Produkty pszczele najwyższej jakości - w profilaktyce i leczeniu
Prowadzimy niepotrzebne dyskusje dotyczące jakości produkowanych produktów pszczelich- szczególnie miodu. Część kolegów posiadający duże pasieki sprzedają produkty pszczele od lat, mają swojego wyrobionego klienta i rzeczywiście nierozsądnym byłoby teraz zmieniać nagle formy sprzedaży, i teraz go nagle nie roztapiać.,. Jednak wybaczcie koledzy , ale uzasadnianie swoich li tylko ekonomicznych racji jest pozbawione sensu jeśli chcemy, by ludzie kupowali duże ilości miodu. Do tego by człowiek kupił dużo musi mieć motywację i namacalne przykłady leczniczego oddziaływania miodu i pozostałych produktów pszczelich. Jak może wasz klient mieć takie przekonanie jak z powodu roztapiania sprzedajecie miód praktycznie pozbawiony takich właściwości? W jaki sposób ma się uodpornić jeśli temperatura zniszczyła inhibiny, Jak możliwe ma być wspomaganie trawienia , jeśli temperatura uszkodziła enzymy, Jak ma leczyć zatoki jeśli odparowały substancje lotne. ? I td.
Aby uświadomić kolegom ,że jest to istotne odniosę się tylko do kilku aspektów odżywczego i leczniczego oddziaływania produktów pszczelich .
Skład miodu i pyłku jest taki sam, lecz w odwrotnych proporcjach, wzajemnie się uzupełniających.np w miodzie jest dużo cukrów a mało białek , w pyłku dużo aminokwasów – podstawa budowy białek, a mało cukrów. , natomiast propolis to arsenał naturalnych, roślinopochodnych substancji leczniczych. Wszystkie składniki tych trzech produktów są zagospodarowywane przez organizm człowieka w sposób metaboliczny, znaczy to że organizm zabiera to co potrzebne a wydala bez żadnych problemów to co zbedne.Więc względem tych produktów nie istnieje pojecie przedawkowania, nawet w przypadku wielokrotnego przekroczenia zalecanych dawek /prof Stojko/ Zawsze zagospodarowuje więcej z tego jeśli człowiek jest w ruchu , mniej - jeśli jest w bezruchu.
Ten zestaw w stanie świeżym, – mam na uwadze miód pyłek i propolis ma zdecydowaną większość składników odżywczych i biologicznie czynnych potrzebnych człowiekowi. Jego składnikowym i katalitycznym uzupełnieniem jest codzienna dieta , bogata w owoce i lekkostrawne produkty pochodzenia zwierzęcego – szczególnie jajko kurze z hodowli gospodarskiej.
Szczególną rolę wg d.ra Jarwisa odgrywa dla człowieka nieprzegotowana woda z miodem sporządzana i wypijana na con 30 min przed posiłkiem. Ten roztwór spożywany ciągle, powoduje kilkakrotne zwiększenie przyswajalności niektórych składników z zjadanego łącznie pokarmu, a znacznie polepsza przyswajanie pozostałych. Np. żelazo bez tej mikstury przyswajamy z prod zwierzęcych w 15 % z roślinnych w ok 10%, z ciągłym dodatkiem wody z miodem przyswajanie wzrasta nawet do 40%. Woda z miodem sporządzona wieczorem , a wypijana na ciepło z rana na czczo powoduje 250 – krotne zwiększenie oddziaływania leczniczego miodu na serce. Każde zjadanie miodu z chlebem wyzwala wydzielanie w ustach składników kotnych i automatyczne leczenie zatok / Najlepszy na zatoki miód z odsklepin, lub plastrowy/
Trzy wymienione produkty pszczele sa łatwo przyswajalne z układu pokarmowego-już w górnych odcinkach część z tych składników organizm wchłania. Składniki tych produktów wchłania również nasza skóra. Medycyna nie zna lepszego środka na oparzenia lekkie i srednie jak świeży miód gryczany.
Z istotnych właściwości tych produktów trzeba wymienić składniki odpornościowe, antyalergiczne / pyłku/ , oraz odtruwające i usuwające wolne rodniki. Szczególną rolą tych składników jest pasmowa regeneracja wątroby. Zwiększenie mocy wyrzutowej serca, odżywienie mózgu, oraz usprawnienie funkcjonowania pozostałych organów wewnętrznych., w tym całego układu krwionośnego, układu pokarmowego i wydalniczego.
Najlepszą radą dla klientów w tych okolicznościach jest: jedzcie to; a pszczelarzom: nie psujcie tego!!!
Często zwracają się do mnie różni ludzie o cudowną miksturę która szybko stawia na nogi: Oświadczam: nie ma takiej !!! Proces regeneracji jest stosunkowo długi, lecz trwały. Ludzie przywykli to tabletek, antybiotyków i koncentratów zielarskich- wszystkie są w jakiś sposób szkodliwe i niebezpieczne. Nie można jednak popadać w skrajności. Zawsze badanie lekarskie , właściwa diagnoza są konieczne, a np antybiotyk w stanach klinicznych jest niezastąpiony. Czym innym jest jednak poprawa metabolizmu – czym ja się zajmuję - i ne wykracza to zwykle poza ramy higieny żywienia, a czym innym leczenie konkretnego przypadku, np prostaty u męszczyzn. W takiej sytuacji twierdzę że przy samym przeroście nie potrzebne są żadne leki , tylko ten zestaw z jajkiem , natomiast przy zaawansowanym nowotworze jest potrzebny dobry chirurg i onkolog.
Właśnie by ci lekarze mieli mniej roboty potrzebna jest profilaktyka wtedy kiedy jeszcze jest na to czas. - najpóźniej przy pierwszych zauważalnych niedomaganiach.
Wcale nie powiedziałem że nie biorę się za osobę wtedy kiedy lekarze nie mają już nic do powiedzenia Tak zrobiłem w moim przypadku i wieloma innymi a ostatnio z 80 letnią panią z chorymi nogami o obwodzie ponad 1 metra każda, z ropniejącymi kilkoma dziurami w nogach o średnicy 1 – 3 cm Diagnoza lekarska była jedna :ODCIĄĆ nogi. Przygotowałem świeżego miodu gryczanego którym smarowano nogi- od dołu do samej góry., potem na 30 min zakładano ściśle foliowe worki. Ten zabieg wykonywano kilka razy w tygodniu. Nogi po umyciu były czerwone. Ropnie najpierw silniejsze potem zanikły, a po 6 miesiącach wszystko zniknęło – minęło 2 lata Pani chodzi. W czasie kuracji miodowej nie przerywano leczenia konwencjonalnego trwającego od 10 lat.
Takie przypadki robi się na ryzyko chorego z kpiącym uśmiechem lekarza, ale mi to nie przeszkadza, lecz żeby to uczynić zawsze trzeba mieć lekarską diagnozę, badania, i musi być bezpośredni kontakt. Ja oprócz tego korzystam zawsze z konsultacji kolegi lekarza i chociaż moje poczynania długo go nie przekonywały to ostatnie dwa przypadki- z tym wspomnianym – wprawiły go w zakłopotanie. Już teraz coraz częściej podrzucam mu właściwą literaturę , a jak nie znajduje tematu to pyta.
Żeby mieć powodzenie w tych poczynaniach produkty pszczele muszą być NAJWYŻSZEJ jakości z jak największą zawartością składników biologicznie czynnych. Miód pyłek i propolis wrażliwe są na wysoką temperaturę długie przechowywanie i światło. Moim zaufaniem nie cieszą się tabletki z pyłku, mleczka pszczelego ani aptecznego propolisu. To musi być świeże!!!
Napisałem to wszystko z kilku powodów, mający wspólny mianownik: Jakość produktów pszczelich. Ich profilaktyczne spożywanie z właściwym dozowaniem ruchu jest największym zdrowotnym bogactwem ludzkości / dr. Jarwis/ Każda obróbka termiczna , niewłaściwe przechowywanie, zbyt długie przechowywanie niektórych ich postaci , leczniczo produkty te dyskwalifikuje./prof Stojko/
I jeszcze jedno. Za moje działanie w tym zakresie nie wziąłem od nikogo ani złotówki a w większości przypadków poważnych, wszystkie potrzebne produkty daję za darmo. Ten zakres mojego działania nigdy nie będzie obarczony żadnymi dochodami. Produkty pszczele uratowały mi życie i mam ogromną satysfakcję że poprzez moja wiedzę służy innym- szczególnie takim jak ta 80 letnia pani.
_________________
_________________ Sabard
|