FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Przepisy na alkochole z polskiej kuchni http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=33&t=1011 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | entrion [ 08 października 2008, 07:46 - śr ] |
Tytuł: | Przepisy na alkochole z polskiej kuchni |
JARZĘBIAK 20g suszonych jagód jarzębiny 1 śliwka suszona 5 rodzynek 3 - 4 suszone owoce głogu lub tarniny 1 l wódki Owoce rozdrobnić i wrzucić do butelki, zalać wódką, dobrze zakorkować. Macerować przez 3 - 4 tygodnie, (potrząsać od czasu do czasu),po czym przecedzić przez lejek z watą i zlać do butelki. |
Autor: | entrion [ 08 października 2008, 07:47 - śr ] |
Tytuł: | |
KRUPNIK 1 szklanka miodu pitnego korzennego 1 szklanka wody 1 szklanka spirytusu 1 opakowanie cukru waniliowego 2-3 goździki szczypta cynamonu zczypta imbiru Miód z wodą, goździkami, cukrem waniliowym, cynamonem i imbirem mocno podgrzać, uważając jednak, by nie zagotować. Po lekkim ostudzeniu dodać spirytus i znów bardzo ostrożnie podgrzać pod przykryciem. Podawać gorący, nalewając krupnik do glinianych czarek, które lepiej od szkła trzymają ciepło. |
Autor: | entrion [ 08 października 2008, 07:47 - śr ] |
Tytuł: | |
KRUPNIK KURPIOWSKI 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 1 l spirytusu pół laski wanilii ćwierć gałki muszkatołowej 3-4 goździki 10g cynamonu (kora nie mielona) kawałek skórki cytryny lub pomarańczy Korzenie wrzucić do gorącej wody i gotować przez parę minut. Cukier zrumienić na karmel, dodać miód i prędko wymieszać. Do ciepłego płynu wlać spirytus. Wlać do butelek i zakorkować, po trzech dniach można pić. |
Autor: | entrion [ 08 października 2008, 07:48 - śr ] |
Tytuł: | |
LIKIER JAGODOWO - MIODOWY 750g miodu 100g czarnych jagód 1 l spirytusu 3-5 goździków kawałek cynamonu Jagody opłukać, wrzucić do słoja, zalać spirytusem wraz z korzeniami, szczelnie zamknąć. Macerować przez 2 - 3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsnąć słojem. Zlać płyn, przecedzić przez płótno. Miód rozpuścić w szklance wody, dodać jeszcze 1 litr, gotować, aż odparuje do objętości 3 - 4 szklanek. Do gorącego wywaru wlać zaprawiony jagodami i przyprawami spirytus, ostudzić, przefiltrować, rozlać do butelek, dobrze zakorkować. |
Autor: | entrion [ 08 października 2008, 07:48 - śr ] |
Tytuł: | |
LIKIER ŚLIWKOWO - MIODOWY 500g dojrzałych śliwek węgierek 400g ciemnego miodu (wrzosowy, gryczany, wielokwiatowy) 1 l wódki 200ml spirytusu Śliwki opłukać, rozgnieść, połowę roztłuc wraz z pestkami (najlepiej w glinianym naczyniu), wymieszać z miodem, włożyć do gąsiora lub słoja, zalać wódką i spirytusem, szczelnie zakryć. Macerować przez 4 tygodnie, po czym zlać płyn znad owoców (w razie potrzeby przefiltrować) i rozlać do butelek. Z upływem czasu zyskuje na jakości. LIKIER WIŚNIOWO - MIODOWY 1 kg wiśni 1 l spirytusu 1 l wódki 1 kg miodu Wiśnie przebrać, opłukać, rozgnieść w połowie wraz z pestkami, wrzucić do słoja, zalać wódką i spirytusem, szczelnie zamknąć, macerować przez dwa tygodnie. Zlać płyn. Miód rozpuścić w szklance wody, dolać jeszcze 1 l wody, gotować, aż odparuje do objętości 2 - 3 szklanek, dodać do nalewki, wlać do innego słoja, odstawić na 3 - 4 miesiące. Zlać płyn, przefiltrować, wlać do butelek, zakorkować, odstawić. Likier z upływem czasu zyskuje na jakości. |
Autor: | entrion [ 08 października 2008, 07:48 - śr ] |
Tytuł: | |
SPOSÓB WARZENIA MIODU PITNEGO 3 litry miodu płynnego 15 litrów wody 20 dag szyszek chmielowych odrobina drożdży 10 litrów wody Rozpuścić 3 1 miodu w 15 1 wody, trzymać w ciepłym miejscu przez dobę lub dłużej tak, aby miód zupełnie w płyn się zmienił, mieszając go często. Po rozpuszczeniu przecedzić przez gazę, wlać do dużego garnka połowę płynu, i zaznaczyć na garnku poziom płynu, wlać resztę roztworu i zacząć gotować, jak się wygotuje do połowy oznaczonej połowy dolać drugie tyle wody zimnej i powtórnie gotować do połowy. Zaczynając gotować powtórnie, włożyć w płóciennym worku szyszki chmielowe. Po powtórnym przegotowaniu wlać płyn do beczułki dębowej i tak zostawić, aż będzie letnie. Wtedy dodać rozkrojony, nasmarowany drożdżami obwarzanek i tak zostawić, żeby zaczął fermentować. Miód odbywa fermentację w miarę esencjonalności od dni dwunastu lub więcej. Gdy piana sczernieje, przelać płyn przez gazę, wlać do nowej, pasteryzowanej beczki dębowej i mocno zaszpuntować. Aby miód był czerwieńszy, wrzucić pod koniec jego gotowania 20 dag rozpalonego żelaza. |
Autor: | entrion [ 08 października 2008, 07:49 - śr ] |
Tytuł: | |
MIÓD MALINIAK sok malinowy miód płynny ( ilość 1:1 ) Wlać do beczułki kilka litrów miodu płynnego i tyle samo litrów soku malinowego. Gdy miód się rozpuści przelać do butli lub jeszcze lepiej, do nowej dębowej suchej baryłki, obwiązać otwór płótnem i tak zostawić, aby fermentował. Gdy osad opadnie, przefiltrować przez gazę, znowu zlać do butli lub suchej baryłki i zostawić na około pół roku. Wlewać do ? wysokości naczynia, aby miód miał miejsce na fermentację. Tak samo robi się miód wiśniak. |
Autor: | entrion [ 08 października 2008, 07:49 - śr ] |
Tytuł: | |
MIÓD MALINIAK sok malinowy miód płynny ( ilość 1:1 ) Wlać do beczułki kilka litrów miodu płynnego i tyle samo litrów soku malinowego. Gdy miód się rozpuści przelać do butli lub jeszcze lepiej, do nowej dębowej suchej baryłki, obwiązać otwór płótnem i tak zostawić, aby fermentował. Gdy osad opadnie, przefiltrować przez gazę, znowu zlać do butli lub suchej baryłki i zostawić na około pół roku. Wlewać do ? wysokości naczynia, aby miód miał miejsce na fermentację. Tak samo robi się miód wiśniak. |
Autor: | entrion [ 08 października 2008, 07:49 - śr ] |
Tytuł: | |
MIÓD PITNY - CZWÓRNIAK 2 kg miodu 1 1 kg cukru 35 g kwasku cytrynowego drożdże winiarskie tokaj, Portwein lub Shery pożywka dla drożdży Przygotować matkę drożdżową ( 4 dni wcześniej ) . Uwarzyć 7 litrów brzeczki z 1 kg miodu i 1 kg cukru. W pięciu litrach wody rozpuścić miód i gotować przez pół godziny, zbierać pianę, dodać cukier i zagotować, dolać wody do 7 litrów. Ostudzić dodać kwasek cytrynowy i ? pożywki. Przelać do gąsiora, dodać drożdże , zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, postawić w miejscu o temp. 20-22 °C. Po tygodniu dodatek 3 l brzeczki uwarzonej z 1 kg miodu i 1 kg cukru z rozpuszczoną w niej pozostałą pożywką. Po 3 – 5 tygodniach, gdy nastaw zacznie się klarować, ściągnąć znad osadu dla dofermentowania. Po 1 – 2 miesiącach zabieg ten powtórzyć. Po półrocznym leżakowaniu miód nabierze odpowiednich właściwości smakowo - zapachowych tj. dojrzeje (przestanie wytrącać się osad), miód można rozlać do butelek. |
Autor: | entrion [ 08 października 2008, 07:50 - śr ] |
Tytuł: | |
NALEWKA JARZĘBINOWA 1 kg owocu jarzębiny 1 l spirytusu 1 l wódki 1 kg cukru Najlepsze jagody jarzębiny są lekko przemarznięte. Obrać z gałązek, obsuszyć w letnim piekarniku, po czym przepłukać wrzącą wodą, wsypać do gąsiora i zalać czystą wódką. Gdy jarzębina dobrze już naciągnie - wódkę zlać do osobnej butelki, na jagody zaś nasypać cukru i tak je pozostawić na kilka dni. Kiedy cukier rozpuści się, zlać sok i zmieszać z pierwszą nalewką, jarzębinę przepłukać szklanką przegotowanej, ostudzonej wody i płyn ten również zmieszać z nalewką. Przefiltrować przez sitko i watę, dodać spirytus, wymieszać z nalewką i zlać do butelek. Powinna dojrzewać co najmniej miesiąc. |
Autor: | entrion [ 08 października 2008, 07:50 - śr ] |
Tytuł: | |
NALEWKA Z TARNINY owoce tarniny ( tyle żeby spirytus je przykrył ) 1 l spirytusu 200 g cukru 1 l wody Przemarznięte owoce tarniny opłukać starannie, włożyć do butli, zalać spirytusem, aby je przykrył, szczelnie zawiązać i pozostawić na miesiąc. Z cukru i wody zrobić syrop, kilka razy zagotowując. Do ciepłego syropu wlać pół litra esencji z tarniny. Dobrze wymieszać i przelać do butelek. Jeśliby esencja z tarniny nie była przeźroczysta, nalewkę należy przefiltrować. Po dwóch miesiącach można pić. Pozostałe owoce można zasypać niewielką ilością cukru, a po miesiącu gdy wyciągną spirytus, zlać esencję. |
Autor: | entrion [ 08 października 2008, 07:50 - śr ] |
Tytuł: | |
PIOŁUNÓWKA Zaprawa: 2 dag suszonego ziela piołunu 1 l wódki czystej Nalewka: 1 l roztworu 50% spirytusu 1 kieliszek zaprawy 3 dag cukru Zaprawa: ziele piołunu wsypać do litrowego słoika, zalać wódką, zamknąć szczelnie i wstawić na tydzień do ciemnego pomieszczenia. Przez gęste sitko i watę zalać do półlitrowej butelki i trzymać jako zaprawę do piołunówki i innych wódek ziołowych. Nalewka: piołunówkę robi się z 1 l roztworu 50% spirytusu, do którego dodaje się kieliszek zaprawy piołunowej i 3 dag cukru upalonego na karmel. Otrzymany płyn doprawić do smaku zaprawą piołunową, cukrem i spirytusem, żeby powstała z tego mocna wódka, której można wypić kieliszek przed jedzeniem. |
Autor: | entrion [ 08 października 2008, 07:51 - śr ] |
Tytuł: | |
PIWO MIODOWE 1 kg miodu 50 dag cukru 3 dag chmielu 1 dag kwasu cytrynowego 2 dag drożdży 10 l wody Miód i cukier rozpuśić w 8 1 wrząej wody, dodać kwas cytrynowy, ostudzić Chmiel zalać w glinianym garnku litrem wrzącej wody, parzyć pod przykryciem przez godzinę przecedzić wlać do roztworu miodowego, dodać drożdże rozmieszane w szklance płynu, fermentować w temperaturze pokojowej przez 3 - 5 dni. Zlać znad osadu do butelek, trzymać 1 - 2 dni w chłdzie |
Autor: | entrion [ 08 października 2008, 07:52 - śr ] |
Tytuł: | |
WINO GŁGOWE 5 kg świeżego głogu (lub owoców dzikiej róż) 5 kg cukru 10 g kwasku cytrynowego 4 g pożywki do drożdży winiarskich 1 paczka drożdży winiarskich madera, sherry lub tokaj 10 l wody Drożdże wsypać do czystej, wyparzonej butelki o objętości ? - 1 l, zalać przegotowaną i ostudzoną wodą zatkać butelkę kawałkiem płótna i pozostawić w temperaturze pokojowej. Nazajutrz wyspać łyżeczkę cukru i drobinę pożywki dla drożdży, wymieszać i nadal trzymać w umiarkowanym cieple. Po dwóch, trzech dniach zawartość butelki zacznie poruszać się w płynie ukażą się banieczki powietrza, a na powierzchni piana. Drożdże są wówczas gotowe do rozpoczęcia pracy z owocami. Owoce, zebrane najlepiej wówczas, gdy przemarzną przebrać umyć pokroić wrzucić do dużego, glinianego garnka i zalać 5 l wrzącej wody. Następnego dnia dodać 1 l syropu zawierającego 1 kg cukru, 2 g pożywki i butelkę dobrze fermentujących drożdży, wszystko to dokładnie wymieszać z owocami, zawiązać garnek płótnem i zostawić w cieple na 5 dni. Po upływie tego czasu płyn zlać znad osadu, owoce wycisnąć przepłukać dwoma litrami przegotowanej wody, wlać do gąsiora i dodać 2 l syropu zawierającego 2 kg cukru. 10 g kwasu cytrynowego i 2 g pożywki dla drożdży. Zamknąć gąsior korkiem z rurką fermentacyjną zostawić go na 4-6 tygodni. Zlać młode wino znad osadu i ponownie wlać do gąsiora na kilka miesięcy, po czym rozlać do butelek. |
Autor: | entrion [ 08 października 2008, 07:52 - śr ] |
Tytuł: | |
WINO MIODOWE I 4 kg miodu 1 kg cukru 1 kg wiśni 50 g suszonego owocu bzu czarnego 15 g kwasku cytrynowego 3 g pożywki do drożdży 1 paczka drożdży winiarskich rasy porto lub sherry 41 wody Drożdże wsypać do czystej, wyparzonej butelki o objętości ? - 1 l, zalać przegotowaną i ostudzoną wodą, zatkać butelkę kłębkiem płótna i pozostawić w temperaturze pokojowej. Nazajutrz wsypać łyżeczkę cukru i drobinę pożywki dla drożdży, wymieszać i nadal trzymać w umiarkowanym cieple. Po dwóch, trzech dniach zawartość butelki zacznie poruszać się, w płynie ukażą się banieczki powietrza, a na powierzchni piana. Drożdże są wówczas gotowe do rozpoczęcia pracy z owocami. Przelać je do butelki litrowej, dodać 5 łyżek miodu, szczyptę kwasku i pożywki zagotowane z 1 1 wody i ostudzone. Trzymać w cieple przez dobę. Potem ugotować cukier, dodać do ostudzonego roztworu miód, kwasek cytrynowy i pożywkę, dobrze wymieszać, wlać do gąsiora. Z wiśni usunąć pestki, zmiażdżyć i wycisnąć w woreczku lnianym, wlać moszcz do gąsiora, wsypać owoce bzu, wlać dobrze fermentujące drożdże. Ustawić gąsior w cieple (ok. 25°C), zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i pozwolić, by wino pracowało 6-8 tygodni. Potem ściągnąć wino znad osadu wężykiem gumowym, klarować w gąsiorze jeszcze 2 - 3 miesiące, rozlać do butelek. |
Autor: | entrion [ 08 października 2008, 07:52 - śr ] |
Tytuł: | |
WINO MIODOWE II 3 kg miodu 1 kg cukru 10 dag czarnych porzeczek 10 dag owocu bzu czarnego 10 dag rodzynek 5 g chmielu 1 g suszonego korzenia kozłka lekarskiego 30 g kwasu cytrynowego 5 g pożywki dla drożdży 1 torebka drożdży winnych rasy malaga lub tokaj 8 l wody Drozda wsypać do czystej wyparzonej butelki o objętości ? - 1 1, zalać przegotowaną ostudzoną wodą, zatkać butelkę kłębkiem płótna i pozostawić w temperaturze pokojowej. Nazajutrz wsypać łyżeczkę cukru i drobinę pożywki dla drożdży, wymieszać i nadal trzymać w umiarkowanym cieple. Po dwóch, trzech dniach zawartość butelki zacznie poruszać się, w płynie ukażą się banieczki powietrza, a na powierzchni piana. Drożdże są wówczas gotowe do rozpoczęcia pracy z owocami. Przyprawy ziołowe wsypać do glinianego garnka, zalać 1 l wrzącej wody i trzymać pod przykryciem aż ostygną. Wtedy odlać płyn, przepłukać zioła w 1 1 gorącej wody, połączyć i poprzednim płynem i wlać do gąsiora. Cukier i miód włożyć do dziesięciolitrowego garnka, wlać 61 1 wody i powoli gotować bez przykrycia przez godzinę, zbierając szumowiny. Ostudzić do temperatury 25°C, wlać do gąsiora, wsypać jagody, rodzynki, kwas cytrynowy i pożywkę, dobrze wymieszać, wlać mocno fermentujące drożdże i trzymać przez tydzień w temperaturze 25°C. Potem zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i postępować jak z winem miodowym 1. |
Autor: | mariuszm [ 08 października 2008, 08:57 - śr ] |
Tytuł: | |
NALEWKA Z ARONII 3 litry wody 2 kg aronii 400 liści wiśni 2 kg cukru 1 litr spirytusu 1 kwasek cytrynowy (20 g) Aronie i liście umyć. Następnie aronie z liśćmi zalać zimną wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut. Odstawić na 24 godziny, przecedzić i dodać kwasek cytrynowy. Po ostudzeniu dodać spirytus i rozlać do butelek. Przepis pozwala na uzyskanie 5 litrów nalewki. (moc około 20%) Robię co roku ,dla mnie najlepsza nalewka. Pozdrawiam Mariusz |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |