FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 sierpnia 2025, 06:13 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Każdy chce zwiększyć ilość odbieranego miodu i innych produktów może za posrednictwem tegoż forum co łaskawsi podzielą sie tematem zwiekszenia produkcji mam nadzieje że temat jest czasowy by zastosować podane przykłady w zezonie może się nie wychylę jak napiszę że matki z mateczników podane są najlepsze w drugim roku od podania czerwią intensywnie jednakże pszczoły zuzywają znaczną cześc przyniesionego wziątku na wychów mlodzierzy
Pozdrawiam matecznik nie poddany

matecznik pisze:
Każdy chce zwiększyć ilość odbieranego miodu i innych produktów może za posrednictwem tegoż forum co łaskawsi podzielą sie tematem.

Myślę , że pomysł dobry i można zastosować takie wspomaganie jak na obrazku , wystarczy mieć w swojej pasiece Kortówki

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
czy chcesz powiedzieć. że kortówki są aż tak dobre?? jeśli tak to chyba nie z tej olsztyńskiej produkcji seryjnej 8)

Tytuł:
Każda Pszczoła jest dobra ja do podnoszenia wydajności z ula stosowałem inna metodę jak Makumba pokazał
Przed Pożytkiem np Lipowym w czerwcu lub Spadziowym zasilałem rodziny produkcyjne czerwiem krytym na wygryzieniu lub obecnie łączę z odkładami
zasilanie czerwiem a raczej jego częściowa podmiana (zabierałem ramki z larwami a wstawiałem zasklepiony ) dawało do 30-40% zwiększenie zbioru bo nie było czego karmić
do tego celu służył mi ot taki ul
Obrazek
w którym mieściło się 30 ramek Dadanta (lub 3 osobne normalne rodziny + nadstawki na miód )
w tym ulu zazwyczaj grasowała matka rasy Włoskiej (kiedyś moja Złota Amerykańska ) rodzina była karmiona przez prawie cały rok cukrem co 2-3 dni dla zwiększenia czerwienia
znaczna cześć czerwiu była zabierana do wzmocnienia innych rodzin lub zamiany i wychowu do zasklepienia
Potem mi się znudziło latanie z ramkami po pasiece i w celu zwiększenia siły do maksimum zacząłem robić odkłady wczesne i łączyłem co daje efekt jeszcze lepszy
:wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
ale piękny ul :D

A ja mam takie pytanie jak pozyskać miod mniszkowy? wczesny mam buckfasta a jest mniszka ogromy na moim ogrodzie i łąkach wiem ,że z 3-6ha jest w okolicy mojej posesji ale jak doprowadzić je do siły by zebrały mniszek jako towarowy i później nastepne pozytki bez znacznego osłabniecia?

Tytuł:
Marcinluter pisze:
ale piękny ul :D

A ja mam takie pytanie jak pozyskać miod mniszkowy? wczesny mam buckfasta a jest mniszka ogromy na moim ogrodzie i łąkach wiem ,że z 3-6ha jest w okolicy mojej posesji ale jak doprowadzić je do siły by zebrały mniszek jako towarowy i później nastepne pozytki bez znacznego osłabniecia?

Musisz o to zadbać już od początku marca podając każdej rodzinie Ciasto i wodę
>>>>> W tym temacie jest trochę napisane <<<< Gdy już ok 25 kwietnia - 1 Maja będziesz miał pełne gniazda ramek i pszczołą zacznie robić się ciasno (mam na myśli ule stojaki 10-12 ramek
) nie wiem jakie ty ule masz ??
To ja robię tak wyciągam po 2-3 beleczki po lewej i prawej stronie kładę kratę dodaję pół nadstawkę Środek gniazda jest nadal za beleczkowany ( w tym roku wycofałem beleczki jest płótno będę podwijał ) ,A po to by nie oziębić naremnie gniazda bo noce bywają jeszcze zimne gdy pszczoły wchodząc bokami zaczną znosić miodek wyciągam beleczki /płótno i czekam do zapełnienia korpusu gdy jest już 3/4 miodu na gniazdo daję następny pusty i na niego z miodem
Marcin problem Twój może być inny 6 h mniszka to nie pożytek towarowy Ty zbierzesz Wielokwiat z posmakiem Mniszka ale to Też jest pyszny miodek :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Cytuj:
Musisz o to zadbać już od początku marca podając każdej rodzinie Ciasto i wodę
>>>>> W tym temacie jest trochę napisane <<<< Gdy już ok 25 kwietnia - 1 Maja będziesz miał pełne gniazda ramek i pszczołą zacznie robić się ciasno (mam na myśli ule stojaki 10-12 ramek
) nie wiem jakie ty ule masz ??
To ja robię tak wyciągam po 2-3 beleczki po lewej i prawej stronie kładę kratę dodaję pół nadstawkę Środek gniazda jest nadal za beleczkowany ( w tym roku wycofałem beleczki jest płótno będę podwijał ) ,A po to by nie oziębić naremnie gniazda bo noce bywają jeszcze zimne gdy pszczoły wchodząc bokami zaczną znosić miodek wyciągam beleczki /płótno i czekam do zapełnienia korpusu gdy jest już 3/4 miodu na gniazdo daję następny pusty i na niego z miodem
Marcin problem Twój może być inny 6 h mniszka to nie pożytek towarowy Ty zbierzesz Wielokwiat z posmakiem Mniszka ale to Też jest pyszny miodek

no fakt faktem ale zawsze to lepszy posmaczek a wiedza się sprzyda może powiększy się areał mniszka hmmm, Ja mam ule wielkopolskie 10-12 ramkowe .

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]