FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Miód i cynamon
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=27&t=9002
Strona 1 z 1

Autor:  Imkerei [ 13 stycznia 2013, 22:23 - ndz ]
Tytuł:  Miód i cynamon

Znalezione w sieci.
Pasta sporządzona z miodu i cynamonu redukuje cholesterol w żyłach i chroni przed zawałem.Wskazane jest codzienne spożywanie, na śniadanie, kanapki z taką pastą.
U osób , które mają już zawał za sobą, spożywanie takiej pasty oddala milowymi krokami ryzyko ponownego zawału.
Regularne spożywanie miodu z cynamonem wzmacnia serce i uwalnia od trudności z oddychaniem.
Z wiekiem tętnice i żyły tracą swoją elastyczność. Miód i cynamon tę elastyczność przywracają.
Dwie łyżki miodu i trzy łyżeczki sproszkowanego cynamonu , zmieszane z dwiema szklankami przegotowanej wody, redukują ilość cholesterolu w krwi o 10 % w ciągu dwóch godzin.
Miksturę tę stosuje się w domach starców w Ameryce i Kanadzie.
Stosowanie jej trzy razy dziennie, u pensjonariuszy z artretyzmem, spowodowało całkowite wyleczenie z dolegliwości " cholesterolowych ".
Uwaga. Jeżeli ktoś zażywa ogólnie znane leki przeciwko nadmiarowi cholesterolu, to powinien zastopować. Wszystkie te leki zawierają statynę, która osłabia mięśnie - łącznie z mięśniem serca. Żaden z nich nie zapobiega zawałowi i apopleksji.

Nie wiem, kto to napisał, więc ewentualne zastosowanie tylko na własne ryzyko.
Czytając o cynamonie, dowiedziałem się, że chiński zawiera kumarynę. Nie ma jej cejloński. Kumaryna , korzystnie wpływająca na organizm człowieka, może też szkodzić.
Badania na szczurach wykazały, że powoduje krwawienia wewnętrzne.

Autor:  polbart [ 13 stycznia 2013, 22:36 - ndz ]
Tytuł:  Re: Miód i cynamon

Dodam troszkę dla urozmaicenia.
Cynamon, olej lniany, miód, jogurt naturalny, jagody, siemię lniane.
Najlepiej tarty cynamon z laski bezpośrednio przed spożyciem i siemię nie mielone z torebki tylko zmielone przed przygotowaniem potrawy.
Pozdrawiam,
polbart

Autor:  6Cichy [ 13 stycznia 2013, 22:46 - ndz ]
Tytuł:  Re: Miód i cynamon

w tym roku miałem możliwość popróbowania miodu kremowanego rzepakowego z dodatkiem cynamonu ciekawy smak , znajoma używa go do słodzenia kawy i powiada smak kawy doskonały poz

Autor:  Slawek [ 14 stycznia 2013, 10:25 - pn ]
Tytuł:  Re: Miód i cynamon

6Cichy pisze:
w tym roku miałem możliwość popróbowania miodu kremowanego rzepakowego z dodatkiem cynamonu ciekawy smak , znajoma używa go do słodzenia kawy i powiada smak kawy doskonały poz

Jadłem miód kremowany z dodatkiem korzenia imbiru, rewelacja. Niestety nie wiem jak był zrobiony ponieważ próba domowej podróbki skutkowała rozwarstwianiem się miodu i soku z imbiru.

Autor:  marcing [ 14 stycznia 2013, 12:43 - pn ]
Tytuł:  Re: Miód i cynamon

Jadłem kiedyś miód skremowany z cynamonem z początku był bardzo smaczny ale jak trochę postał to nie szło go zjeść. Więc wydaje mi się że takie wynalazki są dobre do bezpośredniego spożycia w małych ilościach na świeżo

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/