FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 sierpnia 2025, 00:18 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

w rodzinach, które podkarmiam stymulując czerwienie, jak co roku włożyłem wkładki jesienno-wiosenne, tj 0k 8x40 mm. Zastanawiam się, czy w związku z panującymi upałami, które mają potrwać jeszcze ok 10-ciu dni nie wyjąć wkładek. Byłaby lepsza wentylacja ale większe ryzyko rabunków.
Co o tym sądzą uczestnicy FORUM?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
rodzina pszczela to pojęcie ogólne ale chyba masz na myśli odkłady bo wsadzić w rodzinę produkcyjną taką wkładkę to trochę dziwna decyzja

Tytuł:
Właśnie siedzę i klnę u mnie jest bez pożytek pozostawienie nawet dłuta powoduje jego obleganie
Wczoraj zwiozłem uliki weselne celem zrobienia odkładów z zapasowymi matkami i nie da się nic zrobić
przekładając matkę z ulika do skrzynki gdzie dałem 1 ramko czerwiu wygryzającego się bez pszczół na to strząsnąłem pszczoły i matkę spowodowało takie larmo że musiałem piernikiem zamknąć wylot 1cm trowy
tak że przy karmieniu stymulacyjnym należy zwęzić wylot lepiej wyjąć beleczkę czy kołpaczek w powałce celem wentylacji jak dopuścić do rabunku można też wylot zwęzić ciękim styropianem wstawiając go po obu stronach pszczołom jak bedzie zbyt gorąco to same poszeżą se wylot wygryzając boki

Tytuł:
Awatar użytkownika

dlatego ja zawsze się cieszę że mam taką możliwość że w domu mam małe odkłady i uliki weselne, nic im się nie dzieje, zawsze mogę je dojrzeć, rodziny produkcyjne stoją w drugim miejscu i jak karmie to wszystkie, jak przy przeglądzie robi się bałagan to się tym zbytnio nie martwię, tak samo o otwory wylotowe, zazwyczaj wkładki włoże w połowie sierpnia

Tytuł:

bzzy pisze:
rodzina pszczela to pojęcie ogólne ale chyba masz na myśli odkłady bo wsadzić w rodzinę produkcyjną taką wkładkę to trochę dziwna decyzja

Mam oczywiście na myśli wszystkie rodziny - o tym czasie u mnie nie ma rodzin produkcyjnych, bo nie ma z czego produkować. Wczesne odkłady, zasilone czerwiem niczym się nie różnią rodzin "produkcyjnych" - może tylko młodą matką.
Właśnie w jednej pasiece, przydomowej za radą BoCiAnKa poprawiłem górną wentylację, ale nie odnoszę wrażenia, że mimo wkładek pszczoły się przegrzewają.

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie takie są otwory wylotowe i cały sezon są takie same chyba że jest możliwość wyjęcia wkładki wylotowej

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Proszę bardzo napiszcie mi jak mam wyloty w moich ulach regulować teraz w zimie i na wiosnę. W ulach zakupionych od jednego gościa mam wylotki 15x1 cm. teraz są zsunięte do 3-4 cm. Co dalej z nimi robić?? A w nowym ulu mam do wylotów przybite taki nowsze zasuwki które po odwróceniu do góry nogami tworzą grzebyczek i są na 14 cm planuje zostawić tak cała zimę z tym grzebyczkiem. Gdzieś tu na forum wstawiłam jego zdjęcie. Pozdrawiam Daniel.

Tytuł:

d@niel_25 pisze:
Proszę bardzo napiszcie mi jak mam wyloty w moich ulach regulować teraz w zimie i na wiosnę. W ulach zakupionych od jednego gościa mam wylotki 15x1 cm. teraz są zsunięte do 3-4 cm. Co dalej z nimi robić?? A w nowym ulu mam do wylotów przybite taki nowsze zasuwki które po odwróceniu do góry nogami tworzą grzebyczek i są na 14 cm planuje zostawić tak cała zimę z tym grzebyczkiem. Gdzieś tu na forum wstawiłam jego zdjęcie. Pozdrawiam Daniel.

Otwory maja być takie by wentylacja w ulu powodowała dobrą wymiane powietrza a co za tym idzie wilgoci, za małe otwory powodują pleśnienie ramek ( po tym można poznać że wentylacja była niedostateczna) i w skrainych przypadkach zaperzenie rodzin i osypanie się ich.Pozdr.

Tytuł:
Według książki na 1 ramkę powinno się przeznaczać 1cm kw czyli licząc że w korpusie jest 9 ramek to wylot powinien być 9cm długi i 10mm wysoki ( taka zimowa wkładka )
A tak w praktyce różnie to bywa
Jeżeli inni pszczelarze zimują na dennicach z siatki to dlaczego byś miał nie zimować z całym otwartym wylotem zasłoń go tylko kratą lub metalowym zabezpieczeniem przed myszami
na wylot ukośnie deseczkę aby ptaki nie miały dostępu i tyle

do tego trzeba tylko dodać że po pierwszym oblocie możesz wstawić wkładki na wiosnę jest potrzebne ciepło w ulu

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
To co Daniel 25 napisał to własnie to tak samo robie tyle ze mam mostki na zawiasach zamykane i one sa pod ukosem tak jak napisał Bogus to własnie zabezpiecza przed ptakami i przed duzym sniegiem , apszczoła moze zawsze wyleciec z boku mostka szkoda ze zdiec niemoge umoiescic moze innym razem

pozdrawiam henry

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]