FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 18:22 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Post: 08 października 2008, 07:46 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 02:42 - czw
Posty: 830
Lokalizacja: bory dolnośląskie
JARZĘBIAK

20g suszonych jagód jarzębiny
1 śliwka suszona
5 rodzynek
3 - 4 suszone owoce głogu lub tarniny
1 l wódki

Owoce rozdrobnić i wrzucić do butelki, zalać wódką, dobrze zakorkować. Macerować przez 3 - 4 tygodnie,
(potrząsać od czasu do czasu),po czym przecedzić przez lejek z watą i zlać do butelki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 października 2008, 07:47 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 02:42 - czw
Posty: 830
Lokalizacja: bory dolnośląskie
KRUPNIK

1 szklanka miodu pitnego korzennego
1 szklanka wody
1 szklanka spirytusu
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 goździki
szczypta cynamonu
zczypta imbiru

Miód z wodą, goździkami, cukrem waniliowym, cynamonem i imbirem mocno podgrzać, uważając jednak,
by nie zagotować. Po lekkim ostudzeniu dodać spirytus i znów bardzo ostrożnie podgrzać pod przykryciem.
Podawać gorący, nalewając krupnik do glinianych czarek, które lepiej od szkła trzymają ciepło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 października 2008, 07:47 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 02:42 - czw
Posty: 830
Lokalizacja: bory dolnośląskie
KRUPNIK KURPIOWSKI

1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 l spirytusu
pół laski wanilii
ćwierć gałki muszkatołowej
3-4 goździki
10g cynamonu (kora nie mielona)
kawałek skórki cytryny lub pomarańczy

Korzenie wrzucić do gorącej wody i gotować przez parę minut. Cukier zrumienić na karmel, dodać miód i
prędko wymieszać. Do ciepłego płynu wlać spirytus. Wlać do butelek i zakorkować, po trzech dniach można
pić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 października 2008, 07:48 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 02:42 - czw
Posty: 830
Lokalizacja: bory dolnośląskie
LIKIER JAGODOWO - MIODOWY

750g miodu
100g czarnych jagód
1 l spirytusu
3-5 goździków
kawałek cynamonu

Jagody opłukać, wrzucić do słoja, zalać spirytusem wraz z korzeniami, szczelnie zamknąć. Macerować przez
2 - 3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsnąć słojem. Zlać płyn, przecedzić przez płótno. Miód rozpuścić w
szklance wody, dodać jeszcze 1 litr, gotować, aż odparuje do objętości 3 - 4 szklanek. Do gorącego wywaru
wlać zaprawiony jagodami i przyprawami spirytus, ostudzić, przefiltrować, rozlać do butelek, dobrze
zakorkować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 października 2008, 07:48 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 02:42 - czw
Posty: 830
Lokalizacja: bory dolnośląskie
LIKIER ŚLIWKOWO - MIODOWY

500g dojrzałych śliwek węgierek
400g ciemnego miodu (wrzosowy, gryczany, wielokwiatowy)
1 l wódki
200ml spirytusu

Śliwki opłukać, rozgnieść, połowę roztłuc wraz z pestkami (najlepiej w glinianym naczyniu), wymieszać z
miodem, włożyć do gąsiora lub słoja, zalać wódką i spirytusem, szczelnie zakryć. Macerować przez 4
tygodnie, po czym zlać płyn znad owoców (w razie potrzeby przefiltrować) i rozlać do butelek. Z upływem
czasu zyskuje na jakości.

LIKIER WIŚNIOWO - MIODOWY

1 kg wiśni
1 l spirytusu
1 l wódki
1 kg miodu

Wiśnie przebrać, opłukać, rozgnieść w połowie wraz z pestkami, wrzucić do słoja, zalać wódką i spirytusem,
szczelnie zamknąć, macerować przez dwa tygodnie. Zlać płyn. Miód rozpuścić w szklance wody, dolać
jeszcze 1 l wody, gotować, aż odparuje do objętości 2 - 3 szklanek, dodać do nalewki, wlać do innego słoja,
odstawić na 3 - 4 miesiące. Zlać płyn, przefiltrować, wlać do butelek, zakorkować, odstawić. Likier z
upływem czasu zyskuje na jakości.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 października 2008, 07:48 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 02:42 - czw
Posty: 830
Lokalizacja: bory dolnośląskie
SPOSÓB WARZENIA MIODU PITNEGO

3 litry miodu płynnego
15 litrów wody
20 dag szyszek chmielowych
odrobina drożdży
10 litrów wody

Rozpuścić 3 1 miodu w 15 1 wody, trzymać w ciepłym miejscu przez dobę lub dłużej tak, aby miód zupełnie
w płyn się zmienił, mieszając go często. Po rozpuszczeniu przecedzić przez gazę, wlać do dużego garnka
połowę płynu, i zaznaczyć na garnku poziom płynu, wlać resztę roztworu i zacząć gotować, jak się wygotuje
do połowy oznaczonej połowy dolać drugie tyle wody zimnej i powtórnie gotować do połowy. Zaczynając
gotować powtórnie, włożyć w płóciennym worku szyszki chmielowe. Po powtórnym przegotowaniu wlać
płyn do beczułki dębowej i tak zostawić, aż będzie letnie. Wtedy dodać rozkrojony, nasmarowany
drożdżami obwarzanek i tak zostawić, żeby zaczął fermentować. Miód odbywa fermentację w miarę
esencjonalności od dni dwunastu lub więcej. Gdy piana sczernieje, przelać płyn przez gazę, wlać do nowej,
pasteryzowanej beczki dębowej i mocno zaszpuntować. Aby miód był czerwieńszy, wrzucić pod koniec jego
gotowania 20 dag rozpalonego żelaza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 października 2008, 07:49 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 02:42 - czw
Posty: 830
Lokalizacja: bory dolnośląskie
MIÓD MALINIAK

sok malinowy
miód płynny
( ilość 1:1 )

Wlać do beczułki kilka litrów miodu płynnego i tyle samo litrów soku malinowego. Gdy miód się rozpuści
przelać do butli lub jeszcze lepiej, do nowej dębowej suchej baryłki, obwiązać otwór płótnem i tak zostawić,
aby fermentował. Gdy osad opadnie, przefiltrować przez gazę, znowu zlać do butli lub suchej baryłki i
zostawić na około pół roku. Wlewać do ? wysokości naczynia, aby miód miał miejsce na fermentację. Tak
samo robi się miód wiśniak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 października 2008, 07:49 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 02:42 - czw
Posty: 830
Lokalizacja: bory dolnośląskie
MIÓD MALINIAK

sok malinowy
miód płynny
( ilość 1:1 )

Wlać do beczułki kilka litrów miodu płynnego i tyle samo litrów soku malinowego. Gdy miód się rozpuści
przelać do butli lub jeszcze lepiej, do nowej dębowej suchej baryłki, obwiązać otwór płótnem i tak zostawić,
aby fermentował. Gdy osad opadnie, przefiltrować przez gazę, znowu zlać do butli lub suchej baryłki i
zostawić na około pół roku. Wlewać do ? wysokości naczynia, aby miód miał miejsce na fermentację. Tak
samo robi się miód wiśniak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 października 2008, 07:49 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 02:42 - czw
Posty: 830
Lokalizacja: bory dolnośląskie
MIÓD PITNY - CZWÓRNIAK

2 kg miodu
1 1 kg cukru
35 g kwasku cytrynowego
drożdże winiarskie tokaj, Portwein lub Shery
pożywka dla drożdży

Przygotować matkę drożdżową ( 4 dni wcześniej ) . Uwarzyć 7 litrów brzeczki z 1 kg miodu i 1 kg cukru. W
pięciu litrach wody rozpuścić miód i gotować przez pół godziny, zbierać pianę, dodać cukier i zagotować,
dolać wody do 7 litrów. Ostudzić dodać kwasek cytrynowy i ? pożywki. Przelać do gąsiora, dodać drożdże ,
zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, postawić w miejscu o temp. 20-22 °C. Po tygodniu dodatek 3 l
brzeczki uwarzonej z 1 kg miodu i 1 kg cukru z rozpuszczoną w niej pozostałą pożywką. Po 3 – 5
tygodniach, gdy nastaw zacznie się klarować, ściągnąć znad osadu dla dofermentowania. Po 1 – 2
miesiącach zabieg ten powtórzyć. Po półrocznym leżakowaniu miód nabierze odpowiednich właściwości
smakowo - zapachowych tj. dojrzeje (przestanie wytrącać się osad), miód można rozlać do butelek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 października 2008, 07:50 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 02:42 - czw
Posty: 830
Lokalizacja: bory dolnośląskie
NALEWKA JARZĘBINOWA

1 kg owocu jarzębiny
1 l spirytusu
1 l wódki
1 kg cukru

Najlepsze jagody jarzębiny są lekko przemarznięte. Obrać z gałązek, obsuszyć w letnim piekarniku, po czym
przepłukać wrzącą wodą, wsypać do gąsiora i zalać czystą wódką. Gdy jarzębina dobrze już naciągnie -
wódkę zlać do osobnej butelki, na jagody zaś nasypać cukru i tak je pozostawić na kilka dni. Kiedy cukier
rozpuści się, zlać sok i zmieszać z pierwszą nalewką, jarzębinę przepłukać szklanką przegotowanej,
ostudzonej wody i płyn ten również zmieszać z nalewką. Przefiltrować przez sitko i watę, dodać spirytus,
wymieszać z nalewką i zlać do butelek. Powinna dojrzewać co najmniej miesiąc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 października 2008, 07:50 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 02:42 - czw
Posty: 830
Lokalizacja: bory dolnośląskie
NALEWKA Z TARNINY

owoce tarniny ( tyle żeby spirytus je przykrył )
1 l spirytusu
200 g cukru
1 l wody

Przemarznięte owoce tarniny opłukać starannie, włożyć do butli, zalać spirytusem, aby je przykrył, szczelnie
zawiązać i pozostawić na miesiąc. Z cukru i wody zrobić syrop, kilka razy zagotowując. Do ciepłego syropu
wlać pół litra esencji z tarniny. Dobrze wymieszać i przelać do butelek. Jeśliby esencja z tarniny nie była
przeźroczysta, nalewkę należy przefiltrować. Po dwóch miesiącach można pić. Pozostałe owoce można
zasypać niewielką ilością cukru, a po miesiącu gdy wyciągną spirytus, zlać esencję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 października 2008, 07:50 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 02:42 - czw
Posty: 830
Lokalizacja: bory dolnośląskie
PIOŁUNÓWKA

Zaprawa:
2 dag suszonego ziela piołunu
1 l wódki czystej

Nalewka:
1 l roztworu 50% spirytusu
1 kieliszek zaprawy
3 dag cukru

Zaprawa: ziele piołunu wsypać do litrowego słoika, zalać wódką, zamknąć szczelnie i wstawić na tydzień do
ciemnego pomieszczenia. Przez gęste sitko i watę zalać do półlitrowej butelki i trzymać jako zaprawę do
piołunówki i innych wódek ziołowych.
Nalewka: piołunówkę robi się z 1 l roztworu 50% spirytusu, do którego dodaje się kieliszek zaprawy
piołunowej i 3 dag cukru upalonego na karmel. Otrzymany płyn doprawić do smaku zaprawą piołunową,
cukrem i spirytusem, żeby powstała z tego mocna wódka, której można wypić kieliszek przed jedzeniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 października 2008, 07:51 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 02:42 - czw
Posty: 830
Lokalizacja: bory dolnośląskie
PIWO MIODOWE

1 kg miodu
50 dag cukru
3 dag chmielu
1 dag kwasu cytrynowego
2 dag drożdży
10 l wody
Miód i cukier rozpuśić w 8 1 wrząej wody, dodać kwas cytrynowy, ostudzić Chmiel zalać w glinianym
garnku litrem wrzącej wody, parzyć pod przykryciem przez godzinę przecedzić wlać do roztworu
miodowego, dodać drożdże rozmieszane w szklance płynu, fermentować w temperaturze pokojowej przez 3
- 5 dni. Zlać znad osadu do butelek, trzymać 1 - 2 dni w chłdzie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 października 2008, 07:52 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 02:42 - czw
Posty: 830
Lokalizacja: bory dolnośląskie
WINO GŁGOWE

5 kg świeżego głogu (lub owoców dzikiej róż)
5 kg cukru
10 g kwasku cytrynowego
4 g pożywki do drożdży winiarskich
1 paczka drożdży winiarskich madera, sherry lub tokaj
10 l wody

Drożdże wsypać do czystej, wyparzonej butelki o objętości ? - 1 l, zalać przegotowaną i ostudzoną wodą
zatkać butelkę kawałkiem płótna i pozostawić w temperaturze pokojowej. Nazajutrz wyspać łyżeczkę cukru
i drobinę pożywki dla drożdży, wymieszać i nadal trzymać w umiarkowanym cieple. Po dwóch, trzech
dniach zawartość butelki zacznie poruszać się w płynie ukażą się banieczki powietrza, a na powierzchni
piana. Drożdże są wówczas gotowe do rozpoczęcia pracy z owocami. Owoce, zebrane najlepiej wówczas,
gdy przemarzną przebrać umyć pokroić wrzucić do dużego, glinianego garnka i zalać 5 l wrzącej wody.
Następnego dnia dodać 1 l syropu zawierającego 1 kg cukru, 2 g pożywki i butelkę dobrze fermentujących
drożdży, wszystko to dokładnie wymieszać z owocami, zawiązać garnek płótnem i zostawić w cieple na 5
dni. Po upływie tego czasu płyn zlać znad osadu, owoce wycisnąć przepłukać dwoma litrami przegotowanej
wody, wlać do gąsiora i dodać 2 l syropu zawierającego 2 kg cukru. 10 g kwasu cytrynowego i 2 g pożywki
dla drożdży. Zamknąć gąsior korkiem z rurką fermentacyjną zostawić go na 4-6 tygodni. Zlać młode wino
znad osadu i ponownie wlać do gąsiora na kilka miesięcy, po czym rozlać do butelek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 października 2008, 07:52 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 02:42 - czw
Posty: 830
Lokalizacja: bory dolnośląskie
WINO MIODOWE I

4 kg miodu
1 kg cukru
1 kg wiśni
50 g suszonego owocu bzu czarnego
15 g kwasku cytrynowego
3 g pożywki do drożdży
1 paczka drożdży winiarskich rasy porto lub sherry
41 wody

Drożdże wsypać do czystej, wyparzonej butelki o objętości ? - 1 l, zalać przegotowaną i ostudzoną wodą,
zatkać butelkę kłębkiem płótna i pozostawić w temperaturze pokojowej. Nazajutrz wsypać łyżeczkę cukru i
drobinę pożywki dla drożdży, wymieszać i nadal trzymać w umiarkowanym cieple.
Po dwóch, trzech dniach zawartość butelki zacznie poruszać się, w płynie ukażą się banieczki powietrza, a
na powierzchni piana. Drożdże są wówczas gotowe do rozpoczęcia pracy z owocami. Przelać je do butelki
litrowej, dodać 5 łyżek miodu, szczyptę kwasku i pożywki zagotowane z 1 1 wody i ostudzone. Trzymać w
cieple przez dobę. Potem ugotować cukier, dodać do ostudzonego roztworu miód, kwasek cytrynowy i
pożywkę, dobrze wymieszać, wlać do gąsiora. Z wiśni usunąć pestki, zmiażdżyć i wycisnąć w woreczku
lnianym, wlać moszcz do gąsiora, wsypać owoce bzu, wlać dobrze fermentujące drożdże. Ustawić gąsior w
cieple (ok. 25°C), zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i pozwolić, by wino pracowało 6-8 tygodni.
Potem ściągnąć wino znad osadu wężykiem gumowym, klarować w gąsiorze jeszcze 2 - 3 miesiące, rozlać
do butelek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 października 2008, 07:52 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 02:42 - czw
Posty: 830
Lokalizacja: bory dolnośląskie
WINO MIODOWE II

3 kg miodu
1 kg cukru
10 dag czarnych porzeczek
10 dag owocu bzu czarnego
10 dag rodzynek
5 g chmielu
1 g suszonego korzenia kozłka lekarskiego
30 g kwasu cytrynowego
5 g pożywki dla drożdży
1 torebka drożdży winnych rasy malaga lub tokaj
8 l wody

Drozda wsypać do czystej wyparzonej butelki o objętości ? - 1 1, zalać przegotowaną ostudzoną wodą,
zatkać butelkę kłębkiem płótna i pozostawić w temperaturze pokojowej. Nazajutrz wsypać łyżeczkę cukru i
drobinę pożywki dla drożdży, wymieszać i nadal trzymać w umiarkowanym cieple. Po dwóch, trzech dniach
zawartość butelki zacznie poruszać się, w płynie ukażą się banieczki powietrza, a na powierzchni piana.
Drożdże są wówczas gotowe do rozpoczęcia pracy z owocami. Przyprawy ziołowe wsypać do glinianego
garnka, zalać 1 l wrzącej wody i trzymać pod przykryciem aż ostygną. Wtedy odlać płyn, przepłukać zioła
w 1 1 gorącej wody, połączyć i poprzednim płynem i wlać do gąsiora. Cukier i miód włożyć do
dziesięciolitrowego garnka, wlać 61 1 wody i powoli gotować bez przykrycia przez godzinę, zbierając
szumowiny. Ostudzić do temperatury 25°C, wlać do gąsiora, wsypać jagody, rodzynki, kwas cytrynowy i
pożywkę, dobrze wymieszać, wlać mocno fermentujące drożdże i trzymać przez tydzień w temperaturze
25°C. Potem zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i postępować jak z winem miodowym 1.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 października 2008, 08:57 - śr 

Rejestracja: 25 września 2008, 11:18 - czw
Posty: 590
Lokalizacja: Wymysłów
NALEWKA Z ARONII

3 litry wody
2 kg aronii
400 liści wiśni
2 kg cukru
1 litr spirytusu
1 kwasek cytrynowy (20 g)

Aronie i liście umyć. Następnie aronie z liśćmi zalać zimną wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut. Odstawić na 24 godziny, przecedzić i dodać kwasek cytrynowy. Po ostudzeniu dodać spirytus i rozlać do butelek.

Przepis pozwala na uzyskanie 5 litrów nalewki. (moc około 20%)

Robię co roku ,dla mnie najlepsza nalewka.
Pozdrawiam Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji