FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

ZIOłO MIODY
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=27&t=298
Strona 2 z 5

Autor:  Kacper4500 [ 26 sierpnia 2010, 21:25 - czw ]
Tytuł: 

To akurat czytałem jakiś czas temu i z racji wykonywanego zawodu, odwiedzam wiele zakładów przetwórstwa owoców jak i przetwórstwa mleka.
Zauważyłem że pszczoły zbierają wszystko co zawiera choć odrobinę cukru lub jakiejś słodkości.
Widziałem nawet jak pszczoły zbierają odpady po produkcyjne Actymeli i gdzieś kiedyś pytałem czy pszczoła może przynieść do ula salmonellę, no i się dowiedziałem że nie, gdyż wydzielina wola zawiera inhibininę, która to jest zabójcą wszelkich bakterii.

Autor:  krz6 [ 09 września 2010, 22:08 - czw ]
Tytuł: 

Ostatnio byłem w Grucznie na Festiwalu Smaku, pytałem o ziołomiody...? większość odpowiadała " co to jest? "

Autor:  kretko [ 03 grudnia 2010, 01:28 - pt ]
Tytuł: 

Znalazłem cos na temat zioło miodów


http://hotfile.com/dl/86583393/1750b46/ ... e.doc.html

http://hotfile.com/dl/86583017/f886272/ ... e.doc.html

A tu jeszcze kródka informacja :leży_uśmiech:

http://oiw.pl/przepisy_kulinarne/encykl ... omiod.html

Autor:  Kacper4500 [ 04 grudnia 2010, 18:44 - sob ]
Tytuł: 

Ja w Encyklopedii Pszczelarskiej znalazłem coś takiego:
Miód górą.

Autor:  paraglider [ 06 grudnia 2010, 11:54 - pn ]
Tytuł: 

Ziołomiody
Ziołomiody - co to takiego?


Ziołomiody to przetworzone przez pszczoły zioła, soki owocowe i cukier. Rodzaj ziołomiodu zależy od doboru ziół i soków owocowych. To właśnie zioła stanowią najcenniejszą wartość ziołomiodów, jeśli jeszcze dodamy, że zawierają liczne witaminy, mikroelementy, olejki eteryczne, kwasy organiczne, enzymy, substancje bakteriobójcze to są jednoznacznie produktem bogatyszym składnikowo od miodów nektarowych i spadziowych.
Posiadają właściwościowości lecznicze zebranych ziół; wspomagają pracę serca i układu krwionośnego, wzmacniają odporność organizmu, pobudzają wytwarzanie krwinek czerwonych. Ułatwiają przemianę materii regulując trawienie. Wspomagają także działanie leków w czasie choroby i w okresie rekonwalescencji.
Uwaga!!!

Jeśli zamierzamy stosować ziołomiody w celach leczniczych, warto skonsultować to z lekarzem, szczególnie wtedy, gdy cierpimy na poważne schorzenia. Należy też pamiętać, że zdarzają się przypadki alergii na miód i miodowe komponenty.
Rodzaje ziołomiodów:

Ziołomiód aloesowy:
eguluje przemianę materii, ułatwiając jednocześnie trawienie. Pomocny przy zaparciach.

Ziołomiód aroniowy:
niezwykle smaczny ziołomiód o leczniczym działaniu w chorobach układu krążenia.

Ziołomiód głogowy:
łagodny charakterystyczny smak wyciągu z kwiatostanu głogu wzbogacony przez pszczoły pobudza i wzmacnia pracę serca. Cenny w profilaktyce i leczeniu niewydolności układu krążenia.

Ziołomiód miętowy:
działa pobudzająco na wydzielanie żółci, ułatwia trawienie i wchłanianie pokarmu. Działa wzmacniająco.

Ziołomiód nagietkowy:
pomocny w nieżytach żołądka, łagodzi stany skurczowe i zapalne przewodu pokarmowego.
Pomocny w leczeniu choroby wrzodowej żołądka, działa przeciwszkorbutowo.

Ziołomiód pokrzywowy
pobudza organizm do tworzenia ciał odpornościowych, wpływa korzystnie na tworzenie się czerwonych ciałek krwi, ułatwia trawienie i przyswajanie składników pokarmowych.

Ziołomiód sosnowy:
działa wykrztuśnie i przeciwbakteryjnie. Zalecany szczególnie przy schorzeniach górnych dróg oddechowych - gardła, krtani, oskrzeli i nosa.

Ziołomiód tymiankowy:
działa moczopędnie, pobudza łaknienie i apetyt, dezynfekuje drogi moczowe, podwyższa liczbę białych ciałek krwi w przypadku chorób zakaźnych.

Ziołomiody z dodatkiem mleczka pszczelego wzbogacają wartość odżywczą ziołomiodów. Polecane są szczególnie w stanach osłabienia fizycznego i przy wyczerpaniu nerwowym. Poprawiają samopoczucie, kondycję fizyczną, zwiększają koncentrację. Godne podkreślenia jest działanie uodparniające mleczka pszczelego. Poza tym wpływa ono pozytywnie na pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Do produkcji ziołomiodów należy znać odpowiednie receptury.

Autor:  Adamek [ 06 grudnia 2010, 13:27 - pn ]
Tytuł: 

krz6 pisze:
Ostatnio byłem w Grucznie na Festiwalu Smaku, pytałem o ziołomiody...? większość odpowiadała " co to jest? "


Ziołomiody są wytwarzane od ponad 20 lat ale ze względu na spory i oskarżenia miedzy pszczelarzami większość zrezygnowało z produkcji a szkoda. Patrząc na właściwości ziołomiodów nie ustępują miodom naturalnym a nawet przewyższają niektóre właściwościami leczniczymi.Jest to dobra alternatywa dla słabych pożytków jak i producentów odkładów.

Od ziołomiodów po słodzie ziołowe <<kliknij>>

Robimy ziołomiód pokrzywowy << kliknij>>
Największym producentem Ziołomiodów jest Stowarzyszenie Apipol i Sądecki Bartnik.

Autor:  anZag [ 06 grudnia 2010, 22:59 - pn ]
Tytuł: 

Adamek, Nie będą ustępować miodom naturalnym, a nawet będą lepsze jeśli składnikami będzie miód + zioło, z tym bym się zgodził. Ale tak nie jest , jeśli składnikami będą cukier + zioło to produkt ten powinien nazywać się nie ziołomiód tylko cukrozioło i nie ma nic wspólnego z miodem, nazwa wprowadza tylko w błąd. Nie neguje oczywiście wartości ziół w tym produkcie.

Autor:  Alex23p [ 07 grudnia 2010, 00:43 - wt ]
Tytuł: 

Kolego Adamek w tym temacie nie znajdziesz akceptacji, z prostego powodu- najedzony głodnego nigdy nie zrozumie. Po co paprać miód z wyciągiem z ziół, jak mogę sprzedać czysty po dobrej cenie, a okolica uboga i po lipie jest tylko jeszcze większa lipa,( więc bawię się więc bawię się w cukrozioło jak to nazywają ci którym się miód z odstojników przelewa),żeby okres miesiąca wypełnić do czasu karmienia. Dachówki nie dają nektaru o smaku brassa, ani sztachety o smaku drewnochronu, na ziołomiody nazwę opatentowano, więc z tym niezgadzaniem się to jakaś paranoja. Przestańmy na siebie warczeć, a lepiej propagujmy produkty polskich pasiek, każdy który kupi u polskiego pszczelarza nie kupi słodkiej brei z chin, wenezueli, argentyny i innych egzotycznie brzmiących państw- fabryk pseudomiodu.
Pozdrawiam!

Autor:  kazik11 [ 07 grudnia 2010, 06:15 - wt ]
Tytuł: 

Na ziołomiodach robi się dobra kasę.Od zamawiającego dostajesz soki recepturę, dodajesz cukru i czekasz aż zasklepią,wirujesz i odstawa. A wiecie że pszczółki przy przeróbce szybko się wypracowują. :cisza:

Autor:  CYNIG [ 15 lutego 2011, 18:30 - wt ]
Tytuł: 

Witam,
mam ochotę zrobić w tym sezonie miód z aronią (specjalnie nie piszę ziołomiód). To znaczy wziąć z 10 litrów miodu rozmieszać z 10 litrami soku wyciśniętego z aronii i podać do jednego ula.

Czy któryś z kolegów robił taką kombinację??
Jaki jest w smaku taki miód? Miód słodki, aronia cierpka a razem ??

Autor:  krzysglo [ 15 lutego 2011, 22:04 - wt ]
Tytuł: 

CYNIG pisze:
Witam,
mam ochotę zrobić w tym sezonie miód z aronią (specjalnie nie piszę ziołomiód). To znaczy wziąć z 10 litrów miodu rozmieszać z 10 litrami soku wyciśniętego z aronii i podać do jednego ula.

Czy któryś z kolegów robił taką kombinację??
Jaki jest w smaku taki miód? Miód słodki, aronia cierpka a razem ??

Zrobiłem podobną kombinację ale jeszcze plus drożdże i pożywka. Czekam na efekt :)

Autor:  CYNIG [ 15 lutego 2011, 22:19 - wt ]
Tytuł: 

Taka jak Twoja wersja, z zeszłego roku to już dojrzewa a sprzed 2 lat już spożyta :)

Autor:  pools [ 16 lutego 2011, 10:59 - śr ]
Tytuł: 

Czy któryś z kolegów robił taką kombinację??
Jaki jest w smaku taki miód? Miód słodki, aronia cierpka a razem ??[/quote]
Zrobiłem podobną kombinację ale jeszcze plus drożdże i pożywka. Czekam na efekt :)[/quote]

J zrobiłem taki ziołomiód aroniowy i smak super. Aronia cierpka , miód słodki , a razem z drożdżami jeszcze kopie.
Polecam

Autor:  paraglider [ 16 lutego 2011, 13:11 - śr ]
Tytuł: 

Aby uzyskać 10 l soku z aroni , musisz mieć wagowo drugie tyle owocu , czyli 20 kg.
oraz do tego praskę lub specjalną maszynkę do wyciskania soku. Przy dodaniu do zmiażdżonych owoców pektolu , po 10 godz. wyciśniesz więcej - prawie 70% soku.
Najłatwiej uzyskasz sok w sokowniku.
Przy produkcji miodów owocowych należy przestrzegać odpowiednich proporcji określonych w recepturze / Sok musi być odpowiednio rozcieńczony wodą/ ,w przeciwnym razie nie da się wykręcić z ramek .

Autor:  CYNIG [ 16 lutego 2011, 13:42 - śr ]
Tytuł: 

paraglider
dzięki za informację. Proces pozyskiwania soku mam opanowany (robię to sokownikiem parowym) na potrzeby trunków szlachetnych :).
Znasz może te proporcje wody do soku aroniowego, żeby faktycznie nie władować się w problemy z wirowaniem.

Autor:  paraglider [ 16 lutego 2011, 17:14 - śr ]
Tytuł: 

Wyżej masz temat: "Robimy miód pokrzywowy". Przeczytaj uważnie tekst , ponieważ ten sam schemat obowiązuje w produkcji soko-miodów.
Zacytuję fragment:
"Nie wszyscy pszczelarze wiedzą o tym, że w ulach najszybciej dojrzewają miody wytwarzane z nakropów zawierających 40-42% stężenia cukrów, wtedy bowiem najszybciej przebiegają procesy enzymatycznego rozkładu wielocukrów na cukry prostsze. Dlatego pożywkę ziołomiodową zawierającą 66% sacharozy wlewamy do podkarmiaczek po rozcieńczeniu wodą w stosunku objętościowym 2:1. Słoiki napełniamy pożywką do 2/3 ich pojemności, dopełniamy wodą, dokładnie mieszamy, zamykamy nakrętkami, przewracamy do góry dnem i wstawiamy w gniazda płyty podkarmiaczkowej. "
Mam nadzieję że na podstawie tej wiadomości bez problemu obliczysz stosunek wagowy poszczególnych składników. Z 10 l takiej pożywki uzyskasz 4 kg " miodu "
pozdrawiam.

Autor:  CYNIG [ 16 lutego 2011, 18:57 - śr ]
Tytuł: 

paraglider
ten przepis czytałem, ale ja nie chcę używać syropu z sacharozy. Ja chcę to zrobić na bazie miodu wielokwiatowego rozcieńczonego sokiem. Już widzę, że roztwór (owocowa syta) musi być rzadszy, ale dalej nie wiem czy przeliczeniowo 1 litr soku na 1 litr miodu (plus woda do rozcieńczenia mieszaniny) będzie właściwą proporcją.

Autor:  krzysglo [ 16 lutego 2011, 21:09 - śr ]
Tytuł: 

A może cukromierzem zmierzyć Blg takiego roztworu ?

Autor:  CYNIG [ 16 lutego 2011, 22:25 - śr ]
Tytuł: 

krzysglo
ale co to nam da ??
Pomijając fakt, że duża zawartość soku i tak zafałszuje nam wynik.

Widzę, że nie ma jednoznacznych przepisów kulinarno-pszczelarskich na taki specyfik więc sam zaeksperymentuję z proporcjami (jak tylko miodek dopisze :))

Autor:  paraglider [ 17 lutego 2011, 13:59 - czw ]
Tytuł: 

Jeżeli miodek nie dopisze , to po miodobraniu z lip około 15 lipca produkuj ziołomiód na bazie cukru . Po przerobieniu określonej pożywki przez pszczoły , będziesz miął prawie identyczny "składowo " produkt jak miód spadziowy , ktory posiada więcej fruktozy niż glukozy. W ziołomiodzie ten stosunek wynosi 50/ 50 i o wiele więcej mikroelementów. Nie wspominam już o korzyści płynącej z rozczerwienia matek - znoszą jajka jak opętane.
W ubiegłym roku po lipach , łąki miałem zalane wodą , aby zapełnić pożytkową pustkę spróbowałem poeksperymentować z ziołomiodami. Oprócz pokrzywowego robiłem również z udziałem soków i mieszane,np: 12 litrów pożywki podawane po 4l na jedną rodzinę.
Orientacyjny skład:
sok 4l /miałem winogronowy , malinowy oraz z czarnej porzeczki/
cukier - około 8 kg /1 kg rozpuszczonego cukru w wodzie daje 0,6 l - 8kg = 4,2l
woda - około 4l / zamiast czystej wody ,dawałem 4l wywaru z suszonych pokrzyw , kwiatów i owoców głogu , rumianku , skrzypu oraz suszonej aronii , która całość pięknie zabarwia na kolor ciemnej spadzi./
Kombinacja wywaru może być różna /im bogatsza , tym więcej w niej różnorakich pierwiastków./
Cukier rozpuszczamy w odcedzonym , gorącym wywarze , a po ostygnięciu wlewamy sok , lub soki.
Pożywka była podawana w litrowych słoikach , umieszczanych w pierścieniach od pajączków , wmontowanych w powałkę. W pokrywce słoika około 20 otworków do 2mm średnicy. Na napełnienie półnadstawki wlkp potrzeba około 25 l pożywki. Po ostatniej dawce odczekać do zasklepienia ziołomiodu / ponad tydzień /. Dzisiaj otworzyłem ostatni słoik "specyfiku"- zapomniałem jak smakuje cukier i prawdziwy miód , ponieważ jego walory smakowe rozpieszczają podniebienie. Ziołomiodow nie sprzedaję ponieważ są zbyt cenne dla mojej rodziny i zabierają zbyt wiele czasu do ich przygotowania / zbiór , suszenie owoców , ziół i kwiatów , produkcja i konserwacja soków ,przygotowywanie pożywek , itp./ Aby sie cieszyć dobrym zdrowiem , warto je dla siebie produkować a pszczółki też mają z tego korzyść.
Zyczę udanych eksperymentów.
Paraglider.

Autor:  CYNIG [ 17 lutego 2011, 14:11 - czw ]
Tytuł: 

Dziękuję za szczegółowe rady

Pozdrawiam

Autor:  krzysglo [ 17 lutego 2011, 21:04 - czw ]
Tytuł: 

Ja jestem ciekawy jak uzyskasz świeży sok z aronii w sezonie kiedy można by przerobić na ziołomiód. No chyba że z poprzedniego roku będziesz miał taką ilość w słoikach.

Autor:  CYNIG [ 17 lutego 2011, 21:25 - czw ]
Tytuł: 

już to zauważyłem, ale też i zwróciłem uwagę na możliwość zastąpienia go czarną porzeczką z dodatkiem suszonej aronii dla koloru. :)

Aronie zawsze przetrzymuję w zamrażalniku do czasu jej zużycia, nie w słoikach.

Autor:  giermek2 [ 30 maja 2011, 18:00 - pn ]
Tytuł: 

a może coś z czarnym bzem wykombinować

Autor:  paraglider [ 31 maja 2011, 19:50 - wt ]
Tytuł: 

Zarówno kwiaty czarnego bzu , jak i sok z dojrzałych owoców mogą być dodatkiem do produkcji ziołomiodów . Sok z dojrzałych owoców zabarwia pięknie ziołomiód nadając mu kolor miodu spadziowego . Zbyt duża ilość kwiatu czarnego bzu nadaje nieprzyjemny smak / Niedojrzałe owoce zawierają spore ilości substancji trujących /.

Autor:  giermek2 [ 31 maja 2011, 21:29 - wt ]
Tytuł: 

te subsatnicej rozpodajasię pod wpływem goroącej wody

Autor:  kazik11 [ 02 czerwca 2011, 04:27 - czw ]
Tytuł: 

Kiedyś PZP zwalczało producentów tzw ziołomiodów.Nawet wyrzucało z członkostwa w związkach pszczelarskich.Chodziło też o nazwę "miód" przecie to był "ziołocukier" a nie "ziołomiód". Jest to po prostu miód ze sztachet.
Nie widzę sensu paprania miodu.
Jak ktoś chce to może sobie zmieszać miód z sokiem jakim chce?

Autor:  paraglider [ 03 czerwca 2011, 12:08 - pt ]
Tytuł: 

Cytuj:
Nie widzę sensu paprania miodu.
Jak ktoś chce to może sobie zmieszać miód z sokiem jakim chce?

Do produkcji ziołomiodu używa sie ziół o właściwościach leczniczych , a nie sztachet.
Soki lub wyciągi z nich wzbogacone enzymami pszczół potęgują skuteczność tych roślin w zwalczaniu wielu chorób. Dlatego produkcja ziołomiodu wymaga sporej wiedzy nie tylko pszczelarskiej , ale również z innych dziedzin.
Z poważaniem - paraglider.

Autor:  Artur [ 08 sierpnia 2011, 22:19 - pn ]
Tytuł: 

Jak sądzicie, zebranie teraz pokrzyw w celu uzyskania soku nie jest za pózno, ponoć to się robi na wiosnę?

Autor:  marian [ 09 sierpnia 2011, 10:28 - wt ]
Tytuł: 

Artur pisze:
ak sądzicie, zebranie teraz pokrzyw w celu uzyskania soku nie jest za pózno, ponoć to się robi na wiosnę?


Trzeba szukać młodych pokrzyw, które wyrosły po skoszeniu pierwszego zbioru.

Autor:  Artur [ 09 sierpnia 2011, 11:09 - wt ]
Tytuł: 

Też to dzisiaj zauważyłem, dzięki :oczko:

Autor:  krzysglo [ 15 maja 2012, 01:15 - wt ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

Wczoraj przygotowałem 3,5 litra soku z pokrzywy. Włożyłem go w butelkach plastykowych do zamrażarki. Będzie czekał na moment bezpożytkowy, żeby przystąpić do produkcji "ziołomiodu".

Autor:  meteor [ 15 maja 2012, 09:19 - wt ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

krzysglo pisze:
Wczoraj przygotowałem 3,5 litra soku z pokrzywy. Włożyłem go w butelkach plastykowych do zamrażarki. Będzie czekał na moment bezpożytkowy, żeby przystąpić do produkcji "ziołomiodu".


Najlepiej sok z pokrzywy konserwują pszczoły.
Wytypować jeden pień i jazda z pokrzywą do ula.Za 2 tyg. wirowanko i po problemie.Czy zatem pomysł z mrożeniem soku z pokrzyw lepszy.?

Teraz najlepsza pokrzywa jest do zbioru.
Zbierać :suszyć,sok wyciskać-jak komu wygodniej.
Pozdrawiam

Autor:  bonluk [ 22 czerwca 2012, 07:17 - pt ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

Czy wie ktoś może jak przerobić rumian aby zrobić z tego pożywkę dla pszczół na zioło miód. Ścinam kwiaty z łodyżka tak na 3-4 cm i co dalej. Suszyć, zalewać, naparzać?

Autor:  Cordovan [ 22 czerwca 2012, 07:23 - pt ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

bonluk pisze:
Czy wie ktoś może jak przerobić rumian aby zrobić z tego pożywkę dla pszczół na zioło miód
Nie wiem czy z rumianu będzie jakaś pożywka na ziołomiód - z rumianku to ok ale z rumianu, u mnie pszczoły tego nawet nie oblatują. :wink:

Autor:  mario1386 [ 22 czerwca 2012, 08:33 - pt ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

Witam ja zamroziłem pędy z sosny na ziołomiód sosnowy bardzo dobry na gardło.Najlepiej przerobić od razu ale brak czasu. W tamtym roku robiłem z sosny,pokrzywy i głogu pychota.Pozdrawiam.

Autor:  DROBNY [ 22 czerwca 2012, 10:44 - pt ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

Dobry przepis na prawdziwe ziołomiody!
Wysuszyć w ciemnym przewiewnym miejscu surowiec który chce sie użyć do produkcji ziołomiodów. Mo wysuszeniu drobno zmielić. Po zmieleniu wymieszać z miodem np. wielokwiatowym w ilości 15 dkg ziela lub owocu na 1 kg miodu. Miód powoduje ponowną aktywizacjie składnków znajdujących się w ziołach. Na bałkanach tak produkują ziołomiody( to ma prawdziwą wartość).
I taki produkt można nazwać ziołomiodem bo zawiera tylko miód i zioło :wink: , a nie wyciąg z ziół wymieszany z cukrem poddany pszczołom do odparowania i rozłożenia cukru na cukry proste.
Mniej wysiłku lepszy efekt. Mam pare takich produktów smakują wybornie.

Autor:  facelia [ 22 czerwca 2012, 12:34 - pt ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

witam :)
w niektórych książkach piszą aby taki syrop z ziółkami dać pszczółką do zakarmiania zimowego że lepiej przezimują
ja dopiero od maja mam pszczółki więc wszystkiego nie wiem i
mam pytanko ile wychodzi ramek przerobionych jak na rodzine daje się syrop z 10kg cukru
bo gdyby dac im dwa razy tyle to wtedy połowe mozna by wziąść dla siebie a im zostawić reszte
tylko ile tych ramek musi zostać dla nich .

Autor:  Baartez2006 [ 22 czerwca 2012, 12:39 - pt ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

facelia pisze:
bo gdyby dac im dwa razy tyle to wtedy połowe mozna by wziąść dla siebie a im zostawić reszte
tylko ile tych ramek musi zostać dla nich .


Zrób to w okresie bez pożytkowym. U mnie to jest sierpień.
Będziesz miał ziołomiód i silne rodzinki które nieprzestaną czerwić.

Autor:  bonluk [ 22 czerwca 2012, 16:16 - pt ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

Cordovan pisze:
bonluk pisze:
Czy wie ktoś może jak przerobić rumian aby zrobić z tego pożywkę dla pszczół na zioło miód
Nie wiem czy z rumianu będzie jakaś pożywka na ziołomiód - z rumianku to ok ale z rumianu, u mnie pszczoły tego nawet nie oblatują. :wink:


hehe... nie wiem dokładnie co to jest czy rumian czy rumianek ale porasta hektary i pszczoły zbierają z tego pyłek.
Tylko pytanie jak to przyrządzić tak jak pokrzywę?

Autor:  Marcinluter [ 22 czerwca 2012, 16:25 - pt ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

raczej jako wywar.

Autor:  bonluk [ 22 czerwca 2012, 19:49 - pt ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

Wywar jakie proporcje? Ile wody na ile rumianku?. Jaki czas parzenia?

Autor:  facelia [ 25 czerwca 2012, 06:53 - pn ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

ziółka przeważnie gotujemy 2min i pod przykryciem parzymy 10 min
a np ,melise tylko zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 1godz
więc można tak lub tak :D

Autor:  krzysglo [ 29 lipca 2012, 21:51 - ndz ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

krzysglo pisze:
Wczoraj przygotowałem 3,5 litra soku z pokrzywy. Włożyłem go w butelkach plastykowych do zamrażarki. Będzie czekał na moment bezpożytkowy, żeby przystąpić do produkcji "ziołomiodu".

9 słoików 0,9 l podanych dla jednej rodziny.
Za tydzień sprawdzę efekty pobierania i podam następną porcję.

Autor:  mario1386 [ 04 sierpnia 2012, 21:54 - sob ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

Witam w tamtym roku robiłem ziołomiód sosnowy, pokrzywowy i z głogu nie dodawałem kwasku cytrynowego, było wszystko ok. Mam pytanie czy dodajecie kwasek jak w przepisie i czemu ma służyć - może konserwuje pożywkę. Bardzo proszę o podpowiedz, gdyż w tym roku też będę robił około 10 sierpnia ziołomiód i nie wiem czy robić z kwaskiem czy bez. Pozdrawiam.

Autor:  anZag [ 05 sierpnia 2012, 10:33 - ndz ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

Nie znam się na ziołomiodach, ale myślę że kwasek cytrynowy ma nie konserwować pożywkę ale powodować szybszy i łatwiejszy rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę.

Autor:  mario1386 [ 08 sierpnia 2012, 22:16 - śr ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

Dzięki anZag o tym nie pomyślałem.Pozdrawiam.

Autor:  adamjaku [ 14 maja 2013, 21:51 - wt ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

Dzisiaj zasypałem 4kg odrostów sosny 3kg cukru.. zobaczymy, co z tego wyjdzie. Myślę, że przerobiona mikstura na pewno lepsza/zdrowsza będzie niż sam syrop zlany za kilka tygodni..

Autor:  Mariuszczs [ 30 maja 2013, 10:44 - czw ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

Wczoraj wyprubowałem chińską maszynke do soków slimakową - sok z odrostów wyprasowała wyśmienicie.

Autor:  marcing [ 30 maja 2013, 10:47 - czw ]
Tytuł:  Re: ZIOłO MIODY

Mariuszczs, Możesz podać link do takiej maszynki

Strona 2 z 5 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/