FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Zaproszenie na szkolenie pszczelarskie w Miętne k. Garwolina http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=28&t=18720 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Imker40 [ 29 października 2016, 18:58 - sob ] |
Tytuł: | Zaproszenie na szkolenie pszczelarskie w Miętne k. Garwolina |
<Proszę w razie czego przenieść do odpowiedniego działu> Przeniosłem. BARciak "Zostać pszczelarzem, czyli zaznajomienie się z podstawami i tajnikami pszczelarstwa" to tytuł kursu pszczelarskiego, który odbędzie się w dniach 25-27 listopada 2016 r. w miejscowości Miętne (powiat garwoliński, województwo mazowieckie, k. Mińska Maz.). Wydarzenie odbędzie się w Powiatowym Ośrodku Sportu "Hotel - Miętne". Jest skierowane zarówno dla osób początkujących, jak i średnio-zaawansowanych. Program kursu: 25.11.2016 r. (piątek) 16:00 - Bogdan Dziubak - Zarys dziejów pszczelarstwa 18:00 - Kolacja 18:30 - Cezary Kruk - Jak założyć pasiekę? (przepisy, wyposażenie, lokalizacja) 20:00 - Panel dyskusyjny - Rodzaje uli/materiały 26.11.2016 r. (sobota) 8:00 - Śniadanie 8:30 - Cezary Kruk - Biologia pszczoły miodnej 10:00 - Piotr Nowotnik - Główny przegląd jesienny (stan zapasów pyłku i miodu, ocena siły rodziny, jakość czerwiu i miodu, jakość plastrów, ułożenie gniazda i dostosowanie jego wielkości) 12:00 - Bogdan Dziubak - Warunki dobrego rozwoju późnoletniego (matka i karmicielki, podkarmianie pobudzające, wolne komórki w plastrach) 13:00 - Obiad 14:00 - Bogdan Dziubak - Dobre przygotowanie do zimowli (siła zazimowania rodzin, skład i jakość robotnic) 15:00 - Piotr Nowotnik - Karmienie na zimę (ilość i układ zapasów, termin i sposób karmienia, omówienie rodzajów pokarmu, co to jest maltotrioza, jaki wpływ na pszczoły ma hydroksymetylofurfural (HMF), stosunek miodu do cukru, czym są maltodekstryny, po co pszczołom pierzga skoro mają syrop) 16:15 - Cezary Kruk - Zwalczanie warrozy - omówienie metod i środków leczniczych 17:15 - Bogdan Dziubak - Ocieplenie i wentylacja (wielkość wylotka, zatwory i maty, dennica i powałka) 18:00 - Kolacja 19:00 - Bogdan Dziubak - Przebieg zimowli (toczek/stebnik, osłona od wiatru, grudzień/styczeń) 27.11.2016 r. (niedziela) 8:00 - Śniadanie 8:30 - Piotr Nowotnik - Osiągnięcia naukowe w analizie żywności - co wiemu dzisiaj o miodach i pozostałych produktach pszczelich? Miód z pasieki vs miód z supermarketu 10:00 - Piotr Nowotnik - Choroby i zagrożenia pszczół. Czy tylko nosemozę powinniśmy brać pod lupę? Koszty: Udział w kursie obejmujący 2 noclegi bez wyżywienia (256 zł lub 276 zł) Udział w kursie obejmujący 2 noclegi i wyżywienie (350 zł lub 370 zł) Udział w kursie bez noclegów i bez wyżywienia (180 zł lub 200 zł) Udział w kursie bez noclegów, ale z wyżywieniem (274 zł ub 294 zł) Niższa kwota (o 20 zł) jest przewidziana dla osób, które opublikują na swoim profilu na Facebooku (założonym przed 20.10.2016 r. i posiadającym więcej niż 100 znajomych) wpis o udziale w kursie. Pierwsze 12 osób, które zapiszą się na kurs otrzyma od organizatorów w prezencie książkę Wandy Ostrowskiej "Gospodarka Pasieczna". Płatności są realizowane przez serwis zrzutka.pl: https://zrzutka.pl/gcxjmp Z wolnej inicjatywy powstałej u kolegi Marcina Maseraka powstała myśl zorganizowania cyklicznego kursu pszczelarskiego w celu dokształcenia początkujących pszczelarzy a także zaznajomienia pszczelarzy z większym stażem z nowymi technikami zwalczania chorób, prowadzenia gospodarki pasiecznej oraz z nowinkami i osiągnięciami w świecie pszczelarskim i naukowym. Informacje o prelegentach: https://kurspszczelarski.wordpress.com/organizatorzy/ Zapraszamy i polecamy serdecznie, bo to świetna okazja by się wdrożyć w pszczelarstwo, poznać innych pasjonatów, zintegrować środowisko pszczelarskie na Mazowszu i z innych regionów, a także uczyć się z wieloletnich doświadczeń pszczelarzy, poznać najnowsze osiągnięcia pszczelarskie i rozwijać to piękne hobby, zdobywać nowe umiejętności! ZAPISY oraz CENA kursu w różnych wariantach pod linkiem: https://kurspszczelarski.wordpress.com/zapisy/ Gorąco polecamy Wszystkim i do zobaczenia w Miętnie k. Garwolina już 25 listopada! https://kurspszczelarski.wordpress.com/ Wydarzenie na Facebooku: https://www.facebook.com/events/991265294336368/ |
Autor: | Imker40 [ 31 października 2016, 22:22 - pn ] |
Tytuł: | Re: Zaproszenie na szkolenie pszczelarskie w Miętne k. Garwo |
Wstawiam plakat wydarzenia <.jpg> |
Autor: | Jacek1965 [ 03 listopada 2016, 13:36 - czw ] |
Tytuł: | Re: Zaproszenie na szkolenie pszczelarskie w Miętne k. Garwo |
Zmiana w programie https://kurspszczelarski.wordpress.com/program/ Program Program kursu 25-27 listopad 2016 Miętne koło Garwolina Za sugestią i prośbą kilku osób przesunęliśmy program, tak by wystartował trochę później w piątek i przez to później w niedzielę się skończy „Zostać pszczelarzem, czyli zaznajomienie się z podstawami i tajnikami pszczelarstwa oraz zabiegi przewidziane na okres jesieni i zimy” Piątek 25.11 18.00 – kolacja 18.30 – Rozpoczęcie: Zarys dziejów pszczelarstwa – Bogdan Dziubak (temat bardziej teoretyczny i wprowadzający na rozgrzewkę, by osoby, które dojadą później, nie straciły konkretnych i praktycznych informacji) 19.30 – Jak założyć pasiekę? – Cezary Kruk -przepisy -wyposażenie -lokalizacja Sobota 26.11 8.00 – Śniadanie 8.30 – Biologia pszczoły miodnej – Cezary Kruk Blok I PRACE PASIECZNE JESIENIĄ I ZIMĄ 10.00 – 1. Główny przegląd jesienny – Piotr Nowotnik -stan zapasów pyłku i miodu -ocena siły rodziny -jakość czerwiu i miodu -jakość plastrów -ułożenie gniazda i dostosowanie jego wielkości 12.00 – 2. Warunki dobrego rozwoju późnoletniego – Bogdan Dziubak -matka i karmicielki -podkarmianie pobudzające -wolne komórki w plastrach 13.00 – obiad 14.00 – 3. Dobre przygotowanie do zimowli – Bogdan Dziubak -siła zazimowanych rodzin -skład i jakość robotnic 15.00 – 4. Karmienie na zimę – Piotr Nowotnik -ilość i układ zapasów -termin i sposób karmienia -omówienie rodzajów pokarmu, co to jest maltotrioza? -jaki wpływ na pszczoły ma hydroksymetylofurfural (HMF)? -stosunek miodu do cukru, czym są maltodekstryny? -po co pszczołom pierzga skoro mają syrop? 16.15 – 5. Zwalczanie warrozy – omówienie metod i środków leczniczych – Cezary Kruk 17.15 – 6. Ocieplenie i wentylacja – Bogdan Dziubak – wielkość wylotka – zatwory i maty – dennica i powałka 18.30 – kolacja 19.00 – Przebieg zimowli – Bogdan Dziubak – toczek /stebnik – osłona od wiatru – grudzień / styczeń Niedziela, 27.11 8.00 – śniadanie 8.30 – Panel dyskusyjny – Rodzaje uli/materiały – moderator: Bogdan Dziubak 10.00 – Osiągnięcia naukowe w analizie żywności – co wiemy dzisiaj o miodach i pozostałych produktach pszczelich? Miód z pasieki vs miód z supermarketu. – Piotr Nowotnik 11.30 – Choroby i zagrożenia pszczół, czy tylko nosemozę powinniśmy brać pod lupę? – Piotr Nowotnik W toku zajęć, jakieś krótkie przerwy będą realizowane w miarę potrzeb. Podziel się: TwitterFacebookGoogle |
Autor: | adriannos [ 04 listopada 2016, 18:06 - pt ] |
Tytuł: | Re: Zaproszenie na szkolenie pszczelarskie w Miętne k. Garwo |
Blok I PRACE PASIECZNE JESIENIĄ I ZIMĄ 10.00 – 1. Główny przegląd jesienny – Piotr Nowotnik -stan zapasów pyłku i miodu -ocena siły rodziny -jakość czerwiu i miodu -jakość plastrów -ułożenie gniazda i dostosowanie jego wielkości 15.00 – 4. Karmienie na zimę – Piotr Nowotnik -ilość i układ zapasów -termin i sposób karmienia -omówienie rodzajów pokarmu, co to jest maltotrioza? -jaki wpływ na pszczoły ma hydroksymetylofurfural (HMF)? -stosunek miodu do cukru, czym są maltodekstryny? -po co pszczołom pierzga skoro mają syrop? 11.30 – Choroby i zagrożenia pszczół, czy tylko nosemozę powinniśmy brać pod lupę? – Piotr Nowotnik Wielu by się ta wiedza przydała. Oby położono na to nacisk. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |