FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Miód z pyłkiem http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=27&t=4835 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | BoCiAnK [ 29 maja 2011, 18:55 - ndz ] |
Tytuł: | Miód z pyłkiem |
Od Kilku dni kremuję miodek Mniszkowy już zaczął nabierać mętnego kolorku krystalizacji i aby urozmaicić wartość spożywczą i witaminową i smakową dodałem pyłku obliczając tak aby zawartość pyłku w miodzie była ok 10-12 % Nawet to dość smaczne Ciekawi mnie czy ktoś z was kiedyś robił taką masę miodowo pyłkową do spożycia |
Autor: | Cordovan [ 29 maja 2011, 19:50 - ndz ] |
Tytuł: | |
Nie robiłem ale jadłem, co zaś do ceny to powiem Ci że wczoraj będąc na wystawie ogrodniczo-rolniczej organizacyjnej przez WORD w moich okolicach był jeden jakiś pszczelarz który wystawiał się z kilkoma miodami min. fasolowym, gryczanym, rzepakowym i wielokwiatowym i miał właśnie miód wielokwiatowy z pierzgą, cena powaliła mnie na kolana 30 zł za słoiczek 0,37 l. |
Autor: | Marek Podlaskie [ 29 maja 2011, 20:00 - ndz ] |
Tytuł: | |
Na takich giełdach i wystawach śmiało łupią klienta. Bo tu przychodzi raczej klient nieświadomy ,że można kupić taniej i być może lepszy miodek. I również uważa ,że tutaj nie ma oszustwa i miodek jest pierwyj sort |
Autor: | BoCiAnK [ 29 maja 2011, 20:03 - ndz ] |
Tytuł: | |
Cordovan pisze: miał właśnie miód wielokwiatowy z pierzgą,
Miód z pierzga to co innego jak miód z pyłkiem Ja pierzgi nie pozyskuję ale widziałem jak gość sprzedawał miód z pierzgą na wierchu słoiczka pływało kilka wydłubanych z komórek pierzg i też tak cenił jak Ty piszesz |
Autor: | Cordovan [ 29 maja 2011, 20:03 - ndz ] |
Tytuł: | |
Oszustwa nie było bo miodek miał zeszłoroczny już skrystalizowany i widać że to nie handlarz a sam pszczelarz się wystawiał a sadząc po ilości jaką przywiózł raczej z własnej pasieki. |
Autor: | Smerf [ 14 października 2011, 19:18 - pt ] |
Tytuł: | |
A jak zrobić żeby pyłek dodawany do miodu pozostawał w nim a nie unosił sie pod wieczko, teraz można jeszcze rozmieszać, ale za kilka miesięcy nie da sie już i trezba bedzie rozgrzewać a tego chciałbym uniknąć pozdrawiam |
Autor: | adimaj13 [ 14 października 2011, 19:22 - pt ] |
Tytuł: | |
Niektórzy tak jak pan gerula z ekomiodek sprzeedają w słoiczku podzielonym na pół. Jedna część z miodem druga z pyłkiem |
Autor: | adimaj13 [ 14 października 2011, 19:22 - pt ] |
Tytuł: | |
Według mnie dobry zabieg marketingowy |
Autor: | Smerf [ 14 października 2011, 19:36 - pt ] |
Tytuł: | |
ale tak czy siak trezba to rozgrzać żeby wymieszać chyba że łyzka miodu łyzka pyłku , mi raczej chodzi o wymieszanie pyłku z miodem ale w taki sposób żeby pyłek pozostał w całym słoiku a nie wypływał pod wieczko, uchroniło by to przed podgrzewaniem w celu ponownego wymieszania |
Autor: | makak [ 14 października 2011, 22:05 - pt ] |
Tytuł: | |
Smerf jak mieszasz z plynnym miodem tak sie dzieje mozesz wymieszac pylek z miodem kremowanym wtedy nie bedzie sie rozwarstwiac, |
Autor: | anZag [ 18 października 2011, 00:08 - wt ] |
Tytuł: | |
Smerf, Jak krystalizuje , wyczekaj odpowiedni moment, tak aby dał się jeszcze nałożyć do słoika , wtedy wymieszaj z pyłkiem.Najlepiej z miodem wiosennym lub rzepakowym. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |