FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 11:56 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: 29 października 2016, 18:58 - sob 

Rejestracja: 30 września 2010, 16:50 - czw
Posty: 88
Lokalizacja: Warszawa
<Proszę w razie czego przenieść do odpowiedniego działu> Przeniosłem. BARciak

"Zostać pszczelarzem, czyli zaznajomienie się z podstawami i tajnikami pszczelarstwa" to tytuł kursu pszczelarskiego, który odbędzie się w dniach 25-27 listopada 2016 r. w miejscowości Miętne (powiat garwoliński, województwo mazowieckie, k. Mińska Maz.).

Wydarzenie odbędzie się w Powiatowym Ośrodku Sportu "Hotel - Miętne". Jest skierowane zarówno dla osób początkujących, jak i średnio-zaawansowanych.

Program kursu:

25.11.2016 r. (piątek)
16:00 - Bogdan Dziubak - Zarys dziejów pszczelarstwa
18:00 - Kolacja
18:30 - Cezary Kruk - Jak założyć pasiekę? (przepisy, wyposażenie, lokalizacja)
20:00 - Panel dyskusyjny - Rodzaje uli/materiały

26.11.2016 r. (sobota)
8:00 - Śniadanie
8:30 - Cezary Kruk - Biologia pszczoły miodnej
10:00 - Piotr Nowotnik - Główny przegląd jesienny (stan zapasów pyłku i miodu, ocena siły rodziny, jakość czerwiu i miodu, jakość plastrów, ułożenie gniazda i dostosowanie jego wielkości)
12:00 - Bogdan Dziubak - Warunki dobrego rozwoju późnoletniego (matka i karmicielki, podkarmianie pobudzające, wolne komórki w plastrach)
13:00 - Obiad
14:00 - Bogdan Dziubak - Dobre przygotowanie do zimowli (siła zazimowania rodzin, skład i jakość robotnic)
15:00 - Piotr Nowotnik - Karmienie na zimę (ilość i układ zapasów, termin i sposób karmienia, omówienie rodzajów pokarmu, co to jest maltotrioza, jaki wpływ na pszczoły ma hydroksymetylofurfural (HMF), stosunek miodu do cukru, czym są maltodekstryny, po co pszczołom pierzga skoro mają syrop)
16:15 - Cezary Kruk - Zwalczanie warrozy - omówienie metod i środków leczniczych
17:15 - Bogdan Dziubak - Ocieplenie i wentylacja (wielkość wylotka, zatwory i maty, dennica i powałka)
18:00 - Kolacja
19:00 - Bogdan Dziubak - Przebieg zimowli (toczek/stebnik, osłona od wiatru, grudzień/styczeń)

27.11.2016 r. (niedziela)
8:00 - Śniadanie
8:30 - Piotr Nowotnik - Osiągnięcia naukowe w analizie żywności - co wiemu dzisiaj o miodach i pozostałych produktach pszczelich? Miód z pasieki vs miód z supermarketu
10:00 - Piotr Nowotnik - Choroby i zagrożenia pszczół. Czy tylko nosemozę powinniśmy brać pod lupę?

Koszty:

Udział w kursie obejmujący 2 noclegi bez wyżywienia (256 zł lub 276 zł)

Udział w kursie obejmujący 2 noclegi i wyżywienie (350 zł lub 370 zł)

Udział w kursie bez noclegów i bez wyżywienia (180 zł lub 200 zł)

Udział w kursie bez noclegów, ale z wyżywieniem (274 zł ub 294 zł)

Niższa kwota (o 20 zł) jest przewidziana dla osób, które opublikują na swoim profilu na Facebooku (założonym przed 20.10.2016 r. i posiadającym więcej niż 100 znajomych) wpis o udziale w kursie.

Pierwsze 12 osób, które zapiszą się na kurs otrzyma od organizatorów w prezencie książkę Wandy Ostrowskiej "Gospodarka Pasieczna".

Płatności są realizowane przez serwis zrzutka.pl: https://zrzutka.pl/gcxjmp
Z wolnej inicjatywy powstałej u kolegi Marcina Maseraka powstała myśl zorganizowania cyklicznego kursu pszczelarskiego w celu dokształcenia początkujących pszczelarzy a także zaznajomienia pszczelarzy z większym stażem z nowymi technikami zwalczania chorób, prowadzenia gospodarki pasiecznej oraz z nowinkami i osiągnięciami w świecie pszczelarskim i naukowym.
Informacje o prelegentach: https://kurspszczelarski.wordpress.com/organizatorzy/

Zapraszamy i polecamy serdecznie, bo to świetna okazja by się wdrożyć w pszczelarstwo, poznać innych pasjonatów, zintegrować środowisko pszczelarskie na Mazowszu i z innych regionów, a także uczyć się z wieloletnich doświadczeń pszczelarzy, poznać najnowsze osiągnięcia pszczelarskie i rozwijać to piękne hobby, zdobywać nowe umiejętności!

ZAPISY oraz CENA kursu w różnych wariantach pod linkiem:
https://kurspszczelarski.wordpress.com/zapisy/

Gorąco polecamy Wszystkim i do zobaczenia w Miętnie k. Garwolina już 25 listopada!
https://kurspszczelarski.wordpress.com/

Wydarzenie na Facebooku:
https://www.facebook.com/events/991265294336368/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 października 2016, 22:22 - pn 

Rejestracja: 30 września 2010, 16:50 - czw
Posty: 88
Lokalizacja: Warszawa
Wstawiam plakat wydarzenia

<.jpg>


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 listopada 2016, 13:36 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 października 2015, 09:57 - pn
Posty: 44
Lokalizacja: Sulbiny
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Garwolin
Zmiana w programie
https://kurspszczelarski.wordpress.com/program/
Program

Program kursu 25-27 listopad 2016
Miętne koło Garwolina

Za sugestią i prośbą kilku osób przesunęliśmy program, tak by wystartował trochę później w piątek i przez to później w niedzielę się skończy

„Zostać pszczelarzem, czyli zaznajomienie się z podstawami i tajnikami pszczelarstwa oraz zabiegi przewidziane na okres jesieni i zimy”

Piątek 25.11
18.00 – kolacja
18.30 – Rozpoczęcie: Zarys dziejów pszczelarstwa – Bogdan Dziubak (temat bardziej teoretyczny i wprowadzający na rozgrzewkę, by osoby, które dojadą później, nie straciły konkretnych i praktycznych informacji)

19.30 – Jak założyć pasiekę? – Cezary Kruk
-przepisy
-wyposażenie
-lokalizacja

Sobota 26.11
8.00 – Śniadanie
8.30 – Biologia pszczoły miodnej – Cezary Kruk

Blok I PRACE PASIECZNE JESIENIĄ I ZIMĄ
10.00 – 1. Główny przegląd jesienny – Piotr Nowotnik
-stan zapasów pyłku i miodu
-ocena siły rodziny
-jakość czerwiu i miodu
-jakość plastrów
-ułożenie gniazda i dostosowanie jego wielkości

12.00 – 2. Warunki dobrego rozwoju późnoletniego – Bogdan Dziubak
-matka i karmicielki
-podkarmianie pobudzające
-wolne komórki w plastrach

13.00 – obiad
14.00 – 3. Dobre przygotowanie do zimowli – Bogdan Dziubak
-siła zazimowanych rodzin
-skład i jakość robotnic

15.00 – 4. Karmienie na zimę – Piotr Nowotnik
-ilość i układ zapasów
-termin i sposób karmienia
-omówienie rodzajów pokarmu, co to jest maltotrioza?
-jaki wpływ na pszczoły ma hydroksymetylofurfural (HMF)?
-stosunek miodu do cukru, czym są maltodekstryny?
-po co pszczołom pierzga skoro mają syrop?

16.15 – 5. Zwalczanie warrozy – omówienie metod i środków leczniczych – Cezary Kruk
17.15 – 6. Ocieplenie i wentylacja – Bogdan Dziubak
– wielkość wylotka
– zatwory i maty
– dennica i powałka

18.30 – kolacja
19.00 – Przebieg zimowli – Bogdan Dziubak
– toczek /stebnik
– osłona od wiatru
– grudzień / styczeń

Niedziela, 27.11

8.00 – śniadanie
8.30 – Panel dyskusyjny – Rodzaje uli/materiały – moderator: Bogdan Dziubak
10.00 – Osiągnięcia naukowe w analizie żywności – co wiemy dzisiaj o miodach i pozostałych produktach pszczelich? Miód z pasieki vs miód z supermarketu. – Piotr Nowotnik
11.30 – Choroby i zagrożenia pszczół, czy tylko nosemozę powinniśmy brać pod lupę? – Piotr Nowotnik

W toku zajęć, jakieś krótkie przerwy będą realizowane w miarę potrzeb.
Podziel się:

TwitterFacebookGoogle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 listopada 2016, 18:06 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Blok I PRACE PASIECZNE JESIENIĄ I ZIMĄ
10.00 – 1. Główny przegląd jesienny – Piotr Nowotnik
-stan zapasów pyłku i miodu
-ocena siły rodziny
-jakość czerwiu i miodu
-jakość plastrów
-ułożenie gniazda i dostosowanie jego wielkości

15.00 – 4. Karmienie na zimę – Piotr Nowotnik
-ilość i układ zapasów
-termin i sposób karmienia
-omówienie rodzajów pokarmu, co to jest maltotrioza?
-jaki wpływ na pszczoły ma hydroksymetylofurfural (HMF)?
-stosunek miodu do cukru, czym są maltodekstryny?
-po co pszczołom pierzga skoro mają syrop?

11.30 – Choroby i zagrożenia pszczół, czy tylko nosemozę powinniśmy brać pod lupę? – Piotr Nowotnik

Wielu by się ta wiedza przydała. Oby położono na to nacisk.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji