FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 sierpnia 2025, 09:44 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Nie ma u mnie teraz jakiegos duzego pozytku. Pszczoly lataja po koniczynie, rumianku, moze bzie. Niedlugo bedzie lipa, a w ulach letarg. Jak pobudzic matke do czerwienia nie karmiac pszczol cukrem zeby nie zafalszowac miodu? Czy moze rozpuscic miod? w jakich proporcjach, ile razy po ile?
Doradcie mi prosze czy dobrze kombinuje z tym podkarmianiem, a jesli tak to jak to robic
Pozdrawiam
Baltazar

Tytuł:
Baltazar,
zawsze Możesz podkarmić miodem z wodą 1/1 czyli sytą co drugi dzień po 05 -07 l pod wieczór

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
Baltazar,
zawsze Możesz podkarmić miodem z wodą 1/1 czyli sytą co drugi dzień po 05 -07 l pod wieczór

Właśnie! zawsze chciałem zapytać o ta syte, ostatnio robiłem 1/1 ( na czuja) ale jakoś rzadziutko to wyglądało, nie powiem pszczółki wysiorbały do ostatniej kropelki.

Tytuł:

karmienie teraz Baltazar sensu nijakiego nie ma pogodę masz taką jak i ja odkład rój to jeszcze tak rodziny w tych warunkach zawsze coś noszą.

Tytuł:
łupaszko pisze:
karmienie teraz Baltazar sensu nijakiego nie ma pogodę masz taką jak i ja odkład rój to jeszcze tak rodziny w tych warunkach zawsze coś noszą.

Może masz i rację ale czerwiu otwartego jest ogrom a jak pożytek słaby to zawsze można coś im dać
Miodu zacznie przybywać jak zasklepią czerw i ja też na tą lipę liczę bo to co teraz noszą właśnie pochłania czerw
Matki się rozczerwiły w najlepsze :wink: pogoda i dopływ pożytku puste plastry po maju i mają radochę z znoszenia jaj :wink:

Tytuł:

no tyle tylko że 20 czy 30 rodzin jeszcze jakoś można ale czy ja miałbym nawet karmiąc 1;1 poddawać pszczołom beczke miodu? ani to mądre ani opłacalne.

Tytuł:

a po za tym zawsze zostawiam rodzinom paski miodu nad czerwiem nawet jeżeli jest obawa że skrystalizuje się nie zdarzyło się to jeszcze bo rodziny zawsze to zużywają tyle tylko że w trakcie wirowania te ramki z czerwiem i tym miodem nad nim zawsze widelcem naruszam ja nie zbiednieje jak ten kilogram mniej z rodziny wezmę

Tytuł:
łupaszko pisze:
no tyle tylko że 20 czy 30 rodzin jeszcze jakoś można ale czy ja miałbym nawet karmiąc 1;1 poddawać pszczołom beczke miodu? ani to mądre ani opłacalne.

Oczywiście to gruba przesada tak karmić
W tym roku w maju karmiłem ciastem i to kilka razy po 05kg na rodzinę ciasto robiłem nawet nie na miodzie tylko na wodzie z kranu .Pszczoły pobierając ciasto czy jakiś tam pokarm nie mając zapasów w gniazdowych plastrach (z biedy w polu ) pokarm jedzą na bieżąco a resztki układają nad czerwiem a nie w nadstawce
Tak że nie ma podstaw do obaw zafałszowania miodu ,po za tym dając pszczołom ciasto jak się pokaże w polu pożytek to zejdą z ciasta i polecą po nektar to tak jak by szynkę dawano za darmo a ktoś kazywał kaszankę jeść :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]