FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Optymalny skład syropu cukrowego
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=30&t=20221
Strona 1 z 1

Autor:  manio [ 21 sierpnia 2017, 21:18 - pn ]
Tytuł:  Optymalny skład syropu cukrowego

Poniżej artykuł z "Pszczelarstwa" 2/1991 o badaniach optymalnego stężenia syropu do karmienia pszczół , wynika z niego że optymalny to 1:1 :mrgreen:
Ale kto w to uwierzy ,że 3:2 to większe obciążenie pszczół pracą z jego pobraniem i przerobieniem ?

Obrazek

manio karmiący

Autor:  Pasieka_Eborówka.pl [ 21 sierpnia 2017, 21:22 - pn ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

Jako, że początkujący nie wypowiem się, ale z chęcią będę śledził temat.

Autor:  bagisek1 [ 21 sierpnia 2017, 21:29 - pn ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

Ja również karmiłem 1:1 choć wielu zarzucało , że pszczoły muszą więcej przerobić syropu i odparować. Teraz zwiększam dawkę cukru i będzie 1:1,5 kg cukru.
Jeśli jest spora ilość pszczoły letniej , która przerabiać będzie syrop , nie ma żadnego problemu. Karmienie do 5.09. Późniejszy termin może niekorzystnie wpłynąć na zimowaną rodzinkę , gdyż przerobem zajmie się pszczoła , która ma zimować , a tej szkoda , oj bardzo.

Autor:  zbójnik38 [ 21 sierpnia 2017, 22:00 - pn ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

manio pisze:
Ale kto w to uwierzy ,że 3:2 to większe obciążenie pszczół pracą z jego pobraniem i przerobieniem ?


Jakie ? Tym ,że po wodę 20 metrów polecą? Przy 100 rodzinach 1000 litrów wiecej trzeba nosić. :wink:

Autor:  Kosut [ 21 sierpnia 2017, 22:10 - pn ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

bagisek1 pisze:
Karmienie do 5.09. Późniejszy termin może niekorzystnie wpłynąć na zimowaną rodzinkę , gdyż przerobem zajmie się pszczoła , która ma zimować , a tej szkoda , oj bardzo.

Myslisz więc , że pszczoły jak dzieciaki w podstawówce się grupują?
Pogoda nie ma wpływu na Twoje pszczoły?, a co gdy będzie ciepło do pół listopada? Teść czyta te posty?

Autor:  zbójnik38 [ 21 sierpnia 2017, 22:20 - pn ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

W ulach już jest dawno zimowa pszczoła tylko trzeba ją mieć :haha:
Jak po pisiorkowemu 5 ramek to duża część będzie przerabiać syrop .
Po zbójnicku pszczoły zimowe nie tykną się syropu ,a zajadają się tylko pyłkiem i nie latają nigdzie.

Autor:  jędruś [ 21 sierpnia 2017, 23:01 - pn ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

W związku z przytoczonym artykułem nasuwają mi się pytania:
Jeżeli karmimy wieczorem syropem 3:2 a do rana syrop jest pobrany to czy nasze pszczoły w nocy wylatują po wodę ?
Jeśli karmimy syropem 1:1 to zużycie się pszczół na odparowanie nadmiaru wody jest większe czy też mniejsze w stosunku do wysiłku przynoszenia wody dla przeroby syropu 3:2 ?

Autor:  Kosut [ 21 sierpnia 2017, 23:24 - pn ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

jędruś pisze:
W związku z przytoczonym artykułem nasuwają mi się pytania:
Jeżeli karmimy wieczorem syropem 3:2 a do rana syrop jest pobrany to czy nasze pszczoły w nocy wylatują po wodę ?

Nie wylatują, gdyż muszą jeszcze z niego( tego syropu) wodę odparować.
Z tym że z 3:2 mają dużo mniej do odparowania niż z 1:1

Autor:  manio [ 22 sierpnia 2017, 00:03 - wt ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

Kosut pisze:
Nie wylatują, gdyż muszą jeszcze z niego( tego syropu) wodę odparować.
Z tym że z 3:2 mają dużo mniej do odparowania niż z 1:1


czytaj ze zrozumieniem co człowiek badał i co napisał . Wyraźnie stwierdził o wodzie że muszą dodać wody to syropu , a potemdodatkowo odparować - z tego wynika dodatkowa praca nad zbyt gęstym syropem. Nie muszą przynosić wody w nocy bo mają ją zgromadzoną w wolach . Nie tylko komórki są jedynym magazynem , ale żywa rodzina.
Artykuł nie jest polemiczny, on stwierdza fakt. Co nie znaczy ,że zabrania karmienia ciastem , suchym cukrem pudrem ( też najpierw sobie zrobią z niego ciasto), gęstymi syropami czy inwertami . Wyjaśnia jedynie mechanizm pobierania i przerabiania pokarmu. Wydawał mi się interesujący , choć czytając takie posty mam wątpliwości czy był sens go pokazać ?

Autor:  Marekp57 [ 22 sierpnia 2017, 07:48 - wt ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

Badań nie prowadziłem, do pobudzania czerwienia stosuję 1:1, natomiast do zakarmiania zimowego 3:2, z tego co zaobserwowałem to 3:2 szybciej jest zasklepiony.Wniosek z tego ,że mniej pracy trzeba by go odpowiednio przygotować.
Marek

Autor:  emka24 [ 22 sierpnia 2017, 07:57 - wt ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

Nie ma powodów wątpić w badania opisane w Pszczelarstwie-bez wątpienia mówią prawdę.
Tylko,że z zacytowanego poniżej tekstu wyciągam wnioski ,ze to nie ma znaczenia dla rodziny pszczelej i że co innego jest ważne(nieudolne podkreślenie moje).
Zamieszczam zdjęcia -skaner mi wysiadł.

Obrazek



Obrazek

O pobudzaniu wiosennego i jesiennego czerwienia też jest napisane.

Autor:  jędruś [ 22 sierpnia 2017, 08:09 - wt ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

manio pisze:
Artykuł ... Wydawał mi się interesujący , choć czytając takie posty mam wątpliwości czy był sens go pokazać ?

Temat jest z pewnością godny uwagi szczególnie teraz gdy przygotowujemy syropy do zakarmiania pszczół rozpuszczając setki i tysiące kilogramów cukru.Jest to praca którą musi wykonać pszczelarz przy rozpuszczaniu a pszczoły przy pobieraniu,przetwarzaniu i składowaniu.Optymalne z punktu widzenia wykorzystania cukru jest stężenie 3:2. Z artykułu j.w.wynika że z kolei że stężenie 1:1 najmniej spracuje pszczoły a więcej pszczelarza.Każdy więc może wybrać optymalny dla siebie wariant.
Chociaż widzę tu pewna nieścisłość, a mianowicie:
"Po nakarmieniu badał zawartość wola.Przy roztworach które zawierały więcej niż 50 % cukru zawartość wola miodowego wykazała więcej wody niż było go [czy też jej ?] w przyjętym pokarmie.Natomiast przy roztworach, w których było mniej niż 50 % cukru zawartość wola miodowego wykazała mnie wody niż było w pokarmie."
Jeżeli więc zawartość wola miodowego była badana po pobraniu pokarmu,to o ile można przyjąć założenie iż pszczoły pobierały syrop o zawartości powyżej 50 % cukru mając w wolu wodę do jego rozcieńczenia to nie wiem w jaki sposób mogły pobierać syrop o zawartości cukru poniżej 50 %, aby w wolu stężenie cukru było na poziomie wyższym niż w pobieranym syropie.
Chyba że,badanie zawartości wola było robione po wybraniu przez pszczoły całości pobranej porcji pokarmu.
Pozdrawiam

Autor:  jędruś [ 22 sierpnia 2017, 08:25 - wt ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

emka24.
Mam wątpliwości do prawd głoszonych przez dr.Liebiga.W jego ostatnio wydanej książce dużo jest kategorycznych stwierdzeń nie popartych udokumentowanymi badaniami a wręcz sprzecznych z takimi publikowanymi przez krajowe ośrodki badawcze.( Co prawda niektórzy twierdzą że,nasi naukowcy nam pszczelarzom nic nie pomogli). Pozdrawiam.

Autor:  emka24 [ 22 sierpnia 2017, 09:30 - wt ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

jędruś,
Ja mam całkiem odmienne zdanie.Obserwuję nawet ,że niektóre rozwiązania ,jak np. podział i zabieg ,jest zapożyczany przez naszych prelegentów(oczywiście bez powoływania się na autora).
Co do prawd głoszonych przez Liebiga. Jak oglądam choćby jego filmy,to widzę,że przy każdym przeglądzie notuje(na dyktafonie)informacje o ilości pokarmu,czerwiu ,pszczół itd. Wyciągam wnioski,że jednak te dane służą do formułowania tez ,które głosi.
Osobiście w swojej pasiece większość jego gospodarki zaadoptowałem(nie mogę w 100% bo mam dadanty) i dobrze na tym wychodzę-w/g mnie.
Nie mam poideł,nie podkarmiam pobudzająco ani wiosną ani jesienią,robię jednoramkowe odkłady,które tak prowadzę by przeleczyć je w okresie bezczerwiowym,które same sobie wychowują matki,nie ograniczam matek w czerwieniu (w myśl zasady dużo czerwiu=dużo pszczół=dużo miodu). Dopiero w lipcu zabieram wszystkie matki z rodzin produkcyjnych i same wychowują sobie nowe matki i w okresie bezczerwiowym są leczone.Leczę kwasami w/g jego zaleceń.
Mam pszczoły ,mam miód a ostatniej zimy osypała mi się jedna rodzina na siedemdziesiąt zazimowanych. Trafiają się rodziny słabsze, wymagające łączenia .Oczywiście nie wszystkie rodziny są wybitne i rekordowo noszą miód.
Nie stosuję,żadnych ziół ,minerałów,specjalnych pszczół,komórek ,czarów marów itd.
Może przez to moja gospodarka mało skomplikowana-jak "Łatwe Pszczelarstwo"Liebiga ale mi daje satysfakcję.
Przepraszam,ze trochę nie na temat,ale mnie trochę sprowokowałeś-masz prawo mieć
swoje zdanie.

Autor:  zbójnik38 [ 22 sierpnia 2017, 12:04 - wt ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

Jaki skład ma nektar ? O czym piszecie :) 1;1 to dalej dużo za dużo gęsty syrop .To nie jest optymalny skład dla pszczół ,ale dla pszczelarza co robił kiedyś miodki to tak, bo ani bardzo dużo wody nie musiał dawać,dawał se w małych porcjach i miut nie kisnął i sacharozy wychodziło mniej niż z 3;2 .Tak robiło sie na mazurach i w świetokrzyskim i wlewało do butelek po wódce ,ale jak weszły nowe badania i wzrósł import to wszystko to poupadało.
Dzisiaj erlozy i proliny nie przeskoczycie nawet na 1;1 . stańczyki pszczelarstwa. :thank:

Autor:  jędruś [ 22 sierpnia 2017, 14:21 - wt ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

emka24.Gratuluję.Masz lepsze wyniki ode mnie.Co prawda w tym roku wymarzła w moim terenie akacja i lipa tak że z wydajnością miodu nie osiągnąłem nawet średniej.A co do dr.Liebiega do jeszcze postudiuję jego gospodarkę.Pozdrawiam.

Autor:  paraglider [ 23 sierpnia 2017, 10:32 - śr ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

zbójnik38 pisze:
Jaki skład ma nektar ? O czym piszecie :) 1;1 to dalej dużo za dużo gęsty syrop

Zawartość cukrów w nektarze dochodzi nawet do 70 %
/ kasztanowiec / a więc stosunek 1:1 jest jak najbardziej właściwy . Od lat takim syropem , zimowe karmienie pszczół rozpoczynam z dniem 20 sierpnia , by skończyć do 1 września . Potem - wymuszony okres bez czerwiowy , główne leczenie od warrozy i święty spokój .

Autor:  zbójnik38 [ 23 sierpnia 2017, 12:57 - śr ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

1:5 taki bys musiał poddawać .Nektar 8-12% cukru .Są rośliny ,które wydzielają więcej ,ale one są rzadkością i nie bierze się ich pod uwagę.

Autor:  zbójnik38 [ 23 sierpnia 2017, 20:48 - śr ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

Na nektarze pszczoły są podpite , na 1:1 pijane , na 3:2 leczą kaca .

Autor:  JM [ 26 sierpnia 2017, 16:01 - sob ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

zbójnik38 pisze:
1:5 taki bys musiał poddawać .Nektar 8-12% cukru .Są rośliny ,które wydzielają więcej ,ale one są rzadkością i nie bierze się ich pod uwagę.

A gdzież to takie rewelacje wyczytałeś? U roślin uznawanych za miododajne jest dokładnie na odwrót i nie są one żadną "rzadkością"

Autor:  Rob [ 31 sierpnia 2017, 01:20 - czw ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

Lipa- 28%
Rzepak-45%
Ogórecznik-70%
zbójnik38, Na te twoje 8 % to polecą jak nie ma nic lepszego w okolicy. One też "kalkulują" co się im opłaca.

Autor:  zbójnik38 [ 31 sierpnia 2017, 12:49 - czw ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

Wiekszośc pszczół w naszym kraju nie ma pod nosem rzepaku ,a lipy wycięte /

Autor:  JM [ 01 września 2017, 00:04 - pt ]
Tytuł:  Re: Optymalny skład syropu cukrowego

zbójnik38 pisze:
Wiekszośc pszczół w naszym kraju nie ma pod nosem rzepaku ,a lipy wycięte /
Nie wiem po co tak się upierać przy swoim i szermować wyimaginowanymi argumentami?
Ale skoro już, to wskaż może jakie to są te miododajne rośliny z tym 8% nektarem, z których to pszczoły w naszym kraju tak masowo wg Ciebie korzystają i mają zawsze "pod nosem"?
Bo ja przyznam się - nie znam takich roślin.
I nawet wątpię, czy jakakolwiek pszczoła zechciała by się takim 8% wziątkiem w ogóle zainteresować?

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/