FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 sierpnia 2025, 06:12 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: 03 października 2009, 10:51 - sob 

Rejestracja: 07 lutego 2009, 20:46 - sob
Posty: 1
Lokalizacja: Świecie
Trudno mi powiedzieć co może być tego przyczyną, fakty są takie, że pszczoły zakarmiłem cukrem "Promyk". Tydzień temu robiłem przeglądy kontrolne i oczom nie wierzyłem gdy zobaczyłem po odsklepieniu kryształy cukru, co to znaczy nie muszę chyba nikomu tłumaczyć, teraz to już nic nie zrobię za zimno. Nieoficjalnie wiem, że firma Nordzucker przerabiała cukier trzcinowy czy to ma wpływ na krystalizację - nie wiem, wiem tylko że na wiosnę w pasiece może być bardzo cicho jeżeli cały pokarm skrystalizuje. Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 października 2009, 12:38 - sob 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6075
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Na przyszłość karm pszczoły polskim cukrem bielonym wapnem a nie chlorkami i chyba to jedyna mozliwość, bo syropy też juz zaczynają podpadać w dzisiejszych czasach. Są jeszcze 4 polskie cukrownie. Pisałem już kiedyś ,że cukier z trzciny nie nadaje sie do karmienia na zime.

http://translate.googleusercontent.com/ ... I3i2A64WWA


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 października 2009, 21:15 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 stycznia 2009, 10:35 - śr
Posty: 77
Lokalizacja: sudety
Może wytrącenie kryształków cukru powstało z przyczyny nie porzerobienia przez pszczoły z zimna doradam sprawdzić co jest pod zasklepem tam może być wszystko w pożadku a tylko widoczne nie zasklepione komórki mogą cukrzyć
nie dawno Daniel miał podobną sprawe gdzieś tu jest jego temat poszukaj

_________________
Co dwie głowy to nie jedna Uczeń nie jedno ma imię
Pozdrawiam pszczelarzy i chylę czoła


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: krystalizacja
Post: 25 października 2009, 20:58 - ndz 

Rejestracja: 25 stycznia 2009, 21:29 - ndz
Posty: 167
Lokalizacja: mazowsze
od kiedy stosuję 30 gram 70% roztworu spirytusowego propolisu na 10 litrów syropu nie mam problemu z krystalizacją


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji