www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 21 lipca 2018, 16:30 - sob
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
Post: 26 listopada 2015, 09:55 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 19:49 - sob
Posty: 861
Lokalizacja: Radłów Koło tarnowa
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Czy gdzieś są określone wymagania weterynaryjna jakim ma podlegać rozlewnia miodu.
Nie chodzi tu o produkcje własną i sprzedaż bezpośrednią ale rolewnię miodu krajowego i importowanego.

Na pewno muszą być spełnione wymagania dla zakładów zatwierdzonych i co jeszcze?

ps.
Nie ja tworzę taki zakład.
Mam tylko takie zapytanie .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 listopada 2015, 12:16 - czw 

Rejestracja: 21 stycznia 2011, 13:09 - pt
Posty: 181
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
http://www.oodr.pl/pdf/PREZENTACJA-ANDRZEJ-SZPULAK.pdf


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 listopada 2015, 13:06 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 19:49 - sob
Posty: 861
Lokalizacja: Radłów Koło tarnowa
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
ale mi nie chodzi o małą sprzedaż bezpośrednią swojego miodu to mnie nie interesuje

interesuje mnie

przetwórnia czyli skup i rozlew.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 listopada 2015, 16:21 - czw 

Rejestracja: 07 marca 2013, 16:54 - czw
Posty: 592
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Poczytaj temat na ambrozji " sprzedaż miodu z orzechami...", moze troszkę Cie naprowadzi

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 listopada 2015, 16:28 - czw 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5182
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
vitara, skieruj się z tą sprawą do sanepidu, oni nakierują cię na konkretne przepisy i wymagania.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 listopada 2015, 16:35 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 09:15 - sob
Posty: 2147
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant jednościenny nadstawkow
vitara,
W trakcie jednego z wykładów dr Arszułowicz omawiając sprzedaż bezpośrednią nadmienił,że chcąc skupować i rozlewać miód,lub chociażby mieszać go z pyłkiem(nawet miód z pyłkiem z tego samego ula)to trzeba w skrócie spełniać wymagania " małej rzeźni".
Proponuję wizytę u PLW.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 listopada 2015, 20:45 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 czerwca 2008, 10:35 - pn
Posty: 1868
Lokalizacja: Opolskie
vitara pisze:
Czy gdzieś są określone wymagania weterynaryjna jakim ma podlegać rozlewnia miodu.
Nie chodzi tu o produkcje własną i sprzedaż bezpośrednią ale rolewnię miodu krajowego i importowanego.

Na pewno muszą być spełnione wymagania dla zakładów zatwierdzonych i co jeszcze?

ps.
Nie ja tworzę taki zakład.
Mam tylko takie zapytanie .

Udaj się do źródła:
http://old.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=1953

_________________
Obrazek Staram się pisać poprawnie po polsku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 listopada 2015, 20:52 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 19:49 - sob
Posty: 861
Lokalizacja: Radłów Koło tarnowa
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
po pierwsze sanepid nie nadzoruje produkcji odzwierzęcej po 2 nie chce mieszać miodu z orzechami tylko kupować miód i rozlewać w słoiki i sprzedawać a po trzecie to nikt nie chce tylko taką pracę o wymaganiach ewentualnych ktoś pisze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 listopada 2015, 20:57 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 09:15 - sob
Posty: 2147
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant jednościenny nadstawkow
vitara pisze:
po 2 nie chce mieszać miodu z orzechami tylko kupować miód i rozlewać w słoiki i sprzedawać

To to samo-przetwórstwo.
vitara pisze:
po trzecie to nikt nie chce tylko taką pracę o wymaganiach ewentualnych ktoś pisze

A w bibliografii tej pracy to ktoś poda -przeczytane na forum pszczelarskim?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 listopada 2015, 11:11 - pt 

Rejestracja: 28 maja 2013, 11:02 - wt
Posty: 18
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Poszukaj info na forum mieszaczy miodu jak ci nie pasi miód z orzechami! Już pisałeś że lepszy interes masz na sprzedaży cudzych miodów, a to forum pszczelarskie!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 listopada 2015, 11:23 - pt 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5182
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
vitara, zapewne masz rację, aczkolwiek jak wszedłem na stronę sanepidu i zobaczyłem czym się zajmują poszczególne wydziały to mam nieco odmienne wrażenie.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 listopada 2015, 12:51 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 19:49 - sob
Posty: 861
Lokalizacja: Radłów Koło tarnowa
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Dzwoniłem do weterynarii pytałem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 listopada 2015, 12:58 - pt 

Rejestracja: 05 grudnia 2010, 20:54 - ndz
Posty: 1346
Lokalizacja: Wołów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Skupowanie miodu i rozlewanie to już jak zakład przetwórczy musisz mieć zarejestrowaną działalność i spełniać wszystkie wymogi sanepidu i weterynarii

_________________
Odkłady pszczele: wielkopolskie i dadant tel.693305282 lub PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2015, 20:44 - śr 

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 20:23 - sob
Posty: 697
Lokalizacja: Beskid Wyspowy
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Pracownię przy pasiece w której będą pracować zatrudnione osoby musi odebrać nie tylko weterynaria, ale również sanepid, straż pożarna, kominiarz i pewnie ktoś jeszcze więc rozlewnię na pewno sanepid odbiera na 100%, a kto jeszcze to nie wiem.

_________________
http://www.beskidzkabarc.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2015, 21:47 - śr 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 20:51 - pn
Posty: 811
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Lenin mylisz się, bo co do produktów zwierzęcych, a do takich zalicza się pszczoły, to dla sanepidu wara, tylko weterynaria dokonuje różnych odbiorów. Sanepid może ingerować co do produktu na sklepie. Miałem taki przebój z sanepidem w sklepie co do masła i twarogu, gdy udałem się do mleczarni, powiedziano mi, że na teren mleczarni nie mają wstępu, a co do jakości produktu na sklepie to za mandat wróciła mi mleczarnia /było z dużo pałeczek koli w maśle/ bo oni nie dopilnowali jakości produktu. Dlatego pracownikom sanepidu należy pokazać drzwi i pogonić z pracowni. Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2015, 22:23 - śr 

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 20:23 - sob
Posty: 697
Lokalizacja: Beskid Wyspowy
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Znajomy odbierał pracownię 3mies temu i sanepid mu też odbierał a ma 600uli więc chyba wiedział co robi. U nas prawo jest różnie interpretowane w różnych województwach a urzędnik ma zawsze rację więc rozbieżności mogą być. Taki mamy kraj.

_________________
http://www.beskidzkabarc.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2015, 23:33 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 15:16 - sob
Posty: 3834
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
zento pisze:
Lenin mylisz się, bo co do produktów zwierzęcych, a do takich zalicza się pszczoły, to dla sanepidu wara, tylko weterynaria dokonuje różnych odbiorów. Sanepid może ingerować co do produktu na sklepie. Miałem taki przebój z sanepidem w sklepie co do masła i twarogu, gdy udałem się do mleczarni, powiedziano mi, że na teren mleczarni nie mają wstępu, a co do jakości produktu na sklepie to za mandat wróciła mi mleczarnia /było z dużo pałeczek koli w maśle/ bo oni nie dopilnowali jakości produktu. Dlatego pracownikom sanepidu należy pokazać drzwi i pogonić z pracowni. Pozdrawiam


nie do końca. Sanepid skontroluje na sklepie i jeśli przedsiębiorstwo podlega pod weterynarię przekazuje wszystkie niezbędne informacje do PLW lub WLW i lekarz pojawia się w zakładzie.
Jeśli chodzi o rozlew miodu to obowiązują w takim wypadku wszystkie wymagania jak w zakładach spożywczych. Budynek musi zostać odebrany i zatwierdzony przez odpowiednie służby, przejść kontrolę IW itp.

Zgodnie z art. 61 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia:
Państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub państwowy graniczny inspektor sanitarny są organami właściwymi w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które:

produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego,
wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,
produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, o której mowa w art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr 853/2004, z zastrzeżeniem art. 73 ust. 6,
działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem
- w trybie i na zasadach określonych w rozporządzeniu nr 852/2004 i rozporządzeniu nr 882/2004

Zgodnie z art. 63 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia:

Zakłady, o których mowa w art. 61, mogą rozpocząć działalność po zatwierdzeniu lub warunkowym zatwierdzeniu, a w przypadkach określonych w ust. 2, po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów.
Zatwierdzanie jest dokonywane na podstawie wniosku podmiotu działającego na rynku spożywczym prowadzącego zakład.
Obowiązek zatwierdzenia zakładu wynika nie tylko z art. 63 i 64 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015, poz. 594), ale także z art. 31 ust. 2 lit. c rozporządzenia (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzonych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. U. L 165, z 30.04.2004, s. 1, z późn. zm.).

Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do:

działalności w zakresie dostaw bezpośrednich;
urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności;
obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej;
gospodarstw agroturystycznych;
podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1.000 hl w ciągu roku kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina;
aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego;
sklepów zielarskich;
przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie;
producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym;
zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności "na odległość" (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet;
zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem;
podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną.
Natomiast zgodnie z art. 63 ust. 3 ww. ustawy w przypadkach, o których mowa w ust. 2, podmiot działający na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktów z żywnością jest obowiązany złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów.

Podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają wniosek o wpis do rejestru zakładów albo o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów, w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, w formie pisemnej, według wzorów określonych odpowiednio na podstawie art. 67 ust. 3 pkt 2 i 3.

Wniosek zawiera:

imię, nazwisko i numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy, numer identyfikacyjny REGON, jeżeli taki numer posiada, oraz numer indentyfikacji podaktowej (NIP);
numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym albo w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, jeżeli wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą;
numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności – w odniesieniu do podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących działalność w zakresie dostaw bezpośrednich;
określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu;
określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.
Do wniosku dołącza się w przypadku zgłoszenia urządzeń dystrybucyjnych, o których mowa w art. 63 ust. 2 pkt 2 wykaz tych urządzeń zawierający typ urządzenia, nazwę producenta i rok jego produkcji oraz datę uruchomienia.

Wpis do rejestru zakładów następuje na podstawie:

wniosku podmiotu działającego na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w przypadkach określonych w art. 63 ust. 2;
decyzji o zatwierdzeniu lub warunkowym zatwierdzeniu zakładów, jeżeli są spełnione wymagania określone w art. 31 ust. 2 lit. b–d rozporządzenia nr 882/2004.
Ponadto zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. L 139 z 30.04.2004, s. 1, z późn. zm.) przedsiębiorstwa sektora spożywczego powiadamiają właściwy organ o każdym przedsiębiorstwie pod jego kontrolą, które uczestniczy w jakimkolwiek z etapów produkcji lub dystrybucji żywności oraz zapewnia aktualne informacje na temat zakładów, w tym poprzez powiadamianie o każdej istotnej zmianie w działalności.

Należy podkreślić, iż zgodnie z art. 103 ust. 1 pkt 4 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, kto prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów lub o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów w trybie i na zasadach określonych w art. 6 rozporządzenia nr 852/2004 oraz art. 63 podlega karze pieniężnej w wysokości do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej za rok poprzedzający, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, na podstawie przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski”.

_________________
Matki pszczele Carnica Celle, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele-2018/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2015, 23:56 - śr 

Rejestracja: 22 lutego 2011, 00:19 - wt
Posty: 457
Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
trzeba spełniać wymogi zakładu przetwórstwa. Państwowa Inspekcja Sanitarna, PIW i inne wymogi dotyczące pomieszczeń, elektryki, wody a nawet wielkości okien i naświetlenia pomieszczenia. To juz traktowane jest jako zakład przetwórstwa i jest o wiele bardziej rygorystyczne niz sprzedaz bezpośrednia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji