FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 13:30 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: 17 lipca 2015, 19:14 - pt 

Rejestracja: 23 lutego 2014, 19:04 - ndz
Posty: 536
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Władysławów
chciałbym zapytać czy można użyć nierozcieńczanego destylatu własnej roboty zamiast spirytusu do wyrobu miodówek. Strasznie odstrasza cena sklepowa spirytusu...
dziękuję za odpowiedzi
pozdrawiam Grzegorz

_________________
Robiąc byle co stajesz się byle kim.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lipca 2015, 21:43 - pt 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
prawo polskie zabrania, więc nie wolno. Amatorów jednak nie brakuje. Kwestia gustu. Ja nie znoszę bimbru :? Co nie znaczy że się czasem nie poświęcam w doborowym towarzystwie. W nalewce bardziej strawne, dobrze robi filtracja bimbru przez węgiel aktywny , lub odwrotnie : dodanie węgla aktywnego do bimbru i filtracja na zwykłym filtrze. Wtedy mniej odrzuca smród fuzli.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lipca 2015, 22:20 - pt 

Rejestracja: 27 lutego 2011, 11:46 - ndz
Posty: 158
Lokalizacja: Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
manio pisze:
prawo polskie zabrania, więc nie wolno. Amatorów jednak nie brakuje. Kwestia gustu. Ja nie znoszę bimbru :? Co nie znaczy że się czasem nie poświęcam w doborowym towarzystwie. W nalewce bardziej strawne, dobrze robi filtracja bimbru przez węgiel aktywny , lub odwrotnie : dodanie węgla aktywnego do bimbru i filtracja na zwykłym filtrze. Wtedy mniej odrzuca smród fuzli.


Na obecnie dostępnym w zakupach internetowych sprzęcie jakość spirytusu nie do odróżnienia w porównaniu z zakupami w sklepach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lipca 2015, 22:45 - pt 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
nie pleć głupot, każda gorzelnia ma o niebo lepszy i kosztowny sprzęt , a też robi bimber. Dopiero po rektyfikacji i filtracji jest spiryt, też różnej jakości jak się wie jak to zbadać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lipca 2015, 08:32 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2014, 09:15 - śr
Posty: 208
Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4 wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Krzanowice
Manio po zwykłej destylacji można kręcić nosem natomiast przy produkcie, który wyszedł z dostępnych na rynku sprzętów z kolumną, obsługiwanego przez osobę mająca pojęcie co robi, produkt przez statystycznego Kowalskiego jest nie do odróżnienia... tym bardziej w nalewce.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lipca 2015, 08:44 - sob 

Rejestracja: 03 listopada 2014, 11:11 - pn
Posty: 544
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: sieradzkie
yanek_113, można


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lipca 2015, 11:35 - sob 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Chyba jesteście tylko teoretykami spożycia i produkcji bimbru. Nawet wódka monopolowa nie każda jest dobrej jakości , a co mówić o bimbrze. Znam te wszystkie wynalazki, kolumny "rektyfikacyjne" , wiele na ten temat literatury , pewnie że jest lepszy niż z ordynarnej spirali , ale to bimber i zawsze to czuć , nawet w nalewce. Jeśli częstuję to objaśniam jak nalewka powstała i pytam zanim naleję ,żeby nie było obciachu bo są ludzie bardzo wrażliwi i poczęstowania bimbrem sobie nie życzą.
Do bimbru dodaję zawsze liście wiśni ( ok. 100 szt. na 0,5 litra), likwidują wszelki zły posmak , czy smrodek . Takim surowcem można potem częstować w postaci nalewki. Nawet sama "liściówka" jest łatwiej przyswajalna i już stanowi wytrawną nalewkę po rozcieńczeniu do 40 °, akurat sezon na liście , więc warto spróbować i zrobić zapas ( liści :mrgreen: ). Musi to jednak postać ze 3 tygodnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lipca 2015, 11:51 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Spiryt w klasie luxusowy da się w domu wydestylować . Spiryt teraz w fabryce nie rzadko leci z gazu i tą technologię do domu trudno wprowadzić. A tak to niby czego nie da się u siebie zrobić ? Pomińmy fakt że nie wprowadzamy wydajności przemysłowej .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lipca 2015, 14:45 - sob 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Jak chciałem mieć jak sklepowy to puściłem przez kolumnę dwa razy. Nikt nie wierzył że to nie sklepowy. Na raz też się da, ale jest więcej zachodu. Np konieczność klarowania zacieru. Oczywiście nie wolno być chytrym i przedgon i pogon uczciwie odlać. Najlepiej z zapasem.
Osobiście nie lubię smaku bimbru i wg mnie jeśli występuje on w czystym produkcie to szkoda marnować owoce, bo finalnie też będzie wyczuwalny.
Oj chyba znów muszę pożyczyć kolumnę na kilka dni bo mnie te liście ciekawią, u mnie filtracje robiłem kolumną. Kumpel używa węgla drzewnego i/lub aktywnego.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lipca 2015, 17:32 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 maja 2014, 21:13 - śr
Posty: 1424
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
yanek_113, napisz na pw, to w baniaku 10 l Ci wyślę, mam od znajomego-właściciela gorzelni, 220 zł+wysyłka. Za litr Ci wyjdzie mniej niż za 1/2 litra woody w sklepie. A skoro piszę, to znaczy, że jeszcze nie oślepłem:) Pozdrawiam.

_________________
Życie jest poszukiwaniem właściwego konserwanta...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji