www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 23 lutego 2018, 19:06 - pt
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: 27 kwietnia 2016, 08:24 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 stycznia 2016, 19:17 - sob
Posty: 686
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
zbycho81 pisze:
A drut kwasoodpory 0.4mm też? Bo ja w tym roku zakupiłem taki drucik i przy wtapianiu się zdziwiłem, że mój wtapiacz do węzy nie daje rady (z ocynkiem nie miałem najmniejszego probemu), ramkę wlk na dwa razy a wp każdy drucik z osobna musiałem grzać- koszmar. Mam duży prostownik 12/24v może tym spróbować?

Dokładnie 0.4 z kwasówki ja wtapiam napięciem 24v (prostownik) i wtedy 2 sekundy na ramkę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 kwietnia 2016, 09:02 - śr 

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2838
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
zbycho81 pisze:
24v może tym spróbować?
Takim właśnie wtapiam ! Transformator bezpieczeństwa 24V
http://sprzedajemy.pl/sprzedam-transfor ... 4v,9753697
http://sprzedajemy.pl/transformator-bez ... a,16135007
Taki polecam do wszystkich typów ramek , czas wtapiania ramki wielkopolskiej to ok1,5 .sek .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 kwietnia 2016, 10:09 - śr 

Rejestracja: 12 października 2015, 04:42 - pn
Posty: 108
Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Nowa Sarzyna
A no właśnie, co do napięć to sprawdziłem, że drucik nierdzewny o średnicy 0,4 mm w ramce ma rezystancję 9,6 om a takiej samej długości drucik stalowy ocynkowany 0,5 mm średnicy ma rezystancję 1,4 om. W pierwszym przy 12V płynie prąd 1A co daję łączną moc grzewczą około 12W natomiast przy druciku stalowym około 8,5A co daje moc około 100W. Jest różnica jak widać. Właśnie znalazłem stary zasilacz od laptopa 18v 3,5A a przy moich prawie 10 om prąd popłynie 1,8A więc może to jest rozwiązanie.... Ciekawe po ile takie zasilacze z odzysku na allegro można spotkać :)

zbycho81 pisze:
Mam duży prostownik 12/24v może tym spróbować?
co do prostownika to śmiało na 24V go ustaw i zobacz co i jak. Myślę, że i tak będzie się nagrzewał wolniej niż stalowy.
Reasumując, do nierdzewki są potrzebne większe napięcia :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 kwietnia 2016, 10:16 - śr 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 20:51 - pn
Posty: 790
Lokalizacja: zachodniopomorskie
zbycho81, w moim przypadku używam jako opornika starego żelaska i wtapianie węzy przy drucie 0,4 kwasówka to jest moment. Gdy żelasko się za mocno nagrzeje studze przez dotknięcie częścią prasującą o zimną wode i dalej pracuje tj.wtapiam w 20 ramek węze i trawa to nie więcej jak ze 2 minuty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 kwietnia 2016, 19:31 - śr 

Rejestracja: 16 listopada 2007, 15:38 - pt
Posty: 804
Lokalizacja: bieszczady
Ule na jakich gospodaruję: WP
zento pisze:
w moim przypadku używam jako opornika starego żelaska i wtapianie węzy przy drucie 0,4 kwasówka to jest moment


Może prąd porazić!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 kwietnia 2016, 19:59 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 stycznia 2011, 08:09 - pn
Posty: 1189
Lokalizacja: Busko-Zdrój woj.świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
zbycho81 pisze:
A drut kwasoodpory 0.4mm też? Bo ja w tym roku zakupiłem taki drucik i przy wtapianiu się zdziwiłem, że mój wtapiacz do węzy nie daje rady (z ocynkiem nie miałem najmniejszego probemu), ramkę wlk na dwa razy a wp każdy drucik z osobna musiałem grzać- koszmar. Mam duży prostownik 12/24v może tym spróbować?


Ja pier... miałem podobny problem i myślałem, że mi prostownik 12 V padł.
W ubiegłych latach op 3-4 sekundach było po sprawie a teraz czekam i czekam..... smiechu warte :lol: :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam

_________________
sklep internetowy ModneButy.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 kwietnia 2016, 20:28 - śr 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 20:51 - pn
Posty: 790
Lokalizacja: zachodniopomorskie
marian, trzeba uwažać który przewód to + i go nie dotykać, ale szybkość wtapiania ekspresowa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 kwietnia 2016, 21:29 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 stycznia 2016, 19:17 - sob
Posty: 686
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
zento pisze:
marian, trzeba uwažać który przewód to + i go nie dotykać, ale szybkość wtapiania ekspresowa.

Ale cała instalacja niezbyt bezpieczna.
Moim zdaniem przy kwasówce 0.4 - prostownik 24v - czas wtopienia 1-2 sekundy. Nic sie nie grzeje 100 - 200 ramek nie zauważyłem nagrzewania prostownika.
Pozdrawiam Kosut.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 kwietnia 2016, 21:50 - śr 

Rejestracja: 16 lutego 2015, 21:46 - pn
Posty: 88
Lokalizacja: okolice Jarosławia.
Ule na jakich gospodaruję: wlkp 12r
Miejscowość z jakiej piszesz: Podkarpacie płn.
zbycho81 pisze:
wojtasikpawel pisze:
Właśnie takim wtapiam, 6 sekund i wtopione

A drut kwasoodpory 0.4mm też? Bo ja w tym roku zakupiłem taki drucik i przy wtapianiu się zdziwiłem, że mój wtapiacz do węzy nie daje rady (z ocynkiem nie miałem najmniejszego probemu), ramkę wlk na dwa razy a wp każdy drucik z osobna musiałem grzać- koszmar. Mam duży prostownik 12/24v może tym spróbować?



tutaj znalazłem fajny filmik, pokazuje zależność pomiędzy tym jakiego drutu używamy, u mnie to max 3s i po sprawie :)

https://www.youtube.com/watch?v=iGZ9eXELrUE

aha, chyba że to nie ten filmik, to polecam poszukać w innych filmikach tego autora z tego roku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 kwietnia 2016, 21:53 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 września 2013, 21:31 - sob
Posty: 491
Lokalizacja: Dolina Marczakowa / Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: WZ, Wielkopolski 19 cm
Ja mam prostownik tzw. wtapiacz do węzy 12V 10A o mocy 120W, Używam drutu kwasówki 0,4mm i nie ma problemu z wtapianiem. Czas wtapiania węzy do ramek Warszawskich zwykłych to 5-6 sek. Zaś do półnadstawek około 2-3sek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 kwietnia 2016, 19:14 - czw 

Rejestracja: 16 lutego 2015, 21:46 - pn
Posty: 88
Lokalizacja: okolice Jarosławia.
Ule na jakich gospodaruję: wlkp 12r
Miejscowość z jakiej piszesz: Podkarpacie płn.
RysiekS, muszę ci powiedzieć że nie musisz pisać jaką moc ma prostownik, jeśli podajesz napięcie i prąd- bo jak wiadomo moc liczy się ze wzoru P=U*I...... taka mała uwaga :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 kwietnia 2016, 10:52 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lipca 2014, 07:59 - śr
Posty: 121
Lokalizacja: Piaseczno
Ule na jakich gospodaruję: modyfikowane WZ
Miejscowość z jakiej piszesz: Nowa Iwiczna
RysiekS pisze:
Ja mam prostownik tzw. wtapiacz do węzy 12V 10A o mocy 120W, Używam drutu kwasówki 0,4mm i nie ma problemu z wtapianiem. Czas wtapiania węzy do ramek Warszawskich zwykłych to 5-6 sek. Zaś do półnadstawek około 2-3sek.


Sprawdź miernikiem napięcie z tego "wtapiacza" - raczej nie ma 12V a coś ok.18V moim zdaniem.
Przy 12V i drucie nierdzewce czas wtapiania ramki WZ to ok. 20sek. - masz tam tylko ok. 12Watt mocy / nieważne ilo amperowy jest ten prostownik, bo dla drutu nierdzewki mamy spory opór tj. ok.10 omów.
U siebie zastosowałem, do zasilacza z komputera, taki mały Uniwersalny moduł zasilający step-up z płynną regulacją napięcia / tzw Przetwornica step-up (na allegro za kilkanaście zł do 100Watt mocy). Do tego dodałem moduł czasowy z wyzwalaniem (allegro za 22zł) i można ustawić czas powtarzalny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 kwietnia 2016, 19:13 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lipca 2014, 07:59 - śr
Posty: 121
Lokalizacja: Piaseczno
Ule na jakich gospodaruję: modyfikowane WZ
Miejscowość z jakiej piszesz: Nowa Iwiczna
novi pisze:
dla drutu nierdzewki mamy spory opór tj. ok.10 omów.


edit. sprawdziłem dokładniejszym miernikiem- jest od 12,2om czyli na drucie wydziela się moc - to niecałe 10Watt grzania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 kwietnia 2016, 19:34 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 września 2013, 21:31 - sob
Posty: 491
Lokalizacja: Dolina Marczakowa / Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: WZ, Wielkopolski 19 cm
Podałem tylko wartości z tabliczki. Jakie są faktyczne, nie mam pojęcia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 kwietnia 2016, 19:40 - pt 

Rejestracja: 25 marca 2016, 20:31 - pt
Posty: 42
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Sanok
Szukam ostatnio dobrej i taniej przetwornicy do wtapiania węzy na ramce wielkopolskiej. Ładowarką do routera trwało to zbyt długo. Jaka powinna być moc urządzenia aby zajęło to 5-10s na drucie z nierdzewki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 kwietnia 2016, 20:01 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lipca 2014, 07:59 - śr
Posty: 121
Lokalizacja: Piaseczno
Ule na jakich gospodaruję: modyfikowane WZ
Miejscowość z jakiej piszesz: Nowa Iwiczna
Orcia pisze:
Jaka powinna być moc urządzenia aby zajęło to 5-10s na drucie z nierdzewki?


Proszę, przeczytaj uważnie co napisałem wcześniej.
Jeśli chodzi o czas, to nie moc jest ważna, a napięcie.
Tak po chłopsku - stała: drucik jest cienki - więc, jak w rurce, aby więcej mocy "poszło" ważniejsza jest szybkość - czyli V-napięcie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 kwietnia 2016, 08:22 - sob 

Rejestracja: 25 marca 2016, 20:31 - pt
Posty: 42
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Sanok
RysiekS, ile cm odrutowania masz na tych ramkach? Chciałabym móc twoje doświadczenie przełożyć na ramkę wielkopolską.
novi, nie przekonało mnie chłopskie wyjaśnienie. Doprecyzuj dlaczego efektywność wtapiania nie zależy od mocy przetwornicy. Moja ma maksymalnie 12W, wtapiałam po kilka minut przy maksymalnym dostępnym napięciu 12V, a po 10 ramkach zaczęła śmierdzieć. Potrzebuję mocniejszego urządzenia i chcę wiedzieć o ile.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 kwietnia 2016, 08:37 - sob 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5144
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Orcia, niech ktoś ci zmierzy rezystancję drutu wciągniętego w ramkę. Później wylicz sobie potrzebną moc P=U^2/R (tak wiem że to dla prądu stałego). Na koniec dobierz sobie zasilacz/transformator o mocy jaką wyliczyłaś x 2. Będzie dobrze i z zapasem.

Przykładowo, jeśli rezystancja drutu wyniesie 10 Ohmów to potrzebne moc (przy 12 voltach) będzie około 15 watów. Czyli poszukaj zasilania w granicach 30-50 watów i będziesz pracować spokojnie.

P.S. to ma być moc na wyjściu zasilacza/trtansformatora

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 kwietnia 2016, 08:44 - sob 

Rejestracja: 25 marca 2016, 20:31 - pt
Posty: 42
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Sanok
Dziekuje :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 kwietnia 2016, 08:47 - sob 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5144
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Tak informacyjnie, przed chwilą zmierzyłem i u mnie w ramce wielkopolskiej, drut 0,3mm ocynk (taki zwykły od Łysonia) ma około 3 ohmów.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 kwietnia 2016, 09:53 - sob 

Rejestracja: 25 marca 2016, 20:31 - pt
Posty: 42
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Sanok
Zanim trafiłam na ten watek myślałam, ze mam tani drut ocynkowany, ale czasochłonność wtapiania przemawia za nierdzewką. Po zastanowieniu zdecydowałam się na poszukiwanie urządzenia do 25v i 100W, oraz przygotowanie porządnych miedzianych kabelków zamiast dotychczasowej prowizorki z drutu do ramek - nierdzewnego :D dobrze wiedzieć, ze ładowarka którą dysponuję poradziłaby sobie na drucie ocynkowanym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 kwietnia 2016, 14:34 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lipca 2014, 07:59 - śr
Posty: 121
Lokalizacja: Piaseczno
Ule na jakich gospodaruję: modyfikowane WZ
Miejscowość z jakiej piszesz: Nowa Iwiczna
Orcia pisze:
dobrze wiedzieć, ze ładowarka którą dysponuję poradziłaby sobie na drucie ocynkowanym.

Nie, uległaby spaleniu./ 12v:3om=4 Ampery czyli moc przetwornicy minimalna=12x4=48 watt.
Pisałem, ze ważniejsze od mocy jest napięcie - bo to prawda.
Rzadko kto używa 12Wattowej przetwornicy(zasilacza) :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 kwietnia 2016, 16:48 - sob 

Rejestracja: 25 marca 2016, 20:31 - pt
Posty: 42
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Sanok
Obliczenia wyglądają bardziej na możliwą produkcje ciepła na odbiorniku, co w sumie przy dalszym obniżeniu oporu doprowadzi do przegrzania i zwarcia. Dziękuj za ostrzeżenie, przy próbach z ocynkiem zacznę od niższych napięć. Dla 3om, natężenia 1A wychodzi napięcie 3V które nie przegrzeje zasilacza. Ciekawa jestem eksperymentu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 kwietnia 2016, 19:30 - sob 

Rejestracja: 12 października 2015, 04:42 - pn
Posty: 108
Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Nowa Sarzyna
No ładnie a matematyka poszła w las :P P=U*I dla Twojego przykładu moc tracona na druciku wyniesie całe 3W, mogę śmiało stwierdzić, że nie da się wtopić tym druciku. W moim przypadku przy mocy traconej na druciku w wysokości 14W czas wtapiania 24-25 sekund porażka, kolejny zasilacz i moc około 30W i czas wtapiania 6-7 sekund. Przykładowo dla Ciebie tj 3 om to jakieś 9V, wtedy będzie prąd około 3A i moc tracona 27W. :) Polecam zasilacz z odpowiednio wysokim prądem tj. około 5-6A.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 kwietnia 2016, 19:46 - sob 

Rejestracja: 25 marca 2016, 20:31 - pt
Posty: 42
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Sanok
Obliczenie zrobione na wzór poprzednika dlatego takie dziwne ;) Planuje zakup mocniejszego urządzenia :) w ogóle powtórka z fizyki po 15 latach się przyda w walce ze sklerozą :D
P.s. 1A jest nominalny, przekroczenie tego parametru jak zrozumiałam grozi przegrzaniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 kwietnia 2016, 21:14 - sob 

Rejestracja: 20 kwietnia 2012, 21:00 - pt
Posty: 210
Lokalizacja: nad Pilicą
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Moc wydzieloną w obwodzie (czyli energię cieplną w czasie 1 sekundy) liczymy z wzoru Q=I^2 R 9 gdzie 2 jest wykładnikiem potęgi przy I. Dlatego ilość wydzielonego ciepła zależy najbardziej od natężenia prądu. Natężenie natomiast przy tym samym napięciu zależy od oporu obwodu I=U/R. Drut ocynkowany ma mniejszy opór właściwy i dlatego przy niższym napięciu płynie większy prąd dla drutu o tej samej długości co drut kwasoodporny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 maja 2016, 08:36 - ndz 

Rejestracja: 10 marca 2016, 10:05 - czw
Posty: 287
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
Nie znam się na elektryce czy prawach fizyki.
Temat wtapiaczy zbadalem manualnie.
Do testów miale 3 transformatory
- 17V
- 13V
- 11V
Testy były wykonane z dużą ramka dadant.
Mierzyłem natężenie prądu - w miarę rozgrzewania natezenie malalo.
Czasowo najszybciej wtapiala się węza dla 17V,
Najwolniej dla 11V.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 maja 2016, 18:02 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 09:15 - sob
Posty: 2000
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant jednościenny nadstawkow
wiesiek33 pisze:
Takim właśnie wtapiam ! Transformator bezpieczeństwa 24V
http://sprzedajemy.pl/sprzedam-transfor ... 4v,9753697
http://sprzedajemy.pl/transformator-bez ... a,16135007
Taki polecam do wszystkich typów ramek , czas wtapiania ramki wielkopolskiej to ok1,5 .sek .

Mam taki do odsprzedania za cenę złomu -100% sprawny ,w tym roku wtopiłem 1000 ramek,stał wiele lat w wilgotnym garażu ,skorodowana obudowa.Oddam za 30 zł+ przesyłka.


Obrazek



Obrazek



Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 maja 2016, 19:21 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 września 2013, 21:31 - sob
Posty: 491
Lokalizacja: Dolina Marczakowa / Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: WZ, Wielkopolski 19 cm
4 druty po 40cm + przejścia pomiędzy otworkami po około 4-5cm to będzie około 180cm drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 maja 2016, 19:28 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 09:15 - sob
Posty: 2000
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant jednościenny nadstawkow
emka24 pisze:
Mam taki do odsprzedania za cenę złomu


sprzedane-dziękuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2016, 15:54 - śr 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 22:00 - pn
Posty: 3197
Lokalizacja: stare polichno
Rojnica
https://www.youtube.com/watch?v=Pt6WS399PXQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2016, 16:46 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 22:40 - śr
Posty: 976
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
a to dobre :)
paraglider pisze:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 września 2016, 17:08 - pn 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 00:03 - ndz
Posty: 2719
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
1. Nadstawka przeciw rojowa. Na pewno przy obecnych temperaturach w lecie i w zimie ciekawa sprawa.
https://www.youtube.com/watch?v=e8wbMalsKME
2. Ul dla seniora
https://www.youtube.com/watch?v=hGpdP_PS3Ts

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 września 2016, 19:36 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 listopada 2014, 18:36 - sob
Posty: 1116
Lokalizacja: Roztocze
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
Zmechanizowany amator
https://youtu.be/HZuanQsdDN0

_________________
PRACA Z ODKŁADAMI https://www.youtube.com/channel/UCZZuAq ... _as=public


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 października 2016, 20:15 - pn 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 00:03 - ndz
Posty: 2719
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
1. Ul Michalskiego. Fajne zawiasy rozbierane i zabezpieczenia przeciw ptakom.
https://www.youtube.com/watch?v=DGC3YAoQp9U

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 października 2016, 06:59 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 listopada 2014, 18:36 - sob
Posty: 1116
Lokalizacja: Roztocze
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
Sposób na myszy :evil:
https://youtu.be/8iYFzsHL8uw?t=52

_________________
PRACA Z ODKŁADAMI https://www.youtube.com/channel/UCZZuAq ... _as=public


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 października 2016, 08:12 - czw 

Rejestracja: 31 sierpnia 2007, 20:56 - pt
Posty: 764
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: dadant
KNIEJA pisze:

To jest chyba podobny sposob jak kość wołowa na waroze :wink:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 października 2016, 10:51 - czw 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 22:00 - pn
Posty: 3197
Lokalizacja: stare polichno
Odnowiciel pisze:
To jest chyba podobny sposob jak kość wołowa na waroze :wink:

Tym razem się mylisz . Myszy wprost nie znoszą zapachu wrotyczu .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 października 2016, 11:06 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 20:04 - czw
Posty: 3681
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
paraglider pisze:
Dawno nie oglądałem filmików z tego tematu. Z tym to się pobawię.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 października 2016, 07:05 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 listopada 2014, 18:36 - sob
Posty: 1116
Lokalizacja: Roztocze
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
Żuraw Pasieczny

https://youtu.be/HIJP80XzmnQ?t=468

_________________
PRACA Z ODKŁADAMI https://www.youtube.com/channel/UCZZuAq ... _as=public


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 października 2016, 19:45 - czw 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 00:03 - ndz
Posty: 2719
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
1. Dennica
https://www.youtube.com/watch?v=8FuYmIS ... vObgbIXGHg
2.Topienie wosku
https://www.youtube.com/watch?v=2geQo4qDiZ0
https://www.youtube.com/watch?v=7mz1o7KjBW8
3. Inne różne, nóż, podstawka pod nóż, pozyskiwacz pierzgi na pastę itd
https://www.youtube.com/watch?v=5oPz09wQmCE

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 października 2016, 10:20 - pt 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 22:00 - pn
Posty: 3197
Lokalizacja: stare polichno
Praska - samoróbka do zboin .
https://www.youtube.com/watch?v=76dZaRc ... 571.525035


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 października 2016, 20:37 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 listopada 2014, 18:36 - sob
Posty: 1116
Lokalizacja: Roztocze
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
Wędrówka w górach
https://youtu.be/3srhwnuqQcc?t=97

_________________
PRACA Z ODKŁADAMI https://www.youtube.com/channel/UCZZuAq ... _as=public


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 października 2016, 16:06 - ndz 
KNIEJA pisze:
Wędrówka w górach


film fajny ,widoki super :wink:


Na górę
  
 
Post: 30 października 2016, 17:00 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 listopada 2014, 18:36 - sob
Posty: 1116
Lokalizacja: Roztocze
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
pisiorek pisze:
KNIEJA pisze:
Wędrówka w górach


film fajny ,widoki super :wink:

I to wszystko jak dla nas .

Obrazek

_________________
PRACA Z ODKŁADAMI https://www.youtube.com/channel/UCZZuAq ... _as=public


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 października 2016, 17:28 - ndz 

Rejestracja: 15 września 2009, 22:27 - wt
Posty: 5753
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Używać tylko w takiej pozycji jak na fotografii :D

_________________
http://www.polbart.com/matki-pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 listopada 2016, 19:04 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 listopada 2014, 18:36 - sob
Posty: 1116
Lokalizacja: Roztocze
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
Hybrydowy sposób na myszy .
https://youtu.be/VYRXsnaIUzE?t=74

_________________
PRACA Z ODKŁADAMI https://www.youtube.com/channel/UCZZuAq ... _as=public


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 listopada 2016, 07:41 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 stycznia 2011, 08:09 - pn
Posty: 1189
Lokalizacja: Busko-Zdrój woj.świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
KNIEJA pisze:
Hybrydowy sposób na myszy .


"Borba" tiepier a patom bydiet "dień pabiedy"... :pl: :pl: :pl:

pozdrawiam

_________________
sklep internetowy ModneButy.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 listopada 2016, 12:10 - czw 

Rejestracja: 25 sierpnia 2015, 22:57 - wt
Posty: 108
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie komb.
Miejscowość z jakiej piszesz: Lublin
komeg pisze:
"Borba" tiepier a patom bydiet "dień pabiedy"... :pl: :pl: :pl:

pozdrawiam

Ale ze co???? Non kumato!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 listopada 2016, 14:43 - czw 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 22:00 - pn
Posty: 3197
Lokalizacja: stare polichno
Dyfuzor - zrób to sam :
a/ z pompką :
https://www.youtube.com/watch?v=t3Kcj7Tyt1A
b/ z rozpryskiwaczem :
https://www.youtube.com/watch?v=PWlWq2yQ7-c
Inny model :
https://www.youtube.com/watch?v=rGuGmEfGocY
Nadaje się do tego rozpryskiwacz typu Kwazar - podaje przy jednym naciśnięciu dokładną dawkę 1 cm sześciennego .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji