FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
rozwój wiosenny http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=30&t=1113 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Pawel_T [ 13 listopada 2008, 21:08 - czw ] |
Tytuł: | rozwój wiosenny |
pisze ten temat po przeczytaniu artykułu z Pasieki 6/2008 "Prawo rozwoju rodziny pszczelej" autor w bardzo przystępny i przejrzysty sposób przedstawił obliczenia dotyczące rozwoju rodziny pszczelej. przedstawiając w skrócie: celem jest osiągnięcie max siły 1 maja- pszczoły te będą z jaj złożonych ok 9 kwietnia (powinno być ok 6 ramek czerwiu). Przeliczając czas rozwoju pszczoły autor doszedł do wniosku ze 19 marca powinno być prawie ramko czerwiu. Metoda znana, i stosowana ale co podawać im jako "zachęta" do rozwoju i kiedy można zacząć najwcześniej? |
Autor: | BoCiAnK [ 13 listopada 2008, 22:21 - czw ] |
Tytuł: | |
Dobrze gość wymyślił i to jest święta prawda Aby przygotować pszczoły do silnego wiosennego rozwoju należy o to zadbać jesienią poprzez odpowiednie zakarmienie rodzin na wiosnę muszą mieć przynajmniej po 7 kilo pokarmu Ja po oblocie w Marcu do każdego ula podaje ciasto miodowo – pyłkowe , . Aby zacząć stymulowany rozwój rodziny zaraz po oblocie podaje się bez względu na ilość pokarmu węglowodanowego ciasto miodowo-pyłkowe zagęszczone cukrem pudrem do takiego ciasta można dodać wywar lub syrop z młodych pokrzyw ostatnie lata pozwalają nam na użycie świeżych ale z powodzeniem można kupić w aptece , gdy temperatura pozwoli całkowicie ocenić ilość zapasów można zacząć odsklepiać po 1-2 dcm poszytego pokarmu i przysunąć do ramki z czerwiem . o tym czasie zazwyczaj już zaczyna pylić leszczyna a w nie długim czasie zakwita wierzba . Ważne jest aby zapewnić pszczoła wodę poprzez podawanie wprost na ramki lub przykrycie ciasta folią na której skrapla się woda Ciasto miodowo-pyłkowe Ciasto pyłkowe wykonujemy w proporcjach: 40 dag zmielonych obnóży pyłkowych, 120 dag cukru pudru, 40 dag płynnego miodu. Wymieszać pyłek z cukrem, a następnie dodać płynny miód i wyrabiać tak długo, aż masa będzie plastyczna. Przyjmując, że w tym pyłku znajduje się 20% białka W przypadku drastycznego niedoboru pyłku, co objawia się ograniczeniem matki w czerwieniu, można przygotować ciasto pyłkowo-cukrowe w proporcjach 1:1. przygotowuje się identycznie mieszając pyłek z pudrem Cukrem wyrabiając podlewając miodu rozgrzanego tyle aby ciasto po wyrobieniu odklejało się swobodnie od rąk i pozwoliło formować w packi Ciasto umieszcza się na ramkach w ulu i przykrywa folią lub papierem pergaminowym. Na rodzinę pszczelą przeznacza się ok. 0,5 --1 kg ciasta. Aby pszczoły mogły zjadać ciasto należy uprzednio usunąć beleczki odstępnikowe z 2-3 uliczek w środkowej części gniazda. Tak podane dwukrotnie da właśnie taki efekt |
Autor: | bzzy [ 14 listopada 2008, 00:33 - pt ] |
Tytuł: | |
tylko, że to wszsytko trzeba umieć odnieść do własnego terenu, ponieważ, można robić jak inni tylko efekty mieć kiepskie, bo np zrobimy taką siłę, że już przez akacją w każdym ulu będzie rójka |
Autor: | kriss [ 14 listopada 2008, 00:54 - pt ] |
Tytuł: | |
bzzy pisze: tylko, że to wszsytko trzeba umieć odnieść do własnego terenu
To raz.... a po paroletniej lekturze "Pasieki" i "Pszczelarza" widać że Autorzy naciągają tematy na siłę, w końcu w tym temacie trudno o jakieś super nowatorskie rozwiązania co miesiąc czy dwa. Co do tematu- jak wspomniał "bzz" ja mam wszstkie pożytki opóźnione o 2-3 tygodnie. |
Autor: | BoCiAnK [ 14 listopada 2008, 10:09 - pt ] |
Tytuł: | |
kriss pisze: bzzy pisze: tylko, że to wszsytko trzeba umieć odnieść do własnego terenu To raz.... a po paroletniej lekturze "Pasieki" i "Pszczelarza" widać że Autorzy naciągają tematy na siłę, w końcu w tym temacie trudno o jakieś super nowatorskie rozwiązania co miesiąc czy dwa. Co do tematu- jak wspomniał "bzz" ja mam wszstkie pożytki opóźnione o 2-3 tygodnie. Nie czytałem jeszcze Artykułu to nie wiem czy jest naciągany czy nie , o termin jaki Pawłowi tu biega to 1 Maja początek kwitnienia Mniszka można przyjąć że w tym czasie i rzepak zakwita po co robić jakieś naloty itp jak można uzyskać ten sam efekt inaczej A przecież nie ma nigdy tak aby w pasiece wszystkie rodziny wstały silnie jednakowe |
Autor: | krzysglo [ 14 listopada 2008, 10:56 - pt ] |
Tytuł: | |
BoCiAnK pisze: Ja po oblocie w Marcu do każdego ula podaje ciasto miodowo – pyłkowe ,
tzn. kiedy podać ciasto żeby osiągnać siłę rodziny na 1 maja ? |
Autor: | BoCiAnK [ 14 listopada 2008, 16:00 - pt ] |
Tytuł: | |
krzysglo pisze: BoCiAnK pisze: Ja po oblocie w Marcu do każdego ula podaje ciasto miodowo – pyłkowe , tzn. kiedy podać ciasto żeby osiągnać siłę rodziny na 1 maja ? W moim przypadku zawsze podaję w marcu po oblocie może to być nawet początek marca czy ok 10 marca Możesz podać w lutym pod koniec ale koniecznie po oblocie zimowym gdzie pszczoły siedzą dłużej w ulu tak aby podane ciasto nie spowodowało przepełnienia jelit pszczół |
Autor: | Mirek40 [ 16 listopada 2008, 09:37 - ndz ] |
Tytuł: | |
Powiedzcie jeszcze czy pyłek do ciasta mysi być zmielony? ciasto jest wilgotne i jeżeli damy pyłku np. kupionego w sklepie to pszczoly go niepobiorą nierozpuści się wtym cieście? |
Autor: | wieslaw48 [ 16 listopada 2008, 17:07 - ndz ] |
Tytuł: | |
Witam Ja również mam w tym temacie pytanie - na jakim sprzęcie mielicie suszony, a następnie mrożony pyłek. Ja próbuję mielić na młynku kiedyś używanym do mielenia kawy / 3 fazowy /, ale jest bardzo trudno zmielić zwłaszcza jak podejdzie pyłek z dzikego maku. Poprostu młynek się zapycha i nie wyrzuca zmielonego pyłku. Mniejsze ilości można jakoś zmielić ale większe to już bardzo duży problem. Jak Koledzy rozwiązują ten problem. Pozdrawiam |
Autor: | BoCiAnK [ 17 listopada 2008, 16:25 - pn ] |
Tytuł: | |
Mirek40 pisze: Powiedzcie jeszcze czy pyłek do ciasta mysi być zmielony? ciasto jest wilgotne i jeżeli damy pyłku np. kupionego w sklepie to pszczoly go niepobiorą nierozpuści się wtym cieście?
A po co go chcesz mielić Jak masz suszony to wsyp do pojemnika i zalej po prostu letnią wodą zależy ile go chcesz dać na przykład 5 kg zalewasz 2l wody i wymieszaj pozostaw na 24 godziny zrobi Ci się jak masełko miękki wtedy dolewasz miód i resztę produktów i mieszasz Ja zamiast zwykłej wody dolewam sok lub wywar z świeżych bądź suszonych pokrzyw ( dodatkowe witaminy i przede wszystkim Białko ) wieslaw48 tylko i wyłącznie jak chcesz zmielić to młynek Elektryczny ( mały do kawy) lub większy do zboża na którym możesz mielić tak samo cukier na mączkę cukrową |
Autor: | olek_podhale [ 17 listopada 2008, 16:44 - pn ] |
Tytuł: | |
jak juz temat dotyczy pyłku to pytanie pokrewne może ktoś ma rysunki techniczne do zrobienia wlotowego poławiacza pylku, dużo jest na forum na ten temat ale rysunków z wymiarami nie znalazłem a zrobiłbym coś takiego w zimowy wieczór. pozdrawiam |
Autor: | BoCiAnK [ 17 listopada 2008, 21:06 - pn ] |
Tytuł: | |
olek_podhale pisze: jak juz temat dotyczy pyłku to pytanie pokrewne może ktoś ma rysunki techniczne do zrobienia wlotowego poławiacza pylku, dużo jest na forum na ten temat ale rysunków z wymiarami nie znalazłem a zrobiłbym coś takiego w zimowy wieczór. pozdrawiam
Wcale nie musisz mieć rysunku technicznego Poszukaj tu zdjęć Poławiacza Pyłku Wkładki poławiania i siatki dolne mają te same wymiary kupisz je w Sklepach ze sprzętem pszczelarskim jak pomyślisz to nie trzeba Ci nic więcej tylko kupę desek 20mm i dobrą piłkę poławiacze te pasują na każdy typ ula |
Autor: | Pawel_T [ 20 lutego 2009, 18:04 - pt ] |
Tytuł: | |
zbudowanie samego połowiacza to pół biedy. Problem jest z suszeniem pyłku- no chyba ze ktos go mrozi... |
Autor: | Alex23p [ 20 lutego 2009, 21:17 - pt ] |
Tytuł: | |
Nie wiem gdzie tu problem z suszeniem, jeżeli nie duże ilości obnóży to kup sobie za kilkadziesiąt złotych w markecie suszarkę do grzybów.Jeżeli większe ilości to można pokombinować z suszarką korzystając z obudowy starej lodówki. ![]() pozdrawiam. |
Autor: | wieslaw48 [ 20 lutego 2009, 21:34 - pt ] |
Tytuł: | |
Jeśli chcesz mieć pyłek suszony o dobrych parametrach a na takim chyba nam zależy to nie możesz stosować suszarki z marketów do grzybów czy owoców, bo temperatura na najniższej pólce wynosi ok. 62 st.C. Pyłek powinien być suszony w temperaturze do 45 st.C. Opisane suszarki nie posiadają regulacji temperatury i dają cały czas pełny zakres gorącego powietrza. |
Autor: | rysiekm [ 21 lutego 2009, 14:59 - sob ] |
Tytuł: | |
Jest sposob na suszarki bez regulacji temp. /te z marketu/ jezeli chesz uzyskac nizsza tem. nawiewu to nalezy zwiekszyc opornosc grzalki /dolozyc drutu oporowego/ Ten sam nawiew wydmucha chlodniejsze powietrze . na pierwszej kondygnacji sprawdzisz termometrem temp. regulacja od temperatury otoczenia do 45°c /jak pisal kolega/. Na ostatnim poziomie bedzie bedzie duzo nizsza powietrze wychodzace sie ochlodzi i dlatego dla rownomiernego suszenia nalezy zamienic miejscami talezyki. Nie ma obawy ,ze pylek sie przegzeje. Jedyna wada to dluzej wysycha. Zycze powodzenia. |
Autor: | wieslaw48 [ 21 lutego 2009, 16:46 - sob ] |
Tytuł: | |
Jeśli założymy ,że sprowadzimy temperaturę do wymaganej jak pisze rysiekm przez zwiekszenie opornosc grzalki /dolozyc drutu oporowego/ Ten sam nawiew wydmucha chlodniejsze powietrze . na pierwszej kondygnacji sprawdzisz termometrem temp. regulacja od temperatury otoczenia do 45°c. Pozostaje nam jeszcze ważny problem do rozwiązania a mianowicie zwiększenie gęstości sit na pólkach w suszarce. Przez te oryginakne pyłek przeleci. Ja czyniłem różne eksperymenty z wykorzystaniem tej suszarki, ale do suszenia pyłku jej nie polecam. Takim samym nakładem można zrobić suszarkę półkową. Jej schemat i opis jest obenie zamieszczony w innym temacie. |
Autor: | Alex23p [ 21 lutego 2009, 18:03 - sob ] |
Tytuł: | |
Półki można wyłożyć gazą, na niewielkie ilości eksta. ![]() |
Autor: | Marko [ 21 lutego 2009, 22:08 - sob ] |
Tytuł: | |
profesjonalną suszarkę do pyłku a jednocześnie dekrystalizator do miodu można kupić za 1000 zł u gościa koło kalisza temperaturę mozna ustawić do pół stopnia ,posiada 5-7 szuflad z siatkami o wymiarach 60/60 cm . |
Autor: | Alex23p [ 21 lutego 2009, 22:17 - sob ] |
Tytuł: | |
Przy niewielkiej paisece 1000 złotowy wydatek? ![]() ![]() ![]() ![]() |
Autor: | rysiekm [ 22 lutego 2009, 00:01 - ndz ] |
Tytuł: | |
Dla chetnych podalem jak sobie poradzic majac taka suszarke. Nie pisalem o sitach bo uznalem za rzecz oczywista ,ze na tych sitach pylku nie polozy. Przy suszeniu tego typu towaru rzecz polega na tym aby byl przewiew cieplego o odpowiedniej temp. powietrza. Rozwiazan jest wiele. Pozdrawiam. |
Autor: | andrzej [ 22 lutego 2009, 10:24 - ndz ] |
Tytuł: | |
Z tym suszeniem pyłku za pomocą dodawania lub ujmowania długosci drutu oporowego to trzeba się zastanowic. Wymaga odpowiedzi na pytanie--co będzie z temperaturą suszenia jak zmieni się temperatura powietrza dolatującego do suszarki. A różnice w lecie to potrawią byc np około 20 st C. Andrzej |
Autor: | zenm [ 22 lutego 2009, 11:26 - ndz ] |
Tytuł: | |
Wystarczy zamontowac termostat i ustawic rządaną temperaturę i po sprawie. |
Autor: | rysiekm [ 22 lutego 2009, 14:57 - ndz ] |
Tytuł: | |
Odpowiadam kol. Andrzejowi - nie stanie sie nic . Poprostu proces suszenia bedzie dluzszy, bo bedzie nizsza temp. od temp fabrycznej tej suszarki. Jesli chodzi o zmiane temp powietsza jak podajesz do roznicy 20°C to przeciez suszarki nie uzywasz na wolnym powietszu tylko w pomieszczeniu i tam takiej roznicy nie ma /co najwyzej 1-3°C/ Uwaga - wysuszyc mozna nawet chlodnym powietszem tylko proces trwa dluzej. Kol Zenm - w tym rozwiazaniu tego typu suszarek termostatu aby dzialal poprawnie nie zamontujesz. Suszarka ta jest zbudowana na zasadzie przewiewu wolnego powietsza i zalozenie termostatu spowodowalo by tak czeste przerwy w pracy, ze wczesniej pylek by splesnial. /w najlepszym wypadku wysuszyl by sie sam/ Dobre i szybkie suszenie polega na odparowaniu wody. W rozwiazaniach gdzie suszarki sa komorowe temperatura grzalki i nawiew sa obiegiem niezaleznym regulowanym wlasnie termostatem utrzymujacym prawie ze jednakowa temp. Uwaga - Termostat nie jest urzadzeniem grzewczym to element regulujacy pracujacy w zakresie temperatur dodatnich jak i tez ujemnych. Dalej to juz wiedza fachowa, a to forum pszczelarskie - chyba ze ktoregos z kol. interesuje wiedza techniczna to zalozmy inny watek. Pozdrawiam wszystkich . |
Autor: | zenm [ 22 lutego 2009, 15:09 - ndz ] |
Tytuł: | |
Kolego "Rysiekm" nie musisz mi tłumaczyc myślę że znam się na tym lepiej ,bo i z praktyki i z racji zawodu jaki wykonuję. |
Autor: | Alex23p [ 22 lutego 2009, 15:25 - ndz ] |
Tytuł: | |
I prosze jak można niewielkim nakładem skonstruować lub przerobić gotową suszarkę do suszenia niewielkiej ilości obnóży. Kolega "rysiekm" podał tyle danych ile potrzeba żeby zbudować sobie niedużą suszareczkę, z czego to już sprawa dowolna. ![]() Przyznam że nie wiedziałem że te suszarki wytwarzają tak wysoką temp. ,kiedyś tylko dla testu wysuszyłem trochę żeby sprawdzić czy się nadaje.Ale jak widzę można ją niedrogo przystosować. Pozdrawiam! ![]() ![]() |
Autor: | rysiekm [ 23 lutego 2009, 09:43 - pn ] |
Tytuł: | |
Przykro mi ze moja wypowiec mogla cie urazic /zenm/ za co przepraszam. Tendencja mojej wypowiedzi bylo poinformowanie czytajacych ten watek przystosowac tego typu suszarki do wlasnych potrzeb. /obaj to wiemy ze jest to rozwiazanie zastepcze / , ale dla niektorych wystarczajace. Zastosowanie samego termostatu jak pisales /i po sprawie / w tej suszarce skomplikuje tylko suszenie /. Jezeli jestes fachowcem to to rozumiesz. Inni nie zwiazani zawodowo w tej tematyce potszebuja wyjasnien dokladniejszych. Praktyki jak i tez wyksztalcenia w TYM ZAWODZIE rowniez mi nie brakuje /WITAJ W PROFESJI/, w przeciwienstwie do praktyki i wiedzy pszczelarskiej gdzie ciagle sie ucze, bo kazdy rok /sezon/ przynosi ciagle cos nowego i to jest piekne. W energetyce, mechanice i elektryce sa sa pewne stale i tylko trzeba je wykozystac. -Suma pradow wplywajacych do wezla rowna sie sumie pradow wyplywajacych z wezla- Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam. |
Autor: | zenm [ 23 lutego 2009, 21:59 - pn ] |
Tytuł: | |
Kolego "rysiekm"nie masz za co przepraszac przecież nic sie nie stało to tylko dyskusja i jak się okazało fachowców.A suszeniem pyłku zajmuję się już kilka lat i myślę że robię to dobrze.Wszystko jest ok. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |