FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Ramki zastałe
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=29&t=9438
Strona 1 z 1

Autor:  Xadlor [ 01 marca 2013, 09:05 - pt ]
Tytuł:  Ramki zastałe

Działam w temacie zaledwie rok i jest to pierwsze zimowanie, można powiedzieć testowe dla nowych uli. W związku z jesiennym dokarmianiem podawałem syrop cukrowy 1:1 później 3:2 . Mam ule 10 ramkowe wielkopolskie i gdy karmiłem ramek było 10 po wyjęciu dwóch na rzecz zatworów, musiałem je przechować w pracowni.
Czy mogę włożyć te ramki na wiosnę jako zasilenie pokarmowe? Są one zasklepione, ale rzecz jasna jest w nich syrop. Jeśli tak to jaki termin będzie najlepszy. Czy ktoś robił podobne kombinacje alpejskie? Bo zdaje sobie sprawę, że nie powinienem karmić na 10 ramkach, ale to już będę wiedział.
Zaznaczam, że nie zaglądałem do uli i nie wiem jaki jest stan pokarmu.

Autor:  dudi [ 01 marca 2013, 09:10 - pt ]
Tytuł:  Re: Ramki zastałe

Xadlor, pewnie że możesz podac te ramki. Chyba każdy tak robi. Jak masz zasklepione to nic im sie nie stało. Musisz najpierw sprawdzic jak jest z pokarmem w rodzinkach i tam gdzie jest cienko to poddaj. Oczywiście kilka pustych usun, zmniejsz gniazdo i oddaj te co masz z pokarmem.

Autor:  komeg [ 01 marca 2013, 09:15 - pt ]
Tytuł:  Re: Ramki zastałe

Xadlor pisze:
Czy ktoś robił podobne kombinacje alpejskie? Bo zdaje sobie sprawę, że nie powinienem karmić na 10 ramkach, ale to już będę wiedział.
Zaznaczam, że nie zaglądałem do uli i nie wiem jaki jest stan pokarmu.


Sprawdź przy najbliższej okazji stan zapasów w ulach. Jeżeli okaże się ,że jest zbyt małe-to po ogrzaniu możesz te plastry śmiało wstawić.
Można je również wykorzystać przy robieniu odkładów.

pozdrawiam

Autor:  Xadlor [ 01 marca 2013, 09:23 - pt ]
Tytuł:  Re: Ramki zastałe

Dzięki bardzo.
A czy jest taka możliwość, że tego typu pokarm fermentuje bądź ulega krystalizacji w przeciągu roku ?

Autor:  dudi [ 01 marca 2013, 09:28 - pt ]
Tytuł:  Re: Ramki zastałe

Xadlor, krystalizacja tak, jest to normalne. A przy niektorych domieszkach prawdopodobnie bardzo krystalizuje (inwert+gorczyca) Ale fermentacja to gdyby był nie posklepiony. Ale to tez niektórzy jako zabezpieczenie takiego pokarmu na jesieni zasypuja cukrem pudrem.

Autor:  Xadlor [ 01 marca 2013, 09:30 - pt ]
Tytuł:  Re: Ramki zastałe

:) ok

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/