FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Syrop Cukrowy i inne karmy dla pszczół
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=30&t=15774
Strona 1 z 6

Autor:  zbynio54 [ 27 lipca 2015, 22:55 - pn ]
Tytuł:  Syrop Cukrowy i inne karmy dla pszczół

Witam ! W tym roku pojawił się problem, mam większą liczbe pni pszczelich co skutkuje większą ilością syropu na zime. W czym rozrabiacie syrop ? Do tej pory gdy miałęm 5 uli mogłem rozrabiać w garnku ale teraz to zeszło by mi z tym pare dni . :) W czym takie coś rozrabiać na większą skale ?

Autor:  gssg [ 27 lipca 2015, 23:01 - pn ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

Pralka wirnikowa popularna frania

Autor:  kiban [ 28 lipca 2015, 00:21 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

Beczka do kiszenia kapusty, mieszadło, wiertarka i na przód!

Autor:  adriannos [ 28 lipca 2015, 09:33 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

Kupić gotowca. Nie babrać się. Przy więcej jak 50 szkoda czasu.

Autor:  CarIvan [ 28 lipca 2015, 09:42 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

adriannos pisze:
Kupić gotowca. Nie babrać się. Przy więcej jak 50 szkoda czasu.
A może niektórzy mają sporo wolnego czasu i lubią się babrać. Mnie przy mniejszej ilości uli nie chce się mieszać wody z cukrem i zastanawiać się czy nie będzie rabunków więc wolę dać gotowy Apifood, tym bardziej, że zimują na nim pszczoły równie dobrze jak na cukrze. Trzeba uszanować każdego decyzję czym zamierza karmić swoje pszczoły, a że założyciel tematu pyta konkretnie o sposób zrobienia dużej ilości syropu cukrowego trzeba przyjąć, że takim właśnie chce karmić pszczoły. zbynio54, napisał trochę postów już na forum i jest ponad dwa lata na forum więc i opinie na temat gotowych pasz zapewne są mu znane.

Autor:  CYNIG [ 28 lipca 2015, 10:00 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

zbynio54, rozpuszczanie cukru nie jest na tyle skomplikowanym procesem, żeby odpowiedzi różniły się w zależności na jakim forum je zadasz.
Generalnie masz 3 wyjścia
- Frania
- mieszadło do zapraw
- małe wiosełko i własne mięśnie.

Woda zimna, ciepła albo gorąca - wpłynie wyłącznie na długość procesu rozpuszczania a rozpuści się w każdej wszak do roztworu nasyconego jeszcze daleko.

P.S. przy pralce najpierw lej wodę a później syp cukier.

Autor:  emka24 [ 28 lipca 2015, 10:22 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

CYNIG pisze:
przy pralce najpierw lej wodę a później syp cukier.


Dobrze jest też na czas mieszania zatkać odpływ korkiem (ja mam na sznurku-ułatwia wyciąganie) ,lubi zatkać się nierozpuszczonym cukrem.

Autor:  wiesiek33 [ 28 lipca 2015, 10:52 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

CarIvan pisze:
Mnie przy mniejszej ilości uli nie chce się mieszać wody z cukrem i zastanawiać się czy nie będzie rabunków więc wolę dać gotowy Apifood,
Ja mnie załatwisz w takiej cenie jak sam kupujesz to bardzo chętnie skorzystam :mrgreen: również wolę dać gotowy a i wiaderka zostają .

Autor:  CarIvan [ 28 lipca 2015, 15:08 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

wiesiek33 pisze:
Ja mnie załatwisz w takiej cenie jak sam kupujesz to bardzo chętnie skorzystam
Zmartwię Cię ale kupuję w takiej samej cenie jak każdy z klientów, przy zakupie do palety czyli do 44 szt jeśli bierze się w wiaderkach 15 kg obecnie cena wynosi 2,09/kg, ja kupowałem dwie palety więc po 2,05/kg i każdy tak może kupić - sam się zgapiłem bo było mi kupować jak był po 1,99/kg do palety, po 1,95/kg przy dwóch paletach. Niedługo znów pewnie jak co roku podrożeje więc warto kupić wcześniej i wstawić do magazynku.

Autor:  andrzejkowalski100 [ 28 lipca 2015, 16:36 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

CarIvan,jak się to ma do ceny cukru przykładowo 1,6 zł za kg, wiosło jak pisze kolega i nic lepszego .Ja dla bezpieczeństwa kupuję cukier z różnych cukrowni. Gotowe produkty dla pszczół bardzo często mogą nieść za sobą biznes który nie zawsze przyjazny jest dla pszczół. Po co kombinowć cukier spożywają ludzie tak więc najczęściej poddawany jest weryfikacji .Pomyślcie sami jak człowiek ,dziecko zachorowało by z powodu złej jakości cukru jaka była by afera. Gdyby podło 1000 pni powiedzą to nie nasza wina nasz produkt przygotowany dla pszczół był super. Człowiek kreci lody pszczoły umierają.
Pozdrawiam :pl:

Autor:  dawid_fryc [ 28 lipca 2015, 16:44 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

czysty cukier jest bezpieczny, ale pszczoła to nie człowiek. Kiedyś zdarzyło się że jakaś firma używała tej samej maszyny do konfekcjonowania soli, a następnie cukru... Pewna partia cukru była z niewielką domieszką soli. Człowiekowi to obojętne, a pasieki padały....

Autor:  andrzejkowalski100 [ 28 lipca 2015, 16:53 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

dawid_fryc, zgadza się tylko pomyśl w przypadku cukru który spożywa człowiek, konsekwencje pomyłek skutkują zasadniczymi sankcjami .Jak padają pszczoły człowiek zawsze się wywinie .Co tam jakaś pszczoła w rachunku oczekiwanego zysku. Pozdrawiam :pl:

Autor:  BoCiAnK [ 28 lipca 2015, 17:01 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

andrzejkowalski100 pisze:
Po co kombinowć cukier spożywają ludzie tak więc najczęściej poddawany jest weryfikacji

Przez Kogo ??? to ju nie ten cukier co był 10 lat temu
andrzejkowalski100 pisze:
.Pomyślcie sami jak człowiek ,dziecko zachorowało by z powodu złej jakości cukru jaka była by afera.

Małemu dzidziusiowi cukru się nie podaje a starszy ?? Immikratropid zabija pszczołę ale nie człowieka
andrzejkowalski100 pisze:
Gdyby podło 1000 pni powiedzą to nie nasza wina nasz produkt przygotowany dla pszczół był super. Człowiek kreci lody pszczoły umierają.

Pszczelarz mający tak dużą pasiekę nie bawi się w cukier
u mnie cukier kosztuje 1,99 zł kupiłem inwert po 2 zł/kg za 1 a nawet 10 gr bym się nie bawił z cukrem
Jedyny Cukier jakim kiedyś Karmiłem był Diamant a ten jest o wiele droższy niż inwert

Autor:  henry650 [ 28 lipca 2015, 19:18 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

BoCiAnK, tylko ze jest roznica 1 kg cukru i kg inwertu wiec roznica w cenie jest duza ,ja kupowalem cukier po 159i po 1,69 ,oraz na ukrainie w zaleznosci od ceny hrywny i smigam mieszadlem w duzej beczce oraz goraca woda


henry

Autor:  wiesiek33 [ 28 lipca 2015, 19:21 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

CarIvan pisze:
kupuję w takiej samej cenie jak każdy z klientów

Nie wiedziałem !
Nie wiedziałem nawet jaka jest cena , troszkę zostałem w tyle z cenami , jak znajdę wspólnika do podziału to zamówię paletę .

Autor:  BoCiAnK [ 28 lipca 2015, 19:38 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

henry650 pisze:
BoCiAnK, tylko ze jest roznica 1 kg cukru i kg inwertu wiec roznica w cenie jest duza ,ja kupowalem cukier po 159i po 1,69 ,oraz na ukrainie w zaleznosci od ceny hrywny i smigam mieszadlem w duzej beczce oraz goraca woda

Heniu wszystko się zgadza tylko że umnie nie było takich cen A może szkoda przyzwyczaiłem się już do inwertu Starość nie radość leniwiec dopada :wink:

Autor:  andrzejkowalski100 [ 28 lipca 2015, 19:46 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

Kolego BoCiAnK,zgadza się , że to nie ten cukier z przed 10 lat . Pamiętam jak kupowałem cukier przez PZP po cenach preferencyjnych. Zmiotki z posadzki cukrowni i było dobrze, nikt nie narzekał. Aktualnie kupujemy konfekcjonowany w torebkach i mówimy be. To po pierwsze.
Nie pisałem o dzidziusiu tylko o dziecku .
Przykład 1000 pni nie odnosił się do jednego pszczelarza bo takich w naszym kraju może dwóch. Miał ilustrować ewentualny domniemany problem.
I na koniec ja kupowałem cukier przed sezonem truskawkowym i była cena odpowiednio niska . Jak się czeka do ostatniej chwili to wybacz płaci się za falstart. tak przy okazji ,sprzedajesz miód po 50 zl za sloik 09 tak wiec nie musisz tak sępić. Pszczoły zarobiły na dobry sprawdzony produkt.
Pozdrawiam :pl:

Autor:  BoCiAnK [ 28 lipca 2015, 20:32 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

andrzejkowalski100 pisze:
tak przy okazji ,sprzedajesz miód po 50 zl za sloik 09 tak wiec nie musisz tak sępić. Pszczoły zarobiły na dobry sprawdzony produkt.

Kolego andrzejkowalski100
Ja nie sępię ja przeliczam czas na mieszanie cukru nawet po 1.50 zł /kg
Czas stracony przy robieniu syropu ( a kiedyś tak robiłem ) mieszałem w pralce frani 50kg z 25 l wody aby zakarmić pasiekę i dać im jednorazowo 5 kg cukru musiałem poświęcić cały dzień grzejąc wodę ( też trzeba mieć na czym a wszystko kosztuje ) mieszając prod też ! i tp itd
Kupując gotową sprawdzoną paszę a karmię już inwertem kilka lat mam komfort rozlewam do 5l wiaderek kopyrt na ramki i pasieka 50 pni z 2 godziny obsłużona po za tym mówisz o cenie wiadro inwertu 30 zł pozostaje mi wiaderko 10l za które musiał bym zapłacić np u Łysonia 6 zł czyli inwert mnie kosztuje 24 zł teraz przelicz na KG :wink:
PS Nie masz żadnej gwarancji
pisząc
andrzejkowalski100 pisze:
Pszczoły zarobiły na dobry sprawdzony produkt.

Kto go sprawdził i na czym i kiedy ???

Autor:  henry650 [ 28 lipca 2015, 21:02 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

BoCiAnK, zgadza sie tylko ty masz do firm i sklepow pszczelarskich bardzo blisko a ja mieszkam w Galicji sklepy jakies sa ale zadnej karmy nie maja w sprzedarzy a dla 60 rodzin to mi w dobrej cenie nie przywioza zakarmialem kilka lat temu syropem od lysonia i nie zauwazylem zadnej roznicy miedzy gotowa karma,cukrem z marketu a cukrem z ukrainy a czasu mi nie brakuje a zwłaszcza ze mam 71 letniego pomocnika ktory w miejscu nie usiedzi musi cos robic caly czas



henry

Autor:  CarIvan [ 28 lipca 2015, 22:18 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

wiesiek33 pisze:
jak znajdę wspólnika do podziału to zamówię paletę
A nie możesz sobie zamówić np. 20 szt jeśli tyle potrzebujesz? też Ci dowiozą w tej cenie na miejsce przecież.

BoCiAnK pisze:
Kupując gotową sprawdzoną paszę a karmię już inwertem kilka lat
Maleńkie sprostowanie Bodziu - Apifood to nie inwert, tak potocznie mówią ale to syrop glukozowo-fruktozowy, inwert jest robiony inaczej niż Apifood. Inwertem jest np. Diamand czy Apivital. Inwert jest wykonywany na drodze hydrolizy kwasowej (jest min. dlatego droższy) a syropy glukozowo-fruktozowe na drodze hydrolizy enzymatycznej.

Autor:  Krzyżak [ 28 lipca 2015, 22:30 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

CarIvan pisze:
Maleńkie sprostowanie Bodziu - Apifood to nie inwert, tak potocznie mówią ale to syrop glukozowo-fruktozowy, inwert jest robiony inaczej niż Apifood. Inwertem jest np. Diamand czy Apivital. Inwert jest wykonywany na drodze hydrolizy kwasowej (jest min. dlatego droższy) a syropy glukozowo-fruktozowe na drodze hydrolizy enzymatycznej.


Inwert Diamant'a też jest wynikiem hydrolizy enzymatycznej a nie kwasowej.

Autor:  wiesiek33 [ 28 lipca 2015, 22:33 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

CarIvan pisze:
A nie możesz sobie zamówić np. 20 szt jeśli tyle potrzebujesz? też Ci dowiozą w tej cenie na miejsce przecież.
Tego nie wiedziałem nie wynika to z ich strony jutro zadzwonię .

Autor:  CarIvan [ 28 lipca 2015, 22:41 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

Krzyżak pisze:
Inwert Diamant'a też jest wynikiem hydrolizy enzymatycznej a nie kwasowej.
Ale nie jest z pszenicy tylko z buraka (podobnie jak cukier może powodować rabunki) i kosztuje prawie dwa razy tyle a Apifood masz bezwonny i tani.

Autor:  bo lubię [ 28 lipca 2015, 22:44 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

BoCiAnK pisze:
Ja nie sępię ja przeliczam czas na mieszanie cukru nawet po 1.50 zł /kg
Czas stracony przy robieniu syropu ( a kiedyś tak robiłem ) mieszałem w pralce frani 50kg z 25 l wody aby zakarmić pasiekę i dać im jednorazowo 5 kg cukru musiałem poświęcić cały dzień grzejąc wodę ( też trzeba mieć na czym a wszystko kosztuje ) mieszając prod też ! i tp itd
Kupując gotową sprawdzoną paszę a karmię już inwertem kilka lat mam komfort rozlewam do 5l wiaderek kopyrt na ramki i pasieka 50 pni z 2 godziny obsłużona po za tym mówisz o cenie wiadro inwertu 30 zł pozostaje mi wiaderko 10l za które musiał bym zapłacić np u Łysonia 6 zł czyli inwert mnie kosztuje 24 zł teraz przelicz na KG
Jeszcze przeliczając to na suchą masę to wyjdzie na ten kilogram cukru w sklepie.Jak jest z transportem przy zamówieniu ok 500kg w wiaderkach 40 kilowych ,jak oni liczą za taką małą dostawę

Autor:  CarIvan [ 28 lipca 2015, 22:49 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

bo lubię pisze:
Jeszcze przeliczając to na suchą masę to wyjdzie na ten kilogram cukru w sklepie.Jak jest z transportem przy zamówieniu ok 500kg w wiaderkach 40 kilowych ,jak oni liczą za taką małą dostawę
Apifood w suchej masie ma 7,9% więc w 1 kg gotowej paszy masz około 80 dkg cukru w suchej masie. Dostawę będziesz miał gratis.

Autor:  Krzyżak [ 28 lipca 2015, 22:53 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

CarIvan pisze:
Krzyżak pisze:
Inwert Diamant'a też jest wynikiem hydrolizy enzymatycznej a nie kwasowej.
Ale nie jest z pszenicy tylko z buraka (podobnie jak cukier może powodować rabunki) i kosztuje prawie dwa razy tyle a Apifood masz bezwonny i tani.


Nie chodziło mi o to z czego jest, ile kosztuje, czy pachnie tylko jaki rodzaj hydrolizy jest stosowany. Czytaj uważnie. Nie promuję ani jednego ani drugiego.

Autor:  CarIvan [ 28 lipca 2015, 22:58 - wt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

Krzyżak pisze:
Nie promuję ani jednego ani drugiego.
Ani ja, fakt że oba syropy są podobnie produkowane tzn. poprzez hydrolizę enzymatyczną nie jest wykładnią jakości. Nawet jeśli była by ona identyczna ja wolę zapłacić mniej niż przepłacać a efekt taki sam. A komu co pasuje ten kupuje, jedni wolą inwert, inni syrop glukozowo-fruktozowy a inni cukier - pszczołom to wszystko jedno bo pszczoły na każdej z tych pasz przezimują bez najmniejszego problemu jeśli będą zdrowe i silne a to zależy już od pszczelarza.

Autor:  andrzejkowalski100 [ 29 lipca 2015, 11:34 - śr ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

Należy jeszcze pamiętać o tym aby pszczoły zimowe w okresie rozwoju osobniczego miały dostęp do wartościowego pokarmu .Innymi słowy nie zabierajmy całości miodu ,pozwólmy im donieść do gniazda naturalny pokarm będą silniejsze ,odporniejsze i łatwiej przetrwają okres zimowy.
Szczególnie dotyczy to gospodarki korpusowej .Pozdrawiam :pl:

Autor:  jino2 [ 29 lipca 2015, 11:49 - śr ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

andrzejkowalski100 pisze:
Należy jeszcze pamiętać o tym aby pszczoły zimowe w okresie rozwoju osobniczego miały dostęp do wartościowego pokarmu .Innymi słowy nie zabierajmy całości miodu
ja bym raczej powiedział że to na pyłku zależy i on decyduje o kondycji pszczół zimowych.

Autor:  Apis94 [ 29 lipca 2015, 21:16 - śr ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

jaki invert poleciacie ??

Autor:  CarIvan [ 29 lipca 2015, 21:19 - śr ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

Apis94 pisze:
jaki invert poleciacie ??
każdy ma sprawdzone co innego zapewne, jak karmię Apifoodem i ten mi się sprawdza.

Autor:  Apis94 [ 29 lipca 2015, 21:55 - śr ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

CarIvan pisze:
Apis94 pisze:
jaki invert poleciacie ??
każdy ma sprawdzone co innego zapewne, jak karmię Apifoodem i ten mi się sprawdza.

A skad zamawiacie ??
potrzebne mi okolo 200 L
a moze ktos jest z mazowieckiego i ma na sprzedaz?

Autor:  CarIvan [ 29 lipca 2015, 22:14 - śr ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

http://orionjk.com.pl/kontakt.html to się kupuje na kg a nie na litry. 15 kg to około 12 kg w suchej masie jak byś przeliczał na cukier, jeśli rodzina ma żelazny zapas na poziomie 4-5 kg to takie wiadro starcza na rodzinę. Dostawę masz w cenie, ilość każda do kupienia. Jak potrzebujesz 200 l to 20 wiaderek czyli na 20 rodzin potrzebujesz?

Autor:  Apis94 [ 29 lipca 2015, 22:19 - śr ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

dokladnie potrzebuje na 20 rodzinek...w jakiej cenie kupujesz?

Autor:  CarIvan [ 29 lipca 2015, 22:22 - śr ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

Ja już dawno mam w pracowni zmagazynowane, jeśli się cena nie zmieniła a zmieni się z pewnością to 2,09 za kg, dostawa w cenie. Zawsze warto mieć parę wiaderek więcej (jedno na trzy rodziny, ja tak kupuję zawsze więcej) by mieć na podsycanie rozwojowe a jak się nie wykorzysta to na przyszły rok odkłady będą miały na czym się rozwijać.

Autor:  Apis94 [ 29 lipca 2015, 22:23 - śr ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

to bardzo dobra cena dzieki za pomoc

Autor:  Krzyżak [ 29 lipca 2015, 22:48 - śr ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

A jak z krystalizacją w połączeniu z nektarem z roślin krzyżowych ?

Autor:  CarIvan [ 29 lipca 2015, 22:54 - śr ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

Krzyżak pisze:
A jak z krystalizacją w połączeniu z nektarem z roślin krzyżowych ?
Krystalizuje w nieobsiadanych plastrach do konsystencji pasty do zębów, pszczoły spokojnie sobie radzą z uwodnieniem tego, w plastrach obsiadanych nie krystalizuje, ja u siebie tego nie zauważyłem odsklepiając plastry po zimowli by przyspieszyć rozwój. Ważne że nie krystalizuje do postaci kryształków i pszczoły nie wywalają znacznej jego części z plastrów na dennicę.

Autor:  baniak [ 30 lipca 2015, 11:22 - czw ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

andrzejkowalski100 pisze:
Należy jeszcze pamiętać o tym aby pszczoły zimowe w okresie rozwoju osobniczego miały dostęp do wartościowego pokarmu .Innymi słowy nie zabierajmy całości miodu ,pozwólmy im donieść do gniazda naturalny pokarm będą silniejsze ,odporniejsze i łatwiej przetrwają okres zimowy.
Szczególnie dotyczy to gospodarki korpusowej .Pozdrawiam :pl:


tak jak pisze jino2, pszczoły powinny mieć teraz odpowiedni zapas pierzgi w plastrach i wtedy rozwijają się znakomicie a czy zostanie im miód czy tylko syrop (cukrowy lub gotowy) to już mniejszy problem :)

Autor:  Krzyżak [ 31 lipca 2015, 09:39 - pt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

CarIvan pisze:
wiesiek33 pisze:
jak znajdę wspólnika do podziału to zamówię paletę
A nie możesz sobie zamówić np. 20 szt jeśli tyle potrzebujesz? też Ci dowiozą w tej cenie na miejsce przecież.


Przy zakupie wielkości nie paletowych cena rośnie.
Np. Przy zakupie 300 kg kosztuje 2,33 zł/kg

Autor:  CarIvan [ 31 lipca 2015, 09:58 - pt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

Krzyżak pisze:
Przy zakupie wielkości nie paletowych cena rośnie.
Np. Przy zakupie 300 kg kosztuje 2,33 zł/kg
Cena 2,09 z dostawą jest już ceną z wliczoną wysyłką za paletę 44 wiadra 15 kg, jeśli na tej samej palecie wysyła się mniejszą ilość wiaderek niż 44 to oczywiste jest że wartość za przesyłkę rozkłada się na ilość wiaderek jakie ktoś zamawia a tym samym rośnie cena za kilogram. Dla mnie oczywiste. Dlatego najkorzystniej jeśli ktoś ma potrzebę kupienia mniej niż 44 wiader dogadać się z jakimś kolegom pszczelarzem i wziąć sobie całą paletę do spółki.

Autor:  Krzyżak [ 31 lipca 2015, 10:43 - pt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

Kolego nie tłumacz mi oczywistości. Dla mnie od początku było logiczne, że jak ktoś zamówi mniej niż paletę to będzie musiał zapłacić drożej.
A Ty napisałeś wyżej radząc wiesiek33, że cena się nie zmienia. Poniżej Twoja wypowiedź.

Cytuj:
A nie możesz sobie zamówić np. 20 szt jeśli tyle potrzebujesz? też Ci dowiozą w tej cenie na miejsce przecież.


p.s. Pewnie ten post zniknie jak inne moje posty, w których ośmieliłem się pokazać nieprawdę.

Mimo wszystko pozdrawiam
Krzyżak

Autor:  CarIvan [ 31 lipca 2015, 10:58 - pt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

Krzyżak pisze:
Kolego nie tłumacz mi oczywistości. Dla mnie od początku było logiczne, że jak ktoś zamówi mniej niż paletę to będzie musiał zapłacić drożej.
A Ty napisałeś wyżej radząc wiesiek33, że cena się nie zmienia. Poniżej Twoja wypowiedź.

Cytuj:
A nie możesz sobie zamówić np. 20 szt jeśli tyle potrzebujesz? też Ci dowiozą w tej cenie na miejsce przecież.


p.s. Pewnie ten post zniknie jak inne moje posty, w których ośmieliłem się pokazać nieprawdę.

Mimo wszystko pozdrawiam
Krzyżak
Nie zniknie a kolega wiesiek33, zapłacił tak jak to napisałem, może sam Ci potwierdzić. Dlaczego tak nie zamierzam tłumaczyć, posłużę się tylko przysłowiem - "pokorne ciele dwie matki ssie" - może to Ci rozjaśni.

Autor:  wiesiek33 [ 31 lipca 2015, 12:46 - pt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

CarIvan pisze:
Nie zniknie a kolega wiesiek33, zapłacił tak jak to napisałem, może sam Ci potwierdzić.

Potwierdzam ! Za 240 kg. 6x40 kg. mam cenę jak Przemek napisał ale tylko dzięki niemu!.

Autor:  lalux5 [ 31 lipca 2015, 14:07 - pt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

wiesiek33 pisze:
Potwierdzam ! Za 240 kg. 6x40 kg. mam cenę jak Przemek napisał ale tylko dzięki niemu!.

Ogół interesuje cena dla ,,mas" o nie dla wybranych .

Autor:  CarIvan [ 31 lipca 2015, 18:35 - pt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

lalux5 pisze:
Ogół interesuje cena dla ,,mas" o nie dla wybranych .
Napisał ją np. kolega Krzyżak. Jeśli siękupuje mniej niż paletę cena jest ruc homa w zależności od ilości zamówionych wiaderek. Nie ma stałej. Inna będzie jak zamówisz 6 wiader a inna jak 15. Przy zakupie palety 2,09 z dostawą gratis.

Autor:  andrzejkowalski100 [ 31 lipca 2015, 23:34 - pt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

Dajcie sobie spokój z tym invertem temat jest syrop cukrowy wiec proponuje wszystkie wpisy do śmietnika :haha: CarIvan, czy jak tam Cię przezywają pilnuj dyscypliny wypowiedzi.
baniak, wydaje mi się, że wiem co piszę pierzga potrzebna przede wszystkim do rozwoju nowych pokoleń ,miodem i pokarmem wprowadzonym przez człowieka pszczoły zimowe muszą trwać w dobrej kondycji do wiosny. Nic nie zastąpi miodu . Pozdrawiam :pl:

Autor:  kiban [ 31 lipca 2015, 23:47 - pt ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

andrzejkowalski100 pisze:
Dajcie sobie spokój z tym invertem temat jest syrop cukrowy wiec proponuje wszystkie wpisy do śmietnika :haha: CarIvan, czy jak tam Cię przezywają pilnuj dyscypliny wypowiedzi.
baniak, wydaje mi się, że wiem co piszę pierzga potrzebna przede wszystkim do rozwoju nowych pokoleń ,miodem i pokarmem wprowadzonym przez człowieka pszczoły zimowe muszą trwać w dobrej kondycji do wiosny. Nic nie zastąpi miodu . Pozdrawiam :pl:
kg
Andrzej piszesz ze nic nie zastąpi miodu.. Zimowałeś kiedyś pszczoły na miodzie z nawłoci który w większości pasiek jest ostatnim z pożytkow? Jeżeli tak to napisz jak odbyła się zimowa, a może Zimowałeś na miodzie gryczanym?

Autor:  kalor [ 01 sierpnia 2015, 00:19 - sob ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

Cytuj:
Ale nie jest z pszenicy tylko z buraka (podobnie jak cukier może powodować rabunki) i kosztuje prawie dwa razy tyle a Apifood masz bezwonny i tani.

ktoś tu mija się z prawdą odrobinę
ja za inwert Diamanta płaciłem o 25 groszy drożej niż w tym samym czasie kosztował syrop z Oriona.
Inwrt ma jedną podstawową zaletę zawiera fruktozę, glukozę i sacharozę, natomiast Apifood zawiera cukry złożone z którymi pszczoły sobie nie radzą (efektem może być np. szybsze przepełnienie jelita), chociaż zimowałem również na Apifood i było ok.

Autor:  DROBNY [ 01 sierpnia 2015, 07:17 - sob ]
Tytuł:  Re: Syrop Cukrowy

kalor pisze:
Cytuj:
Ale nie jest z pszenicy tylko z buraka (podobnie jak cukier może powodować rabunki) i kosztuje prawie dwa razy tyle a Apifood masz bezwonny i tani.

ktoś tu mija się z prawdą odrobinę
ja za inwert Diamanta płaciłem o 25 groszy drożej niż w tym samym czasie kosztował syrop z Oriona.
Inwrt ma jedną podstawową zaletę zawiera fruktozę, glukozę i sacharozę, natomiast Apifood zawiera cukry złożone z którymi pszczoły sobie nie radzą (efektem może być np. szybsze przepełnienie jelita), chociaż zimowałem również na Apifood i było ok.


Powtarzanie stereotypów że pszczoły sobie z czymś tam w syropie nie radzą, że przepełnione jelita mają po zimie ma się nijak do wieloletnich doświadczeń pszczelarzy zajmujących na Apifoodzie. Pszczoły przezimuja na każdym syropie jak są silne i zdrowe no chyba że jest sfermentowany a z takim sobie nie. poradzą zimą. Pokarm mmożez fermentować jak jest zła wentylacja w zimie a pokarm ma za dużo fuktozy w swoim składzie (akacja, gryka, nawłoć, inwert cukrowy) wtedy sraka pewna.

Strona 1 z 6 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/