FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Miód pitny z kwiatu czarnego bzu - przepis
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=33&t=10356
Strona 1 z 1

Autor:  kamil85 [ 07 czerwca 2013, 23:50 - pt ]
Tytuł:  Miód pitny z kwiatu czarnego bzu - przepis

witam szukałem w internecie aż w końcu znalazłem
przepis na ten miód pitny

życzę udanych nastawów

Zaczyna już kwitnąć czarny bez. Nadchodzi więc czas na „popełnienie” jak że łatwego miodu kwiatowego. Cieszy się on wielką sławą szczególnie u Pań.
Ja pozwalam sobie nawet na żarty, że jest to swego rodzaju... afrodyzjak.
Na 10 litrów nastawu potrzeba 20 średnich baldaszków kwiatowych. Należy z nich oberwać kwiatki, a zielone łodyżki usunąć. Najlepiej nastawić trójniak 30–32 Blg. Miód w 3/4 wielokwiatowy, a 1/4 gryczany. Ten dodatek miodu gryczanego jest według mnie niezmiernie ważny, kompensuje bowiem później (do pewnej miary) ostre – i dla niektórych niezbyt przyjemne – aromaty samego kwiatu. Stosujemy drożdże bayanus, a
sama fermentacja powinna przebiegać w niskiej temperaturze, wręcz w piwnicy. Dodajemy oczywiście dobrą pożywkę (np. Activit ) i sok z cytryn. Na nastaw 10-litrowy biorę sok z 10 średnich cytryn. Nie używam kwasku cytrynowego, uznaję, że cytryny wnoszą jednak dodatkowo – prócz niezbędnej kwasowości – nieco ciekawego aromatu.
Kwiatki z nastawu usuwam po kilku dniach fermentacji. Nic się nie stanie jeśli, z
braku czasu, zrobimy to dopiero po tygodniu. Miód kwiatowy z kwiatu czarnego bzu
dojrzewa zdecydowanie szybciej od miodów korzennych. Niestety, bardzo słabo się klaruje i ja, zazwyczaj, używam filtru celulozowego. Przyczyną zmętnienia jest pyłek kwiatowy, który jest... białkiem

Autor:  miodosytnik [ 08 czerwca 2013, 00:28 - sob ]
Tytuł:  Re: Miód pitny z kwiatu czarnego bzu - przepis

Do miodu pitnego na kwiatach czarnego bzu nie dodawałbym tak dużo gryczanego miodu a wręcz zrobiłbym na samym wielokwiacie czy ew. lipie - myślę że gryczany mógłby zdominować całkowicie wbrew pozorom delikatny smak kwiatu czarnego bzu. Nie dodawałbym też tak dużo cytryn -max. 3 do 5 na 10 litrów nastawu

Autor:  marcing [ 09 czerwca 2013, 11:04 - ndz ]
Tytuł:  Re: Miód pitny z kwiatu czarnego bzu - przepis

Przepis jest coś nie taki za mało kwiatów jak na 10 l i zbyt krótki okres ich trzymania w nastawie do tego za dużo cytryn i wcale miody kwiatowe nie są łatwe do zrobienia są bardziej wymagające i łatwiej je zepsuć utlenić. Spróbuję w tym roku 5 l nastawić z kwiatów czarnego bzu jak mi wyjdzie to napiszę jak zrobiłem

Autor:  jino2 [ 09 czerwca 2013, 15:03 - ndz ]
Tytuł:  Re: Miód pitny z kwiatu czarnego bzu - przepis

chyba z owoców jest skuteczniejszy?

Autor:  robert-a [ 09 czerwca 2013, 23:16 - ndz ]
Tytuł:  Re: Miód pitny z kwiatu czarnego bzu - przepis

jino2 pisze:
chyba z owoców jest skuteczniejszy?


Owoce inna bajka kwiaty inna :) inne smaki, inne aromaty, i działanie, inny kolor, inny przepis i amatorzy :).

Też bym dołożył więcej kwiatów i z tym zabraniem z nastawu nie zwlekał lepiej dołożyć drugą partie niż zepsuć nastaw.

Autor:  marcing [ 11 czerwca 2013, 11:07 - wt ]
Tytuł:  Re: Miód pitny z kwiatu czarnego bzu - przepis

Nastaw zrobiony drożdże ruszyły ale z oporami co dziwne nie ma w ogóle piany jaki będzie smak to się okaże początkowe blg 22 później dodam jeszcze miodu na mocniejsze

Autor:  marcing [ 25 czerwca 2013, 11:52 - wt ]
Tytuł:  Re: Miód pitny z kwiatu czarnego bzu - przepis

Obrazek
Winko z kwiatów czarnego bzu powoli kończy fazę burzliwą choć wcale piana się nie wydzielała :D z Blg 32 zeszło już do 5 zejdzie do zera zleje z nad osadu i dosłodzę miodem do smaku. Zapach wydobywa się obiecujący a smak to się okaże

Autor:  kamil85 [ 25 czerwca 2013, 14:04 - wt ]
Tytuł:  Re: Miód pitny z kwiatu czarnego bzu - przepis

ja zrobiłem sycony

3.3l miodu i 6.7 litra wody

wyszło mi na 30 litrów nastawu 14 kg miodu i 20.1 litra wody

na każde 10 litrów nastawu dałem 20 baldachów kwiatu czarnego bzu

gotowałem około półtorej godziny jak już nie było szumowin dodałem kwiat czarnego bzu i gotowałem jeszcze pół godziny potem odcedziłem kwiaty i wystudziłem
wlałem do gąsiora dodałem pożywkę 0.5g daf na litr nastawu i 0.5g activit na litr nastawu i sok z 9 cytryn na 30 litrów nastawu

uwodniłem drożdże BAYANUS 995 i dodałem do nastawu dałem 1g drozdzy na 1l nastawu

początkowe blg 36
nastaw zrobiłem 13 czerwca
25 czerwca zmierzyłem blg i wynosi 13.5
mierzyłem tez ph i jest około 4
bulgocze raz na minutę

mam nadzieję że wyjdzie

Autor:  marcing [ 25 czerwca 2013, 14:29 - wt ]
Tytuł:  Re: Miód pitny z kwiatu czarnego bzu - przepis

kamil85,
I tu zaczyna się u Ciebie problem bo wino pewnie już stoi choć nie zwraca się uwagi na bulganie tylko na blg to u mnie przy 5 Blg bulga sobie jeszcze 12 razy na minutę a startowe blg mieliśmy podobne najwyżej będziesz miał słodkie winko albo restart Co do ilości kwiatów ja dałem 50 baldachów/ 5 l zapach był bardzo intensywny nastawu teraz jest mniej intensywny ale bardziej przyjemny taki winny. Jak sie testuje przepisy to lepiej robić to na mniejszych ilościach. Z czasem nauczysz się robić dobre wina trochę wyczucia i rad bardziej wprawionych przyswoić
.Ps: pH się nie mierzy określa się kwasowość na podstawie miareczkowania

Autor:  mariolcia [ 20 września 2013, 10:28 - pt ]
Tytuł:  Re: Miód pitny z kwiatu czarnego bzu - przepis

Szkoda, że w tej chwili za późno na zrobienie takiego miodu, mam nadzieje, że w przyszłym roku uda się odpowiedni :D

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/