FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 29 marca 2024, 00:16 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: 11 września 2015, 23:27 - pt 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1305
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Witam.
Sprowokowały mnie bzy zza okna i wstawiłem 12L miodu pitnego trójniak z owoców czarnego bzu.
Skład:
2L soku z owoców czarnego bzu
4L miodu
6L wody
Drożdże bayanuss G995 około 4-5g
Pożywka biowin około 4-5g

Owoce są dość kwaśne i dlatego chciałem się was zapytać czy trzeba dawać kwasek cytrynowy.
Miał ktoś do czynienia z takim miodkiem? Sam w sobie jest warty uwagi czy lepiej tam coś dodać aby polepszyć smak i opłacało się na niego czekać trzy lata?

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 września 2015, 23:32 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
tego trójniaka będziesz mógł już próbować za rok a za 1,5-2 będzie super. Na tym etapie nie dodawaj żadnego kwasku.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 września 2015, 23:46 - pt 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1305
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
A możesz się wypowiedzieć coś na jego temat? Jak wyglądają jego walory smakowe w porównaniu na przykład z miodem naturalnym lub jeżyniakiem? (bo takie akurat też wstawiłem) Mam jeszcze jeden gąsiorek 10L i myślę nad tym jak go wykorzystać i m.in. do dyspazycji mam jeszcze bez lub jakieś owoce ze sklepu.

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 września 2015, 02:26 - sob 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6074
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Nalewka z kwiatu czarnego bzu, rewelacja.
Pozdrawiam,
polbart

_________________
http://www.polbart.company/matki-pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 września 2015, 11:18 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Jarek, akurat na bzie czarnym nie robiłem, te okresy czasu które podałem są dość uniwersalne dla trójniaków.

Na teraz to proponuję nastawić trójniaka (lub jeśli wolisz bardziej wytrawne czwórniaka) z aronią. To mój ulubiony owoc do nalewek i miodów pitnych.
A smak, jakby to powiedzieć, na pewno bardziej agresywny i wyrazisty z lekką goryczką. Ale pisanie o smaku od razu kojarzy mi się z powiedzeniem:

" pisać o muzyce to jak tańczyć o architekturze" :) :) :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 września 2015, 17:35 - sob 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1305
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Wczoraj wieczorem zrobiłem ten nastaw.
Odpaliłem drożdże bayanus, po 20 minutach wlałem do nastawu i do dziś nic nie chodzi.
Czekać czy dać inne drożdże? Mam w zapasie trochę drożdży Biowin enovini - saccharomyces cerevisiae. Może je wrzucić?

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 września 2015, 17:52 - sob 

Rejestracja: 06 lipca 2010, 12:31 - wt
Posty: 178
Lokalizacja: łódzkie
Ule na jakich gospodaruję: wlkp, wp
Poczekaj, minęło zbyt mało czasu. Bayanusy są bardzo żywotne, na pewno dadzą sobie radę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 września 2015, 11:16 - ndz 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1305
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Dalej nic nie chodzi. Czekać czy spróbować innych drożdży?
Bo gdy będę czekał za długo nastaw może się zepsuć?

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 września 2015, 08:07 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Sprawdź czy korek szczelny i czy nic na powierzchni nie bo-belkuje. Jeśli nie daj nowe drożdże nie ma na co czekać. A owoce przed tym gotowałeś ?

Ps. A przy okazji ile Blg masz w nastawie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 października 2015, 11:30 - sob 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1305
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Nastaw się rozkręcił, około 2 tygodni rurka fermentacyjna ciężko pracowała. Po tym czasie praktycznie przestała ale widać, że przy powierzchni pojawia się mnóstwo małych bąbelków. Mimo to rurka plumka już raz na kilka godzin.

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji