FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Syrop z cukru krystalizuje w ramkach
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=30&t=1993
Strona 1 z 1

Autor:  pszczola1966 [ 03 października 2009, 10:51 - sob ]
Tytuł:  Syrop z cukru krystalizuje w ramkach

Trudno mi powiedzieć co może być tego przyczyną, fakty są takie, że pszczoły zakarmiłem cukrem "Promyk". Tydzień temu robiłem przeglądy kontrolne i oczom nie wierzyłem gdy zobaczyłem po odsklepieniu kryształy cukru, co to znaczy nie muszę chyba nikomu tłumaczyć, teraz to już nic nie zrobię za zimno. Nieoficjalnie wiem, że firma Nordzucker przerabiała cukier trzcinowy czy to ma wpływ na krystalizację - nie wiem, wiem tylko że na wiosnę w pasiece może być bardzo cicho jeżeli cały pokarm skrystalizuje. Pozdrawiam

Autor:  polbart [ 03 października 2009, 12:38 - sob ]
Tytuł: 

Na przyszłość karm pszczoły polskim cukrem bielonym wapnem a nie chlorkami i chyba to jedyna mozliwość, bo syropy też juz zaczynają podpadać w dzisiejszych czasach. Są jeszcze 4 polskie cukrownie. Pisałem już kiedyś ,że cukier z trzciny nie nadaje sie do karmienia na zime.

http://translate.googleusercontent.com/ ... I3i2A64WWA

Autor:  marekk [ 04 października 2009, 21:15 - ndz ]
Tytuł: 

Może wytrącenie kryształków cukru powstało z przyczyny nie porzerobienia przez pszczoły z zimna doradam sprawdzić co jest pod zasklepem tam może być wszystko w pożadku a tylko widoczne nie zasklepione komórki mogą cukrzyć
nie dawno Daniel miał podobną sprawe gdzieś tu jest jego temat poszukaj

Autor:  filip [ 25 października 2009, 20:58 - ndz ]
Tytuł:  krystalizacja

od kiedy stosuję 30 gram 70% roztworu spirytusowego propolisu na 10 litrów syropu nie mam problemu z krystalizacją

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/