birkut pisze:
tak danielu własnie chciałem taki temat rzucić czy pszczoły przenoszą jajeczka,
d@niel_25 pisze:
Kiedyś śmiałem się po cichu jak ktoś napisał że za kratą znalazł matecznik z jajeczkiem.
Czy pszczoły przenoszą jajeczka ???????
Nie wiem kiedyś Czytałem że ktoś widział jak przy rabunku rabujące pszczoły wynosiły nawet jaja z ula tak przy napadzie rabowniczym wyniosą wszystko co do zjedzenia nawet jaja bo to białko
Ale czy przenoszą celem założenia matecznika to moim zdaniem bzdura (ale to wyłącznie moje zdanie )
Kiedyś gdy jeszcze gospodarowałem na leżakach używałem izolatorów i krat pionowych
tam gdzie miałem izolatory metalowe prawie zawsze na skrajnych ramkach pojawiały się jaja i mateczniki pszczoły z wziątkiem musiały przechodzić popod izolator nie roznosząc substancji matecznej na skrajne ramki
Tam gdzie były kraty pionowe nigdy nie było mateczników lub bardzo sporadycznie gdy był brak pożytku i zmniejszał się ruch pszczół przechodzących przez kraty
Też kiedyś tak to se tłumaczyłem że pszczoły przenoszą jaja lecz to nie jest prawdą
W ulach gdzie stosuje się kraty pionowe na przeciw wylotu r dotykały dennicy ula i pszczoły muszą przejść przez zaizolowaną cześć gdzie matka jest po drodze zaopatrywane są w feromon matki roznosząc go po całym ulu i na ostatnie ramki
Tam gdzie pod izolatorem jest wolna przestrzeń i pszczoły idąc z pożytkiem idą prosto na ramki za izolatorem jest feromonu znacznie mniej a nawet brak i zaczynają czerwić trutówki Anatomiczne na ich jajach pszczoły zakładają mat - rat Tak się dzieje gdy w ulu leżaku jest 15-20 ramek
Proste wyjaśnienie tego zjawiska
Mając Stojaki 1/2 dadanta czy Wielkopolski ,czy inny zakłada się kraty na pierwszym korpusie celem ograniczenia czy ujednolicenia czerwiu
Dlaczego w najwyższym korpusie nigdy nie ma jaj ani mateczników
Bo pszczoły przechodzą przez pierwszy korpus gdzie jest matka