FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=33&t=19308
Strona 1 z 1

Autor:  keri26 [ 05 marca 2017, 16:56 - ndz ]
Tytuł:  Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %

Witam interesuje mnie zwiększenie zawartości alkoholu jednak nie chciałbym dodawać spirytusu. Czy można ponownie dodać drożdży, pożywki i przefermentować? Dodam, że fermentowało jak głupie teraz stoi już z 2 lata a jest jakby słabe. Jak można sprawdzić zawartość alkoholu?

Autor:  Mariuszczs [ 05 marca 2017, 18:16 - ndz ]
Tytuł:  Re: Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %

Fermentujesz cukry - pożywka i drożdże to za mało.
Zawartość alkoholu obliczysz z zawartości cukrów jakie miałeś w nastawie i po zmierzeniu teraz balingometrem .

Autor:  JM [ 05 marca 2017, 18:36 - ndz ]
Tytuł:  Re: Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %

A na jakiej podstawie twierdzisz, że jakoby słaby?
Jaki to miód, czwórniak, trójniak..?

Autor:  keri26 [ 05 marca 2017, 19:54 - ndz ]
Tytuł:  Re: Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %

Pisząc słaby mam na myśli odczucie na języku i to że czuć słodycz a alkohol słabo. Życzyłbym sobie mocy a tu brak :( . Robiłem trójniak gotowany i
Mariuszczs pisze:
Fermentujesz cukry - pożywka i drożdże to za mało.
Zawartość alkoholu obliczysz z zawartości cukrów jakie miałeś w nastawie i po zmierzeniu teraz balingometrem .

niestety nic nie mierzyłem z uwagi na miód liczyłem że będzie miał kopa.. a ty słabo z tym.

Autor:  keri26 [ 05 marca 2017, 19:54 - ndz ]
Tytuł:  Re: Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %

Pisząc słaby mam na myśli odczucie na języku i to że czuć słodycz a alkohol słabo. Życzyłbym sobie mocy a tu brak :( . Robiłem trójniak gotowany i
Mariuszczs pisze:
Fermentujesz cukry - pożywka i drożdże to za mało.
Zawartość alkoholu obliczysz z zawartości cukrów jakie miałeś w nastawie i po zmierzeniu teraz balingometrem .

niestety nic nie mierzyłem z uwagi na miód liczyłem że będzie miał kopa.. a tu słabo z tym.

Autor:  Hieronim [ 05 marca 2017, 22:53 - ndz ]
Tytuł:  Re: Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %

keri26, Bez cukromierza przy miodzie pitnym nie zbadasz zawartości alkoholu, teraz jedynie przyjąć że cukrów było 25% i to co z tego ubyło to czysty alkohol.

Autor:  matus [ 06 marca 2017, 14:20 - pn ]
Tytuł:  Re: Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %

Przyjmij dla trójniaka 33-34 Blg.Zmierz swój.Spróbuj skorzystać z programu WineCalc.
Przy ilości cukru przyjmij jakąś średnią zawartość cukrów w miodzie(jeśli trzeba litry przelicz na kilogramy).Nie jest to idealne ale jakiś pogląd będziesz miał na zawartość alkoholu.Można też spróbować wykorzystać szybkie liczenie z piwowarstwa:
Blg na Starcie - Blg na Końcu / 1,938

Autor:  krzysztof [ 06 marca 2017, 18:31 - pn ]
Tytuł:  Re: Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %

keri26, Podaj może proporcje jakie użyłes na początku tj .ilość miodu i ilość wody [soku ] czy to miał byc czysty trójniak czy z dodatkami, będzie cokolwiek wiadomo a tak to raczej wróżenie z fusów
Po za tym czy w miodzie pitnym rozchodzi sie tylko o jak to okresliłes ,,kopa''
Wydaje mi się ze po dwu latach wznawiac refermętacje to nie za koniecznie
Poz Krzys :pl: :(

Autor:  JM [ 06 marca 2017, 21:24 - pn ]
Tytuł:  Re: Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %

keri26 pisze:
Pisząc słaby mam na myśli odczucie na języku i to że czuć słodycz a alkohol słabo.
W trójniaku to słodkość z założenia wyczuwalna być musi.
Ale jeżeli już koniecznie chcesz wzmacniać, to zamiast niepewnych kombinacji ze wznawianiem fermentacji po 2 latach leżakowania lepiej wzmocnić spirytusem.
Możesz też jeszcze kupić buteleczkę firmowego trójniaka i porównać organoleptycznie ze swoim (choć podejrzewam, że te firmowe to też sztucznie alkocholowane).

Autor:  keri26 [ 06 marca 2017, 22:06 - pn ]
Tytuł:  Re: Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %

Nigdy nie akceptowałem propozycji zwiększania procentów spirytusem w winie i nie rozważam tego przy miodzie. Robiąc miód nie myślałem, że będzie aż taka słodycz która dominuje i pewnie za bardzo. Co do kopa to nie jest dla mnie najważniejszy ale przez słodycz nie może się przebić. Jestem trochę zawiedziony bo wiedząc, że jest przecież sporo cukru liczyłem na więcej alkoholu.

Autor:  Mariuszczs [ 06 marca 2017, 22:22 - pn ]
Tytuł:  Re: Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %

Wygląda że nie dofermentował skoro taki słodki. Restart może się uda.

Autor:  Tadeusz 1 [ 07 marca 2017, 14:48 - wt ]
Tytuł:  Re: Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %

keri26, jeśli za słodki to możesz zrobić nowy miód czwórniak, przefermentować maksymalnie i połączyć.

Autor:  JM [ 07 marca 2017, 15:35 - wt ]
Tytuł:  Re: Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %

keri26 pisze:
Czy można ponownie dodać drożdży, pożywki i przefermentować? Dodam, że fermentowało jak głupie teraz stoi już z 2 lata a jest jakby słabe. Jak można sprawdzić zawartość alkoholu?
Jeżeli nastaw zaszczepiony był typowymi drożdżami do win typu ciężkiego i jak piszesz "fermentowało jak głupie", to można założyć z dużym prawdopodobieństwem, że te drożdże zrobiły ile tylko mogły i te 16-18% alkoholu tam jest.
W takiej sytuacji jakiekolwiek ponowne próby wznawiania fermentacji skazane są na niepowodzenie.
Jeżeli nastaw zaszczepiony był rasą drożdży słabiej alkoholizujących to wówczas faktycznie miodzik może być nieco słabszy i w takiej sytuacji można by się pokusić o restart, ale tylko mocną matką drożdżową wyprowadzoną na drożdżach bardzo silnie alkoholizujących.

Zawartość alkoholu można obliczyć.
Potrzebne do tego dane to gęstość nastawu przed fermentacją i aktualna gęstość miodu pitnego.

Autor:  keri26 [ 07 marca 2017, 16:16 - wt ]
Tytuł:  Re: Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %

Właśnie błędem było, że nie robiłem żadnych pomiarów a teraz to wielka ??? Drożdże silne Bayanusy czy jakoś tak chyba nawet dedykowane do miodów. Chętnie poczęstowałbym jakiegoś fachowca lampeczką może by powiedział ile volt :D jak byłoby z 13 to już bym nie kombinował. pozdrawiam

Autor:  JM [ 07 marca 2017, 17:02 - wt ]
Tytuł:  Re: Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %

Jeżeli znasz w miarę dokładne proporcje poszczególnych składników do przygotowania nastawu, tzn. ile miodu, ile wody, ile ew. soków owocowych itd. to gęstość początkową też można w miarę obliczyć.
Ale jeżeli jak piszesz, drożdże były silne i fermentacja przebiegała zdecydowanie dobrze, to 13 volt tam jest na bank, a zapewne nawet sporo więcej. Słodycz maskuje odczucie alkoholu, a trójniak to już słodki z założenia być musi.
Ale można też wzmocnić te 2-3 %, jeżeli nie odpowiada Ci czystym spirytusem to np. winiaczkiem jakimś - to też alkohol z naturalnej fermentacji.
Można wcześniej zrobić próbę na mniejszej ilości.

Autor:  górski_pszczelarz [ 07 marca 2017, 19:28 - wt ]
Tytuł:  Re: Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %

Należy zastosować odpowiednie drożdże. Każde szczepy mają różne wrażliwości na zawartości alkoholu. Jedne przestają fermentować przy 10 inne prz 18 procenach itp.

Autor:  keri26 [ 07 marca 2017, 20:18 - wt ]
Tytuł:  Re: Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %

JM pisze:
Jeżeli znasz w miarę dokładne proporcje poszczególnych składników do przygotowania nastawu, tzn. ile miodu, ile wody, ile ew. soków owocowych itd. to gęstość początkową też można w miarę obliczyć.
Ale jeżeli jak piszesz, drożdże były silne i fermentacja przebiegała zdecydowanie dobrze, to 13 volt tam jest na bank, a zapewne nawet sporo więcej. Słodycz maskuje odczucie alkoholu, a trójniak to już słodki z założenia być musi.
Ale można też wzmocnić te 2-3 %, jeżeli nie odpowiada Ci czystym spirytusem to np. winiaczkiem jakimś - to też alkohol z naturalnej fermentacji.
Można wcześniej zrobić próbę na mniejszej ilości.

Troche mnie przekonałeś chyba tak zostawie bo przekombinuje i jeszcze do tego sie narobie a nie wiadomo czy zaczełoby fermentować.

Autor:  jino2 [ 07 marca 2017, 20:45 - wt ]
Tytuł:  Re: Słaby miód pitny- jak zwiększyć zawartoiść %

ta słodycz może Cie zmylić i jak przesadzisz z degustacją to jutro będziesz chorował.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/