FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka
Dzisiaj jest 06 grudnia 2021, 10:07 - pn
api-inhalacje.pl

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: 07 sierpnia 2021, 23:51 - sob 

Rejestracja: 05 lipca 2021, 08:31 - pn
Posty: 324
Ule na jakich gospodaruję: Jeszcze nie wybrałem
Miejscowość z jakiej piszesz: Virginia/ Leesburg
Nastawilem nalewke - taki ..... z dobry amerykanski galon - najpierw zalalem miod spadziowy, suszone ananasy i miete suszona w sloiku poltoralitrowym i dodalem odrobine wody na oko, aby spirytus nie byl za mocny, moze max 2 setki, jak juz to wszystko oddalo co mialo ( 2,5 tygodnia ), bo zmienilo barwe a owoce staly sie biale to przefiltrowalem do duzego galonowego sloja ( stojacego w lodowce ) i jest ten plyn klarowny, jasno zielono- zolty, ale przeswitujacy. Mikstura jest chlodna, slodka, ale nie za slodka z oswiezajacym mietowym oddechem po wypiciu, choc mocna bo jeszcze dolem spirytusu bo mnie zostal w butelce. Czuc, ze cos jest poza miodem i delikatna mieta, ale jak ktos nie wie, ze to ananas, to nie zgadnie za Chiny ludowe.
Nastepnie w podobnym sloju dalem spirtytus, miod lipowy, pylek pszczeli dosc sporo ( dobra musztardowka ) i sok z ananasa surowego i dodalem wody cieplej. No i postawilem to w ciemnym miejscu, bo podobno pylek pszczeli lubi ciemnosc.
Plan jest nastepujacy, jak postoi ten sloj ,tak ze 2-3 miesiace, to polacze to z mikstura z pierwszego sloika.

Pytanie - Czy jak przefiltruje, to nie strace wlasciwosci pylku pszczelego?

Do pierwszego sloja mysle dodac jeszcze takie jedno duze zielone jablko, po usunieciu nasion, by miala ta nalewka tez zapach zielonego jabuszka.

Nie wiem, co z tego wyjdzie po polaczeniu, ale pozniej jeszcze to zaleje by sloj byl pelny na max. alkoholem z kukurydzy co sie robi Bourbon , tzn. Butelka Buffalo Trace White Dog, czyli surowym destylatem , klarownym, nie starzonym, z nuta slodkiej kukurydzy, lekko przypalony smak z delikatna wonia wanili.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 sierpnia 2021, 00:00 - ndz 

Rejestracja: 05 lipca 2021, 08:31 - pn
Posty: 324
Ule na jakich gospodaruję: Jeszcze nie wybrałem
Miejscowość z jakiej piszesz: Virginia/ Leesburg
Zakladam, ze wyjdzie z tego taki dosc ciekawy belt, ale z nuta jabluszka, miodu, miety glownie. Jak po polaczeniu bedzie za mocny, to sprawdze zawartosc alkoholu i dodam meksykanska woda mineralna Topo Chico, by bylo tak z 50 volt alkoholu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Topo_Chico

https://www.buffalotracedistillery.com/ ... e-dog.html

Jak macie jakies rady - to z przyjemnoscia poczytam. Moze cos dodam lub zmienie. Chce by ta nalewka byla tez zdrowa z racji pylku pszczelego.

Pytanie: Moze dac wiecej pylku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 sierpnia 2021, 00:50 - ndz 

Rejestracja: 05 lipca 2021, 08:31 - pn
Posty: 324
Ule na jakich gospodaruję: Jeszcze nie wybrałem
Miejscowość z jakiej piszesz: Virginia/ Leesburg
A moze dodac jeszcze Turmeric Curcumin z Ginger powder tak z 2000 mg ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 sierpnia 2021, 13:32 - ndz 

Rejestracja: 13 marca 2021, 02:44 - sob
Posty: 112
Ule na jakich gospodaruję: langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: USA
Ja mysle ze brakuje tam jeszcze kilku gozdzikow, troche soku z czarnej porzeczki, kilku suszonych wisni, kawalka kory cynamonu, naparu z ziol Bernadynskich, soku brazylijskiej Aqui, suszonych peruwianskich goldenberies, kilku swierzych owocow dzikiej rozy etc,etc. Aha nie nalezy zapominac o dodatku "setki" wegierskiego Tokaj a na koniec oczywiscie musi byc ZASMAZKA - https://www.youtube.com/watch?v=NxDFU-MUPcM :lol:
Nalewki to nie sklep perfumeryjny....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 sierpnia 2021, 18:00 - ndz 

Rejestracja: 05 lipca 2021, 08:31 - pn
Posty: 324
Ule na jakich gospodaruję: Jeszcze nie wybrałem
Miejscowość z jakiej piszesz: Virginia/ Leesburg
"Zasmazka" smakuje ok, skosztowalem troszku z obu slojow, pylek sie prawie calkiem sie rozposcil, troche mocna ale to zawsze lepiej niz slabsza, produkt bedzie dojrzewal, obiecuje zdjecia po polaczeniu slojow. Na razie sie przegryza. Za rada Stefka nic wiecej nie dodaje ( na razie ), niech pracuje czas i ciemnosc. :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 sierpnia 2021, 06:52 - pn 

Rejestracja: 05 lipca 2021, 08:31 - pn
Posty: 324
Ule na jakich gospodaruję: Jeszcze nie wybrałem
Miejscowość z jakiej piszesz: Virginia/ Leesburg
Chodzi mnie po glowie by dorzucic troche wosku i propolisu ( zywice ), w sobote bede krecil miod to wezme do sloika troche tego i zaleje spirtytusem ( trzeci sloj ) bo pewnie nie zaszkodzi. U mnie jest tak, ze jak zrobie to bedzie stalo i stalo, Amerykanie nie lubia polskich wynalazkow, a Polacy co z nimi sie przyjaznie zawsze maja swoje, czesto lepsze od moich, stad lezakowac bedzie dlugo, no chyba, ze trafi sie jakis Polak skas, to skosztujem z butelke, ale to rzadkie spotkania. No ale stac moze, jesc nie wola. Mam sliwowice od 5 lat caly gasiar, ale nie ma z kim wypic, bo Amerykanie nie lubia, wola Whiskey czy Scotcha. Na Wielkanoc pojade do polskiej rodziny to wezme, tyle, ze to ludzie juz w podeszlym wieku, moze wypija kieliszek lub dwa i chwatit. Ja wiem, to taka zabawa, ale jak przejde na emeryture to piwniczka bedzie zacna.
Henio robi takie cukierki, ma znajma ( ona gdzie ze wschodu, Bialorus, Rosja cos w tym stylu ), co kroi dla niej wosk z miodem w kostke do sloja, a ta znajoma, za tym przepada. Mowi, ze to najlepsze cukierki pod sloncem, do rzucia i jedzenia. No nie powiem, sa dobre.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 sierpnia 2021, 23:17 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 2924
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Po co kombinować ???? Receptura jest znana od dawna - nalewka na odsklepinach [ propolis w nich to naturalna domieszka] nalewamy alkocholem ok 70% po odstaniu mozna rozcieńczyć do ok 45-55% według gustu/gardła :wink: .

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 sierpnia 2021, 09:50 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2012, 10:29 - pn
Posty: 1486
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
Theodor, Keep It Simple Stupid !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Słoje 900   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji