FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

ocet
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=33&t=14032
Strona 1 z 1

Autor:  marcyha [ 24 września 2014, 10:00 - śr ]
Tytuł:  ocet

No wiem, powinnam się cieszyć - wstawiłam w baloniku obierki na ocet (obierki, resztki jabłek, woda, cukier - 3 łyżki na litr wody)- i wychodzi mi wino. Ja nie chcę wina - chcę, żeby z tego wyszedł ocet - można do tego jeszcze coś dodać, żeby się zrobił ocet??? :|

Autor:  CYNIG [ 24 września 2014, 10:21 - śr ]
Tytuł:  Re: ocet

spróbuj odkryć wlew tak żeby muszki owocówki zakaziły nastaw.

Czyli zrób to z czym walczą winiarze :)

Autor:  jarok [ 24 września 2014, 11:04 - śr ]
Tytuł:  Re: ocet

Chyba jest tak że najpierw zachodzi fermentacja alkoholowa, a potem octowa.
Też robiłem w tym roku tylko wcześniej z takich zielonych spadów (koniec czerwca), do słoja takiego wekowego nie na wino, wkroiłem spadłe jabłka zalałem wodą i wyszło tak mniej więcej ze 2l, jabłka były kwaśne więc dodałem chyba ze dwie/trzy łyżki cukru, bo jak jabłka słodkie to cukru nie trzeba, przykryłem to gazą i zapomniałem na prawie 2mc - stało w spiżarce, jak zlewałem w połowie sierpnia, to trochę czuć było drożdże w smaku, stoi w zakręconych butelkach i już nie czuć takiego posmaku drożdży.

Autor:  CYNIG [ 24 września 2014, 11:06 - śr ]
Tytuł:  Re: ocet

jarok,
zobacz czy przez przypadek cydru nie zrobiłeś :)

Autor:  marcyha [ 24 września 2014, 11:13 - śr ]
Tytuł:  Re: ocet

O, dzięki, dzięki :D Czyli dodać owocówki :wink:

Autor:  CYNIG [ 24 września 2014, 11:20 - śr ]
Tytuł:  Re: ocet

Wiesz, ja robię wszystko żeby octu nie dostać. Skoro stosując odkażony sprzęt, szczelne zamknięcia itd. octu nie mam to na logikę pozwalając zakazić nastaw dojdzie do zoctowienia.

Bardziej merytorycznego podejścia poszukaj tutaj:
http://wino.org.pl/forum/

Autor:  jarok [ 24 września 2014, 13:25 - śr ]
Tytuł:  Re: ocet

Niestety Wyszedł ocet :D - produkt zamierzony.
Miałem ochotę na cydr, ale nie mam sokowirówki, a lepsza ponoć jest wyciskarka najtańsza to ok 500zł, niestety muszę poczekać na kolejny urodzaj jabłek :P

Autor:  CYNIG [ 24 września 2014, 13:31 - śr ]
Tytuł:  Re: ocet

jarok,

spróbuj przepuszczać jabłka przez maszynkę do mięsa i potem odciskać

Autor:  Mariuszczs [ 24 września 2014, 13:39 - śr ]
Tytuł:  Re: ocet

jarok - możesz zrobić czydr fermentujac tydzień mielone jabłka i dopiero odciskasz sok ręcznie przez gazę
ew jak z soku to mielisz jabłka i na praskę

Zrobiłem na oba sposoby i dziś przelewam w butelki ten fermentaowany wstępnie w pomielonych jabłkach. :D

Ja praskę w tym miesiącu wykonałem właśnie do tego celu. Mielę śmigłem na dużej wiertarce ale można ręczną przecież. W tygodniu jadę po następne jabłka bo degustacja w trakcie pomiarów cukrów zobrazowała mi wartość trunku .

Tak mielę:

https://www.youtube.com/watch?v=0gL7R2L ... e=youtu.be

tak wyciskam sok:

https://www.youtube.com/watch?v=SJQcl_PbjSE

Autor:  jarok [ 24 września 2014, 14:02 - śr ]
Tytuł:  Re: ocet

Mariuszczs, CYNIG,

Dzięki za porady, patenty naprawdę świetne, jak zdobędę jeszcze jakieś późne jabłuszka to nastawię baniaczek :D
to praktyków jeszcze zapytam, czy polecacie jakieś konkretne drożdże czy dzikuski? :D

Autor:  CYNIG [ 24 września 2014, 14:07 - śr ]
Tytuł:  Re: ocet

jarok,
tu ci nie pomogę bo ja specjalizuję się w miodach pitnych, cydr gości u mnie gościnnie :)

Autor:  pastaga [ 24 września 2014, 14:15 - śr ]
Tytuł:  Re: ocet

CYNIG pisze:
jarok,

spróbuj przepuszczać jabłka przez maszynkę do mięsa i potem odciskać

Potwierdzam bardzo skuteczna metoda, pewnie bardziej pracochłonna niż wiertarką z mieszadłem ale bez przesady. W tym roku uzyskałem w ten sposób ok. 45 litrów soku, który teraz cudownie w wino się przemienia ;-)

Po przemieleniu jabłek elektrycznym Zelmerem dodałem do całości pektopol (środek enzymatyczny bardzo ułatwiający pozyskanie soku) oraz pirosiarczyn potasu celem zabicia wszelakich dzikich drożdży i stabilizacji całości. Po 24h przecisnąłem pulpę przez pieluchę tetrową i szło to całkiem sprawnie ale na przyszły rok na pewno sprawię/zrobię sobie praskę.

Co do drożdży to polecałbym jednak szlachetne, wtedy wiesz czego możesz się spodziewać - na dzikusach to będzie loteria.

edit: nie zapomnij o pożywce dla drożdży.

Autor:  asan [ 24 września 2014, 14:28 - śr ]
Tytuł:  Re: ocet

Jeśli drożdże szlachetne to koniecznie takie do cydru, albo zabić fermentację wcześniej. Żeby zamiast cydru jabcok nie wyszedł.
Mariuszczs, lepsza jest maszynka - nie napowietrza tak soku. A napowietrzenie utlenia sok/miazgę i spada jakość cydru.

Autor:  pastaga [ 24 września 2014, 14:41 - śr ]
Tytuł:  Re: ocet

asan pisze:
Jeśli drożdże szlachetne to koniecznie takie do cydru, albo zabić fermentację wcześniej. Żeby zamiast cydru jabcok nie wyszedł.
Mariuszczs, lepsza jest maszynka - nie napowietrza tak soku. A napowietrzenie utlenia sok/miazgę i spada jakość cydru.

Wystarczy nie dosładzać i pozwolić drożdżom przefermentować cały cukier zawarty w soku jabłkowym, otrzymamy właśnie ok. 5-7% alkoholu czyli tyle co cydr ma z reguły (będzie b. wytrawny). Po ustaniu fermentacji i sklarowaniu możemy dodać wyliczoną ilość cukru w zależności od tego jak mocno gazowany produkt chcemy uzyskać i od razu zabutelkować (nie pomylić z dosładzaniem dla smaku bo w ten sposób to rozsadzi butelki).

Autor:  Mariuszczs [ 24 września 2014, 15:01 - śr ]
Tytuł:  Re: ocet

Mi akurat sok wyszedł 8 blg czyli na jakieś 4 % alkocholu.

Jeśli chodzi o drożdże to jeśli jabłka są świeżo zerwane to sobie sam cydr zafermentuje na dzikusach lub można dać od razu drożdże z paczki.

Natomiast jeśli jabłka są nie pierwszej jakości to trzeba sok po wyciśnięciu zasiarkować i po odpowiednim czasie dać drożdze .

Asan - ale całe jabłka można wrzucać do maszynki tak bez krojenia ? Bo ja wrzucam całe .

Autor:  asan [ 24 września 2014, 15:32 - śr ]
Tytuł:  Re: ocet

Wszystko można, chodzi tu o to tylko żeby się składniki nie utleniały. W normalnej produkcji na większą skalę nikt się nie bawi w obieranie, wycinanie gniazd nasiennych itd. Ale jak robiłem dla siebie to wycinałem, niestety później sokowirówka mi spartoliła sok (zrobił się dość ciemny i zmienił smak).
To kolejna nieudana próba w moim wykonaniu, postanowiłem że cydr zrobię dopiero jak będę mieć prasę do miazgi bo rozdrobnić da się maszynką.
Aha, jest ryzyko zarażenia nastawu jakimś grzybem jeśli ten występuje w komorze nasiennej, czasami się zdarza. Do ubijania dzikusów osobiście używam pirosiarczynu, szybko się ulatnia/rozkłada. Siarka to raczej do konserwacji (ew. ubijania drożdży) .

Autor:  Mariuszczs [ 24 września 2014, 15:42 - śr ]
Tytuł:  Re: ocet

Tak pirosiarczyn potasu .

Autor:  pastaga [ 24 września 2014, 17:28 - śr ]
Tytuł:  Re: ocet

asan pisze:
Wszystko można, chodzi tu o to tylko żeby się składniki nie utleniały. W normalnej produkcji na większą skalę nikt się nie bawi w obieranie, wycinanie gniazd nasiennych itd. Ale jak robiłem dla siebie to wycinałem, niestety później sokowirówka mi spartoliła sok (zrobił się dość ciemny i zmienił smak).
To kolejna nieudana próba w moim wykonaniu, postanowiłem że cydr zrobię dopiero jak będę mieć prasę do miazgi bo rozdrobnić da się maszynką.
Aha, jest ryzyko zarażenia nastawu jakimś grzybem jeśli ten występuje w komorze nasiennej, czasami się zdarza. Do ubijania dzikusów osobiście używam pirosiarczynu, szybko się ulatnia/rozkłada. Siarka to raczej do konserwacji (ew. ubijania drożdży) .

Asan próbowałem soku z sokowirówki i tego co wyszedł mi z maszynki do mięsa i pieluchy tetrowej - bez porównania lepszy był ten z maszynki.

"Siarka" stosowana w winiarstwie to właśnie pirosiarczyn potasu. W zależności od stężenia służy do różnych celów. Stosuje się też pirosiarczyn sodu ale to bardziej do dezynfekcji sprzętu.

Autor:  stolarzgrzegorz [ 24 września 2014, 20:46 - śr ]
Tytuł:  Re: ocet

marcyha, fermentacja octowa zachodzi w obecności powietrza / tlenu .Naczynie nakryte gazą , nigdy rurka fermentacyjna .

Autor:  marcyha [ 25 września 2014, 13:34 - czw ]
Tytuł:  Re: ocet

No właśnie, ja nadgorliwa byłam i dałam rurkę. Ale już wywalona, zobaczym, co wyjdzie :)

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/