FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 16:22 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 13 maja 2018, 21:02 - ndz 

Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 14:01 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
Witam
Swoją pasiekę ( o ile jeden ul można nazwać pasieką :D) prowadzę od niedawna wczoraj przeglądałem moje pszczoły i bardzo mile mnie zaskoczyły, ponieważ nie było wolnego miejsca na ramkach, całe w miodzie lub w czerwiu. Jedna ramka nawet pod wpływem ciężaru pękła. Do tego doszło jeszcze to że jak sprawdzałem pogodę to mają być już opadu i ochłodzenie, więc nie miałbym jak zrobić miodobrania. Więc postanowiłem zrobić je wczoraj. Teraz tego żałuję, ponieważ ramki z miodem nie były jeszcze zasklepione a nawet z niektórych z nich kapał miód. Chciałbym zapytać się ile taki miód może postać żeby nie zaczął fermentować i czy można temu jakoś zapobiedz ? Zawsze z dziadkiem po miodobraniu zostawiliśmy miodarke pod ulem (wiem że niektórzy są temu przeciwni) i zawsze miodarka była wyczyszczona teraz niestety tak się nie stało, Co może być tego powodem ?
Bardzo proszę o pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2018, 21:10 - ndz 

Rejestracja: 01 września 2013, 10:18 - ndz
Posty: 5353
Lokalizacja: woj. Śląskie, Beskid Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
kapel10 pisze:
Co może być tego powodem ?

Nie wyczyściły miodarki, bo mają pożytek w polu i nie mają potrzeby rabować. I tak nie wolno robić bo można sobie problemu narobić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2018, 21:15 - ndz 

Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 14:01 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
A jak z tą fermentacją ? Jak przelewalem miód to robił się taki charakterystyczny stożek .Jest to oznaka że miód jest dojrzały ? Czy tylko że prawdziwy ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2018, 21:21 - ndz 

Rejestracja: 01 września 2013, 10:18 - ndz
Posty: 5353
Lokalizacja: woj. Śląskie, Beskid Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
kapel10, jak się stożek robił jak wcześniej pisałeś że kapał z ramek? Jedno wyklucza drugie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2018, 21:25 - ndz 

Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 14:01 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
Tak było. Wczoraj jak sprawdzałem w ulu to kapał, dzisiaj jak przelewałem to robił się ten stożek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2018, 21:28 - ndz 
MODERATOR

Rejestracja: 07 stycznia 2017, 10:28 - sob
Posty: 3954
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
kapel10 pisze:
A jak z tą fermentacją ? Jak przelewalem miód to robił się taki charakterystyczny stożek .Jest to oznaka że miód jest dojrzały ? Czy tylko że prawdziwy ?

Najlepszy byłby reflaktometr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2018, 21:31 - ndz 

Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 14:01 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
Niestety obecnie nie mam takiej możliwości :( A w jakim czasie może zajść ten proces fermentacji ? Kilka dni, tygodni ? Można go jakoś opóźnić ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2018, 21:49 - ndz 
MODERATOR

Rejestracja: 07 stycznia 2017, 10:28 - sob
Posty: 3954
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
kapel10 pisze:
Niestety obecnie nie mam takiej możliwości :( A w jakim czasie może zajść ten proces fermentacji ? Kilka dni, tygodni ? Można go jakoś opóźnić ?

Włóż do lodówki , to nie smerfermentuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2018, 21:55 - ndz 

Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 14:01 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
A można taki miód dłużej przechowywać, np. 5-6 miesięcy ? A jeśli pojawia się stożek podczas przelewania to znak że miód jest odpowiedni ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2018, 22:18 - ndz 
MODERATOR

Rejestracja: 07 stycznia 2017, 10:28 - sob
Posty: 3954
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
kapel10 pisze:
A można taki miód dłużej przechowywać, np. 5-6 miesięcy ? A jeśli pojawia się stożek podczas przelewania to znak że miód jest odpowiedni ?

Zawsze można spróbować , a jak się nie uda to rozrzedzić do 30 % cukru i do balona. :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2018, 22:20 - ndz 

Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 14:01 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
Chciałbym jakoś tego uniknąć


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2018, 22:22 - ndz 
MODERATOR

Rejestracja: 07 stycznia 2017, 10:28 - sob
Posty: 3954
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
kapel10 pisze:
Chciałbym jakoś tego uniknąć

Zostaje tylko lodówka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2018, 22:36 - ndz 

Rejestracja: 27 maja 2015, 18:49 - śr
Posty: 1814
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
Ten miód co był w ramkach był zbierany od dłuższego czasu, wiec większosć była odparowana. To co ci skapało z ramek był zapewne przyniesiony w dniu wirowania. W stosunku do całości podejrzewam że nie było go za dużo. Stożek przy zlewaniu zrobił się, bo pewnie przeważał miód już w znacznej mierze odparowany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2018, 22:46 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Miód w plastrach nigdy nie jest jednolity. Najczęściej jeśli jest taki problem, jak opisujesz, to w odstojniku czy wiaderku, na górze zbiera się rzadszy nakrop a pod spodem dojrzały miód. Można po odstaniu 2-3 dniowym( w zamkniętym wiaderku), osobno zlać to z góry rzadsze a osobno z dołu. Dojrzały z dołu na przechowanie a z góry jak kto woli, pod ścisłym nadzorem lub na trunek.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2018, 22:47 - ndz 

Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 14:01 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
A przetrzymywanie miodu w lodówce wpływa w jakiś sposób na jego właściwości ? Mogę jutro z rana wstawić wiadro z miodem do miski z zimną wodą, A potem przelać do słoików i do lodówki ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2018, 23:01 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 23:40 - śr
Posty: 1086
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
kapel10 pisze:
Tak było. Wczoraj jak sprawdzałem w ulu to kapał, dzisiaj jak przelewałem to robił się ten stożek

Czy miód podczas rozlewania do słoików do samego końca miał stożek? Rzadszy miód zbiera się wyżej niż ten dojrzały, trzeba było sprawdzić nalewając słoik dolnym zaworem i np od góry zbierając chochlą i porównać stożki. Jak ten u góry mocno rzadki to zebrać z wierzchu, ale to kupę z tym zabawy. Lepiej poczekać aż posklepią lub chociaż przekwitną rzepaki, bo tylko ten miodek jest mocno podatny na fermentowanie. Teraz to loteria może sfermentować ale i nie musi, zależy co brałeś z ula.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2018, 23:23 - ndz 

Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 14:01 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
Wydaje mi się że stożek był cały czas, ale pewny nie jestem. Teraz będę wiedział że lepiej poczekać :D Jutro postaram się zrobić zdjęcie lub filmik jak nalewam, może wtedy coś się wyjaśni.
Na razie dziękuję wszystkim za pomoc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2018, 04:30 - pn 

Rejestracja: 05 grudnia 2010, 21:54 - ndz
Posty: 1492
Lokalizacja: Wołów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Za pasteryzować go w temperaturze 90 stopni przez 5 min.

_________________
Odkłady pszczele: wielkopolskie i dadant tel.693305282 lub PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2018, 07:28 - pn 

Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 14:01 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
A czy powyżej 48 stopni miód nie staje się toksyczny ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2018, 16:32 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lipca 2015, 17:01 - śr
Posty: 2286
Lokalizacja: Warszawa/Bydgoszcz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Zenon pisze:
Za pasteryzować go w temperaturze 90 stopni przez 5 min.


i zostanie sam syrop glukozowo- fruktozowy bez jakichkolwiek właściwości pro-zdrowotnych - wszytkie enzymy zostaną utracone... to już lepiej do baniaczka i robić miodek pitny niescycony - czyli też nie podgrzewać...

miodu nigdy nie należy podgrzewać powyżej 42C ! bo potem to już miodem nie można nazywać tego co ztego podgrzewania wyszło...

kapel10, - schowaj ten miód do chłodnego miejsca - teraz juz nic nie zrobisz - obserwuj uważnie - w słoikach na gorze też zbiera się rzadki - możesz go zbierać łyżką...

jak zacznie fermenotwać to wówczas zrobisz miód pitny albo możesz wykorzystać go w kuchni - np. jest rewelacyjny do pierników... mozliwe ze też nic mu nie będzie... tylko pamiętaj, miód ciągnie wilgoć z powietrza więc musi być dobrze zakrecony... ale jak robi ci się charakterystyczna górka to powinno być dobrze - gorzej jak nie robi się górka a dołek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2018, 16:33 - pn 

Rejestracja: 01 września 2013, 10:18 - ndz
Posty: 5353
Lokalizacja: woj. Śląskie, Beskid Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
kapel10 pisze:
A czy powyżej 48 stopni miód nie staje się toksyczny ?

pierwsze słyszę o czymś takim
Zenon pisze:
Za pasteryzować go w temperaturze 90 stopni przez 5 min.

z tym, że po pasteryzacji z tego miodu będzie "miut"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2018, 20:56 - pn 

Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 14:01 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
Czyli lepiej przelać go do słoików i zakręcić, bo wtedy nie będzie chłonął wilgoci ? A jeśli zostawię go w wiaderku, to miód nie będzie odparowywał ?
To są linki do filmików, jak miód zachowuje się podczas przelewania
https://www.youtube.com/watch?v=tOvADiJRMqo
https://www.youtube.com/watch?v=OUjkKxgJ8U0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2018, 21:01 - pn 

Rejestracja: 01 czerwca 2014, 22:20 - ndz
Posty: 978
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Jerzmanowice
kapel10 pisze:
Czyli lepiej przelać go do słoików i zakręcić, bo wtedy nie będzie chłonął wilgoci ? A jeśli zostawię go w wiaderku, to miód nie będzie odparowywał ?
To są linki do filmików, jak miód zachowuje się podczas przelewania
https://www.youtube.com/watch?v=tOvADiJRMqo
https://www.youtube.com/watch?v=OUjkKxgJ8U0


Przelej od razu do słoików bo zaraz Ci w wiadrze skrystalizuje .
Popuść tylko słoiki i trzymaj w suchym miejscu.
I tyle filozofii .... :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2018, 21:02 - pn 

Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 14:01 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
Marcin, Czyli twoim zdaniem, miód jest dojrzały i można go spokojnie przechowywać ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2018, 21:07 - pn 

Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 14:01 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
BARciak, tutaj to jest http://miodolandia.com.pl/miod-plynny-k ... niu-miodu/ no może nie staje się toksyczny, ale traci swoje właściwości


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2018, 21:13 - pn 

Rejestracja: 01 czerwca 2014, 22:20 - ndz
Posty: 978
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Jerzmanowice
kapel10 pisze:
Marcin, Czyli twoim zdaniem, miód jest dojrzały i można go spokojnie przechowywać ?


A jaki ma być jak niedojrzały ?
To co kapało ,to nakrop , który naniosły.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2018, 21:34 - pn 

Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 14:01 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
Marcin, nie rozumiem o co ci chodzi chyba, mógłbyś jakos inaczej wyjaśnić ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 maja 2018, 19:37 - czw 

Rejestracja: 18 września 2016, 19:02 - ndz
Posty: 1737
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 10
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie
Wczoraj odwirowałem miód był dojrzały gęsty. Dzis go przelałem do słoików ale kolega powiedział że za wcześnie. Jest ryzyko że mi się popsuje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 maja 2018, 19:51 - czw 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Ze za wczesnie przelales z odstojnika? Jak miod dojrzaly, a za wczesnie przelany do sloikow to bedzie jedynie brzydko wygladal po skrystalizowaniu w sloiku. A to za sprawa powietrza ktore zmieszalo sie z miodem podczas wirowania

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 maja 2018, 20:04 - czw 

Rejestracja: 01 września 2013, 10:18 - ndz
Posty: 5353
Lokalizacja: woj. Śląskie, Beskid Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
Dominikkuchniak, ja przelewam zaraz po miodobraniu a jak nie mam czasu to na następny dzień. Nic się nie dzieje i miód ładnie wygląda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 maja 2018, 20:10 - czw 

Rejestracja: 18 września 2016, 19:02 - ndz
Posty: 1737
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 10
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie
to mnie uspokoiliście


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 maja 2018, 21:03 - czw 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
http://www.tomekmiodek.pl/miod-biale-pr ... loiku.html

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 maja 2018, 21:20 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 21:57 - czw
Posty: 2450
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Ta piana to tylko kwestia odczuć estetycznych,niektórzy zostawiają niedokręcone nakrętki przez np tydzień,dwa

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz się uśmiałem,ale i tak jestem za legalizacją.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 maja 2018, 21:41 - czw 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6405
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Cytuj:
"bo lubię"]Ta piana to tylko kwestia odczuć estetycznych,

A te, są bardzo ważne ,poza tym "piana " przy dłuższym przechowywaniu obejmie cały słoik .
Warto zainwestować w odstojnik,i z niego korzystać .
Cytuj:
niektórzy zostawiają niedokręcone nakrętki przez np tydzień,dwa[

Po co , żeby wilgoć miód pociągnął ?

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 maja 2018, 22:12 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 21:57 - czw
Posty: 2450
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Też myślałem że wilgoć i te sprawy ,ale nic z tych rzeczy właśnie odwrotnie by odparowało niby z powietrzem wilgoć uchodzi.Właściwie ja w swoim pomieszczeniu bałbym się zostawić nie dokrecone ,przykryte nakrętką .

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz się uśmiałem,ale i tak jestem za legalizacją.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 maja 2018, 05:47 - pt 

Rejestracja: 05 grudnia 2010, 21:54 - ndz
Posty: 1492
Lokalizacja: Wołów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Miodu po rozlaniu do słoików nie powinno się zostawiać nie zakręconych miód jest higroskopijny i chłonie wilgoć z powietrza a nie odparowuje, to co miało odparować to zrobiły to pszczoły

_________________
Odkłady pszczele: wielkopolskie i dadant tel.693305282 lub PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 maja 2018, 09:00 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lipca 2015, 17:01 - śr
Posty: 2286
Lokalizacja: Warszawa/Bydgoszcz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
bo lubię pisze:
Ta piana to tylko kwestia odczuć estetycznych,niektórzy zostawiają niedokręcone nakrętki przez np tydzień,dwa


a ja mam osobę która ma zamówiony cały słoik tej pianki - jej syn to uwielbia :) - więc jednym przeszkasza a inni ją chcą... tak samo jak korzuchy z mleka...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 maja 2018, 09:29 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lipca 2015, 17:01 - śr
Posty: 2286
Lokalizacja: Warszawa/Bydgoszcz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
bo lubię pisze:
Ta piana to tylko kwestia odczuć estetycznych,niektórzy zostawiają niedokręcone nakrętki przez np tydzień,dwa


a ja mam osobę która ma zamówiony cały słoik tej pianki - jej syn to uwielbia :) - więc jednym przeszkasza a inni ją chcą... tak samo jak kożuchy z mleka... - przepraszam za wcześniejszy błąd :oops:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 maja 2018, 16:43 - śr 

Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 14:01 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
Żeby nie zakładać wiele tematów, zapytam się tutaj. Dzisiaj zrobiłem odkład obok macierzaka i podałem matke unasienioną ale nie otwierałem klateczki z matką. Pszczoły z mojego odkładu wyszły na zewnątrz i siedzą na ścianie ula. Może to coś oznaczać ? Czy tylko po prostu jest im za gorąco bo w cieniu jest 31 stopni ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 maja 2018, 18:08 - śr 

Rejestracja: 01 września 2013, 10:18 - ndz
Posty: 5353
Lokalizacja: woj. Śląskie, Beskid Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
kapel10, skąd ty taką temp. wytrzasnąłeś? Jeszcze w tym roku nie było więcej jak 26*C.
Tak na serio to jest im za ciepło raczej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 maja 2018, 19:15 - śr 

Rejestracja: 20 kwietnia 2012, 22:00 - pt
Posty: 250
Lokalizacja: nad Pilicą
Ule na jakich gospodaruję: dadan
"kapel10, skąd ty taką temp. wytrzasnąłeś? Jeszcze w tym roku nie było więcej jak 26*C."
Barciak, u mnie w południe 32stopni C oczywiście w cieniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 maja 2018, 21:36 - śr 
30 w cieniu Barciak ty na syberi?


Na górę
  
 
Post: 30 maja 2018, 22:49 - śr 

Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 14:01 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
U mnie o 15:00 było 31 stopni też oczywiście w cieniu. Na słońcu to i 50 było a pewnie i więcej ale termometr nie był przygotowany na taką temperaturę :D
Ale chyba rzeczywiście za ciepło im było bo niedawno jak byłem przed ulem to już ich nie było widać. Mam nadzieję że nie dlatego że wszystkie wróciły do starego ula


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 maja 2018, 16:02 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 września 2016, 23:04 - sob
Posty: 309
Ule na jakich gospodaruję: warszawski poszerzany, dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Białystok
BARciak pisze:
Jeszcze w tym roku nie było więcej jak 26*C.

U mnie wczoraj 30-34*C w cieniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 maja 2018, 23:14 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 23:40 - śr
Posty: 1086
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
U nas również powyżej 30 st w cieniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 czerwca 2018, 00:04 - pt 

Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 14:01 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
Chciałbym się jeszcze zapytać czy jeżeli zrobiłem odkład w tym samym miejscu co ul macierzysty w środę, podałem matkę unasienioną, Nie otwieralem klateczki to mogę jutro iść i otworzyć ją już ?
Czy pszczoły jeżeli był czerw otwarty, którego powinno nie być, ponieważ sprawdzałem ramki pod tym kątem, ale czasami coś źle się sprawdzi to powinny być już mateczniki ratunkowe ? Czy jeszcze za wcześnie będzie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 czerwca 2018, 15:07 - pt 

Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 14:01 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
Otworzyłem dzisiaj klatkę, ale nie pomyślałem żeby podać do odkladu jeszcze wodę, co prawda podawałem jej trochę jak robiłem odkład, Ale boję się że może być jej za mało. Może się ktoś wypowiedzieć na ten temat ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 czerwca 2018, 15:13 - pt 

Rejestracja: 18 stycznia 2011, 20:17 - wt
Posty: 564
Lokalizacja: lubelskie
Uważam, że można dolać, tym bardziej, że są upały.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 czerwca 2018, 20:52 - pt 

Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 14:01 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
A żeby za często nie zaglądać do ula to mogę spryskać wylotki ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 czerwca 2018, 21:31 - pt 

Rejestracja: 18 stycznia 2011, 20:17 - wt
Posty: 564
Lokalizacja: lubelskie
O takim sposobie to nie słyszałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji