FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 czerwca 2024, 12:16 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 312 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: 13 lutego 2011, 14:26 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3365
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Cytuj:
Mówię prawdę.

A ja jestem pewien że Polbart wcalie nie żartuje proszę zwrócić uwagę na każdy z tych składników oddzielnie .(Oprucz tych jaj o tym nic nie wiem nie twierdzę jednak że to żart a cholesterol zawarty w jajach jest tym dobrym holesterolem ) to wszystkie są stosowane ,np. czosnek- probiotyk. Tak więc niema się z czego śmiać aby potem się nie wstydzić!
pozdrawiam.

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 13 lutego 2011, 15:59 - ndz 

Rejestracja: 11 stycznia 2011, 23:33 - wt
Posty: 658
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Zwykłe
Ja też jestem pewien,że Polbrat nie żartuje,ale ponieważ też należę do Świetokrzyskich to powiem,że o czosnku słyszałem i sam stosuję na zimę,ale pozostałe składniki,to godne zastanowienia dla badaczy tego tematu.Mnie rozbolała głowa,że wcześniej nie wiedziałem o tym: :załamka: :bosie:

_________________
Z Pozdrowieniem: bohtyn-ociec
Lubię ule Warszawskie Zwykłe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 13 lutego 2011, 18:37 - ndz 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6074
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
ociec pisze:
Ja też jestem pewien,że Polbrat nie żartuje,ale ponieważ też należę do Świetokrzyskich to powiem,że o czosnku słyszałem i sam stosuję na zimę,ale pozostałe składniki,to godne zastanowienia dla badaczy tego tematu.Mnie rozbolała głowa,że wcześniej nie wiedziałem o tym: :załamka: :bosie:


Najlepszym sposobem jest sposób Mieczysława Dobraczyńskiego, który stosuje część pszczelarzy ale dopiero przed pierwszymi oblotami.
U Dobraczyńskiego - ramka z pierzgą zakonserwowana miodem, podgrzana i odsklepiona nożem 15-20 luty w srodek gniazda a 15-20 marzec powtórka. 1 maja na rzepaku pszczoły na 3 korpusach Langstrotha.

Nie kazdy ma ramki z pierzgą.
Wtedy robi sie mikstury o których pisałem i dopóki nie ma pyłku w przyrodzie podaje się pokarm z dodatkiem białka.
Jaki skład ma czosnek, jaja, mleko i sól podałem.
Nie wolno podawać w cieście czy syropie pszczołom pyłku i miodu, nawet z własnej pasieki i nawet jak jesteśmy 100% pewni, że mamy zdrowe pszczoły.

Dwie metody, do wyboru do koloru w zależności od sytuacji, mozliwości i upodobań.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 13 lutego 2011, 18:45 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 czerwca 2008, 11:35 - pn
Posty: 1851
Lokalizacja: Opolskie
polbart pisze:
ociec pisze:
Ja też jestem pewien,że Polbrat nie żartuje,ale ponieważ też należę do Świetokrzyskich to powiem,że o czosnku słyszałem i sam stosuję na zimę,ale pozostałe składniki,to godne zastanowienia dla badaczy tego tematu.Mnie rozbolała głowa,że wcześniej nie wiedziałem o tym: :załamka: :bosie:


Najlepszym sposobem jest sposób Mieczysława Dobraczyńskiego, który stosuje część pszczelarzy ale dopiero przed pierwszymi oblotami.
U Dobraczyńskiego - ramka z pierzgą zakonserwowana miodem, podgrzana i odsklepiona nożem 15-20 luty w srodek gniazda a 15-20 marzec powtórka. 1 maja na rzepaku pszczoły na 3 korpusach Langstrotha.


Nie kazdy ma ramki z pierzgą.
Wtedy robi sie mikstury o których pisałem i dopóki nie ma pyłku w przyrodzie podaje się pokarm z dodatkiem białka.
Jaki skład ma czosnek, jaja, mleko i sól podałem.
Nie wolno podawać w cieście czy syropie pszczołom pyłku i miodu, nawet z własnej pasieki i nawet jak jesteśmy 100% pewni, że mamy zdrowe pszczoły.

Dwie metody, do wyboru do koloru w zależności od sytuacji, mozliwości i upodobań.



O tej metodzie mówi Pan Tombacher w tym filmie:
http://bartnik.pl/tv/index.php?option=com_video&id=64

http://www.pasiekawedrowna.pl/kontakt.php

_________________
Obrazek Staram się pisać poprawnie po polsku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 13 lutego 2011, 18:48 - ndz 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6074
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Stary Lis :uśmiech:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 13 lutego 2011, 19:18 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 stycznia 2010, 11:09 - pn
Posty: 486
Lokalizacja: Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: l/n
lucjan49 pisze:
bialymis71, Wytłumacz mi proszę co miałeś na myśli pisząc te słowa "To forum studiuje ponad rok i właśnie to forum pomogło mi w stracie rok temu oraz mój tata." Ni w ząb nie rozumiem.

małe przestawienie liter, powinno być starcie, a nie stracie. Chodziło mi o to, że to forum pomogło mi w rozpoczęciu pszczelarzenia.

_________________
Jestem misiem o bardzo małym rozumku i długie słowa sprawiają mi wielką trudność.
Pozdrawiam bialymis :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 13 lutego 2011, 21:49 - ndz 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
polbart pisze:

Najlepszym sposobem jest sposób Mieczysława Dobraczyńskiego, który stosuje część pszczelarzy ale dopiero przed pierwszymi oblotami.
U Dobraczyńskiego - ramka z pierzgą zakonserwowana miodem, podgrzana i odsklepiona nożem 15-20 luty w srodek gniazda a 15-20 marzec powtórka. 1 maja na rzepaku pszczoły na 3 korpusach Langstrotha.

Nie kazdy ma ramki z pierzgą.
Wtedy robi sie mikstury o których pisałem i dopóki nie ma pyłku w przyrodzie podaje się pokarm z dodatkiem białka.
Jaki skład ma czosnek, jaja, mleko i sól podałem.
Nie wolno podawać w cieście czy syropie pszczołom pyłku i miodu, nawet z własnej pasieki i nawet jak jesteśmy 100% pewni, że mamy zdrowe pszczoły.

Dwie metody, do wyboru do koloru w zależności od sytuacji, mozliwości i upodobań.

------------------------
Kolego z tego co wiem ten pan ma ule wielkopolskie 12 ramkowe+3 cm (na wysokość dadanta) na ciepło.
jest mistrzem w pozyskiwaniu i przechowywaniu ramek z pierzgą i pewnie Cię zaskoczę ze stosuje ich z 10 na ul.
------------------------------------
co do tej mikstury, to dla mnie jest niezrozumiała, podajesz coś szczątkowo, mało zrozumiale. więc zatrzymaj ten przepis pod poduszką i nie mam nikogo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 13 lutego 2011, 23:08 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 czerwca 2010, 17:51 - ndz
Posty: 311
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: WZ i Ostrowska
Nie wiem czy pszczoły brałyby breje z jajkami? Może ugotowanymi na twardo :uśmiech:
Mleko z cukrem ???? :szok:
Cukier (rozumiem sacharoza)na wiosnę - chyba tylko po to by zmniejszyć liczbę karmicielek jakże "niepotrzebnych" w tym okresie... mleko chyba po to by breja szybko skisła ...
Cytat : " Po zmiażdżeniu czosnku składnik allina pod wpływem enzymu rozpada się na silnie zapachowy i bakteriobójczy związek allicynę. "

Jakiego enzymu? Gdzie ten enzym? W powietrzu? Pszczoły zżerają czosnek a potem im się odbija jak po wiejskiej kiełbasce?
Co do nazw substancji leczniczych z z czosnku to są takowe ale jakoś nie widzę tych pszczół co to się je podkarmia czosnkiem a one ochoczo go pożerają...Chyba że mleko masło czosnek i miód - podgrzać i dać każdej pszczółce do wypicia duszkiem - grypy nie dostaną.


O jajkach napisałeś samą prawdę ale nie nakarmisz nimi pszczół ... chyba że masz pszczoły co to lubią takie "wypieki"

Sól - NaCl - kolego Polbart :rolf: - cukier używany do sporządzenia syropu jak cukrownia wybiela za pomocą NaCl to szkodzi pszczołom... w ilości minimalnej - przecież niewyczuwalnej przez kubki smakowe człowieka na cukrze ...

Kolejny cytat : "Nie wolno podawać w cieście czy syropie pszczołom pyłku i miodu, nawet z własnej pasieki i nawet jak jesteśmy 100% pewni, że mamy zdrowe pszczoły."
Chyba kpisz ... :chytry:

Nie żartuj bo młodzi koledzy jeszcze strują sobie pszczoły z naiwności i potem będziesz oczami świecił :szok:

Ale uśmiać się uśmiałem :leży_uśmiech:

_________________
Pszczoły to esencja natury :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 13 lutego 2011, 23:26 - ndz 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6074
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Ja też :leży_uśmiech: z tego co napisałeś. :oczko:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 13 lutego 2011, 23:34 - ndz 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6074
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
jino2 pisze:
polbart pisze:

Najlepszym sposobem jest sposób Mieczysława Dobraczyńskiego, który stosuje część pszczelarzy ale dopiero przed pierwszymi oblotami.
U Dobraczyńskiego - ramka z pierzgą zakonserwowana miodem, podgrzana i odsklepiona nożem 15-20 luty w srodek gniazda a 15-20 marzec powtórka. 1 maja na rzepaku pszczoły na 3 korpusach Langstrotha.

Nie kazdy ma ramki z pierzgą.
Wtedy robi sie mikstury o których pisałem i dopóki nie ma pyłku w przyrodzie podaje się pokarm z dodatkiem białka.
Jaki skład ma czosnek, jaja, mleko i sól podałem.
Nie wolno podawać w cieście czy syropie pszczołom pyłku i miodu, nawet z własnej pasieki i nawet jak jesteśmy 100% pewni, że mamy zdrowe pszczoły.

Dwie metody, do wyboru do koloru w zależności od sytuacji, mozliwości i upodobań.

------------------------
Kolego z tego co wiem ten pan ma ule wielkopolskie 12 ramkowe+3 cm (na wysokość dadanta) na ciepło.
jest mistrzem w pozyskiwaniu i przechowywaniu ramek z pierzgą i pewnie Cię zaskoczę ze stosuje ich z 10 na ul.
------------------------------------
co do tej mikstury, to dla mnie jest niezrozumiała, podajesz coś szczątkowo, mało zrozumiale. więc zatrzymaj ten przepis pod poduszką i nie mam nikogo.


Wiem jakie ule ma Pan Dobraczyński. ;-)
Po prostu porównałem pojemność tego, jakby nie było, unikatowego ula, z ulem Langstrotha, uśredniając jego siłę na wiosnę, aby się już za bardzo o nim nie rozpisywać.

Z tymi 10 ramkami pierzgi na ul, rzeczywiscie mnie zaskoczyłeś. :leży_uśmiech:

Mikstury są trzy.
Z czosnkiem, mlekiem i jajami.

Nie da sie już przepisu schować pod poduszkę. Ujrzał światło dzienne. :sad:

Nie lansuj biedy, na pewno kogoś masz. :oczko:

Pozdrawiam
polbart


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 13 lutego 2011, 23:47 - ndz 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6074
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
PHOJUKATIEDUCA?


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 13 lutego 2011, 23:58 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 czerwca 2010, 17:51 - ndz
Posty: 311
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: WZ i Ostrowska
Tak to chyba wygląda pszczoła jak się napije tej miksturki cudownej :)

Słów cięciogięć

_________________
Pszczoły to esencja natury :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 14 lutego 2011, 00:23 - pn 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6074
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
:oczko:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 14 lutego 2011, 12:59 - pn 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 23:00 - pn
Posty: 4575
Lokalizacja: stare polichno
polbart pisze:
Nie kazdy ma ramki z pierzgą.

Z tego co wyczytałem , na terenach ubogich w pyłek pszczelarze kupują go i dodając do ciast miodowo-cukrowych mają nadzieję , że uzupełnią jego brak w ulach na przedwiośniu. Nic bardziej błędnego. Jeszcze raz powtarzam ; Pyłek pobierany wraz z ciastem , może być zużyty tylko przez pobierającą pszczołę , a przecież potrzebny on jest w tym czasie do karmienia larw w postaci pierzgi .
Pytanie; Jak uzupełnić jego braki ?
Aby podany przez pszczelarza pyłek spowodował wzrost ilości czerwia, musi on być podany w taki sposób, aby pszczoły mogły wykorzystać go do wykarmienia czerwia, a nie były zmuszone same go spożywać.
Najlepiej podać pszczołom pyłek w taki sposób, aby mogły z niego tworzyć obnóża i układać w plastrach tam, gdzie byłby układany pyłek przynoszony z zewnątrz ula.
Suszony pyłek przygotowujemy do podania pszczołom w taki sposób, aby był miękki jak pyłek świeżo zebrany. Powinniśmy więc przywrócić mu tyle wody, ile zostało z niego usunięte w procesie suszenia. Praktycznie wygląda to tak, że do potrzebnej ilości pyłku dodajemy wagowo jedną czwartą część wody i pozostawiamy na okres jednej doby. Po tym czasie formujemy z niego placki około 5-6 dkg. Taki placek pyłku umieszczamy na ramkach lub powałce ula tak, aby pszczoły miały do niego dostęp. Całość z góry dobrze ocieplamy. Pszczoły wychodzą na powałkę, rozdrabniają żuwaczkami pyłek, następnie, tworząc obnóża, znoszą go do ula i układają wiankiem ponad czerwiem. Tylko tak dodany pyłek spowoduje widoczny wzrost ilości wykarmionego wiosną czerwia, a także uchroni dużą ilość pszczół, które giną, wylatując po niego w niekorzystnych warunkach. Znajdując go w ulu, większa ich ilość może opiekować się czerwiem.
Jest to metoda , którą preferuje Cz . Jung i wielu innych , znających się na rzeczy pszczelarzy. Nie marnujmy pyłku w "cieście".

Z poważaniem - paraglider.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 14 lutego 2011, 13:55 - pn 

Rejestracja: 18 stycznia 2011, 22:31 - wt
Posty: 189
Lokalizacja: Łódź
jino2 pisze:
Kolego z tego co wiem ten pan ma ule wielkopolskie 12 ramkowe+3 cm (na wysokość dadanta) na ciepło.


polbart pisze:
Po prostu porównałem pojemność tego, jakby nie było, unikatowego ula


Ten unikatowy ul nazywa się 10cio ramkowym korpusem dadanta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 14 lutego 2011, 16:34 - pn 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6074
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
http://www.pasiekawedrowna.pl/galeria/g22.html
36x29x12x2,5=31320
44,8x23,2x10x3=31180


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 14 lutego 2011, 17:43 - pn 

Rejestracja: 11 stycznia 2011, 23:33 - wt
Posty: 658
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Zwykłe
A nie bede sie wtroncoł :pl:bo dzisioj kochom Świętokrzyskie :całusy: :pl:

_________________
Z Pozdrowieniem: bohtyn-ociec
Lubię ule Warszawskie Zwykłe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 15 lutego 2011, 00:26 - wt 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6074
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Ja już przestałem. :oczko: Starczy cały dzień :całusy:


http://www.zdrowa-ziemia.pl/pszczoly/44 ... wli-pszczo
http://zdrowa-ziemia.pl/pszczoly/410-ap ... pasiecznej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 15 lutego 2011, 01:06 - wt 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6074
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Pszczoły, pszczoły, pszczoły.

A czy pomysleliście o swojej kondycji na sezon letni ?

http://www.youtube.com/watch?v=bfDsqv3n1wI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 15 lutego 2011, 02:34 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 8680
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
polbart pisze:
Pszczoły, pszczoły, pszczoły.

A czy pomysleliście o swojej kondycji na sezon letni ?

http://www.youtube.com/watch?v=bfDsqv3n1wI


trzeba w zmoderowano krowy dużo, treningi ostre i dużo odpoczynku też :oczko: żeby bylo komu targaś korpusy z miodem :leży_uśmiech:

_________________
sprzedam korpusy wielkopolskie i dadant produkcja babik nowe i używane 724227381


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 15 lutego 2011, 17:25 - wt 
Hardkorowy koksu jest całkiem sympatyczny
Najwiekszym idiotą polskiego internetu niewątpliwie jest testoviron to jest czubek z wysokiej półki. :leży_uśmiech:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 15 lutego 2011, 17:40 - wt 
polbart pisze:
Pszczoły, pszczoły, pszczoły.

A czy pomysleliście o swojej kondycji na sezon letni ?

http://www.youtube.com/watch?v=bfDsqv3n1wI


Leszek jemu już nic nie dostało tylko ćwiczyć bo koks mu już wypalił cała kulturę i inteligencję Niczym Gołocie powybijali słowa z głowy


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 15 lutego 2011, 19:00 - wt 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
a mnie cosik te preparaty "brobiotycs Polska" śmierdzą. firma na www..... podaje same korzyści dla pszczół, a jakoś brak pozytywnych opini na forum.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 15 lutego 2011, 19:28 - wt 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6074
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Podałem jako przeciwwagę do starodawnych sposobów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 15 lutego 2011, 19:43 - wt 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
wiem o tym, ale poza tymi kilkoma pszczelarzami z Oleśnicy chyba nikt tego nie stosował.
poza tym na prelekcji w Pszczelej Woli jakoś mało kompetentnie się zaprezentowali, dlatego drążę i szukam "czy warto?"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 16 lutego 2011, 13:32 - śr 

Rejestracja: 12 stycznia 2010, 11:27 - wt
Posty: 334
Lokalizacja: Góra
polbart pisze:
Wstawić trzeba koniecznie do ula osoloną wodę.


A to ciekawe. Czy to działanie z cyklu "weźmisz czarno kure...", czy ma to jakieś uzasadnienie? Ile tej soli na 1l?

Pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 16 lutego 2011, 18:52 - śr 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
jedyne co trzeba, to mieć silne rodziny na wiosnę; a o to trzeba zadbać wcześniej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 17 lutego 2011, 10:47 - czw 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 23:00 - pn
Posty: 4575
Lokalizacja: stare polichno
jino2 pisze:
a mnie cosik te preparaty "brobiotycs Polska" śmierdzą. firma na www..... podaje same korzyści dla pszczół, a jakoś brak pozytywnych opini na forum.

ProBiotechnologia Ema likwiduje odory oraz uszlachetnia gnoje i gnojowice
Aby wyrobić sobie zdanie o korzyściach EM- ów dla pszczół , wystarczy je choć raz zastosować - to nie boli . Api - Farma kosztuje " grosze".
jino2 pisze:
jedyne co trzeba, to mieć silne rodziny na wiosnę; a o to trzeba zadbać wcześniej.

Właśnie zadbałem o to kilka lat wcześniej i dzięki EM - Farming mam zawszesilne i zdrowe rodziny na wiosnę.
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 17 lutego 2011, 10:54 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 listopada 2010, 19:14 - pt
Posty: 114
Lokalizacja: płn Wlkp
Z tą miksturą to bym uważał i to bardzo. Jajko, a dokładniej żółtko jest bardzo dobrą pożywką dla rozwoju bakterii, często żółtko jest właśnie dodawane jako pożywka do rozwoju niektórych bakterii. I raczej nie liczyłbym na przeciwwagę czosnku....
Jeśli już do raczej lepiej skorzystać z gotowych preparatów w zależności od tego, co musimy podać, czego brakuje.
Jak jesteśmy przy mniej konwencjonalncyh metodach, to zastanawiałem się nad Duphalyte, który zwykle podaje się w kroplówce. Substancje czynne : D-pantenol, DL-fenyloalanina, DL-tryptofan, DL-walina, L-arginina (chlorowodorek), L-cysteina (chlorowodorek), L-histydyna (chlorowodorek), L-izoleucyna, L-leucyna, L-lizyna (chlorowodorek), L-metionina, L-treonina, dekstroza bezwodna, magnezu siarczan, nikotynamid, pantenol, potasu chlorek , sodu glutaminian, wapnia chlorek, witamina B1, witamina B2, witamina B6. Oczywiście podaję to jako przykład, którego nie stosowałem i raczej nie zastosuję. Nikt tego nie stosował u pszczół. Ale ma aminokwasy, elektrolity, witaminy... Można by to dodać do syropu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 lutego 2011, 00:06 - pt 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6074
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Cukier nie tylko krzepi :oczko: , także konserwuje i dawki w granicach półtorej setki i nie razem z czosnkiem.
Wiadomo, że trzeba zazimować pszczoły i to silne pszczoły i wtedy nic a nic nie jest potrzebne na wiosnę. Poza dodaniem korpusów na miód.
Życie jest tylko życiem i z różnych powodów, nieraz trzeba stosować podkarmianie pobudzajace. Moim zamiarem było przedstawienie starej całkowicie naturalnej metody.
Jaja na paszach, cukier na chlorkach, czosnek radioaktywny, mleko na paszach.
I tak sobie można dzisiaj zastosować naturalne metody.
Jakby na to nie patrzeć na pewno ta stara metoda jest bardziej naturalna od jakichkolwiek udogodnień znajdujących się w handlu na całym swiecie.
Pozdrawiam
polbart


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 lutego 2011, 17:56 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 listopada 2010, 19:14 - pt
Posty: 114
Lokalizacja: płn Wlkp
jeśli ta metoda przynosi dobre efekty, to znaczy że jest to dobra metoda:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 lutego 2011, 20:45 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2008, 18:48 - czw
Posty: 926
Lokalizacja: Kraków/Łękawica
Ale pytanie jest czy ktoś to zrobił i spraktykował. Jaja wiejskie się znajdzie jeszcze dobre to nie opowiadajcie że tylko na paszach a może by jaja od osławionych zielononóżek zafundować naszym dziewczynom :uśmiech: Ale teraz bez jaj ktoś dawał syrop z jajami pszczołom czy nie??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 lutego 2011, 20:56 - pt 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
d@niel_25 przepiórcze są bardziej wartościowe, ale kogucie chyba też mogą być, bo co roku pisklaki u mamy biegają.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 lutego 2011, 21:21 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2008, 18:48 - czw
Posty: 926
Lokalizacja: Kraków/Łękawica
To jak kurzych 12 to przepiórczych 120 chyba :bosie: ale takie krasiutkie to szkoda ich tłuc :cry:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 lutego 2011, 21:33 - pt 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
są wartosciowsze, to może 24 styknie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 lutego 2011, 21:58 - pt 
d@niel_25 pisze:
Ale teraz bez jaj ktoś dawał syrop z jajami pszczołom czy nie??


A dawałeś syrop z browarem pszczołom? Jeszcze nie słyszałem by pszczoły samoistnie sobie kiedykolwiek do nakropu na zimę jak tworzą zapasy dodawały jaja, jak uważasz czy jest im to potrzebne? Jakoś nigdy pszczoły w taki sposób same się nie zasilały więc uważam to za bzdurny wymysł człowieka coś jak celibat wśród księży. :leży_uśmiech:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 18 lutego 2011, 22:03 - pt 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
jes jes !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 19 lutego 2011, 12:58 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 19:01 - pn
Posty: 181
Lokalizacja: Gaudynki
Ule na jakich gospodaruję: WP
A mozna zrobic ciasto bez pylku???? Jak tak to poprosze o przepis ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 19 lutego 2011, 13:11 - sob 

Rejestracja: 11 stycznia 2010, 01:33 - pn
Posty: 2667
Lokalizacja: Śląsk...ale Dolny ;)
3kg cukru pudru, 1kg miodu, kostka drożdży z biedronki (znaczy się ze sklepu biedronka :oczko: ). Sposób stosowany przez sporą grupę pszczelarzy z moich okolic. Znam takiego co z tego przepisu eliminuje miód, bo mówi, że mu żona nie pozwala :bosie: :oczko:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 19 lutego 2011, 13:14 - sob 
Marcin poczytaj sobie ten temat-klik, na trzeciej stronie masz min. przepis ale warto przeczytać cały temat. ;-)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 19 lutego 2011, 17:05 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 19:01 - pn
Posty: 181
Lokalizacja: Gaudynki
Ule na jakich gospodaruję: WP
dzieki. A jak to po ;-) dawac mam ule war. posz. na dno to klasc czy jak ??????z gory dzieki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 19 lutego 2011, 17:14 - sob 
Ciasto kładzie się na górę gniazda na ramki po wyjęciu beleczek odstępnikowych, doczytasz tamten temat będziesz wiedział zdecydowanie więcej.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 19 lutego 2011, 17:35 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 19:01 - pn
Posty: 181
Lokalizacja: Gaudynki
Ule na jakich gospodaruję: WP
to i ja ppobudze ciastem :D :D :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 19 lutego 2011, 17:52 - sob 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
Rob a kto to ci wyrabia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 20 lutego 2011, 02:22 - ndz 

Rejestracja: 11 stycznia 2010, 01:33 - pn
Posty: 2667
Lokalizacja: Śląsk...ale Dolny ;)
Na swoje ule to sam ręcznie aż mi pot cieknie rowkiem :leży_uśmiech: masakryczna robota :oczko: Natomiast tutaj pod Legnicą jest chyba jeden pszczelarz który ma naprawdę dobry sprzęt i miesza takie ciasto to pan Widurski, tylko nie wiem czy robi to innym czy tylko na swoje potrzeby ma bardzo dużą pasiekę.

_________________
https://t.me/pump_upp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 20 lutego 2011, 02:28 - ndz 

Rejestracja: 11 stycznia 2010, 01:33 - pn
Posty: 2667
Lokalizacja: Śląsk...ale Dolny ;)
Takim ciastem zdarzyło mi się ratować pszczoły (przez własna jesienną wiedzę zresztą :wnerw: ). Część rodzin straciłem, ale te uratowane już na rzepaku spisały się rewelacyjnie pomimo tego, że pogoda była w ubiegłym roku raczej kiepska.

_________________
https://t.me/pump_upp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 20 lutego 2011, 22:10 - ndz 

Rejestracja: 14 marca 2008, 21:36 - pt
Posty: 189
Lokalizacja: Krosno odrzańskie
Ja mam podkarmiaczki do ciasta wyjmuję jedną beleczke i w to miejsce wkładam podkarmiaczke a do niej ciasto,jutro zrobie fotki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 20 lutego 2011, 22:14 - ndz 
Podkarmiaczki do ciasta? sam je zrobiłeś? na jakich ulach gospodarujesz? i jak dajesz ciasto w takiej podkarmiaczce to w którym miejscu dajesz tą podkarmiaczkę? ;-)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 20 lutego 2011, 22:24 - ndz 

Rejestracja: 11 stycznia 2010, 01:33 - pn
Posty: 2667
Lokalizacja: Śląsk...ale Dolny ;)
Podkarmiaczki? a to mnie zaciekawiłeś, wrzuć te fotki jak najszybciej, nie komplikują zbytnio? Bo najprościej chyba to zdjąć beleczki, położyć ciasto, docieplić i po robocie :piwko:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 20 lutego 2011, 22:28 - ndz 

Rejestracja: 14 marca 2008, 21:36 - pt
Posty: 189
Lokalizacja: Krosno odrzańskie
Tak, wkładam je na góre pomiędzy ramki,typ ula nie ma tu znaczenia jeżeli używa się beleczek odstępnikowych i na powałce jest dostatecznie dużo miejsca do daszka żeby ją tam zmieścic i przykryc górnym ociepleniemto niema problemu czy będzie to ul warszwski,dadanta czy wlkp,albo ostrowskiej itp.Jutro pokaże jak to wygląda w ulu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 312 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji