FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Optymalny skład syropu cukrowego http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=30&t=20221 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Pasieka_Eborówka.pl [ 21 sierpnia 2017, 21:22 - pn ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
Jako, że początkujący nie wypowiem się, ale z chęcią będę śledził temat. |
Autor: | bagisek1 [ 21 sierpnia 2017, 21:29 - pn ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
Ja również karmiłem 1:1 choć wielu zarzucało , że pszczoły muszą więcej przerobić syropu i odparować. Teraz zwiększam dawkę cukru i będzie 1:1,5 kg cukru. Jeśli jest spora ilość pszczoły letniej , która przerabiać będzie syrop , nie ma żadnego problemu. Karmienie do 5.09. Późniejszy termin może niekorzystnie wpłynąć na zimowaną rodzinkę , gdyż przerobem zajmie się pszczoła , która ma zimować , a tej szkoda , oj bardzo. |
Autor: | zbójnik38 [ 21 sierpnia 2017, 22:00 - pn ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
manio pisze: Ale kto w to uwierzy ,że 3:2 to większe obciążenie pszczół pracą z jego pobraniem i przerobieniem ? Jakie ? Tym ,że po wodę 20 metrów polecą? Przy 100 rodzinach 1000 litrów wiecej trzeba nosić. ![]() |
Autor: | Kosut [ 21 sierpnia 2017, 22:10 - pn ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
bagisek1 pisze: Karmienie do 5.09. Późniejszy termin może niekorzystnie wpłynąć na zimowaną rodzinkę , gdyż przerobem zajmie się pszczoła , która ma zimować , a tej szkoda , oj bardzo. Myslisz więc , że pszczoły jak dzieciaki w podstawówce się grupują? Pogoda nie ma wpływu na Twoje pszczoły?, a co gdy będzie ciepło do pół listopada? Teść czyta te posty? |
Autor: | zbójnik38 [ 21 sierpnia 2017, 22:20 - pn ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
W ulach już jest dawno zimowa pszczoła tylko trzeba ją mieć ![]() Jak po pisiorkowemu 5 ramek to duża część będzie przerabiać syrop . Po zbójnicku pszczoły zimowe nie tykną się syropu ,a zajadają się tylko pyłkiem i nie latają nigdzie. |
Autor: | jędruś [ 21 sierpnia 2017, 23:01 - pn ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
W związku z przytoczonym artykułem nasuwają mi się pytania: Jeżeli karmimy wieczorem syropem 3:2 a do rana syrop jest pobrany to czy nasze pszczoły w nocy wylatują po wodę ? Jeśli karmimy syropem 1:1 to zużycie się pszczół na odparowanie nadmiaru wody jest większe czy też mniejsze w stosunku do wysiłku przynoszenia wody dla przeroby syropu 3:2 ? |
Autor: | Kosut [ 21 sierpnia 2017, 23:24 - pn ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
jędruś pisze: W związku z przytoczonym artykułem nasuwają mi się pytania: Jeżeli karmimy wieczorem syropem 3:2 a do rana syrop jest pobrany to czy nasze pszczoły w nocy wylatują po wodę ? Nie wylatują, gdyż muszą jeszcze z niego( tego syropu) wodę odparować. Z tym że z 3:2 mają dużo mniej do odparowania niż z 1:1 |
Autor: | manio [ 22 sierpnia 2017, 00:03 - wt ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
Kosut pisze: Nie wylatują, gdyż muszą jeszcze z niego( tego syropu) wodę odparować. Z tym że z 3:2 mają dużo mniej do odparowania niż z 1:1 czytaj ze zrozumieniem co człowiek badał i co napisał . Wyraźnie stwierdził o wodzie że muszą dodać wody to syropu , a potem ją dodatkowo odparować - z tego wynika dodatkowa praca nad zbyt gęstym syropem. Nie muszą przynosić wody w nocy bo mają ją zgromadzoną w wolach . Nie tylko komórki są jedynym magazynem , ale żywa rodzina. Artykuł nie jest polemiczny, on stwierdza fakt. Co nie znaczy ,że zabrania karmienia ciastem , suchym cukrem pudrem ( też najpierw sobie zrobią z niego ciasto), gęstymi syropami czy inwertami . Wyjaśnia jedynie mechanizm pobierania i przerabiania pokarmu. Wydawał mi się interesujący , choć czytając takie posty mam wątpliwości czy był sens go pokazać ? |
Autor: | Marekp57 [ 22 sierpnia 2017, 07:48 - wt ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
Badań nie prowadziłem, do pobudzania czerwienia stosuję 1:1, natomiast do zakarmiania zimowego 3:2, z tego co zaobserwowałem to 3:2 szybciej jest zasklepiony.Wniosek z tego ,że mniej pracy trzeba by go odpowiednio przygotować. Marek |
Autor: | jędruś [ 22 sierpnia 2017, 08:09 - wt ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
manio pisze: Artykuł ... Wydawał mi się interesujący , choć czytając takie posty mam wątpliwości czy był sens go pokazać ? Temat jest z pewnością godny uwagi szczególnie teraz gdy przygotowujemy syropy do zakarmiania pszczół rozpuszczając setki i tysiące kilogramów cukru.Jest to praca którą musi wykonać pszczelarz przy rozpuszczaniu a pszczoły przy pobieraniu,przetwarzaniu i składowaniu.Optymalne z punktu widzenia wykorzystania cukru jest stężenie 3:2. Z artykułu j.w.wynika że z kolei że stężenie 1:1 najmniej spracuje pszczoły a więcej pszczelarza.Każdy więc może wybrać optymalny dla siebie wariant. Chociaż widzę tu pewna nieścisłość, a mianowicie: "Po nakarmieniu badał zawartość wola.Przy roztworach które zawierały więcej niż 50 % cukru zawartość wola miodowego wykazała więcej wody niż było go [czy też jej ?] w przyjętym pokarmie.Natomiast przy roztworach, w których było mniej niż 50 % cukru zawartość wola miodowego wykazała mnie wody niż było w pokarmie." Jeżeli więc zawartość wola miodowego była badana po pobraniu pokarmu,to o ile można przyjąć założenie iż pszczoły pobierały syrop o zawartości powyżej 50 % cukru mając w wolu wodę do jego rozcieńczenia to nie wiem w jaki sposób mogły pobierać syrop o zawartości cukru poniżej 50 %, aby w wolu stężenie cukru było na poziomie wyższym niż w pobieranym syropie. Chyba że,badanie zawartości wola było robione po wybraniu przez pszczoły całości pobranej porcji pokarmu. Pozdrawiam |
Autor: | jędruś [ 22 sierpnia 2017, 08:25 - wt ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
emka24. Mam wątpliwości do prawd głoszonych przez dr.Liebiga.W jego ostatnio wydanej książce dużo jest kategorycznych stwierdzeń nie popartych udokumentowanymi badaniami a wręcz sprzecznych z takimi publikowanymi przez krajowe ośrodki badawcze.( Co prawda niektórzy twierdzą że,nasi naukowcy nam pszczelarzom nic nie pomogli). Pozdrawiam. |
Autor: | emka24 [ 22 sierpnia 2017, 09:30 - wt ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
jędruś, Ja mam całkiem odmienne zdanie.Obserwuję nawet ,że niektóre rozwiązania ,jak np. podział i zabieg ,jest zapożyczany przez naszych prelegentów(oczywiście bez powoływania się na autora). Co do prawd głoszonych przez Liebiga. Jak oglądam choćby jego filmy,to widzę,że przy każdym przeglądzie notuje(na dyktafonie)informacje o ilości pokarmu,czerwiu ,pszczół itd. Wyciągam wnioski,że jednak te dane służą do formułowania tez ,które głosi. Osobiście w swojej pasiece większość jego gospodarki zaadoptowałem(nie mogę w 100% bo mam dadanty) i dobrze na tym wychodzę-w/g mnie. Nie mam poideł,nie podkarmiam pobudzająco ani wiosną ani jesienią,robię jednoramkowe odkłady,które tak prowadzę by przeleczyć je w okresie bezczerwiowym,które same sobie wychowują matki,nie ograniczam matek w czerwieniu (w myśl zasady dużo czerwiu=dużo pszczół=dużo miodu). Dopiero w lipcu zabieram wszystkie matki z rodzin produkcyjnych i same wychowują sobie nowe matki i w okresie bezczerwiowym są leczone.Leczę kwasami w/g jego zaleceń. Mam pszczoły ,mam miód a ostatniej zimy osypała mi się jedna rodzina na siedemdziesiąt zazimowanych. Trafiają się rodziny słabsze, wymagające łączenia .Oczywiście nie wszystkie rodziny są wybitne i rekordowo noszą miód. Nie stosuję,żadnych ziół ,minerałów,specjalnych pszczół,komórek ,czarów marów itd. Może przez to moja gospodarka mało skomplikowana-jak "Łatwe Pszczelarstwo"Liebiga ale mi daje satysfakcję. Przepraszam,ze trochę nie na temat,ale mnie trochę sprowokowałeś-masz prawo mieć swoje zdanie. |
Autor: | zbójnik38 [ 22 sierpnia 2017, 12:04 - wt ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
Jaki skład ma nektar ? O czym piszecie ![]() Dzisiaj erlozy i proliny nie przeskoczycie nawet na 1;1 . stańczyki pszczelarstwa. ![]() |
Autor: | jędruś [ 22 sierpnia 2017, 14:21 - wt ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
emka24.Gratuluję.Masz lepsze wyniki ode mnie.Co prawda w tym roku wymarzła w moim terenie akacja i lipa tak że z wydajnością miodu nie osiągnąłem nawet średniej.A co do dr.Liebiega do jeszcze postudiuję jego gospodarkę.Pozdrawiam. |
Autor: | paraglider [ 23 sierpnia 2017, 10:32 - śr ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
zbójnik38 pisze: Jaki skład ma nektar ? O czym piszecie ![]() Zawartość cukrów w nektarze dochodzi nawet do 70 % / kasztanowiec / a więc stosunek 1:1 jest jak najbardziej właściwy . Od lat takim syropem , zimowe karmienie pszczół rozpoczynam z dniem 20 sierpnia , by skończyć do 1 września . Potem - wymuszony okres bez czerwiowy , główne leczenie od warrozy i święty spokój . |
Autor: | zbójnik38 [ 23 sierpnia 2017, 12:57 - śr ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
1:5 taki bys musiał poddawać .Nektar 8-12% cukru .Są rośliny ,które wydzielają więcej ,ale one są rzadkością i nie bierze się ich pod uwagę. |
Autor: | zbójnik38 [ 23 sierpnia 2017, 20:48 - śr ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
Na nektarze pszczoły są podpite , na 1:1 pijane , na 3:2 leczą kaca . |
Autor: | JM [ 26 sierpnia 2017, 16:01 - sob ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
zbójnik38 pisze: 1:5 taki bys musiał poddawać .Nektar 8-12% cukru .Są rośliny ,które wydzielają więcej ,ale one są rzadkością i nie bierze się ich pod uwagę. A gdzież to takie rewelacje wyczytałeś? U roślin uznawanych za miododajne jest dokładnie na odwrót i nie są one żadną "rzadkością" |
Autor: | Rob [ 31 sierpnia 2017, 01:20 - czw ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
Lipa- 28% Rzepak-45% Ogórecznik-70% zbójnik38, Na te twoje 8 % to polecą jak nie ma nic lepszego w okolicy. One też "kalkulują" co się im opłaca. |
Autor: | zbójnik38 [ 31 sierpnia 2017, 12:49 - czw ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
Wiekszośc pszczół w naszym kraju nie ma pod nosem rzepaku ,a lipy wycięte / |
Autor: | JM [ 01 września 2017, 00:04 - pt ] |
Tytuł: | Re: Optymalny skład syropu cukrowego |
zbójnik38 pisze: Wiekszośc pszczół w naszym kraju nie ma pod nosem rzepaku ,a lipy wycięte / Nie wiem po co tak się upierać przy swoim i szermować wyimaginowanymi argumentami?Ale skoro już, to wskaż może jakie to są te miododajne rośliny z tym 8% nektarem, z których to pszczoły w naszym kraju tak masowo wg Ciebie korzystają i mają zawsze "pod nosem"? Bo ja przyznam się - nie znam takich roślin. I nawet wątpię, czy jakakolwiek pszczoła zechciała by się takim 8% wziątkiem w ogóle zainteresować? |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |