FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 16:51 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: 20 października 2013, 00:04 - ndz 

Rejestracja: 03 listopada 2011, 20:45 - czw
Posty: 970
Lokalizacja: zachód Poznania
Ule na jakich gospodaruję: 12r wielkopolski
Gdzieś kiedyś coś słyszałem, a niedawno klient się też o to pytał - że niby miodu z cytryna i herbata nie można łączyć czy cuś - wie ktoś coś na ten temat czy to wszystko wyssane z palca?

_________________
Zapraszam na stronę na FACEBOOK-u
Moje zdjęcia przyrodnicze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 października 2013, 00:55 - ndz 

Rejestracja: 26 lipca 2011, 09:53 - wt
Posty: 203
Ule na jakich gospodaruję: Dadant/WP
oj tam oj tam
tak samo jak nie można wódki z piwem i innymi trunkami(na mnie jakoś nie działa) :P
A tak serio, jak dla mnie bzdura bo od dziecka taką dostawałem i nic mi nie jest. Ale kto wie. Jak to kiedyś ktoś mądry powiedział:
"Amerykańscy naukowcy odkryli, że zdania zaczynające się od słów amerykańscy naukowcy odkryli są o 70% bardziej wiarygodne"
:haha:
pozdrawiam

_________________
Album


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 października 2013, 08:46 - ndz 

Rejestracja: 25 września 2008, 11:18 - czw
Posty: 590
Lokalizacja: Wymysłów
Bartkowiak, to dotyczy tego, aby nie dokładać miodu i cytryny przed wyciągnięciem torebki z fusami .W liściach herbaty znajduje się glin, który w kwaśnym środowisku przedostaje się do naparu.Takie informacje obily mi się swego czasu o uszy, nie wiem ile w tym prawdy .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 października 2013, 09:13 - ndz 

Rejestracja: 23 października 2011, 09:10 - ndz
Posty: 472
Lokalizacja: Czeladź
Ule na jakich gospodaruję: wlk
Też gdzieś czytałem że nie można łączyć cytryny z miodem. Niby kwasek w cytrynie szkodził miodowi osłabiał jego właściwości lecznicze.

_________________
www.pasiekazarki.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 października 2013, 10:17 - ndz 
Do herbaty nie należy dodawać cytryny gdyż nadmierne jej spożywanie w takiej postaci można zachorować na Alzheimera. O miodzie i cytrynie nic nie słyszałem.


Na górę
  
 
Post: 20 października 2013, 10:23 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 kwietnia 2013, 21:10 - pn
Posty: 143
Lokalizacja: Długołęka/Wrocław
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski/drewniany
ja-lec, Zgadza sie, tak prawi ojciec grande i ma rację. Bez cytryny glin jest wypłukiwany z organizmu, cytryna powoduje ze się nie wytrąci. Co do cytryny i miodu nic nie słyszałem.

_________________
http://bykomstop.avx.pl/img/logo.png


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 października 2013, 10:43 - ndz 

Rejestracja: 04 maja 2011, 09:26 - śr
Posty: 71
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/czy_ ... 97021.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwietnia 2014, 13:29 - wt 
Cytrynę należy dodać do herbaty jak już się zaparzy i lekko ostudzi, inaczej straci wszystkie witaminki, ja coś takiego słyszałam tylko:)


Na górę
  
 
Post: 01 kwietnia 2014, 20:23 - wt 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
Cytryna i miód to jak ogeń i woda. Albo cherbata z cytryna bez miodu, albo miód z cherbatą ale woda nie moze przekraczać 45*c. Bo wieksza teperatura zabija niekture wartosci zdrowotne kture są w miodzie. Cherbate trzeba ostudzic do 45* i potem dac miód, i pic powoli małymy łykamy. Ale najlepsze efekty daje miód w cherbacie ta cherbata musi postac tak z 6 godz,i dopiro ją troche podgrzac i małymy łykamy pic.Wtedy po6godz, w wodziez miodem wytwarzaja sie tlenki ( to działa jak woda utleniona). Przy pierwszym łyku w przełyku sie pieni i wszystkie bakterje woda utleniona wydziela na zewnotrz i przy drugim łyku spłukuje do żołodka a kwasy żołodkowe sobie poradzą z tymy bakterjamy. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwietnia 2014, 20:41 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
miły_marian. pisze:
Cytryna i miód to jak ogień i woda. Albo herbata z cytryna bez miodu,
Dokładnie cytryna rozkłada enzymy na prostsze i wiąże składniki. Małe łyki wchłanianie przez błony śluzowe.
Bartkowiak, Tak klijęt dobrze się ciebie spytał miał rację.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2014, 14:58 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 773
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Dodam, że glin zawarty w herbacie łączy się z kwasem cytrynowym i (podobno) przez to herbatka robi się bardzo szkodliwa dla człowieka, gdyż glin w tej postaci przedostaje się do krwioobiegu i odkłada w mózgu. Nie umiem tego potwierdzić, może ktoś coś więcej doda.

_________________
https://play.google.com/store/apps/developer?id=BigBee - Moje aplikacje dla pszczelarzy
http://blog.bigbee.eu - Mój blog


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2014, 19:51 - śr 

Rejestracja: 05 czerwca 2008, 20:23 - czw
Posty: 451
Lokalizacja: podhale
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
podobno, ale tylko jeśli cytryna ma styczność z fusami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2014, 20:24 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 czerwca 2011, 11:55 - pn
Posty: 83
Lokalizacja: Agatówka - kotlina Sandomierska
Ule na jakich gospodaruję: Warszawski Zwykły
johny180, dokładnie tak, jeśli dodamy cytrynę do herbaty po jej zaparzeniu, to cytrynian glinu nie powstanie i zostanie nadal neutralny dla organizmu.

_________________
Co nie jest użyteczne dla roju, nie jest też z pożytkiem dla pszczoły. Marek Aureliusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2014, 20:57 - śr 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
miły_marian. pisze:
Cytryna i miód to jak ogeń i woda. Albo cherbata z cytryna bez miodu, albo miód z cherbatą ale woda nie moze przekraczać 45*c. Bo wieksza teperatura zabija niekture wartosci zdrowotne kture są w miodzie. Cherbate trzeba ostudzic do 45* i potem dac miód, i pic powoli małymy łykamy. Ale najlepsze efekty daje miód w cherbacie ta cherbata musi postac tak z 6 godz,i dopiro ją troche podgrzac i małymy łykamy pic.Wtedy po6godz, w wodziez miodem wytwarzaja sie tlenki ( to działa jak woda utleniona). Przy pierwszym łyku w przełyku sie pieni i wszystkie bakterje woda utleniona wydziela na zewnotrz i przy drugim łyku spłukuje do żołodka a kwasy żołodkowe sobie poradzą z tymy bakterjamy. Pozdrawiam miły_marian

a wczoraj w "pytaniu na śniadanie" mówili aby rano przez 15 minut płukać usta olejem i potem go wypluć > to dopiero wyzwanie, to nie ta herbatka,
a jakby jeszcze góralska.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji