FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 23:27 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ocet
Post: 24 września 2014, 10:00 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
No wiem, powinnam się cieszyć - wstawiłam w baloniku obierki na ocet (obierki, resztki jabłek, woda, cukier - 3 łyżki na litr wody)- i wychodzi mi wino. Ja nie chcę wina - chcę, żeby z tego wyszedł ocet - można do tego jeszcze coś dodać, żeby się zrobił ocet??? :|


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 24 września 2014, 10:21 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
spróbuj odkryć wlew tak żeby muszki owocówki zakaziły nastaw.

Czyli zrób to z czym walczą winiarze :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 24 września 2014, 11:04 - śr 

Rejestracja: 21 sierpnia 2014, 20:44 - czw
Posty: 253
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tarnów
Chyba jest tak że najpierw zachodzi fermentacja alkoholowa, a potem octowa.
Też robiłem w tym roku tylko wcześniej z takich zielonych spadów (koniec czerwca), do słoja takiego wekowego nie na wino, wkroiłem spadłe jabłka zalałem wodą i wyszło tak mniej więcej ze 2l, jabłka były kwaśne więc dodałem chyba ze dwie/trzy łyżki cukru, bo jak jabłka słodkie to cukru nie trzeba, przykryłem to gazą i zapomniałem na prawie 2mc - stało w spiżarce, jak zlewałem w połowie sierpnia, to trochę czuć było drożdże w smaku, stoi w zakręconych butelkach i już nie czuć takiego posmaku drożdży.

_________________
Pozdrawiam
Jarek(jarok)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 24 września 2014, 11:06 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
jarok,
zobacz czy przez przypadek cydru nie zrobiłeś :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 24 września 2014, 11:13 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
O, dzięki, dzięki :D Czyli dodać owocówki :wink:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 24 września 2014, 11:20 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Wiesz, ja robię wszystko żeby octu nie dostać. Skoro stosując odkażony sprzęt, szczelne zamknięcia itd. octu nie mam to na logikę pozwalając zakazić nastaw dojdzie do zoctowienia.

Bardziej merytorycznego podejścia poszukaj tutaj:
http://wino.org.pl/forum/

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 24 września 2014, 13:25 - śr 

Rejestracja: 21 sierpnia 2014, 20:44 - czw
Posty: 253
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tarnów
Niestety Wyszedł ocet :D - produkt zamierzony.
Miałem ochotę na cydr, ale nie mam sokowirówki, a lepsza ponoć jest wyciskarka najtańsza to ok 500zł, niestety muszę poczekać na kolejny urodzaj jabłek :P

_________________
Pozdrawiam
Jarek(jarok)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 24 września 2014, 13:31 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
jarok,

spróbuj przepuszczać jabłka przez maszynkę do mięsa i potem odciskać

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 24 września 2014, 13:39 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
jarok - możesz zrobić czydr fermentujac tydzień mielone jabłka i dopiero odciskasz sok ręcznie przez gazę
ew jak z soku to mielisz jabłka i na praskę

Zrobiłem na oba sposoby i dziś przelewam w butelki ten fermentaowany wstępnie w pomielonych jabłkach. :D

Ja praskę w tym miesiącu wykonałem właśnie do tego celu. Mielę śmigłem na dużej wiertarce ale można ręczną przecież. W tygodniu jadę po następne jabłka bo degustacja w trakcie pomiarów cukrów zobrazowała mi wartość trunku .

Tak mielę:

https://www.youtube.com/watch?v=0gL7R2L ... e=youtu.be

tak wyciskam sok:

https://www.youtube.com/watch?v=SJQcl_PbjSE


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 24 września 2014, 14:02 - śr 

Rejestracja: 21 sierpnia 2014, 20:44 - czw
Posty: 253
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tarnów
Mariuszczs, CYNIG,

Dzięki za porady, patenty naprawdę świetne, jak zdobędę jeszcze jakieś późne jabłuszka to nastawię baniaczek :D
to praktyków jeszcze zapytam, czy polecacie jakieś konkretne drożdże czy dzikuski? :D

_________________
Pozdrawiam
Jarek(jarok)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 24 września 2014, 14:07 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
jarok,
tu ci nie pomogę bo ja specjalizuję się w miodach pitnych, cydr gości u mnie gościnnie :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 24 września 2014, 14:15 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2014, 09:15 - śr
Posty: 208
Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4 wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Krzanowice
CYNIG pisze:
jarok,

spróbuj przepuszczać jabłka przez maszynkę do mięsa i potem odciskać

Potwierdzam bardzo skuteczna metoda, pewnie bardziej pracochłonna niż wiertarką z mieszadłem ale bez przesady. W tym roku uzyskałem w ten sposób ok. 45 litrów soku, który teraz cudownie w wino się przemienia ;-)

Po przemieleniu jabłek elektrycznym Zelmerem dodałem do całości pektopol (środek enzymatyczny bardzo ułatwiający pozyskanie soku) oraz pirosiarczyn potasu celem zabicia wszelakich dzikich drożdży i stabilizacji całości. Po 24h przecisnąłem pulpę przez pieluchę tetrową i szło to całkiem sprawnie ale na przyszły rok na pewno sprawię/zrobię sobie praskę.

Co do drożdży to polecałbym jednak szlachetne, wtedy wiesz czego możesz się spodziewać - na dzikusach to będzie loteria.

edit: nie zapomnij o pożywce dla drożdży.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 24 września 2014, 14:28 - śr 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Jeśli drożdże szlachetne to koniecznie takie do cydru, albo zabić fermentację wcześniej. Żeby zamiast cydru jabcok nie wyszedł.
Mariuszczs, lepsza jest maszynka - nie napowietrza tak soku. A napowietrzenie utlenia sok/miazgę i spada jakość cydru.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 24 września 2014, 14:41 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2014, 09:15 - śr
Posty: 208
Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4 wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Krzanowice
asan pisze:
Jeśli drożdże szlachetne to koniecznie takie do cydru, albo zabić fermentację wcześniej. Żeby zamiast cydru jabcok nie wyszedł.
Mariuszczs, lepsza jest maszynka - nie napowietrza tak soku. A napowietrzenie utlenia sok/miazgę i spada jakość cydru.

Wystarczy nie dosładzać i pozwolić drożdżom przefermentować cały cukier zawarty w soku jabłkowym, otrzymamy właśnie ok. 5-7% alkoholu czyli tyle co cydr ma z reguły (będzie b. wytrawny). Po ustaniu fermentacji i sklarowaniu możemy dodać wyliczoną ilość cukru w zależności od tego jak mocno gazowany produkt chcemy uzyskać i od razu zabutelkować (nie pomylić z dosładzaniem dla smaku bo w ten sposób to rozsadzi butelki).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 24 września 2014, 15:01 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Mi akurat sok wyszedł 8 blg czyli na jakieś 4 % alkocholu.

Jeśli chodzi o drożdże to jeśli jabłka są świeżo zerwane to sobie sam cydr zafermentuje na dzikusach lub można dać od razu drożdże z paczki.

Natomiast jeśli jabłka są nie pierwszej jakości to trzeba sok po wyciśnięciu zasiarkować i po odpowiednim czasie dać drożdze .

Asan - ale całe jabłka można wrzucać do maszynki tak bez krojenia ? Bo ja wrzucam całe .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 24 września 2014, 15:32 - śr 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Wszystko można, chodzi tu o to tylko żeby się składniki nie utleniały. W normalnej produkcji na większą skalę nikt się nie bawi w obieranie, wycinanie gniazd nasiennych itd. Ale jak robiłem dla siebie to wycinałem, niestety później sokowirówka mi spartoliła sok (zrobił się dość ciemny i zmienił smak).
To kolejna nieudana próba w moim wykonaniu, postanowiłem że cydr zrobię dopiero jak będę mieć prasę do miazgi bo rozdrobnić da się maszynką.
Aha, jest ryzyko zarażenia nastawu jakimś grzybem jeśli ten występuje w komorze nasiennej, czasami się zdarza. Do ubijania dzikusów osobiście używam pirosiarczynu, szybko się ulatnia/rozkłada. Siarka to raczej do konserwacji (ew. ubijania drożdży) .

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 24 września 2014, 15:42 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Tak pirosiarczyn potasu .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 24 września 2014, 17:28 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2014, 09:15 - śr
Posty: 208
Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4 wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Krzanowice
asan pisze:
Wszystko można, chodzi tu o to tylko żeby się składniki nie utleniały. W normalnej produkcji na większą skalę nikt się nie bawi w obieranie, wycinanie gniazd nasiennych itd. Ale jak robiłem dla siebie to wycinałem, niestety później sokowirówka mi spartoliła sok (zrobił się dość ciemny i zmienił smak).
To kolejna nieudana próba w moim wykonaniu, postanowiłem że cydr zrobię dopiero jak będę mieć prasę do miazgi bo rozdrobnić da się maszynką.
Aha, jest ryzyko zarażenia nastawu jakimś grzybem jeśli ten występuje w komorze nasiennej, czasami się zdarza. Do ubijania dzikusów osobiście używam pirosiarczynu, szybko się ulatnia/rozkłada. Siarka to raczej do konserwacji (ew. ubijania drożdży) .

Asan próbowałem soku z sokowirówki i tego co wyszedł mi z maszynki do mięsa i pieluchy tetrowej - bez porównania lepszy był ten z maszynki.

"Siarka" stosowana w winiarstwie to właśnie pirosiarczyn potasu. W zależności od stężenia służy do różnych celów. Stosuje się też pirosiarczyn sodu ale to bardziej do dezynfekcji sprzętu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 24 września 2014, 20:46 - śr 

Rejestracja: 21 stycznia 2011, 14:09 - pt
Posty: 215
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
marcyha, fermentacja octowa zachodzi w obecności powietrza / tlenu .Naczynie nakryte gazą , nigdy rurka fermentacyjna .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: ocet
Post: 25 września 2014, 13:34 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
No właśnie, ja nadgorliwa byłam i dałam rurkę. Ale już wywalona, zobaczym, co wyjdzie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji