Wiosna w Pasiece
Jak to mile brzmi a pszczelarz od lutego/marzec już przebiera nogami bo się doczekać nie może
- Najpierw w te miesiące wnikliwie śledź prognozy pogody bo czasami z dnia na dzień zjawi się ocieplenie i pszczółki wyjdą w pole na tak zwany wiosenny oblot i raczej jest wskazane by przy tym być
Przed planowanym oblotem gdy temp sięgnie 7-9 stopni warto wtedy
- odsłonić wyloty , wyczyścić z śniegu czy nawet lodu wyjąć wkładki wylotowe i jeżeli nie ma się odejmowanych dennic zagiętym drutem (jak pogrzebacz do pieca ) wyjąć jak najwięcej osypu ,, Udrożnić wylot bo czasami jest zakitowany
-Jeżeli ma się dennice odejmowane odstawić korpus gniazdowy na bok ( na podest ,czy nawet płaski daszek ula ) podmienić na nową czystą lub dokładnie wymieść do pudełka (kartonowego )
zmiotką a czasami mokre miejsca wytrzeć szmatką
- jeżeli na pasiece zalega śnieg Pasiekę można posypać popiołem ,trocinami , czymś co zaczerni najlepsze są sadze z komina ( zawsze wtedy wymiatam komin od CO rytuał od 25 lat

) no i czekać szczęśliwego oblotu
[center]<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/d_TYfT16bu8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/center] [center]<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/fQDioQRrg3k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/center]
Podczas oblotu nie robi się nic w pasiece poza obserwacją i notatkami
porównuje się siłę oblotu rodzin i zaznacza te które najsłabiej się obleciały
Prawdziwy oblot pszczoły dokonują przy temp ok 14-16 st C w cieniu trwa on stosunkowo krotko bo max 30min po czym zabierają się do czyszczenia dennicy lub resztek niewymiecionych trupków - takie rodziny zabierają się do rozwoju co świadczy o ich solidnym stanie zdrowiu i siły rodziny
-Rodziny pszczół przedłużające oblot nawet (gdy inne już z uli nie wylatują ) są podejrzane o
-brak matki lub że są już odwiedzane przez inne rodziny
takim rodzinom należy zwęzić wylot i mieć je na uwadze
gdy pogoda następnego dnia pozwala odwiedza się rodziny
Można zacząć od silnych sprawdzić stan zapasów i podać ciasto jeżeli nie mają zbyt bogatego zapasu
Lub można odwiedzić te podejrzane ( lecz należy po przeglądzie a nawet po każdym ulu zdezynfekować ręce i nóż pasieczny ) przyczyn chorobowych może być kilka wiec lepiej się zabezpieczyć )
po przeglądach jeżeli na pasiece są słabe rodziny podejmujemy decyzję co dalej
Jeżeli są chore nigdy nie należy dołączać pszczół do zdrowej rodziny ,lepiej 3 chore do kupy połączyć i leczyć na daną chorobę
Podawanie wiosną ciasta ma dwojakie znaczenie
1) - przy braku zapasów ratujemy głodującą rodzinę podając im ciasto wprost na ramki w ilości ok2-3 kg
2) Przyśpieszenia rozwoju i zwiększenia ilości czerwiu
Wtedy podajemy ciasto najlepiej miodowo-pyłkowe po ok 1-2 kg na rodzinę ale jeden warunek Zapas zimowego pokarmu węglowodanowego nie może być niższy jak 5 kg
Ja podaję ciasto zaraz po oblocie pszczół ( ale wiem ile dałem jesienią pokarmu
Nie była najsilniejsza rodzina w mojej pasiece ( po prostu chciałem nagrać filmnik )
Ale mniej więcej podanie ciasta tym skutkuje jak na 18 kwietnia
[center]<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/gsnxp9-r_co" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/center]