FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 13 sierpnia 2025, 06:07 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: 03 lipca 2011, 13:06 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Baartez2006,

uprzedziłeś mnie :)
Z dostępnej mi literatury też wynika, że karmienie syropem 3:2 jest najbardziej optymalne

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 lipca 2011, 13:09 - ndz 

Rejestracja: 19 grudnia 2008, 21:44 - pt
Posty: 571
Lokalizacja: Kuj-pomorskie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
stosunek 1:2 - 70%
stosunek 2:3 - 79%
stosunek 1:1 - 87%
stosunek 3:2 - 91%
stosunek 2:1 - 90%
stosunek 3:1 - 85%


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 lipca 2011, 13:09 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Marek Podlaskie pisze:
pewex pisze:
Marek chyba mylisz pojęcia.
Jesli chcesz dać pszczołom 12 kg cukru to musisz im dać 15-16 litrów syropu w proporcji 3:2

Teraz to Ty mniej zabij ,bo ja niestety nie kumam :szok:



No przecież to jest proste.
W skład 16 litrów syropu (3:2) wchodzi 13kg cukru i ciut ponad 8 litrów wody.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 lipca 2011, 13:54 - ndz 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
Daniel Jak nie chcesz mierzyć ile jest syropu z kg cukru 1na1 to jest 1,6litra syropu. I taki syrop jest najlepszy niewykancza tak pszczoły jak 3/2 Pszczoła bardziej lubi 1/1 bojest wiencej wody i jest zatrzejszy i pszczoły jak odparowują wode z syropu to się mniej menczą nisz 3/2 bo on jest bardzo gensty i pszczoła musi wiencej energji włozyc przy odparowaniu. A tak na marginesie ja podkarmiam pszczoły zaraz po miodobraniu z lipy ale te rodziny co idą do likwidacji ze starymy matkamy. to tak po 10 lipca .Wstawiam podkarmiaczkie daje 8 ramek wielkopolskich i codzienie na 1 rodzine 1,6 litra syropu po 5 dniach maja 1 dzien przerwy i jak zaleją u góry 8 ramek to zabieram i do magazynu. A pozostałych rodzin jak zaleja ramki z miodem z nawoci to odwiruje i daje te z magazyny ale tylko po4 ramki a reste doniosa z puznej nawoci i mam po 8 albo 7 ramek na zime góre zalaną a na dole jest czerw. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 lipca 2011, 14:14 - ndz 
Artykuł z Pszczelarstwa
Zalecane w Polsce ilości pokarmu węglowodanowego na zimę zależą od typu ula i liczby plastrów obsiadanych przez pszczoły. Norma opracowana w Oddziale Pszczelnictwa ISiK w Puławach przewiduje 1,6 kg-2 kg zapasu na jeden plaster. Zapas ten obejmuje cukier dodany w syropie i miód, który w ulu pozostał. Według Pidka (1985) w czasie łagodnych zim istnieje możliwość zazimowania rodzin pszczelich na dawkach pomniejszonych o 15% w stosunku do zalecanej ilości zapasów zimowych, ale może zaistnieć potrzeba wiosennego ich uzupełnienia. Jak przeprowadzić ocenę stanu nakarmienia rodzin? Są na to dwa sposoby. Pierwszy, to liczenie ilości dodanego pszczołom w syropie cukru do czasu otrzymania przez rodzinę zalecanej dawki. W 1 litrze syropu półgęstego (3:2) zawarte jest 0,77 kg cukru. Po uwzględnieniu zapasu miodu, który pozostał w ulu, można łatwo policzyć, ile litrów syropu trzeba jeszcze dodać.
Więc chyba już będzie jasne. :jupi: Skoro w litrze syropu jest 0.77 cukru (inne źródła podają 0.6-0.7) to przy 4 litrach w proporcji 3:2 pszczoły ,tak jak pisał Cynig i inni dostaną :piwko: 3 kg cukru.T ak ja rozumuję. I o to chodziło ,tylko może nie tak były zadawane pytania.
Natomiast jeżeli chodzi o proporcje syropu ,każde źródło podaje inaczej i pewnie każdy z Was stosuje inne proporcje.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 03 lipca 2011, 14:22 - ndz 

Rejestracja: 19 grudnia 2008, 21:44 - pt
Posty: 571
Lokalizacja: Kuj-pomorskie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Przecież każdy trąbił o tym od samego początku :uśmiech:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 lipca 2011, 14:46 - ndz 
Baartez2006 pisze:
właśnie mam książkę przed sobą i jest tam fajna tabelka...
i ta tabelka mówi że jeśli stosujemy proporcję 3:2 to nagromadzenie zapasów wynosi 91%

Tyle to i ja wiedziałem z książki,ale co do ilości cukru ,to i Ty już miałeś wątpliwości,więc z tymi trąbkami to nie tak do końca. No chyba ,że z trąbami :leży_uśmiech:.Ja dziękuję za wyjaśnienia ,bo nie wiedziałem. :thank: :piwko:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 03 lipca 2011, 14:49 - ndz 

Rejestracja: 19 grudnia 2008, 21:44 - pt
Posty: 571
Lokalizacja: Kuj-pomorskie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Wątpliwości??? Przecież cukier nie ma prawa wyparować z syropu :wnerw: i jak sypiesz 3kg na 2l wody to pszczoły dostana 3kg a ile z tego zmagazynują to inna bajka dlatego podałem tabelę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 lipca 2011, 17:30 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
miły_marian pisze:
Daniel Jak nie chcesz mierzyć ile jest syropu z kg cukru 1na1 to jest 1,6litra syropu. I taki syrop jest najlepszy niewykancza tak pszczoły jak 3/2 Pszczoła bardziej lubi 1/1 bojest wiencej wody i jest zatrzejszy i pszczoły jak odparowują wode z syropu to się mniej menczą nisz 3/2 bo on jest bardzo gensty i pszczoła musi wiencej energji włozyc przy odparowaniu....


Marian, z całym szacunkiem, ale jak pszczoła może zużywać mniej energii pracując więcej??
Przecież właśnie syrop 1:1 zawiera więcej wody która musi być odparowana. Nie stwarzajmy nowych teorii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 lipca 2011, 21:21 - ndz 

Rejestracja: 25 maja 2009, 23:33 - pn
Posty: 84
Lokalizacja: Głubczyce
Bardzo rzeczowe dywagacje na temat ile jest cukru w cukrze, utwierdzają mnie w przekonaniu, iż prawo hodowli pszczół powinno być obwarowane licencjami, oraz państwowym egzaminem z matematyki (np. matura)
Dla dobra PSZCZÓŁ. :załamka:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 lipca 2011, 23:53 - śr 

Rejestracja: 05 lutego 2010, 16:10 - pt
Posty: 776
Lokalizacja: Warszawa i Płońsk
Ule na jakich gospodaruję: Warszawki posz. i wielkopolski
Terminy i sposób zakarmiania zależy od tego co jest ostatnim pożytkiem. W większości pożytki kończą się na lipie. W mazowieckim lipy już dawno przekwitły, na północy w niedzielę jak wyjeżdżałem z pasieki czuć było duszący zapach lip. Jednak cały tydzień pada - trzeba zabierać co jest w ulu, a jest dużo miodu, bo jak dalej będzie taka pogoda to po miodzie który widzieliśmy pozostaną wspomnienia.

W moim przypadku jak zabieram miód z lipy w tym samym dniu podaję co 2 dni 3l syropu - na ul łącznie ok 8 kg. Matki nie przestają czerwić, mieszają cukier z tym co przyniosą z pola. nie daję im nadstawek tylko korpus gniazdowy. Koniec sierpnia początek września dodaję do 12kg łącznie na rodzinę. W ostatnich latach przybywa nawłoci i przez nią matki czerwią do kńca września - zużywają zapas zimowy konieczny przegląd gniazd na koniec września - niektórym rodzinkom zwłaszcza z młodymi matkami trzeba przełożyć ramki zewnętrzne do środka i dokarmić.

Laboratoryjne wyliczanie nie ma sensu - lepiej dodać we wrześniu 3kg cukru - łącznie wyjdzie np w niektórych rodzinkach 15kg, jak przez 3kg = 10zł stracić całą rodzinkę lub latać wiosną po pasiece i dokarmiać - nie mówiąc, że w ten sposób wiosną ograniczany matkę w czerwieniu.

_________________
kamyk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 lipca 2011, 21:17 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2010, 19:13 - ndz
Posty: 113
Lokalizacja: Tarnów
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Witam ! To kiedy ja mam zacząć podkarmiać jak u mnie jest bardzo dużo nawłoci?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 lipca 2011, 21:22 - pt 
rycho65 pisze:
Witam ! To kiedy ja mam zacząć podkarmiać jak u mnie jest bardzo dużo nawłoci?


Jeśli aż tyle masz tej nawłoći, to pod koniec kwitnięcia !! :zeby:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 08 lipca 2011, 21:27 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2010, 19:13 - ndz
Posty: 113
Lokalizacja: Tarnów
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
A zimowałeś kiedyś pszczoły na nawłoci ? pytam bo ja dopiero zaczynam przygodę z pszczołami


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 lipca 2011, 21:31 - pt 
Tak w tamtym roku po nie opłacało się miodarki brudzić. Jak sćiśniasz gniazda na zimę to wybierasz ramki z miodem lub suszem i wirujesz !


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 08 lipca 2011, 21:35 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2010, 19:13 - ndz
Posty: 113
Lokalizacja: Tarnów
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
mam ule Wp 12 ramkowe to na ilu ramkach powinienem zostawić nawłoć i ile cukru im dać na zimę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 lipca 2011, 21:40 - pt 
rycho65, A wgl to chcesz zebrać nawłoć czy zostawić pszczołą ? ?

Ja zimowałem na nawłociowym i cukrze diamant-cie i nie było ubytku i nawet piękny start był na wiosnę. Normalnie podkarm i ściśnij na zimę jak zawsze.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 08 lipca 2011, 21:46 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2010, 19:13 - ndz
Posty: 113
Lokalizacja: Tarnów
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
wiesz i jedno i drugie :oczko: w tamtym roku wybrałem miód z nawłoci - jest owszem bardzo dobry tylko ten jego zapach dałem pszczołom po 10 kilo cukru ale miałem 2 ule teraz mam ich 7 i chciałbym zebrać tego miodu trochę ale nie tyle żeby nie było z nim co zrobić -jak gadam głupoty to przepraszam ale nie mam za bardzo doświadczenia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 lipca 2011, 21:51 - pt 
rycho65 pisze:
wiesz i jedno i drugie :oczko: w tamtym roku wybrałem miód z nawłoci - jest owszem bardzo dobry tylko ten jego zapach dałem pszczołom po 10 kilo cukru ale miałem 2 ule teraz mam ich 7 i chciałbym zebrać tego miodu trochę ale nie tyle żeby nie było z nim co zrobić -jak gadam głupoty to przepraszam ale nie mam za bardzo doświadczenia


To zabier tego miodku tyle co ci trzeba i dej normalnie tyle co w tamtym roku 10kg cukru i powinie-no im starczyć. Jeśli nie będziesz miał co zrobić to do wiadra i zamrażarki i będzie do ciasta sam raz :uśmiech:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 08 lipca 2011, 21:53 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2010, 19:13 - ndz
Posty: 113
Lokalizacja: Tarnów
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
dziękuję ! i pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 lipca 2011, 00:24 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Jak chcesz powiedzieć że miód nawłociowy ''śmierdzi''to jak określisz zapach i posmak świerzego miodu rzepakowego?
Mogą być problemy z przechowywaniem miodu nawłociowego,ale idzie ten temat rozpracować,radze poprzeglądać posty na tym forum w tym temacie i pokrewnych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 lipca 2011, 02:36 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 stycznia 2010, 23:00 - pn
Posty: 354
Lokalizacja: Podlasie
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Zdzisław pisze:
Mogą być problemy z przechowywaniem miodu nawłociowego


Co za problemy Zdzisław ?

_________________
PRAWDZIWY MĘŻCZYZNA NIE JE MIODU , PRAWDZIWY MĘŻCZYZNA ŻUJE PSZCZOŁY


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji