FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 23:24 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1930 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 39  Następna
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: warszawski poszerzony
Pawełek pisze:
bo komórki z pierzgą są zalane miodem i wtedy zasklepiane. jak masz jasny plaster to weź go pod słońce, może coś uwidzisz. Chyba że faktycznie nic nie ma.

mam czarne plastry w większości :( a na pojedynczych jasnych chyba rzeczywiście nic nie ma.

Czy ktoś juz może się pochwalić świerzym pyłkiem? Umnie leszczyna w styczniu zakwitła a teraz jakaś przychamowana. krokusy wychodzą :lol:

Awatar użytkownika

Dzisiaj zajrzałem pod powałki. Temperatura 6 stopni. Pszczoły pod powałką na resztkach pokarmu. Dostały po placku apifortuny i wodę w gąbkach. Ale wydaje się, że są w dobrej kondycji. Przejrzałem 2/3 uli. Jutro pozostałe. Nie wiem jak z czerwieniem bo nie rozsuwałem ramek.
Na razie tragedii nie ma.

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
adidar pisze:
smialo kopiowac, ja sam zmodyfikowalem pomysl kolegi Knieja100

A mógłbyś wkleić zdjęcie tego napędu podnoszenia ,bo w postach Knieja100
nie znalazłem,było by mniej kombinowania ;)

Ja osłuchałem swoje rodzinki ...... i miło sobie brzęczą :D myśle że wyjdą niedługo :rolf:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
ja również osłuchałem wężykiem we wtorek włożonym w wylotek, coś tam brzęczało :cold:
jestem dobrej myśli :pl:

najsilniejszy pień z historii - podchodzę a obok wylotka na resztkach śniegu ślady dosyć intensywnego bombardowania w obrębie 1 metra od wylotka
na deseczce pod wylotkiem z pół szkalnki padłych pszczół, wygarnąłem, zaczeły czyścić dennice czy jak? temo <5st. nie zaglądałem jeszcze do żadnego ula

Pozdrawiam

jino2 pisze:
w spadłej rodzinie
matka ze świtą trwała do końca na plastrze, prawie cały zapas zimowy nie tkniety, duże zapasy pierzgi, kilka ostatnich pszczólek w trakcie wygryzania zamarło.
nie wiem dlaczego?

Warroza, nie zawiązały kłębu zimowego najprawdopodobniej. Osypały się pewnie przy tych dużych mrozach. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej i wielkopolskie
jino2 pisze:
w spadłej rodzinie
matka ze świtą trwała do końca na plastrze, prawie cały zapas zimowy nie tkniety, duże zapasy pierzgi, kilka ostatnich pszczólek w trakcie wygryzania zamarło.
nie wiem dlaczego?

Jeśli został jakiś czerw na plastrze to dokłanie go zbadaj, pewnie każna larwa będzie oblepiona warrozą. Mi na jesień 2010r tak znikła jesienią jedna rodzina, zostały tylko zapasy i nieco czerewiu na którym było aż grubo od warrozy a była to w 2009 na jesień moja najsilniejsza rodzina, no niestety rabując zaniedbane ule od sąsiada naniosła sobie warrozy.

Ule na jakich gospodaruję: wz,wlkp
Witam, u mnie wygląda, że narazie 100% ok, a nie wszystkie rodziny były silne, więc sukces :mrgreen: . Tylko mam pytanie czy wymieść już osyp?
Dzisiaj było 5-7 stopni i pojedyncze pszczółki momentami wychodziły, ale wiatr był bardzo silny i niechciałem robić przeciągu, bo wz to nieprzebiega to tak szybko jak w ulach z wymienianymi dennicami.

kobayszi pisze:
Witam, u mnie wygląda, że narazie 100% ok, a nie wszystkie rodziny były silne, więc sukces :mrgreen: . Tylko mam pytanie czy wymieść już osyp?
Dzisiaj było 5-7 stopni i pojedyncze pszczółki momentami wychodziły, ale wiatr był bardzo silny i niechciałem robić przeciągu, bo wz to nieprzebiega to tak szybko jak w ulach z wymienianymi dennicami.

Pomyśl o klapce bocznej do wymiecenia osypu. ja mam stare wp bez klapki i nowe z klapką. Klapka bardzo ułatwia.Niewiele pracy z przeróbką. Tylko matę trzeba podnieść nieco wyżej lub jak koledzy radzili wogóle jej nie dać. Ja wymiatałem cienką listewką albo listwą odstępnikową z nadstawki. Zanim pszczółki się zaczęły burzyć było po sprawie. Jestem w szoku że 2 maty boczne zgromadziły łacznie 0,4-0,5l wody. I u mnie tej wentylacji zabrakło....

gmina prażmów, Chodzi ci o klapke w zatworze?

kobayszi pisze:
gmina prażmów, Chodzi ci o klapke w zatworze?

Klapka w bocznej ścianie ula na wysokości dennicy lub wylotka. Można wymieść wszystkie martwe pszczółki bez wyjmowania ramek. Próbowałem w starych ulach wymiatać przez wylotek (cienką listwą), ale to jest szeroka ściana i listwa sięga w małym promieniu.
W sumie to dziwię się że doświadczony pszczelarz od którego kupiłem te stare ule nie zrobił tej klapki przy budowie ula.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
tikcop pisze:
ja również osłuchałem wężykiem we wtorek włożonym w wylotek, coś tam brzęczało :cold:
jestem dobrej myśli :pl:

najsilniejszy pień z historii - podchodzę a obok wylotka na resztkach śniegu ślady dosyć intensywnego bombardowania w obrębie 1 metra od wylotka
na deseczce pod wylotkiem z pół szkalnki padłych pszczół, wygarnąłem, zaczeły czyścić dennice czy jak? temo <5st. nie zaglądałem jeszcze do żadnego ula

Pozdrawiam

a nie czasami miały przyblokowany wylotek osypem?,a te metr od ula to mogły wypryskiwać.
pozdrawiam Tomek

Mam we wszystkich ulach 'klapki'. Jutro chyba trzeba bedzie wymieść, bo jak będe czekał aż się ociepli to mnie pszczoły wyręczą.

konradziu pisze:
Miodomir pisze:
Na 3 zdjęciu pewnie się przydusiły.

Tomku,a co ty tak z tym zaduszeniem,podduszeniem itp. w tym roku jak tobie się nie podusiły(czego Ci nie życze) to raczej nikomu.Tylko bez urazy pisze to pokojowo :wink:

Bo to 3 zdjęcie tak wygląda ,przecież wiesz jak powinien wyglądać normalny osyp ,powinien układać się w paski itd. Straciłem kilka lat temu w jeden dzień dość sporo rodzin bo się udusiły w pewien styczniowy dzień nawet nie było już co ratować osyp na całą dennicę ,wypryskujące pszczoły ,wszystkie najsilniejsze poszły w godzinę,uratowały się tylko słabsze i tam gdzie na ule nie świeciło słońce to wiem jak to jest i wiem jak ten mechanizm działa . Z warrozą problemów nie mam od lat ,w tym roku prawdopodobnie 100% przeżyło w każdym bądź razie żyje najsłabsza rodzina w pasiece i czekam na oblot .
pozdrawiam Tomek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 1x1+3x1/2
Miodomir pisze:
konradziu pisze:
Miodomir pisze:
Na 3 zdjęciu pewnie się przydusiły.

Tomku,a co ty tak z tym zaduszeniem,podduszeniem itp. w tym roku jak tobie się nie podusiły(czego Ci nie życze) to raczej nikomu.Tylko bez urazy pisze to pokojowo :wink:

Bo to 3 zdjęcie tak wygląda ,przecież wiesz jak powinien wyglądać normalny osyp ,powinien układać się w paski itd.

Ok, zajarzyłem o co chodziło :). Na tym 3 zdjęciu osyp pływał w wodzie i może dla tego tak to wyglądało.

cieply pisze:

Ok, zajarzyłem o co chodziło :). Na tym 3 zdjęciu osyp pływał w wodzie i może dla tego tak to wyglądało.

Witam
a jaki to ul, z jakiego materiału zbudowany z jakiego materiału ocieplany, dennica z czego zrobiona, jak miałeś ułożone gniazdo, na ilu korpusach zimowałeś i gdzie były wentylacje ? Jeżeli zimowałeś na jednym korpusie , gniazdo ułożone na środku , z góry beleczki plus dwa zatwory po bokach i wentylacja wymuszona (wylotkowa) nie miało się prawa nic stać ,ale jak za zimowałeś inaczej niż wyżej napisałem to prawdopodobieństwo podduszenia pszczół jest bardzo duże.
pozdrawiam Tomek

Miodomir, Tylko,że wtedy dennica jest szczelnie i grubo pokryta pszczołami,ale powód takiego osypu może też być inny jak ptaki,brak matki.A tutaj tak źle nie wygląda.
Ja miałem tylko jeden przypadek uduszenia,ale w lecie w czasie transportu.
A u Ciebie jaka była przyczyna: duży śnieg,słaba wentylacja?cieply, Błąd zrobiłeś,że nie odwróciłeś tej szuflady i ta woda by spłynęła,a tak zrobiłeś im basen.
Pozdrawiam Tomek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
baru0, to zwykla wyciagarka do 450 kg, podnosi widelki zamontowane na 2 ślizgach z łożyskami

konradziu pisze:
Tylko,że wtedy dennica jest szczelnie i grubo pokryta pszczołami,ale powód takiego osypu może też być inny jak ptaki,brak matki.A tutaj tak źle nie wygląda.

Witam
Nie zawsze czasami niektóre rodziny nie osypią się całkowicie ,niektóre dopiero w czasie mrozów zastygną na ramkach bez pokarmu ,a niektóre przeżyją i mrozy jak uwiążą się z powrotem na pokarmie i 3 ramka pszczół na wiosnę zostanie.
konradziu pisze:
A u Ciebie jaka była przyczyna: duży śnieg,słaba wentylacja?

mały śnieg, zła wentylacja , to już był trzeci śnieg, ,ale ten spadł jak rodziny były już wyżej w gnieździe i miały trochę czerwiu pierwszego . Duże kłęby było widać parę dni wcześniej wszystko było okej do ferelnego dnia.

pozdrawiam Tomek

Awatar użytkownika

Miodomir pisze:
cieply pisze:

Witam
a jaki to ul, z jakiego materiału zbudowany z jakiego materiału ocieplany, dennica z czego zrobiona, jak miałeś ułożone gniazdo, na ilu korpusach zimowałeś i gdzie były wentylacje ? Jeżeli zimowałeś na jednym korpusie , gniazdo ułożone na środku , z góry beleczki plus dwa zatwory po bokach i wentylacja wymuszona (wylotkowa) nie miało się prawa nic stać ,ale jak za zimowałeś inaczej niż wyżej napisałem to prawdopodobieństwo podduszenia pszczół jest bardzo duże.
pozdrawiam Tomek

Ul styropianowy od Łysonia. Zimowla na jednym korpusie + półnadstawka pod nim. Dennica tak jak na zdjęciu. Pod tą szufladą otwarte wszystkie pajączki. Na wylotek miałem założoną tą plastikową zasuwkę, żeby myszy nie wchodziły. W daszku wstawione te plastiki z dziurkami do wentylacji. Reszta tak jak napisałeś. Dodam, że jest to jedyny styropian, który mam. Kupiłem go w celu porównania pracy na ulach drewnianych i styropianowych i jest to moja pierwsza zimowla w nim.

konradziu pisze:
cieply, Błąd zrobiłeś,że nie odwróciłeś tej szuflady i ta woda by spłynęła,a tak zrobiłeś im basen.

No na to bym sam nie wpadł :). Na następną zimę tak zrobię. Dzięki.

cieply, a powałke masz?

cieply pisze:
No na to bym sam nie wpadł .
:wink:

cieply pisze:
Ul styropianowy od Łysonia. Zimowla na jednym korpusie + półnadstawka pod nim. Dennica tak jak na zdjęciu. Pod tą szufladą otwarte wszystkie pajączki. Na wylotek miałem założoną tą plastikową zasuwkę, żeby myszy nie wchodziły. W daszku wstawione te plastiki z dziurkami do wentylacji. Reszta tak jak napisałeś. Dodam, że jest to jedyny styropian, który mam. Kupiłem go w celu porównania pracy na ulach drewnianych i styropianowych i jest to moja pierwsza zimowla w nim.

ale osyp ten najwiekszy jest w ulu drewnianym o tym osypie pisze , w styropianowym dobrze zimowałeś ,osyp średni tylko niepotrzebny ten pojemnik na wodę.

Miodomir pisze:
ale osyp ten najwiekszy jest w ulu drewnianym o tym osypie pisze
No to Tomku jesteśmy w domu,bo ja myślałem,że Ci chodzi o styropian bo pisałeś: zdjęcie nr 3 :D

Wyszło nieporozumienie ,ale już wiadomo o który osyp chodzi . :(

witam.
Byłem dzisiaj w pasiece. Temperatura na dworze 8 stopni, silny wiatr.
Pszczoły wylatywały z uli, lecz nie był to właściwy oblot. Sprawdziłem
wszystkie ule , czy pszczoły w nich przezimowały?, i okazało się , że w
25-ciu ulach tętni życie - 100% wszystkich przygotowanych i nakarmionych na zimę. Cztery są słabsze, ale to nic - będę je łączył
lub wzmacniał, ale to póżniej. Z tej radości oczyściłem dennice,
by były suche i pozbawione osypu, a gdy tylko pogoda dopisze to
moje pszczółki zaczną nosić pierwszy pyłek z leszczyny i wierzb.
Od środy ma być około 12 stopni - sezon 2012 u mnie rozpoczęty.
Pozdrowienia dla wszystkich - co miłują pszczoły.

Ule na jakich gospodaruję: brak
miodzio pisze:
moje pszczółki zaczną nosić pierwszy pyłek z leszczyny i wierzb.

optymista z Ciebie. U mnie leszczyna zaczęła kwitnąć zaraz po Bożym Narodzeniu :mrgreen:

Awatar użytkownika

konradziu pisze:
cieply, a powałke masz?

Nie, wszystkie mam na beleczkach. W tym roku przechodzę na powałki.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
koledzy nie było mnie na forum dość długo i muszę się pochwalić, że u mnie w dniu 24.02 we wszystkich ulach 1/2D jedno ściennych wszystkie rodzinki robiły oblot tj. 12 uli, w ocieplonych tylko z 15 pszczółki fruwały, jestem jak na razie zadowolony i czekam na cieplejsze dni. Pozdrawiam.

Witam!!
Byłem wczoraj w pasiece(7*C wietrznie) i co zauważyłem? Pszczółki niechętnie wychodzą, kilka wyszło, ale to nie był oblot a raczej ich ciekawość. Lecz co mnie zaciekawiło to zanim doszedłem do uli to musiałem się oganiać od masy komarów, te skubance przezimowały bez karmienia dymienia i zrobiły już oblot i są głodne krwi.
Moje pszczółki miodem policzki mają smarowane a zawsze im coś jest nie tak, a tu, co chcesz żeby zdechło to żyje!!
Dziś 2*C wietrznie i co jakiś czas pada śnieg a pszczółki nawet nie myślą wychodzić.
Pozdrawiam Serdecznie

Awatar użytkownika

O dziesiątej to nawet trochę zaczęły latać. Jeden to nawet zaczął wynosić martwe. Kuknąłem też do 10 zobaczyć czy żyją. Jak do tej pory to na martwy nie natrafiłem. Nie wiem czy wszystkie żyją bo jeszcze do 30 nie podejrzałem. Przed paroma minutami padał śnieg a teraz zrobiło się błękitne niebo.

Ule na jakich gospodaruję: wlk
ha ha ten swiat jest popieprzony :pl:
bylem rano kolo 12:00 pszczolki frowaly znosily wode bylem przed chwilka to samo patrze idzie chmura i snieg :cold:
:haha:

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
O 13nastej temperatura +8,wiatr i słońce ale wszystkie 13 zazimowane żyją i latały dosyć intensywnie.. :pl:

U mnie też nie było mowy o oblocie +4 i w dodatku bardzo wietrznie :pala:

to nie wiem jakie wy macie pszczoły u mnie było jednego dnia 8 drugiego 9 ale żadna nawet na dennicę nie zeszła (żyją oczywiście wszystkie) o oblocie nawet nie myślą ,może mam jakieś ciepłolubne :haha: :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
stachu, masz WZ -tki jak widzę i w takich ulach nawet nie chcą na dennicę zejść, wiem ja mam WP kilka i pszczółki w nich nawet chyba się nie orientują że śniegu nie ma. A w WL kilka nawet się pokazało ale to jeszcze nie czas na nich.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Wczoraj w 2 pasiekach kontrolowałem ciężar uli oceniając zapasy na ok 120 rodzin w ul styropianowych wszystkie przezimowały 6 rodzin wymagało natychmiastowego dokarmienia. W tych ulach pszczoły ostro czerwiły po 5 ramek czerwiu i to nie elipsa 10 cm tylko ok 20 cm czerw, niektóry był wylęgnięty. Zupełnie nie rozumiem tej sytuacji. Bo w innych ulach pokarmu jest mase i tam raczej czerwiu nie ma bo są mocno zbite w kłąb. Dołożyłem im po 4 ramki pokarmu ujętego z innych rodzin. Zresztą na dennicach osiatkowanych widać jak matki próbują sondować czerwieniem. Widać jajeczka na odsklepinach pokarmu opadniętych na dno. U mnie oblotu jeszcze nie było.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Czesc Dzis o 17 godzinie plus 16 i pszczoly masowo obsiadywaly leszczyny i nosily pylek .Na drzewach leszczyny huczalo od pszczol................Zycze
wam tez tego jak najszybciej..poz d

Panowie u mnie w Bieszczadach jest jeszcze z 50 cm śniegu w dzień temperatura nie przekracza +4 i jest wiatr a w nocy na minusie ,
nie ma mowy o oblocie , nawet nie chcą się pokazać na wylocie
przezimowały wszystkie (20)bo obsłuchałem ale trzeba będzie poddać ciasto ale pogoda do tego nie zachęca .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
Dzisiaj byłem sprawdzić jak im idzie jedzenie ciasta i przez tydzień tylko jedna rodzina wyczyściła placek i dostała drugi :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=1qaca2Ss5tY

Ule na jakich gospodaruję: brak
Byłem wczoraj u swoich zobaczyć i mam mieszane uczucia :?
Ule stoją w lesie na polanie i jakieś 20-30 metrów od uli zaczęli wycinać drzewa, jedno za drugim i składać metry na kupki. Zastanawiam się czy odgłosy pił, upadających drzew, ciągników jeżdżących po polanie przed samymi ulami itp nie będą niepokoić zbytnio pszczół. Przy takiej pogodzie mam obawy czy zaniepokojone pszczoły po wylocie z ula będą jeszcze w stanie wrócić, czy padną z zimna. Jeden ścięty pień jest bezpośrednio obok ostatniego ula - jakiś 1m ! Jak rozmawiałem z leśniczym w tamtym roku to pytałem się o ewentualną wycinkę i miała być w innym rejonie lasu, wspólnie uzgodniliśmy to miejsce, do tego leśniczy to pszczelarz ! Na przewiezienie pszczół chyba jest jeszcze za zimno.

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej i wielkopolskie
pewex pisze:
Zastanawiam się czy odgłosy pił, upadających drzew, ciągników jeżdżących po polanie przed samymi ulami itp nie będą niepokoić zbytnio pszczół.

Moje ule stoją kilka metrów od drogi po której co chwila jeżdżą ciągniki i samochody, znajomy także ma pasiekę przy samej drodze i także nic się nie dzieje, głowa do góry powinno byc ok.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
pewex,
Teraz to za bardzo im nie zaszkodzi bo już są mocno rozluźnione ale jeśli się jeszcze nie obleciały moga to zrobić w ulu.Przewozić też ryzyko że się wypróźnią w ulu. Leśniczy nie poważny człowiek mógł tak zaplanować wyrąb żeby zaczął się za 2 tygodniei nie byłoby problemu.Podobno pszczelarz :thank:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
jacek fajne te twoje filmiki :okok: :okok:
a z racji że u mnie opóznienie 2 tygodnie do Twojego rejonu to można trochę podpatrzyć jak kierujesz rozwojem brawo i czekam na dalsze odcinki poz

byłem dzisiaj zajrzeć do uli oblot był w wczoraj (ponad godzinę) a dziś pod chmurką ciepło i bezwietrznie otworzyłem 4 ule oczywiście nie na raz i dostałem 5 zastrzyków pszczoły konkretnie w k....ne bez dymu i siatki nie podejdziesz a po przeglądzie jeszcze kilka oznak na kapeluszu po opróżnianiu się pszczół czy takie zachowanie jest normalne czy ja się do tego zle zabrałem jedną rodzinę będę dokarmiał nie mam zapasu miodu ale mam kilka ramek pokarmu(syrop i miód) które mi pozostały i mam zamiar je odwirować i zrobić ciasto w tej rodzinie dałem jedną ramke od sklepioną za zatwór a na wierz chce położyć ciasto czy dobrze sobie to kombinuje a jeszcze jedno pytanie wiem ze jest to gdzieś napisane jak przechowywać ciasto miodowo cukrowe

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
jajek pisze:
...jedną rodzinę będę dokarmiał nie mam zapasu miodu ale mam kilka ramek pokarmu(syrop i miód) które mi pozostały i mam zamiar je odwirować i zrobić ciasto w tej rodzinie...

W jakim celu chcesz przerabiać gotowy pokarm w ramkach na ciasto??
Nie lepiej po prostu podawać do rodziny ramki z tym pokarmem w miarę potrzeby??

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

CYNIG ponieważ nie nam na razie żadnego doświadczenia z pszczołami jeżeli idzie o wiosnę a ramki gdzie są pszczoły są prawie puste i obawiam się ze przy mrozach to mogą się osypać a tak to ciasto pobiorą i będę spokojniejszy

No i ja wiem co mam. Dzisiaj wybrałem się do odległej o 50 km pasieki, miałem tam 8 rodzin. Z przykrością muszę stwierdzić, że 2 myszki mi załatwiły. W pozostałych jest dobrze. Odsunąłem delikatnie zatwory i za drugimi ramkami pszczółki już sobie ładnie przenoszą pokarm w pobliże czerwiu. Capnąłem im po jednej ramce za zatwór żeby miały cieplej. Oblotu jeszcze raczej nie było bo u nas jeszcze prawie zima. Dzisiaj było zaledwie 6,5*C. Za tydzień planuję kolejną inspekcję. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
jajek pisze:
jedną rodzinę będę dokarmiał nie mam zapasu miodu ale mam kilka ramek pokarmu(syrop i miód) które mi pozostały i mam zamiar je odwirować i zrobić ciasto

całkiem poszaleli z tym ciastem czy co.... zawsze pokarm w ramce już przerobiony jest lepszy od każdego ciasta, feedbee, czy czego tam jeszcze.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Ule na jakich gospodaruję: WP
W południe w cieniu u mnie było 10 stopni.Postanowiłem zajrzeć do pasieki ,czy czasem pszczoły nie wyleciały.Niestety śnieg powyżej kolan zmusił mnie do odwrotu , choć cel mojej wędrówki był w odległości jakiś 70 m.Czekam na halny.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1930 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 39  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]