www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 30 października 2020, 09:32 - pt
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 
Autor Wiadomość
Post: 12 lipca 2011, 21:42 - wt 

Rejestracja: 12 września 2010, 10:11 - ndz
Posty: 66
Lokalizacja: Suchedniów
Ule na jakich gospodaruję: Wlk
Witam kolegów i koleżanki i pytanie moje co robicie z odsklepinami ?? :głupek ze mnie:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 12 lipca 2011, 21:57 - wt 
Ja daję pszczołom do osuszenia w dniu wirowania ale pod wieczór i jak jeszcze pszczoły latają a potem do wytopienia z starą woszczyną. Uprzedzając wypowiedzi kolegów którzy mogą napisać o rabunkach - nie miałem takiej sytuacji dając przed wieczorem odsklepiny przed swoimi ulami. :oczko:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 12 lipca 2011, 22:15 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2008, 22:30 - śr
Posty: 1102
Lokalizacja: Kwidzyn
Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
Ja to nawet skupuję, plastry zużyte również jak ktoś niewytapia.
Bo normalnie to odslkepiny odgotowuję i wosk do odzysku a wypłuczyny w ul który uważam za słabszy niech mają na zdrowie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 12 lipca 2011, 22:33 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 21:17 - sob
Posty: 1939
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
na sito by miód odciekł i do topiarki, ostatnio pojawił się worek do wirowania odsklepin, lecz nie mogę nic na jego temat napisać bo go nie posiadam

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 12 lipca 2011, 23:26 - wt 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6039
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
W Słowenii robią bimber z gruszek.
Na drugi rok odcedzają odsklepiny i syropek miodowy mieszają z bimberkiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 12 lipca 2011, 23:33 - wt 
Kurde tez nie mam rabunku Cordovan :leży_uśmiech: wyrzuciłem odsklepiny i 6 rozbitych słoików z miodem spadziowym jakieś 20 m od uli , mija juz 3 dzień na razie widzę loty pojedynczych pszczół :leży_uśmiech: Kurde myslałem ,ze wezmą ,a tu dupa .


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 12 lipca 2011, 23:34 - wt 

Rejestracja: 24 maja 2011, 18:51 - wt
Posty: 754
Lokalizacja: Niemcy
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i WLKP
U mnie znajomi zalewają spirytusem własnej roboty chyba (podobno najlepszy ;-))


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 12 lipca 2011, 23:46 - wt 
KOBER pisze:
myslałem ,ze wezmą


Widać mają lepszy pożytek, który noszą i na niego pójdą szybciej niż na resztki miodku w odsklepinach a nawet na rozlany miód bo nektar lub spadź na drzewie jest dla pszczół bardziej atrakcyjnym pożytkiem pod warunkiem że jest jego spory dopływ. Zresztą co ja będę się tu produkował skoro sam dobrze o tym wiesz. :oczko:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 13 lipca 2011, 00:33 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 2863
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Z odsklepinami nie ma co kompinować tylko do gara zagotować wystudzić wosk zebrać,reszte odszumować i na miód pitny,niech się dusza raduje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 13 lipca 2011, 05:09 - śr 

Rejestracja: 25 marca 2009, 07:38 - śr
Posty: 949
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: WP
Odsklepiny są super na reprezentacyjne świece(kolor,zapach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: koledzy
Post: 20 lipca 2011, 20:24 - śr 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 21:51 - pn
Posty: 842
Lokalizacja: zachodniopomorskie
odsklepiny to cenny lek dla ludzi z katarem siennym, to jedyne lekarstwo, należy je żuć jak gume, a wosk po dłuższym ssaniu wypluwać. Pakuj w malutkie słoiczki i sprzedawaj dla chorych j.w.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 22 lipca 2011, 20:08 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2007, 09:21 - pn
Posty: 1606
Lokalizacja: Wawa
Odsklepiny tak jak pisze ...Zento , a przede wszystkim na zatoki . Zimową porą niema lepszego leku . 0,5lit po12,50 .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 września 2013, 12:22 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 kwietnia 2013, 13:55 - ndz
Posty: 29
Lokalizacja: Pruszków / mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej 12 ramkowy
Odgrzeje starego kotleta... :D
Wsadzilem odsklepiny ( wiadro 6 litrowe)do gara z woda zagotowalem ostudzilem i zrobił się jeden wielki śmietnik, wosku to może było 2 mm a reszta to same szumowiny wymieszane z mała iloscia wosku. To normalne przy przetopie odsklepin czy ją coś nie tak robię. (Odsklepiny po nawloci)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 września 2013, 13:21 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3297
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
pruszkowiak pisze:
Odgrzeje starego kotleta...
Wrzuć do garnka zalej zimną wodą w niewielkiej ilości wypłukaj przelej przez sito najlepiej stożkowe będziesz miał wspaniały napój po rozcieńczeniu .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 września 2013, 13:31 - pn 
pruszkowiak pisze:
Wsadzilem odsklepiny ( wiadro 6 litrowe)do gara z woda zagotowalem ostudzilem i zrobił się jeden wielki śmietnik

To źle zrobiłeś. Odsklepiny trzeba gotować w wodzie i mieszać. Zrobi się taka brązowa kita która opadnie po doprowadzeniu wsadu do wrzenia.
Potem powolne studzenie przynajmniej dwie doby.


Na górę
  
 
Post: 23 września 2013, 21:12 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Odsklepiny jak zalejesz ciepłą wodą ale nie gorącą przecedzasz i roztwór albo do karmienia lub jako syta na miód pitny. Skłaniał bym sie ku drugiej opcji. To co pozostało na sicie do garnka z woskiem do klarowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 września 2013, 22:22 - pn 

Rejestracja: 23 marca 2013, 00:08 - sob
Posty: 40
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: wz,ostrowskiej
Ja zrobiłem tak jak mówi kolopik:woda do gara i do wrzenia.Wosk piękny.
Reszta miała pójść na czwórniaczka ale kolorek ma bardzo ciemny więc będzie trójniak :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 września 2013, 22:23 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5368
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
matus, to ty klasyfikujesz czwórniaka i trójniaka po kolorze wsadu?? :haha:

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 września 2013, 22:28 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
matus, A jak ktoś chciałby miodzik niesycony to jak to zrobisz ? I podczas gotowania zanieczyszczenia z odsklepin przechodzą do roztworu czy to wskazane ? ja wolę czysty miód do miodku pitnego a wosk oczyścić przez klarowanie.

CYNIG Ma racje kolor nie świadczy o Tym czy to czwórniak czy trójniak.

Gotowanie miodu daje nam sycony albo niesycony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 września 2013, 22:53 - pn 

Rejestracja: 23 marca 2013, 00:08 - sob
Posty: 40
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: wz,ostrowskiej
CYNIG pisze:
matus, to ty klasyfikujesz czwórniaka i trójniaka po kolorze wsadu?? :haha:

:mrgreen: Nie.Ale uważam że miody ciemne lepiej się prezentują i lepiej smakują.
Dla mnie czwórniak to miód do szybkiego spożycia i najlepiej z dodatkiem jakiegoś owocu,więc robię je z miodów jasnych.Trójniaki wolę ciemne i korzenne.

robert-a pisze:
matus, A jak ktoś chciałby miodzik niesycony to jak to zrobisz ? I podczas gotowania zanieczyszczenia z odsklepin przechodzą do roztworu czy to wskazane ? ja wolę czysty miód do miodku pitnego a wosk oczyścić przez klarowanie.

CYNIG Ma racje kolor nie świadczy o Tym czy to czwórniak czy trójniak.

Gotowanie miodu daje nam sycony albo niesycony.


Mam tradycyjne i lekko ortodoksyjne podejście do produkcji miodów pitnych.Jak pitny to tylko sycony :wink: .Kiedyś gotowano wszystko łącznie z pszczołami ze spadłych rodzin,więc dlaczego w celach poznawczych nie spróbować(oczywiście bez pszczół).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 września 2013, 23:01 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
matus pisze:
Mam tradycyjne i lekko ortodoksyjne podejście do produkcji miodów pitnych.Jak pitny to tylko sycony :wink: .Kiedyś gotowano wszystko łącznie z pszczołami ze spadłych rodzin,więc dlaczego w celach poznawczych nie spróbować(oczywiście bez pszczół).


Możesz spróbować ale po miodziku tak robionym pszczoły woszczyna i miód zdarzały się zasłabnięcia dlaczego to poszukaj :mrgreen: jak już tradycyjnie to na maxa bez zahamowań.

jak lubisz miód z dodatkiem wywaru z włoszczyzn spoko :haha: wole czysty :mrgreen:

Kiedyś miód był tylko z miodarki ocynkowanej a mleko z kanki z aluminium. Wojsko menażki tez z aluminium. A rtęć to był powszechny środek w lecznictwie pozdrawiam i życzę zdrowia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 września 2013, 09:09 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5368
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
matus pisze:
...Mam tradycyjne i lekko ortodoksyjne podejście do produkcji miodów pitnych.Jak pitny to tylko sycony :wink: .


Oczywiście każdy ma wolną wolę przy swoich pasjach :)
Domyślam się, że wiesz jaki był powód sycenia miodów w zamierzchłych czasach??
Tak jak jesteśmy przy ortodoksyjnych przepisach - używasz drożdży nowoczesnych (kupnych) czy idziesz na całość i masz pod ręką beczułkę po węgrzynie??
To nie złośliwość, tylko tak dla podtrzymania luźnego przekomarzania się :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 września 2013, 10:22 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
No i jak w/g starej tradycji to w beczce dębowej nie w balonie szklanym :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 września 2013, 19:43 - wt 

Rejestracja: 23 marca 2013, 00:08 - sob
Posty: 40
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: wz,ostrowskiej
Napisałem " lekko ortodoksyjne" i chodziło mi o sycenie.Dziś odnoszę wrażenie ,że większość woli nie sycić bo szybciej i prościej.

robert-a pisze:
Możesz spróbować ale po miodziku tak robionym pszczoły woszczyna i miód zdarzały się zasłabnięcia dlaczego to poszukaj jak już tradycyjnie to na maxa bez zahamowań.jak lubisz miód z dodatkiem wywaru z włoszczyzn spoko wole czysty

Nie pisałem,że sycę z woszczyną tylko że tak robiono dawniej.Odsklepiny to przecież dziewiczy wosk.Próbowałeś miodu sekcyjnego?Z tradycji powinno się czerpać to co najlepsze.Bierzesz sztuczny dym idąc do pszczół? :lol:
Chciałbym mieć beczułkę dębową.Fajnie by się przy niej imprezowało :pijemy: .

CYNIG pisze:
Oczywiście każdy ma wolną wolę przy swoich pasjach Domyślam się, że wiesz jaki był powód sycenia miodów w zamierzchłych czasach??Tak jak jesteśmy przy ortodoksyjnych przepisach - używasz drożdży nowoczesnych (kupnych) czy idziesz na całość i masz pod ręką beczułkę po węgrzynie??To nie złośliwość, tylko tak dla podtrzymania luźnego przekomarzania się

Tak wiem dlaczego tak robiono :wink: .O beczułce napisałem wyżej.
Co do drożdży:węgrzyn=węgry=tokaj :wink: Ale wiem o co Ci chodzi.

Można jeszcze dużo pisać,ale za bardzo odbiegliśmy od tematu :nonono:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 września 2013, 21:41 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Sycenie miodu jest ok jeśli ma mieć wyraźniejszy smak, jesli ma to być miodek korzenny. Beczkę dębowa to i ja bym chciał :) Odsklepiny nie zawsze są dziewicze coś tam się zawsze może dostać. A nawet wosk dziewiczy po wygotowaniu daje wodzie ciemniejszy kolor wosk tak się oczyszcza. Dlatego wole nie gotować miodu i odsklepin. Ale smaki każdy ma inny jedni lubią ogórki inni Córkę ogrodnika :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 września 2013, 20:09 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 20:47 - czw
Posty: 11595
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
ElAdam pisze:
Witam kolegów i koleżanki i pytanie moje co robicie z odsklepinami ?? :głupek ze mnie:

Koledzy
Miody i inne napoje rozweselające mnie nie interesują ale
jeżeli mam odsklepiny to je piorę na czym to polega
wrzucam do gara zalewam ciepła wodą i wiertarką z mieszadłem mieszam dość długo aż wosk zaczyna się sam zbrylić niczym masło w maślniczce
jak już uzbieram odpowiednią ilość to go klaruję dwa wazy i OT końcowy wynik
:wink:
Takie 4 krążki nie długo pojadą do Wambierzyc do Piotra Kopacza aby je przerobił na węzę pogrubianą
:wink:
ten ma 16 kg


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
ŚP. Administrator i założyciel forum.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 października 2020, 12:02 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2012, 10:29 - pn
Posty: 1380
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
Może ktoś w końcu usunie tego spamera paleta-wieslaw


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 października 2020, 12:54 - czw 

Rejestracja: 07 października 2015, 15:09 - śr
Posty: 697
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Gostynin
Wszędzie, Go pełno na Polance,na Banicji tam dostał po uszach, to teraz na Ambrozji .Administracja niech coś z tym zrobi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



Słoje 900   baner na stron    

      baner czasopisma Pasieka

   Producent sprzętu pszczelarskiego   



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji