www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 20 grudnia 2014, 00:15 - sob
Pasieka Ambrozja Pasieka Ambrozja Rozmiar: 61950 bajtw

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: 03 stycznia 2011, 00:20 - pn 
Ludzie ,ale wy jestescie leniwi te wszystkie odsklepiarki to sa dobre jak sie ma proste ramka , pasieke powyżej 200-300 pni , a i nie zawsze miód jest zasklepiony tak jak tego chcemy czasami zasklep jest wklęsły i widelec konieczny. Jeszcze do niedawna kreciłem miód w miodarce 3 plastrowej ręcznej i odsklepiałem pierwsze nozem , a teraz widelcem , teraz tez nic sie nie zmieniło oprócz tej miodarki bo mam 4 plastrową na prąd z korbki już wyrosłem :oczko: , a korpusów czasami 50 wielkopolskich jak zaczynam kręcić o 18 to z przerwami do pierwszej w nocy się wyrobie . :oczko:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 03 stycznia 2011, 00:21 - pn 

Rejestracja: 09 lipca 2009, 00:23 - czw
Posty: 32
Lokalizacja: Zabłoto
A jak ocenicie panowie odsklepiarkę która pokazana jest w Google SidelinerUncapper


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 stycznia 2011, 00:26 - pn 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 21:47 - czw
Posty: 10600
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
soltys pisze:
A jak ocenicie panowie odsklepiarkę która pokazana jest w Google SidelinerUncapper


Mówisz O tej Fajna i pewnie nie jest droga ;-)
<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/UiLQeSs-9Zg?fs=1&hl=pl_PL"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/UiLQeSs-9Zg?fs=1&hl=pl_PL" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object> [center][/center]

_________________
odkłady pszczele <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 stycznia 2011, 00:51 - pn 

Rejestracja: 09 lipca 2009, 00:23 - czw
Posty: 32
Lokalizacja: Zabłoto
Zaczełem już taką robić, ale i ta szatkownica też mi się podoba będę starał się zrobić obie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 stycznia 2011, 00:59 - pn 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 21:47 - czw
Posty: 10600
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
soltys pisze:
Zaczełem już taką robić, ale i ta szatkownica też mi się podoba będę starał się zrobić obie


Obie są dobre ale obie mają też wady
Ta ruska z nożami wali za dużo miodu do odsklepin
Ta co tu na filmie jest robi miazgę z odsklepin które lądując w miodarce zawalają sita
ale cóż obie są lepsze od widelca a z drugiej strony Oby było co odsklepiać to i widelcem deserowym się odsklepi :rolf:

_________________
odkłady pszczele <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 stycznia 2011, 01:31 - pn 

Rejestracja: 09 lipca 2009, 00:23 - czw
Posty: 32
Lokalizacja: Zabłoto
Te uwagi są słuszne i to w 100% tą pierwszą już robię a tej szatkownicy głębokość można
ustawiać a do ramek hofmanowskich zastosować wkładkę.
A odsklepiny odrazu przecedzić gestym sitem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 stycznia 2011, 18:25 - pn 

Rejestracja: 18 listopada 2007, 23:32 - ndz
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa/Sochaczew/Ostrów Maziwiecka
Ule na jakich gospodaruję: Warszawski Poszerzony
Witam.
Ja odsklepiam plastry w ten sposób że mam dwa noże które grzeje w wodzie i odsklepianie idzie mi jak burza. Łatwo i przyjemnie.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 stycznia 2011, 21:13 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 stycznia 2011, 20:25 - pn
Posty: 42
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski zw+nadstawka
Ta maszyna jest dobra,szybka ale to produkcja na szeroką skalę-nie dla mnie. Co do odsklepiania gorący powietrzem to wydaje mi się to nie zbyt dobre,można trochę "przypalić" i tworzą się kołnierzyki z wosku, trudno potem dokładnie wywirować- tak jak pisał Bocianek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 stycznia 2011, 21:21 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 stycznia 2011, 20:25 - pn
Posty: 42
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski zw+nadstawka
Ta odsklepiarka nie dziala zbyt dobrze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 31 marca 2011, 21:12 - czw 

Rejestracja: 22 marca 2011, 12:20 - wt
Posty: 334
Lokalizacja: Ponidzie
W miejsce tej rurki na parę najnormalniejszy kabel grzejny i malinka - ta prowadnica do ramki hofmannowskiej mogla by być dokladniej pokazana jak i sposób regulacji ostrza- słuszna uwagą jest to ze nie jest pokazane na filmiku ile jest tych odsklepin na dnie pojemnika- ramki w miodni zazwyczaj są nadbudowywane i podejrzewam że ścinana jest całkiem gruba warstwa - z drugiej strony nie ma tego złego bo przynajmniej ramki trzymają wymiar :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 listopada 2011, 19:05 - pn 
polbart pisze:
W Ameryce jak zwykle najtaniej.
http://www.brushymountainroductinfo/849/
Leszku chce sobie coś takiego sprawić,ale ciekawi mnie czy długości tego noża są różne czy jest jeden standard.Jak wiesz mam rodzinke w Kanadzie więc ze sprowadzeniem nie było by kłopotu.Pozdrawiam


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 28 listopada 2011, 20:36 - pn 

Rejestracja: 19 listopada 2011, 22:23 - sob
Posty: 50
Lokalizacja: opolskie
Witam wszystkich,
ja odsklepiałem w tym roku swój pierwszy miód w życiu. Zwyczajnie - widelcem.
Pewnie z politowaniem pokiwacie wszyscy głowami ale to było niesamowite uczucie. ;-)
Miałem jednak do pomocy super odsklepiacz. Model - Teść, rocznik 48, po załadowaniu na "dysk" instrukcji posługiwania się widelcem zasuwał tak że nie nadążałem kręcić :rolf:
pozdrawiam
settlersik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 listopada 2011, 20:58 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 października 2010, 12:20 - ndz
Posty: 390
Lokalizacja: Opole
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korpusowe
Pytanie do autora postu: można coś zrobić z tym ORT`em w nazwie wątku? Moje oczy klękają..no i wstyd dla innych gości forum

_________________
Człowiek wytwarza zło, jak pszczoła miód - William Golding


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 listopada 2011, 00:57 - wt 
Pszczelarz Roku 2012
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 września 2009, 00:27 - śr
Posty: 5093
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4, Wlkp
konradziu pisze:
polbart pisze:
W Ameryce jak zwykle najtaniej.
http://www.brushymountainroductinfo/849/
Leszku chce sobie coś takiego sprawić,ale ciekawi mnie czy długości tego noża są różne czy jest jeden standard.Jak wiesz mam rodzinke w Kanadzie więc ze sprowadzeniem nie było by kłopotu.Pozdrawiam


Tomku,

Ostrze noża ma 25 cm. Bez szpica 23 cm. Raczej to standart.

Pozdrawiam,
Leszek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 listopada 2011, 08:54 - wt 
Assistant Vip

Rejestracja: 14 marca 2009, 17:53 - sob
Posty: 1001
Ule na jakich gospodaruję: brak
poprawny link
http://www.brushymountainbeefarm.com/Sp ... tinfo/783/
100$ to nie majątek. Ile do tego trzeba doliczyć jeszcze za przesyłkę i przelew ? Wydaje mi się czy tam mają inne wtyczki do prądu ?

A co to jest ??
http://www.brushymountainbeefarm.com/Rt ... info/769R/
Bo nie dociera do mnie co tam jest napisane i jak to działa.

_________________
Internetowy pszczelarz z kilkoma wirtualnymi rodzinami + kolejne cztery w pokrzywach za stodołą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 listopada 2011, 13:23 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 20:39 - śr
Posty: 1567
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
pewex pisze:
poprawny link
http://www.brushymountainbeefarm.com/Sp ... tinfo/783/
100$ to nie majątek. Ile do tego trzeba doliczyć jeszcze za przesyłkę i przelew ? Wydaje mi się czy tam mają inne wtyczki do prądu ?

A co to jest ??
http://www.brushymountainbeefarm.com/Rt ... info/769R/
Bo nie dociera do mnie co tam jest napisane i jak to działa.


Mozna i cos takiego, z mozliwoscia regulacji temperatury:

http://www.mannlakeltd.com/mm5/merchant ... een=page91

Co to jest? - popatrz na to zdjecie, a odpowiedz nasunie sie sama:


Załączniki:
Co to jest - to popatrz sobie..jpg
Co to jest - to popatrz sobie..jpg [ 22.8 KiB | Przeglądany 4406 razy ]
Komentarz: Fakt, Amerykanie maja inne wtyczki, ale odpowiednie 'reduktory' mozesz kupic juz u nas - do wielu krajow swiata, w ktorych jest z tym inaczej.
&quot;Media-Markt&quot;, nie dla idiotow, ale dla pszczelarzy

hd-415.jpg
hd-415.jpg [ 7.61 KiB | Przeglądany 5265 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 listopada 2011, 13:25 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 grudnia 2007, 02:11 - ndz
Posty: 671
Lokalizacja: Tarnów
pewex pisze:
Wydaje mi się czy tam mają inne wtyczki do prądu ?

maja inne wtyczki oraz inne napiecie 110v a zeby to u nas dzialalo trzeba jeszcze transformator dokupic


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 listopada 2011, 13:28 - wt 
Assistant Vip

Rejestracja: 14 marca 2009, 17:53 - sob
Posty: 1001
Ule na jakich gospodaruję: brak
Jerzy, widziałem to zdjęcie ale chodzi mi jak raczej jak to działa. Jakiś taki wałek jak by tam był ...

_________________
Internetowy pszczelarz z kilkoma wirtualnymi rodzinami + kolejne cztery w pokrzywach za stodołą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 listopada 2011, 13:44 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 20:39 - śr
Posty: 1567
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
pewex pisze:
Jerzy, widziałem to zdjęcie ale chodzi mi jak raczej jak to działa. Jakiś taki wałek jak by tam był ...


Ogladalem jakis filmik z tym urzadzeniem i jesli go odnajde, to wstawie, ale - jak pamietam - to mnie to rozwiazanie specjalnie nie zainteresowalo.
Jesli cos jest dobre, to i popularne, przynajmniej tam - taki to juz kraj i tacy ludzie.
Inaczej 'dziala' to na zasadzie tzw. 'slodowania', czyli "zrob to sam".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 listopada 2011, 16:08 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 20:39 - śr
Posty: 1567
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
makak pisze:
pewex pisze:
Wydaje mi się czy tam mają inne wtyczki do prądu ?

maja inne wtyczki oraz inne napiecie 110v a zeby to u nas dzialalo trzeba jeszcze transformator dokupic


Niestety - potrzebny konwerter, oto on:

http://www.mannlakeltd.com/mm5/merchant ... een=page96


Załączniki:
hd-170 konwerter.jpg
hd-170 konwerter.jpg [ 7.36 KiB | Przeglądany 5203 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 listopada 2011, 16:28 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 20:39 - śr
Posty: 1567
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
pewex pisze:
Jerzy, widziałem to zdjęcie ale chodzi mi jak raczej jak to działa. Jakiś taki wałek jak by tam był ...


Obejrzyj teraz filmik i popatrz co to za "walek" i do czego on sluzy:

http://www.youtube.com/watch?v=4UKE94Kt ... re=related

Mi osobiscie podobaja sie te ruskie odsklepiarki z podgrzewanym nozem 'w szpic'.
Moze ktos powie, ze troche prymitywne, ale wg mnie to chyba niezly pomysl i nie wykluczam na przyszlosc eksperymentu z tym 'wynalazkiem'.
A wady? - nigdy tak nie jest, aby mozna bylo ich uniknac. W pasiece nadal bedzie potrzebny normalny noz do odsklepiania, a jeszcze dla innych widelec - mozna tylko sie zastanawiac: pozlacany, czy inny, ale to i tak nadal ten sam sprzet.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 listopada 2011, 19:30 - wt 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 21:47 - czw
Posty: 10600
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
Czy szybkie to nie wiem może nuż tępy :rolf: ale miodobranie a raczej napęd do miodarki konkretny :hura:

_________________
odkłady pszczele <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 listopada 2011, 19:54 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 20:39 - śr
Posty: 1567
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
BoCiAnK pisze:
Czy szybkie to nie wiem może nuż tępy ale miodobranie a raczej napęd do miodarki konkretny


Chyba ten 'gostek' tylko co dopiero sprawil sobie ten noz, a moze ...prad elektrownia wylaczyla?
No, ale ...naped? - "motor, traktor, sila!!!" :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:

Ale zaraz, ktory naped miales na mysli??? :uśmiech:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 listopada 2011, 19:57 - wt 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 21:47 - czw
Posty: 10600
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
Jerzy pisze:
Ale zaraz, ktory naped miales na mysli??? :uśmiech:

Ten z dwoma regulatorami od falownika :leży_uśmiech:

_________________
odkłady pszczele <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 listopada 2011, 20:55 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 20:39 - śr
Posty: 1567
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
BoCiAnK pisze:
Jerzy pisze:
Ale zaraz, ktory naped miales na mysli??? :uśmiech:

Ten z dwoma regulatorami od falownika :leży_uśmiech:


Dobry wybor!!! :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 listopada 2011, 21:55 - wt 
Assistant Vip

Rejestracja: 14 marca 2009, 17:53 - sob
Posty: 1001
Ule na jakich gospodaruję: brak
Jerzy, też się zastanawiałem nad tym ruskim tylko skutecznie mnie hamuje brak możliwości kontroli temperatury na ostrzu - nie wiem czy jest sens martwienia się tym

_________________
Internetowy pszczelarz z kilkoma wirtualnymi rodzinami + kolejne cztery w pokrzywach za stodołą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 30 listopada 2011, 01:42 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 20:39 - śr
Posty: 1567
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
pewex pisze:
Jerzy, też się zastanawiałem nad tym ruskim tylko skutecznie mnie hamuje brak możliwości kontroli temperatury na ostrzu - nie wiem czy jest sens martwienia się tym


Na tym filmiku pokazane jest ogrzewanie parowe, wg mnie troche klopotliwa to sprawa, ale mozna sprobowac wykorzystac przewody grzejne - cos w rodzaju takich, jak do terrariow, tylko trzeba pomyslec, jakie rozwiazanie z mozliwych byloby najlatwiejsze i najmniej uciazliwe, zeby pozniej nie zabic sie o te wszystkie przewody. :blee:
Mam goscia od spawania kwasowki i nie byloby klopotu z detalami stalowymi, wiec zamiast elemntow stalowych bylyby eleganckie ze stali kwasoodpornej.

Po takim odsklepianu kazdy plaster wyglada, jakby z pod heblarki 'wylecial', chociaz nozem staram sie osiagnac ten sam efekt, przeciez miod z odsklepin tak samo scieknie, jak z plastra w miodarce.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 30 listopada 2011, 11:29 - śr 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 13:21 - pt
Posty: 2202
Lokalizacja: bydgoszcz
Jerzy pisze:
BoCiAnK pisze:
Czy szybkie to nie wiem może nuż tępy ale miodobranie a raczej napęd do miodarki konkretny


Chyba ten 'gostek' tylko co dopiero sprawil sobie ten noz, a moze ...prad elektrownia wylaczyla?
No, ale ...naped? - "motor, traktor, sila!!!" :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:

Ale zaraz, ktory naped miales na mysli??? :uśmiech:
tak ten napęd urok rzucił że zapomniał włączyć wtyczkę do gniazdka pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 30 listopada 2011, 18:52 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2009, 19:07 - pn
Posty: 1304
Lokalizacja: NIEMCY
Ule na jakich gospodaruję: RAMKA (370/223)
Hallo. A tu w przyszlosci moj naped 230V.
I kto bedzie szybszy ???? poz d


Załączniki:
516.JPG
516.JPG [ 127.98 KiB | Przeglądany 4328 razy ]
513.JPG
513.JPG [ 143.39 KiB | Przeglądany 4322 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 grudnia 2011, 00:59 - czw 
ehhhe Darius juz widze to odsklepianie plastrow


Na górę
  
 
Post: 01 grudnia 2011, 12:34 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 17:47 - pt
Posty: 2527
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Coś takiego, 23cm długości, zasilanie 12V, 49.90 10 $ wysyłka
http://www.ebay.com/itm/ELECTRIC-UNCAPP ... 5890f3d609

Jest też mocniejsza wersja 25cm, 36W - 79$

Taniej niż ze stanów, napięcie bardziej dostępne, nawet przenośnie.. i cena sporo niższa.

Jeszcze nie odsklepiałem miodu nigdy w życiu.. ale już myślę :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 grudnia 2011, 12:41 - czw 
Pszczelarz Roku 2012
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 września 2009, 00:27 - śr
Posty: 5093
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4, Wlkp
Ukraińska podróbka.
Źle sfazowane ostrze. W strone ramki, a nie od ramki.
Nóż podczas odsklepiania wcina się w woszczyne i szczególnie w listewki.
Musi iść listwa grzejna po obwodzie noża a nie grzałka w środku.
Za darmo to boli gardło :oczko:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re:
Post: 04 stycznia 2012, 18:41 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 20:39 - śr
Posty: 1567
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
pewex pisze:
Jerzy, widziałem to zdjęcie ale chodzi mi jak raczej jak to działa. Jakiś taki wałek jak by tam był ...


Jesli nadal Cie interesuje ten odsklepiacz, to nastepny filmik z nim podaje:

http://www.youtube.com/watch?v=BoVE59bx ... re=related


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 stycznia 2012, 09:46 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 20:39 - śr
Posty: 1567
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
"Najszybciej" :D idzie odsklepianie jak caly ul sie wklada do odsklepiarki, ale ...

mozna sobie sprawic niewielkim kosztem np. taka oto odsklepiarke:

http://www.brushymountainbeefarm.com/Th ... tinfo/795/


Załączniki:
odsklepiarka.jpg
odsklepiarka.jpg [ 20.16 KiB | Przeglądany 4140 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lutego 2012, 11:18 - śr 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 16:51 - ndz
Posty: 2911
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
szybko, sprawnie, tylko czy dużo jest kawałków wosku na sitach.

http://www.youtube.com/watch?feature=en ... iLQeSs-9Zg

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums

sprzedam odkłady:
viewtopic.php?f=8&t=8745


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lutego 2012, 11:25 - śr 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 21:47 - czw
Posty: 10600
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
Świetna sprawa ale u nas takich nie ma a cena tam też nie licha :roll:
no i jeszcze jedno jak się odsklepia widelcem to się ma wosk z odsklepin ,a jak tym to sitko zawalone :wink:
Takiej bym też Nie chciał
bo musiałbym nie dość że pewno chałupę na nią sprzedać , hangar postawić to i tak by się mądry sanepid doj.... że łańcuchy olejem a nie miodem są smarowane :haha:

_________________
odkłady pszczele <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lutego 2012, 12:23 - śr 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2011, 08:59 - pn
Posty: 945
Ule na jakich gospodaruję: w dziupli
BoCiAnK,
oglądłem ten filmik i wzieło mnie na refleksje - ile trzeba uli by w taką maszynę zainwestować utrzymać i ludzi pracujących utrzymać !!!

Ciekawe jak on konserwuje ta maszyne na zimę - miodem czy smarem :haha: :haha:
Bo jak smarem to czym myje na wiosne by nie było w miodzie szkodliwych związków ( ale zapewne jakas ilośc sie przedostaje )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 lutego 2012, 20:54 - czw 

Rejestracja: 25 stycznia 2009, 20:47 - ndz
Posty: 278
Lokalizacja: łowicz
Taka ilość miodu przepłucze tą maszynę że śladu po tym smarze nie będzie widać nawet w laboratorium.

_________________
Zapraszam do odwiedzin:

www.pasieka-nowinski.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lutego 2012, 12:50 - ndz 

Rejestracja: 28 stycznia 2012, 15:30 - sob
Posty: 206
Ule na jakich gospodaruję: wlk
ładny film piekna maszynka fakt faktem ze mnie nie stac na takie cudo :pl:
ciekawe czy to przetworstwo czy jakis pro wielki pszczelarz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lutego 2012, 09:11 - wt 
Assistant Vip

Rejestracja: 14 marca 2009, 17:53 - sob
Posty: 1001
Ule na jakich gospodaruję: brak
"nowość" w kwestii odsklepiania


ps do Bogdana i Przemka
Dało by radę "coś" zrobić, z niepoprawnymi linkami do youtube w starych postach ?
W tym temacie jest sporo takich co nie działają, np w pierwszym poście.
Dużo jest też takich wpisów
Cytuj:
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/BF7IrsdzE_A?fs=1&hl=pl_PL"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/BF7IrsdzE_A?fs=1&hl=pl_PL" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

_________________
Internetowy pszczelarz z kilkoma wirtualnymi rodzinami + kolejne cztery w pokrzywach za stodołą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lutego 2012, 22:53 - wt 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2008, 23:30 - śr
Posty: 964
Lokalizacja: Kwidzyn
Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
pewex pisze:
"nowość" w kwestii odsklepiania


ps do Bogdana i Przemka
Dało by radę "coś" zrobić, z niepoprawnymi linkami do youtube w starych postach ?
W tym temacie jest sporo takich co nie działają, np w pierwszym poście.
Dużo jest też takich wpisów
Cytuj:
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/BF7IrsdzE_A?fs=1&hl=pl_PL"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/BF7IrsdzE_A?fs=1&hl=pl_PL" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>


Pewex a na ropę może takie mają , wiesz ropa tańsza i wiesza moc diesla :haha: :haha: :haha:
Niema jak widelczyk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lutego 2012, 23:03 - wt 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sierpnia 2009, 20:00 - czw
Posty: 2046
Lokalizacja: Czechówka
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i Wielkopolski
pewex pisze:
ps do Bogdana i Przemka
Dało by radę "coś" zrobić, z niepoprawnymi linkami do youtube w starych postach ?


Tak dało by się ale użytkownicy forum też się niech zaangażują.
Jeżeli użytkownicy forum przegląda posty i widzą o to taki link do filmu :

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/BF7IrsdzE_A?fs=1&hl=pl_PL"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/BF7IrsdzE_A?fs=1&hl=pl_PL" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

To zgłoście post ! poniżej postu jest czerwony wykrzyknik wystarczy kliknąć wpisać informacje nieaktywny link youtube i wysłać powiadomienie, dla nas będzie wszytko jasne poprawimy.

_________________
Pozdrawiam Bartek ! Obrazek
Album Pasieki Bartolino
Zapraszam na Kanał YouTube
SPRZEDAM ODKŁADY PSZCZELE W 2014 !
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 kwietnia 2012, 22:20 - ndz 

Rejestracja: 09 lipca 2009, 00:23 - czw
Posty: 32
Lokalizacja: Zabłoto
Witam.
Nawiązując do tematu i wcześniejszego postu to odsklepiarkę talerzykową
powinienżem skończyć około połowy maja. Wykonana jest z blachy kwasówki, tj. talerzyki,łańcuch,zębatki,wanna. Jak to będzie szło - myśle że dobrze. Co do szatkownicy to poza nożem i grzałką resztę robię z drewna i sklejki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 maja 2012, 12:04 - ndz 

Rejestracja: 09 lipca 2009, 00:23 - czw
Posty: 32
Lokalizacja: Zabłoto
Witam.
Talerzykowa odsklepiarka jaką zrobiłem tak oto wygląda.
A szatkownicę w przyszłym tygodniu skończę.
Po niedzieli przetestuję,i postaram się nagrać na wideo.
Pozdrawiam soltys. Obrazek Obrazek Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 maja 2012, 13:25 - ndz 

Rejestracja: 15 grudnia 2009, 16:40 - wt
Posty: 192
Lokalizacja: Mielec
Tak wygląda szybkie odsklepianie plastrów w mojej pracowni...
http://www.youtube.com/watch?v=t5bW2nXs ... e=youtu.be
pozdrawiam Adzik6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 września 2012, 22:55 - ndz 
Assistant Vip

Rejestracja: 14 marca 2009, 17:53 - sob
Posty: 1001
Ule na jakich gospodaruję: brak
Najprostsze sposoby okazują się być najlepsze - nóż do chleba z ząbkami i nic nie trzeba grzać. Wystarczy tylko trochę wprawy aby złapać właściwy kąt :mrgreen:

Obrazek

_________________
Internetowy pszczelarz z kilkoma wirtualnymi rodzinami + kolejne cztery w pokrzywach za stodołą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2012, 14:00 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 sierpnia 2011, 00:35 - czw
Posty: 902
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: Dad.kom. ,WP komb., WP korp.
a tu prawie to samo , ale z regulacją temperatury nóż termiczny
Ja kupiłem sobie taki STROSSER , jak się nie nada do odsklepiania ( ale się nada !) to będę ciął styropian :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lutego 2013, 00:07 - czw 

Rejestracja: 09 lipca 2009, 00:23 - czw
Posty: 32
Lokalizacja: Zabłoto
Witam.
Miałem już nie poruszać tematu odslepiarek, ale może to kogoś zainteresować. Szatkownicę zrobiłem w czasie, kiedy czekałem na części do talerzykowej odsklepiarki i taka już została. Jest to odsklepiarka
najtańsza jaka może być, koszty to:nóż a w nim grzałka elektryczna,
termostat od bojlera, resztę zrobiłem z drewna i nie jest gorsze jak nierdzewka, koszt to około 250 zł. W zależności od wielkości ramek taki nóż się robi. Teraz już bym nie zastosował wkładki na ramki a zastosował rozwiązanie z talerzykowej. Mam trochę wolnego to postaram się zaprojektować szatkownicę uniwersalną jedną do wszystkich typów ramek
Zastosować można też podgrzewanie parowe, kto wie czy nie łatwiej. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lutego 2013, 00:22 - czw 

Rejestracja: 21 lipca 2008, 22:38 - pn
Posty: 1054
Lokalizacja: Małopolska
pewex pisze:
Najprostsze sposoby okazują się być najlepsze - nóż do chleba z ząbkami i nic nie trzeba grzać. Wystarczy tylko trochę wprawy aby złapać właściwy kąt



Przy wysokości ramki 13 czy 15 cm rozwiązanie bardzo proste i dobre, chociaż nóż można by podgrzać. Przy 26 cm już tak dobre nie jest.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lutego 2013, 15:44 - czw 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 23:09 - śr
Posty: 884
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
soltys pisze:
Witam.
Miałem już nie poruszać tematu odslepiarek, ale może to kogoś zainteresować.


Interesuje jak najbardziej ,fajny pomysł .
Czy mógłbyś zrobić zdjęcie noża od spodu ? żeby można było zdublować pomysł .Grzałkę od czego zastosowałeś ?termostat od bojlera już mam .
Myślałem o zaadoptowaniu do tego pomysłu ,noża od strugarki i zamiast "V " zastosować jeden nóż po skosie .
Pozdrawiam

_________________
W wolnej chwili
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: anci, staszekg i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Pensjonat na Mazurach   Pasieka Maszewo. Polski miód. Sprzedaż miodu zachodniopomorskie.

baner na stron           baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   matki pszczele   Pasieka Pogodny Piątek   



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzezone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania tresci oraz zdjec z forum bez zgody autora i Administracji