody.pl

Zapraszam na swój FanPage na facebooku i zachęcam do klikania "lubię to" ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2013, 00:57 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 17:47 - pt
Posty: 2164
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Zastanawialiście się, czy przypadkiem nie łatwiej przyswajalna byłaby czysta glukoza?? NP: http://allegro.pl/glukoza-krystaliczna- ... 36474.html ??

_________________
Praska do produkcji węzy - nowa wersja chłodzona wiatrakami: http://youtu.be/_leKDKYxjko


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2013, 01:10 - śr 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 grudnia 2010, 00:05 - ndz
Posty: 2091
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Czy przypadkiem nie podobnie robiło się kiedyś popularnr KANDY ?

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2013, 01:16 - śr 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 17:16 - sob
Posty: 3362
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Zdzisław. pisze:
Czy przypadkiem nie podobnie robiło się kiedyś popularnr KANDY ?


Nie wiem młody jestem ;) nie słyszałem o Kandy. Chyba że candy czyli cukierek ;)

_________________
Matki pszczele z Pasieki Górskie Miody sezon 2014

www.gorskie-miody.pl

Zapraszam na swój FanPage na facebooku i zachęcam do klikania "lubię to" ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2013, 01:19 - śr 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 17:16 - sob
Posty: 3362
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
adamjaku pisze:
Zastanawialiście się, czy przypadkiem nie łatwiej przyswajalna byłaby czysta glukoza?? NP: http://allegro.pl/glukoza-krystaliczna- ... 36474.html ??


Tutaj nie do końca chodzi o przyswajalność glukozę dodajesz w niewielkiej ilości do cukru tylko po to aby zaszła szybka drobnokrystaliczna krystalizacja. A robienie ciasta z samej glukozy to już zupełnie inny temat.
Swoją drogą temat mnie zainteresował i znalazłem sporo informacji na temat zimowania rodzin na cieście przedstawionym w filmiku. Czy ktoś w polskich warunkach próbował w ten sposób zazimować rodziny? Czyli dając kule ciasta na ramki?? I jakie były efekty?

_________________
Matki pszczele z Pasieki Górskie Miody sezon 2014

www.gorskie-miody.pl

Zapraszam na swój FanPage na facebooku i zachęcam do klikania "lubię to" ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2013, 02:54 - śr 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 grudnia 2010, 00:05 - ndz
Posty: 2091
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
górski_pszczelarz pisze:
Zdzisław. pisze:
Czy przypadkiem nie podobnie robiło się kiedyś popularnr KANDY ?


Nie wiem młody jestem ;) nie słyszałem o Kandy. Chyba że candy czyli cukierek ;)


Dokładnie :lol: dobrze myślisz ,napisałem to fonetycznie kiedyś robiło się coś takiego ,ale skoro zaprzestano to znaczy że nie było to rozwiązanie dobre lub że moda przeminęła.

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2013, 15:19 - śr 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 17:16 - sob
Posty: 3362
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
jestem właśnie po próbie zrobienia ciasta zgodnie z załączonym filmikiem. Super sprawa. W niecałe pół godziny z kilograma cukru wody i glukozy powstało eleganckie ciacho.
Na co należy zwrócić uwagę?
Przy studzeniu należy dobrze mieszać. Ja wystudziłem do około 95 stopni jak zauważyłem że syrop robi się coraz bardziej gęsty włączyłem mikser i miksowałem wszystko aż do skrystalizwania (jakieś 2 minuty). Wszystko postępuje błyskawicznie.
Druga sprawa nie czekałem do 60 stopni tylko przy 80 już wyjmowałem z miski ponieważ zaczynała robić się skorupa. Nie wiem co by się stało przy 60 ale wydaje mi się że mogłaby powstać skała ;), dlatego nie czekałem.
Szybko przełożyłem na stół i zacząłem ugniatać. Przy ugniataniu ciasto z powrotem nabrało plastyczności.
Teraz ciacho wystudziłem już do temperatury pokojowej i powiem że wygląda super. Ciasto nie jest tak plastyczne jak apifonda. Może dlatego że do niej dodają syrop skrobiowy. Dlatego też najlepiej jak jest ciepłe jeszcze uformować z niego kształt jaki chcemy włożyć do ula. Ponieważ później się kruszy i trzeba sporo pougniatać żeby zrobić bryłkę (nie ma tutaj lepiszcza jakim mógłby być miód). W każdym razie nie robi się żadna skorupa na wzór baranka wielkanocnego jak jeden kolega powyżej pytał ;)
Struktura bardzo drobno krystaliczna, miękka i dość krucha (ale nie sucha przy tym). Wydaje mi się że pszczoły bez najmniejszego problemu skorzystają. A cena dużo mniejsza niż zakup gotowego pokarmu. Nakładu pracy wcale nie ma wiele. Do mojej pasieki 20 ulowej 10 kg ciasta na pierwszy rzut zrobię migiem ;).
Polecam przetestować jeszcze przed wiosną żeby później mieć wprawę przy robieniu większej ilości ciacha ;)
ps. na koniec z 1 kg cukru, 300 ml wody i 25 g glukozy powstało w sumie 1040 g gotowego pokarmu. Czyli w zasadzie można przyjąć że woda wyparowała całkowicie podczas gotowania wszystkich składników.

_________________
Matki pszczele z Pasieki Górskie Miody sezon 2014

www.gorskie-miody.pl

Zapraszam na swój FanPage na facebooku i zachęcam do klikania "lubię to" ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2013, 20:56 - śr 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 18:46 - wt
Posty: 2358
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Colorato pisze:
j...................... (można dodać też feed bee i co tam kto chce ) i gotowe ciasto daje do uli końcem lutego .


Czyli dajesz invert ? i puder do tego ? jeśli tak to skraca się przepis :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 stycznia 2013, 00:57 - czw 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 21:47 - czw
Posty: 10541
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
górski_pszczelarz pisze:
Ciekawy filmik, jak w domowych warunkach zrobić ciasto do wiosennego podkarmiania pszczół.

filmik i może ciekawy ale tak to można zrobić ciasto dla góra 3 rodzin a co jak się ma np ponad 100 :wink:
co roku robię ok 200 kg Ciasta zajmuje mi to 3-4 godziny ręcznie ugniatając
na początku wszystko dokładnie obliczam grzeję miód lub inwert i wsypuję mączkę cukrową miesząc mieszalnikiem jak już ten uciągnąć nie może to dogniatam ręcznie te parę kilo pudru i jest Ok
można też to robić w malej betoniarce 100litrowej wychodzi niczym kupne ciasto


Załączniki:
cpasieka pszczella.jpg
cpasieka pszczella.jpg [ 162.78 KiB | Przeglądany 3680 razy ]
odkłady pszczele.jpg
odkłady pszczele.jpg [ 111.12 KiB | Przeglądany 3680 razy ]

_________________
odkłady pszczele <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 stycznia 2013, 01:33 - czw 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 17:16 - sob
Posty: 3362
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
jeśli miałbym betoniarkę i duży gar to bez większych problemów tym sposobem zrobię ciacho w 3-4 godziny dla 100 rodzin. Jedyne co może zająć trochę czasu to gotowanie. Ale jak jest mocny palnik to powinno iść sprawnie.

_________________
Matki pszczele z Pasieki Górskie Miody sezon 2014

www.gorskie-miody.pl

Zapraszam na swój FanPage na facebooku i zachęcam do klikania "lubię to" ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 stycznia 2013, 13:09 - czw 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 21:47 - czw
Posty: 10541
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
górski_pszczelarz pisze:
Jedyne co może zająć trochę czasu to gotowanie.

Co Ty tam chcesz cholerka gotować :wink:
gotuje się Kand a nie ciasto to dwie inne mixtury

_________________
odkłady pszczele <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 stycznia 2013, 14:16 - czw 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 18:46 - wt
Posty: 2358
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Czyli liczymy 2 kg na rodzinę i wychodzi czy betoniarka czy mikser zony :) można by też kupić z cukierni maszynę do urabiana ciasta lub kremu teraz inwestują morze coś by się udało wyrwać za spokojna kasę lub zlecić wymieszanie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 stycznia 2013, 15:27 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2011, 23:40 - sob
Posty: 119
Lokalizacja: Stryszawa
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska, Wielkopolski
robert-a pisze:
Czyli liczymy 2 kg na rodzinę i wychodzi czy betoniarka czy mikser zony :) można by też kupić z cukierni maszynę do urabiana ciasta lub kremu teraz inwestują morze coś by się udało wyrwać za spokojna kasę lub zlecić wymieszanie :)


Z mikserem żony bym nie ryzykował, najlepiej mieszadło do wiertarki i do dzieła.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 stycznia 2013, 20:42 - czw 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 stycznia 2012, 22:01 - wt
Posty: 1053
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
BoCiAnK Tym ciastem w tych foremkach to co podkarmiasz, kiedy i jak dużo jest tego ciasta w tej foremce? Z foto wygląda na ponad 1kg.

_________________
Ceną wielkości jest odpowiedzialność.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2013, 07:49 - ndz 
Assistant Vip

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 09:52 - ndz
Posty: 1931
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
Ciasto z pylkiem na wiosne napewno daje rodzina na rozczerwienie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2013, 17:10 - ndz 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 listopada 2012, 09:21 - czw
Posty: 72
Lokalizacja: DOLNOŚLĄSKIE
Ule na jakich gospodaruję: DADANTA
Colorato pisze:
ja ciasto robię normalnie cukier rozpuścić w ciepłej wodzie przestygnie że można wsadzić palec to wlewam do cukru pudru i ugniatam (można dodać też feed bee i co tam kto chce ) i gotowe ciasto daje do uli końcem lutego .


NA wyspach kosztuje http://www.bees-online.co.uk/view.asp?ID=816 , ciekawe ilew tym roku U http://www.lyson.com.pl/index.php5?op=s ... a=Feed+Bee POZDRAWIAM


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2013, 22:01 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2011, 20:22 - sob
Posty: 512
Lokalizacja: Chotcza
Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
Przepis na ciasto według Franza Lampeitl ,,Hodowla pszczół" str.55
,,... Robimy to w następujący sposób: kilogram miodu rozpuszczamy w litrze wody. Przygotowaną mieszankę miodowo-wodną wlewamy do 10 kg cukru pudru. Całość szczelnie zamykamy. Mniej więcej po 14 dniach woda z miodem całkowicie przeniknie do cukru pudru, tworząc ciast pokarmowe bardziej miękkie od masy zagniatanej. Sprawdza się ono dobrze jako pokarm dla świeżo utworzonych odkładów i do podkarmiania pobudzającego wiosną. Do przyjęcia takiego pokarmu rodzina pszczela potrzebuje mniej wody."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 stycznia 2013, 02:17 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 czerwca 2008, 12:35 - pn
Posty: 1854
Lokalizacja: Opolskie
górski_pszczelarz pisze:
... Czy ktoś w polskich warunkach próbował w ten sposób zazimować rodziny? ...


Tomasz Strojny
viewtopic.php?f=10&t=1165

_________________
Obrazek Staram się pisać poprawnie po polsku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lutego 2013, 10:17 - czw 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 listopada 2012, 09:21 - czw
Posty: 72
Lokalizacja: DOLNOŚLĄSKIE
Ule na jakich gospodaruję: DADANTA
górski_pszczelarz pisze:
to tak:
koleś na początku mówi że zwykle używa tego garnka z nierdzewki, ale dzisiaj zrobi to na patelni.
Robi to w proporcji 1 kg cukru, 300 ml wody, 25g syropu glukozowego (w komentarzach pisze że można użyć zwykłej glukozy ale trzeba przeliczyć wodę). W syropach zwykle jest jakieś 85% suchej masy czyli wody będzie z 15%. Czyli używając zwykłej glukozy należy dodać 1 kg cukru, 304 ml wody i 21g glukozy suchej (ale myślę że to są takie małe różnice że nawet jak zastosuje się górną recepturę to będzie ok).
Nie będę pisał o omawianiu łyżeczki, łopatki i termometru bo każdy umie obsługiwać ;)
Wlewa wodę, następnie jak zacznie się gotować dodaje glukozę i na koniec kilo cukru. Miesza energicznie ;) Jak się nie mylę przy 110 stopniach przerywa mieszanie i czeka żeby się podgrzało. Następnie jak osiągnie 117 stopni szybko wkłada do miski z wodą. Jak zacznie krystalizować, łopatką mieszamy dokoła, żeby nam tylko na bokach nie skrystalizowało, jak temperatura spadnie do 60 stopni dobrze rozgniatamy żeby nie powstały grudki a następnie formujemy placek i pakujemy w folię i do ula ;)
W między czasie można dodać pyłek, albo inny specyfik np. Apibiovit i będzie super ciasto na wiosnę.
Jutro zrobię próbę generalną przed wiosną i zobaczę co mi z tego wyjdzie.
http://allegro.pl/wilton-glukoza-03-713 ... 40751.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lutego 2013, 21:32 - czw 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 stycznia 2012, 22:01 - wt
Posty: 1053
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
marcinbzyk pisze:
Przepis na ciasto według Franza Lampeitl ,,Hodowla pszczół" str.55
,,... Robimy to w następujący sposób: kilogram miodu rozpuszczamy w litrze wody. Przygotowaną mieszankę miodowo-wodną wlewamy do 10 kg cukru pudru. Całość szczelnie zamykamy. Mniej więcej po 14 dniach woda z miodem całkowicie przeniknie do cukru pudru, tworząc ciast pokarmowe bardziej miękkie od masy zagniatanej. Sprawdza się ono dobrze jako pokarm dla świeżo utworzonych odkładów i do podkarmiania pobudzającego wiosną. Do przyjęcia takiego pokarmu rodzina pszczela potrzebuje mniej wody."


Ja ten przepis stosuję. Tylko 5kg cukru pudru wsypuję do butelki 5l po wodzie mineralnej i zalewam 0,5l miodu rozpuszczonego w 0,5 l wody.Po około dwóch tygodniach jest gotowe ciasto które łatwo można wycisnąć z butelki do woreczków, a nie wykorzystane można bez problemów przechować w szczelnie zakręconej butelce do odkładów.Ciasto robię na wszelki wypadek gdybym musiał którąś z rodzin podkarmić.

_________________
Ceną wielkości jest odpowiedzialność.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2013, 18:21 - ndz 

Rejestracja: 11 października 2010, 10:00 - pn
Posty: 16
Lokalizacja: Beskid Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
ja-lec pisze:
marcinbzyk pisze:
Przepis na ciasto według Franza Lampeitl ,,Hodowla pszczół" str.55
,,... Robimy to w następujący sposób: kilogram miodu rozpuszczamy w litrze wody. Przygotowaną mieszankę miodowo-wodną wlewamy do 10 kg cukru pudru. Całość szczelnie zamykamy. Mniej więcej po 14 dniach woda z miodem całkowicie przeniknie do cukru pudru, tworząc ciast pokarmowe bardziej miękkie od masy zagniatanej. Sprawdza się ono dobrze jako pokarm dla świeżo utworzonych odkładów i do podkarmiania pobudzającego wiosną. Do przyjęcia takiego pokarmu rodzina pszczela potrzebuje mniej wody."


Ja ten przepis stosuję. Tylko 5kg cukru pudru wsypuję do butelki 5l po wodzie mineralnej i zalewam 0,5l miodu rozpuszczonego w 0,5 l wody.Po około dwóch tygodniach jest gotowe ciasto które łatwo można wycisnąć z butelki do woreczków, a nie wykorzystane można bez problemów przechować w szczelnie zakręconej butelce do odkładów.Ciasto robię na wszelki wypadek gdybym musiał którąś z rodzin podkarmić.


Witam. Czytając temat dotarłem do tego postu i pytanie tylko czysto techniczne: czy przed wyciśnięciem ciasta trzeba je ewentualnie w tej butli
pougniatać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2013, 18:37 - ndz 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 stycznia 2012, 22:01 - wt
Posty: 1053
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Nic nie ugniatasz jest to gotowe ciasto które tylko wyciskasz do woreczków, końcówkę ciasta wybierasz łyżką obcinając wcześniej szyjkę w butelce. W trakcie możesz dla lepszego wymieszania postawić butelkę ze dwa dni na nakrętce to znów na dnie i tak ze dwa razy ale myślę że to nie konieczne.

_________________
Ceną wielkości jest odpowiedzialność.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2013, 19:23 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2011, 20:22 - sob
Posty: 512
Lokalizacja: Chotcza
Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
ja-lec pisze:
Nic nie ugniatasz jest to gotowe ciasto które tylko wyciskasz do woreczków, końcówkę ciasta wybierasz łyżką obcinając wcześniej szyjkę w butelce. W trakcie możesz dla lepszego wymieszania postawić butelkę ze dwa dni na nakrętce to znów na dnie i tak ze dwa razy ale myślę że to nie konieczne.
i w tym momencie zastanawiam sie po co ten cukier gotować ''smażyć'' to ciasto jak mozna w ten prosty sposób... ja w tym roku robie 15kg do odkładów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2013, 19:59 - ndz 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 stycznia 2012, 22:01 - wt
Posty: 1053
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Myślę że problem polega na tym że musi to być cukier puder który jest droższy albo cukier kryształ trzeba mielić.

_________________
Ceną wielkości jest odpowiedzialność.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2013, 20:04 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2011, 20:22 - sob
Posty: 512
Lokalizacja: Chotcza
Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
zastanawiałem sie ostatnio czy śrutownik bijakowy do zboża dalby rade cukier zmielić na puder....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2013, 20:10 - ndz 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 20:38 - wt
Posty: 467
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Możliwe jeżeli będzie miał odpowiednie sita

_________________
kulka96


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2013, 22:04 - ndz 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 17:16 - sob
Posty: 3362
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
tak jak pisze ja-lec, gotowanie nie wymaga posiadania cukru pudru i o to się głównie rozchodzi.

_________________
Matki pszczele z Pasieki Górskie Miody sezon 2014

www.gorskie-miody.pl

Zapraszam na swój FanPage na facebooku i zachęcam do klikania "lubię to" ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2013, 22:15 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2011, 20:22 - sob
Posty: 512
Lokalizacja: Chotcza
Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
górski_pszczelarz pisze:
tak jak pisze ja-lec, gotowanie nie wymaga posiadania cukru pudru i o to się głównie rozchodzi.
tylko jest bardzo pracochłonne dla przykładu zrób 100kg tego ciasta ''kupę czasu i butla gazu''


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2013, 22:16 - ndz 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 17:16 - sob
Posty: 3362
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
coś za coś.

_________________
Matki pszczele z Pasieki Górskie Miody sezon 2014

www.gorskie-miody.pl

Zapraszam na swój FanPage na facebooku i zachęcam do klikania "lubię to" ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2013, 22:22 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2011, 20:22 - sob
Posty: 512
Lokalizacja: Chotcza
Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
ciekaw jestem tylko gdzie cukiernie kupują cukier puder


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2013, 22:32 - ndz 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sierpnia 2009, 20:00 - czw
Posty: 2042
Lokalizacja: Czechówka
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i Wielkopolski
marcinbzyk pisze:
ciekaw jestem tylko gdzie cukiernie kupują cukier puder

W hurtowni lub cukrowni.

_________________
Pozdrawiam Bartek ! Obrazek
Album Pasieki Bartolino
Zapraszam na Kanał YouTube
SPRZEDAM ODKŁADY PSZCZELE W 2014 !
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2013, 19:51 - śr 

Rejestracja: 11 października 2010, 10:00 - pn
Posty: 16
Lokalizacja: Beskid Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
ja-lec pisze:
Nic nie ugniatasz jest to gotowe ciasto które tylko wyciskasz do woreczków, końcówkę ciasta wybierasz łyżką obcinając wcześniej szyjkę w butelce. W trakcie możesz dla lepszego wymieszania postawić butelkę ze dwa dni na nakrętce to znów na dnie i tak ze dwa razy ale myślę że to nie konieczne.


Dzięki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2013, 22:03 - śr 

Rejestracja: 12 listopada 2008, 00:58 - śr
Posty: 318
Lokalizacja: Radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WZ
Tazon pisze:
marcinbzyk pisze:
ciekaw jestem tylko gdzie cukiernie kupują cukier puder

W hurtowni lub cukrowni.

z kupnym cukrem jest tylko taki problem że ma dodatki niedopuszczające do zbrylenia, o ile dobrze pamiętam może to być np. mąka ziemniaczana.
Sam jednak taki stosuję do ciasta podawanego latem (wiosną przy braku możliwości oblotu może być problem)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 marca 2013, 15:01 - ndz 

Rejestracja: 07 czerwca 2008, 00:01 - sob
Posty: 1156
Lokalizacja: Stargard Szczec.
Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Mimo że jestem przeciwnikiem ciast poddawanych wiosną dałem dziś moim po placku bo prognozy nie zapowiadają ocieplenia. Górski_pszczelarz, dzięki za opis. :)
Mam za mało doświadczenia i za dużo mojej kasy stoi na pasiece żeby było mi to obojętne, zobaczę przy przeglądzie czy było warto.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 kwietnia 2013, 22:49 - pt 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 listopada 2010, 12:06 - czw
Posty: 1933
Lokalizacja: Białystok
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 12 ra-wy ,Wz
Apifonda 15 kg 100 zł .

_________________
Uczony bez praktyki to pszczoła bez miodu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwietnia 2013, 00:25 - sob 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 grudnia 2010, 00:05 - ndz
Posty: 2091
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Marek Podlaskie,ale u Ciebie ceny ,w Łodzi takie opakowanie za 85 zł.

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwietnia 2013, 22:26 - sob 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 listopada 2010, 12:06 - czw
Posty: 1933
Lokalizacja: Białystok
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 12 ra-wy ,Wz
Zdzisław. pisze:
Marek Podlaskie,ale u Ciebie ceny ,w Łodzi takie opakowanie za 85 zł.

Zdzisław,ale 15 kg ,czy 12.5 kg w tej cenie co podałeś :?: :?:
A Podlasie t,o Polska B więc i takie ceny :haha: :haha: :pl:

_________________
Uczony bez praktyki to pszczoła bez miodu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 listopada 2013, 14:12 - sob 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 października 2008, 14:46 - czw
Posty: 144
Lokalizacja: Bochnia-Grobla
Robiąc syrop cukrowy do karmienia pszczół rozpuszczamy go w ciepłej, przegotowanej wodzie, ale nie możemy go gotować ze względu na powstawanie HMF, a jak to się ma przy produkcji takiego ciasta gdzie musi się gotować, żeby odparować wodę. To tak odnośnie domowego sposobu. Gotowe ciasta, to proces napewno inny niż ten przedstawiony na filmie.

_________________
Pasieka "Rójka"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 listopada 2013, 14:34 - sob 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 17:16 - sob
Posty: 3362
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
wyższa zawartość HMF nie zaszkodzi specjalnie pszczołą karmionym ciastem na wiosnę.

_________________
Matki pszczele z Pasieki Górskie Miody sezon 2014

www.gorskie-miody.pl

Zapraszam na swój FanPage na facebooku i zachęcam do klikania "lubię to" ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 listopada 2013, 19:36 - sob 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 października 2008, 14:46 - czw
Posty: 144
Lokalizacja: Bochnia-Grobla
Ciekawość była większa i zrobiłem z 1kg cukru ciasto. Wygląda ciekawie. Włożę do woreczka i zobaczę, czy coś się będzie działo z czasem ( czy nie będzie fermentować )

_________________
Pasieka "Rójka"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Pensjonat na Mazurach   Pasieka Maszewo. Polski miód. Sprzedaż miodu zachodniopomorskie.

baner na stron           baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   matki pszczele   Pasieka Pogodny Piątek   



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzezone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania tresci oraz zdjec z forum bez zgody autora i Administracji