FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 15:58 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 
Autor Wiadomość
Post: 14 stycznia 2014, 14:52 - wt 

Rejestracja: 13 lipca 2009, 22:16 - pn
Posty: 148
Lokalizacja: Dolne Powiśle, Malbork
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, Ostrowskiej
Obecnie jest sezon na mandarynki. Jest już po świętach i w wielkich sklepach handlowych można kupić w korzystnych cenach mandarynki. Wczoraj w Kauflandzie 1kg mandarynek był po 0,99 zł/kg. Mamy okazję wykorzystać te owoce do nastawienia miodu pitnego noszącego nazwę mandaryniaka. Będzie to typowy trójniak, czyli 1 część miodu wielokwiatowego i 2 części wody - z tym, że w części wody 15 % stanowi sok z mandarynek.

Obrazek

Nastaw na 15 litrów miodu pitnego mandaryniaka :
miód wielokwiatowy 5 litrów
woda 8,5 litrów
sok mandarynkowy 1,5 litra
Pożywka Activit 5 g
Drożdże G-995 15 g

_________________
https://www.facebook.com/pages/Zielona- ... 5433771673


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 stycznia 2014, 15:46 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Szkoda miodu do mandarynek to już lepiej kup wiśni albo przyprawy. Albo sfermentuj te mandarynki na cukrze i wtedy oceń czy takie wino Cie zadowala. Pozdrawiam Robert.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 stycznia 2014, 15:54 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
piotr_fs, zapowiada się ciekawie tylko uważaj żeby te drożdże całego cukru nie przerobiły. Wytrawne mandarynki mogą być zbyt ekstrawaganckie w smaku :-) :-)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 stycznia 2014, 16:03 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Albo kiwi jak chcesz egzotyczne to wyjdzie super, z mandarynka bym się zastanowił 2 razy piłeś kiedyś takie :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 stycznia 2014, 16:08 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Ja mam wino z mandarynek.. znajomy pszczelarz przyniósł.. jest ... boskie..

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 stycznia 2014, 16:30 - wt 

Rejestracja: 13 lipca 2009, 22:16 - pn
Posty: 148
Lokalizacja: Dolne Powiśle, Malbork
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, Ostrowskiej
Odpowiem, że do nastawienia tego miodu pitnego zainspirował mnie mój kolega Michał Saks z Gdańska, który w prestiżowym konkursie miodów pitnych MAZER CUP 2010 (mistrzostwa świata miodosytników) zajął I miejsce. Wysłał na konkurs miód Sambuci Flos (kwiat czarnego bzu), ale uważał że jego mandaryniak był lepszy od tego. Nie wysłał, bo tego trunku mu było szkoda ... :lol:
Więcej o tym można poczytać na jego stronie http://www.michalsaks.com/category/miody-pitne/

_________________
https://www.facebook.com/pages/Zielona- ... 5433771673


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 stycznia 2014, 16:56 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
A jak wyszło to co innego zdaj relacje jak idzie i można potem ocenić organoleptycznie :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 stycznia 2014, 17:07 - wt 

Rejestracja: 13 lipca 2009, 22:16 - pn
Posty: 148
Lokalizacja: Dolne Powiśle, Malbork
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, Ostrowskiej
Myślę, że za rok będzie już pijalny. Miody z dodatkiem owoców szybciej dojrzewają niż miody korzenne. Ja robię tylko miody niesycone.

_________________
https://www.facebook.com/pages/Zielona- ... 5433771673


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 stycznia 2014, 17:22 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 grudnia 2010, 13:04 - pn
Posty: 1015
Lokalizacja: olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Piotrze to ile trzeba nabyc mandarynek aby wytworzyc 1.5 litra soku

_________________
Ule Langstroth, Dadant stanowią 90% uli używanych w pszczelarstwie światowym pozostałe 10%stanowią tysiące modeli i form ozdobnych. J.Guth


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 stycznia 2014, 18:11 - wt 

Rejestracja: 13 lipca 2009, 22:16 - pn
Posty: 148
Lokalizacja: Dolne Powiśle, Malbork
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, Ostrowskiej
Ja nastawiałem wczoraj większy nastaw. Z ponad 9 kg mandarynek po obraniu skórki i wpuszczeniu owoców do robota kuchennego wyszło około 6 litrów soku z miazgą. Myślę, że można też ręcznie zrobić miazgę z owoców i tak fermentować. Po skończeniu burzliwej fementacji miazgę po wyciśnięciu usunąć.
Czyli na 15 litrów potrzeba około 2,25 kg mandarynek.

_________________
https://www.facebook.com/pages/Zielona- ... 5433771673


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwietnia 2014, 10:25 - wt 

Rejestracja: 01 kwietnia 2014, 08:57 - wt
Posty: 5
Ule na jakich gospodaruję: warszawski
Miejscowość z jakiej piszesz: Turek
Dziś słyszałem o wynikach badań ile np w miodzie naktarowych jest nektaru, albo truskawek w jogurcie truskawkowym. Przerażające.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwietnia 2014, 16:05 - wt 

Rejestracja: 13 lipca 2009, 22:16 - pn
Posty: 148
Lokalizacja: Dolne Powiśle, Malbork
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, Ostrowskiej
robekarkus pisze:
Dziś słyszałem o wynikach badań ile np w miodzie naktarowych jest nektaru, albo truskawek w jogurcie truskawkowym. Przerażające.

Nie rozumiem, co to ma z tym tematem wspólnego :?: Poza tym mandaryniak ma się dobrze :P

_________________
https://www.facebook.com/pages/Zielona- ... 5433771673


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 października 2014, 22:37 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 22:59 - pn
Posty: 124
Lokalizacja: Mysłowice
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Jak tam mandaryniak? Mam wolny baniak i sporo miodu do zużycia. Może się skuszę.
Ostatnio zrobiłem z miód z wiśniami i to chyba najlepsze wino, jakie udało mi się zrobić, a nastawiałem już wiele.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 października 2014, 01:55 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 maja 2014, 21:13 - śr
Posty: 1424
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
piotr_fs, wie co pisze i co robi, to nie amator. Na forum miodosytników i winiarzy ma pewną renomę. Pozdrawiam.

_________________
Życie jest poszukiwaniem właściwego konserwanta...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 października 2014, 22:16 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 22:59 - pn
Posty: 124
Lokalizacja: Mysłowice
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Ja w zasadzie mało kombinowałem z miodami pitnymi, dlatego pytam czy warto nastawić mandaryniaka.
Na forum winiarzy znalazłem informację, że jest przeciętny. Ktoś inny napisał, że jest bardzo dobry.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 października 2014, 22:20 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Zakładając że oba były takie same to jeszcze zależy co komu smakuje .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 października 2014, 22:26 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 22:59 - pn
Posty: 124
Lokalizacja: Mysłowice
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Jasne, że tak. Mając jednak większą ilość opinii mandaryniaku można otrzymać wskazówkę czy większość go zachwala czy wręcz odwrotnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 listopada 2014, 20:31 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 lutego 2013, 13:57 - pn
Posty: 378
Lokalizacja: Mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: Wlp z ramką 18 cm
Odnośnie opinii fachowców , to można się zawieść . Niektórzy mają tak wysublimowany smak. Mnie tam najbardziej smakuje nalewka z wiśni na miodzie. Ale z ciekawości zrobię trochę tego mandaryniaka. Poza tym mam ochotę zrobić coś takiego.
Podaje przepis nalewkę z kwiatu czarnego bzu.
-50 baldachów kwiatu czarnego bzu
- 4 cytryny
-szklanka miodu najlepiej lipowy
-1 litr spirytusu
- 2 łyżki suszonego korzenia arcydzięgla
- 1 litr wody
Do ciepłej przegotowanej wody dodaj miód. Dwie cytryny pokroić w plastry. Obciąć tak kwiaty, aby było jak najmniej zielonych łodyżek. Układać w słoiku kwiaty na przemian z plastrami cytryny. Zalać to wodą z miodem i odstawić na 10 dni. Po tym czasie zlać płyn i przefiltrować go przez gazę lub filtr do kawy.
Otrzymany płyn połączyć ze spirytusem i sokiem z dwóch cytryn i dwoma łyżkami suszonego korzenia arcydzięgla i odstawić na 3 miesiące, po czym ponownie przefiltrować i rozlać do butelek.
Nalewka ma posmak miodowo- ziołowy i podobno jest pyszna.
Pozdrawiam
Tadek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2014, 15:41 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sierpnia 2011, 19:59 - wt
Posty: 242
Lokalizacja: Janów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: WZ->WLKP-1/2 D>1/2D
Panowie czekam na wasze opinie odnośnie "Mandaryniaka" bo i ja nastawiłem na próbę małe co nieco.....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2014, 15:51 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 22:59 - pn
Posty: 124
Lokalizacja: Mysłowice
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Ciekawe, czy założyciel tego tematu dokonał już degustacji podzieli się rezultatem? Mandaryniak jest nadal kolejce moich planów do zrealizowania, póki co poczekam/poszukam opinii, a zamiast niego w baniaku nastawiłem żurawiniaka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2014, 16:25 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sierpnia 2011, 19:59 - wt
Posty: 242
Lokalizacja: Janów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: WZ->WLKP-1/2 D>1/2D
Kolego napisz jak nastawiłeś żurawiniaka (przepis- proporcje)....Mam trochę żurawiny to może w piąteczce bym nastawił na próbę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2014, 17:27 - śr 

Rejestracja: 21 marca 2014, 23:03 - pt
Posty: 258
Lokalizacja: Opole
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Żerkowice k/Opola
Ja polecam truskawczaka z imbirem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2014, 19:31 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 grudnia 2010, 13:04 - pn
Posty: 1015
Lokalizacja: olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
benek1 pisze:
Panowie czekam na wasze opinie odnośnie

powiem tak strasznie słodki miodek ale wiem ze czas działa cuda :P

_________________
Ule Langstroth, Dadant stanowią 90% uli używanych w pszczelarstwie światowym pozostałe 10%stanowią tysiące modeli i form ozdobnych. J.Guth


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2014, 19:41 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
A tak przy okazji to czy warto wasz szlachetny miód mieszać z owocami z innego kraju a nawet klimatu ? Czy swoje miody wzbogaciliście już wszelkimi polskimi owocami ? Co was skłania ku mandarynką czyżby cena ? Czy jesteście świadomi czym została pryskana by do nas dojechała i czy wy to chcecie pić. ? Ostatnio nastawiłem miodzik z owocami dzikiej róży wcześniej z dodatkiem jabłek i gruszek. Miód pitny gryczany powala z nóg. A z nalewek hit który mam nastawiony od miesiąca to czysto wrzosowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2014, 20:48 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 grudnia 2010, 13:04 - pn
Posty: 1015
Lokalizacja: olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
czy to czysto gryczany?
wrzosowy to musi być super liga :D

_________________
Ule Langstroth, Dadant stanowią 90% uli używanych w pszczelarstwie światowym pozostałe 10%stanowią tysiące modeli i form ozdobnych. J.Guth


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 grudnia 2014, 04:19 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 22:59 - pn
Posty: 124
Lokalizacja: Mysłowice
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
benek1 pisze:
Kolego napisz jak nastawiłeś żurawiniaka (przepis- proporcje)....Mam trochę żurawiny to może w piąteczce bym nastawił na próbę.


Nie notowałem tego ale pamiętam że... start nastąpił 8 listopada oraz ...
Z ok 3 kg żurawiny udało mi się uzyskać 2 litry dosyć gęstego soku.
Wytłoczyny zalałem 3 litrami wody, zagotowałem aż zawrzało.
Po wystudzeniu i wyciśnięciu uzyskałem 3 litry można powiedzieć bardzo intensywnego i aromatycznego kompotu.

Sumując:
- sok z tłoczenia 2 litry,
- sok po zagotowaniu wytłoczyn 3 litry
- miód
- woda

Mieszając wszystko uzyskałem 9 litrów roztworu o blg = 25
Dodałem troszkę pożywki i drożdże fermivin pdm.
Po 3 tygodniach, gdy fermentacja się uspokoiła zlałem wino znad osadu, które miało blg = 5.
Po dodaniu 2 litrów wody i miodu uzyskałem rozwór o blg = 15
Kolejny raz dodałem drożdże fermivin pdm i od tygodnia wino znowu ładnie fermentuje.

Gdy fermentacja się uspokoi, zmierzę blg i znowu dodam miodu.

Jako, że lubię wina aromatyczne i esencjonalne to zwykle używam mało wody. Ponadto nigdy nie robię win z przepisów, a wychodzą wybitnie dobre. Co więcej wina robię raczej mocne, nigdy ich nie siarkuję i nie mam problemów ze strzelającymi korkami.

Dziś może wrzucę krótki filmik jak pracuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 grudnia 2014, 22:55 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 22:59 - pn
Posty: 124
Lokalizacja: Mysłowice
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Krótki filmik fermentującego żurawiniaka po nastawieniu ponad miesiąc temu.

http://youtu.be/s7DaRcUoOAY


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji