FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 09:06 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ] 
Autor Wiadomość
Post: 14 listopada 2009, 20:26 - sob 
Lubicie alkohol czy nie przepadacie za nim?

Ja nie lubie alkoholu i nigdy za nim nie przepadalam, moge isc na cala noc na imprezke i wypije gora jednego drinka, wiecej nie i bawie sie cudownie przez cala noc, no i na drugi dzien nie choruje tak jak moje kolezanki. :lol:

Pijecie czy raczej nie?

Nie pije, pije wylacznie na wielkich imprezach i to malutko..... :lol:

Czy moze byc jakis dobry alkohol z dodatkiem miodu?

Probowalam kiedys miodu pitnego, smaczny byl, a sa jeszcze jakies inne alkohole z dodatkiem miodu?


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 15 listopada 2009, 14:47 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 19:29 - śr
Posty: 2620
Lokalizacja: Stara Rudna
biedronka1,

Dobry jest spirytus z miodem lipowym :roll:
PYCHOTKA - choc sporo go wypić nie można :shock:
- raczej kielicha dla zdrowotności - właśnie o tej porze roku i na przedwiośniu :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 15 listopada 2009, 14:54 - ndz 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 marca 2008, 22:33 - ndz
Posty: 983
Lokalizacja: Smęgorzów
A bimbru z miodem nie radze :x o kazdej poze roku :?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 listopada 2009, 18:37 - pn 
biedronka1 pisze:
Lubicie alkohol czy nie przepadacie za nim?

wypije gora jednego drinka, wiecej nie i bawie sie cudownie przez cala noc, no i na drugi


No można wypić jednego drinka za noc
:wink: Tylko że ten Drink będzie w Wiaderku :D
Nie trawię napoi wyskokowych na bazie miodu - ale to mój gust :wink:
Ostatnio z wyskokowych to najlepszy Kubuś :mrgreen: :D :mrgreen:
Ostatecznie mógł być napój " Gumisiów " lecz mi przepis schowali bo skakałem na boki potem :D


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 06 stycznia 2010, 22:08 - śr 
bimber z miodu to jest super sprawa piłem u znajomego dziadka pszczelarza mikstura godna mistrza. :shock: :roll: :D :oops:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 07 stycznia 2010, 00:46 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2009, 17:52 - sob
Posty: 2566
Lokalizacja: Szczecin okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
krupniok :D ostatniio w Pasiece byly opisywane przepisy :D

_________________
www.pszczolyimiod.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 07 stycznia 2010, 16:04 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
adidar pisze:
krupniok :D ostatniio w Pasiece byly opisywane przepisy :D


KRUPNIOK ????

chyba raczej nie, a nie miał być przypadkiem "krupnik" ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 07 stycznia 2010, 17:08 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2009, 17:52 - sob
Posty: 2566
Lokalizacja: Szczecin okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
jedni mowia krupniok inni krupnik :D

_________________
www.pszczolyimiod.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 07 stycznia 2010, 17:22 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
hmmm, krupniok to w zasadzie taka śląska kaszanka, ale może i jakiś napitek z miodu :)

Pozdrawiam

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 07 stycznia 2010, 18:27 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 grudnia 2009, 18:21 - pt
Posty: 241
Lokalizacja: Nowy Sącz
Ja lubię naleweczki a szczególnie jedną:
1 kg wiśni (muszą to być wiśnie czarne, najlepsze stare odmiany) razem z pestkami zalewam 1 litrem miodu nektarowego w słoju szczelnie zakręcanym i to pozostawiam na 48 godzin. W tym czasie należy je kilka razy potrząsnąć. Nastepnie należy zalać to 1 litrem 75 % spirytusu. Słój dobrze zakręcić. Mikstura ta winna być 1 - 2 razy dziennie postrząsana przez pierwszy miesiąc leżakowania. Zlanie po 30 listopada. Do pierwszej degustacji w Boże Narodzenie. Czym dłużej leżakuje tym smaczniejsza. Jeden kieliszek zimą po przemarznięciu wspaniały. Pozdrawiam

_________________
Wacław Białogłowicz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 07 stycznia 2010, 19:20 - czw 
miód lipowy leśny czy wielokwiat?


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 07 stycznia 2010, 19:25 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 grudnia 2009, 18:21 - pt
Posty: 241
Lokalizacja: Nowy Sącz
Ja daję malinę lub jawora bo nie mam lipy.

_________________
Wacław Białogłowicz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 07 stycznia 2010, 21:05 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 21:17 - sob
Posty: 1939
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
a przypadkiem taka mikstura nie jest za ciężka na serducho? :kapelan:

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 stycznia 2010, 00:13 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 grudnia 2009, 18:21 - pt
Posty: 241
Lokalizacja: Nowy Sącz
To jest do degustacji a nie do picia

_________________
Wacław Białogłowicz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 stycznia 2010, 19:16 - pt 
mysle że wielokwiat jasny byłby najodpowiedniejszy nie zagłuszy smaku wiśni


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 08 stycznia 2010, 22:58 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 21:17 - sob
Posty: 1939
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
zgadza się ale jak się raz spróbuje to by się chciało więcej szczególnie gdy jest dobre.

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 15 stycznia 2010, 22:33 - pt 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
Ta mikstura jest do degustacji i na przeziebienie. Jeszcze mozna dac do kieliszka z 10 kropli propolisu. Zdrowie murowane. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 17 stycznia 2010, 21:43 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 grudnia 2009, 18:32 - wt
Posty: 2155
Lokalizacja: Płock
Skapiko - na serducho to może i nie jest ciężka, ale jakby jej skosztować większą ilość to będzie ciężka na głowę i to przeważnie na drugi dzień . Pozdrawiam :lol: :P

_________________
waldek6530


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 24 stycznia 2010, 14:19 - ndz 

Rejestracja: 04 grudnia 2007, 18:54 - wt
Posty: 75
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Połowę słoika 0,9 wypełnić odsklepinami. Zalać to wszystko alkoholem 40%. Wstrząsać raz dziennie przez dwa tygodnie. Po tym czasie przecedzić i wlać z powrotem do jakiejś butelki. Dawkować stosownie do potrzeb.

_________________
Pozdrowienia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 24 stycznia 2010, 14:32 - ndz 

Rejestracja: 06 czerwca 2008, 23:01 - pt
Posty: 1139
Lokalizacja: Stargard Szczec.
Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
ian_cox pisze:
Połowę słoika 0,9 wypełnić odsklepinami. Zalać to wszystko alkoholem 40%. Wstrząsać raz dziennie przez dwa tygodnie. Po tym czasie przecedzić i wlać z powrotem do jakiejś butelki. Dawkować stosownie do potrzeb.


Stosownie do potrzeb :d


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 24 stycznia 2010, 19:17 - ndz 

Rejestracja: 31 sierpnia 2007, 21:56 - pt
Posty: 959
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: dadant
ian_cox pisze:
Połowę słoika 0,9 wypełnić odsklepinami. Zalać to wszystko alkoholem 40%. Wstrząsać raz dziennie przez dwa tygodnie. Po tym czasie przecedzić i wlać z powrotem do jakiejś butelki. Dawkować stosownie do potrzeb.


Na jakie dolegliwości stosować.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 24 stycznia 2010, 19:20 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Odnowiciel pisze:
Na jakie dolegliwości stosować.

Pozdrawiam


Na brak dobrego humoru :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 24 stycznia 2010, 20:33 - ndz 

Rejestracja: 31 sierpnia 2007, 21:56 - pt
Posty: 959
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: dadant
CYNIG pisze:
Odnowiciel pisze:
Na jakie dolegliwości stosować.

Pozdrawiam


Na brak dobrego humoru :)


Jak na brak humoru to zwiększył bym w tej miksturze zawartość procentową z 40 do 95%.

Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 24 stycznia 2010, 21:31 - ndz 

Rejestracja: 17 stycznia 2009, 09:59 - sob
Posty: 493
Lokalizacja: Mazańcowice
Przy takim stężeniu to może równowagi pozbawić, a miało tylko rozweselić - hi hi. :pijemy:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 lipca 2010, 18:16 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2009, 17:52 - sob
Posty: 2566
Lokalizacja: Szczecin okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Czy ktoś zna przepis na kilka butelek miodówki? Chciałbym kupić ze 2 litry spirytusu i coś przygotować na zimę ze smakiem. Jak wogóle to przygotować, przechowywać, co trzeba załatwić? Z góry dziękuję za przepisy :uśmiech:

_________________
www.pszczolyimiod.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 lipca 2010, 18:25 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 stycznia 2010, 11:09 - pn
Posty: 486
Lokalizacja: Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: l/n
adidar nie lepiej zrobić miód pitny? Wysokie stężenie alkoholu może pozbawić miód właściwości leczniczych.

_________________
Jestem misiem o bardzo małym rozumku i długie słowa sprawiają mi wielką trudność.
Pozdrawiam bialymis :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 lipca 2010, 18:37 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2009, 17:52 - sob
Posty: 2566
Lokalizacja: Szczecin okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
bialymis71, tutaj akurat bardziej chodzi mi o walory smakowe.

_________________
www.pszczolyimiod.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 lipca 2010, 19:11 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 stycznia 2010, 11:09 - pn
Posty: 486
Lokalizacja: Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: l/n
znalazłem coś w necie
http://gotowanie.onet.pl/13318,0,1,miod ... zepis.html
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=90
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,8 ... ,9497.html
Może coś Ci się przyda. Powodzenia

_________________
Jestem misiem o bardzo małym rozumku i długie słowa sprawiają mi wielką trudność.
Pozdrawiam bialymis :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 lipca 2010, 19:43 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
hej adidar to co chcesz zrobic to krupnik a nie miodówka.
Tu masz jeden przepis który sam sprawdzilem:),


- szklanka miodu miodu,
- 1 szklanka wody,
- kilka goździków,
- kawałek cynamonu
- kawałek laski wanilii,
- skórka z połowy pomarańczy,
- 2 szklanki spirytusu.

Ugotuj wode z miodem, dodaj wszystkie przyprawy. Po ochłodzeniu zalej spirytusem, zakręc postaw w ciemnym miejscu i potrzymaj kilka dni. Krupnik powinno pic sie na ciepło i ostroznie:). Bo ma ostrego kopa :uśmiech:

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 lipca 2010, 20:27 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2009, 17:52 - sob
Posty: 2566
Lokalizacja: Szczecin okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
miecio, a co z terminem ważności? bo zrobilbym teraz, a w zime chetnie bym siegnal po to :jem:

_________________
www.pszczolyimiod.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 lipca 2010, 20:32 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 stycznia 2010, 11:09 - pn
Posty: 486
Lokalizacja: Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: l/n
Jeśli chodzi o krupnik proszę bardzo kilka dobrych sprawdzonych przepisów i ciekawych informacji
http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=4778
http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=85

_________________
Jestem misiem o bardzo małym rozumku i długie słowa sprawiają mi wielką trudność.
Pozdrawiam bialymis :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 lipca 2010, 22:00 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
adidar z mocniejszymi trunkami jest tak ze im dluzej leza tym lepiej smakuja:) szczegolnie z miodowymi.

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 02 lipca 2010, 21:27 - pt 
Poddałem raz destylacji niezbyt udany miodek, był ładnie odstany miał już koło 2 lat ale smak pozostawał nieciekawy i nie rokował poprawy. To co wypadło z aparaturki to najlepsze kilka butelek w mojej spiżarce :). Pozostawiłem w stanie czystym około 85% początkowej samoistnie opadło do 70 przez suche i nielakowane korki. Pije czasami kieliszeczek bez lodu, bardzo podnosi ciśnienie i wieczorem można odgonić sen jeszcze na jakąś godzinkę jak trzeba coś pilnie zrobić.
Alkohole monopolowe tak naprawdę nadają się tylko na nalewki i właściwie zgadzam się że nie nadaje się na nalewki bimber.
Każdy alkohol potrzebuje czasu żeby nabrać smaku i łagodności, najprostsze nalewki min, 6 miesięcy. Miody pitne potrzebują wielu lat, choć wielu pije jak się wyklaruje po fermentacji :).
Nalewki miodowe trzeba wyciszać minimum 12 miesięcy, miód długo nadaje nalewce ostry posmak.
Ja mam jedną buteleczkę z 2004r. ma gładki smak i migdałowy aromat ( czort wie skąd).
Wariacje z końską miętą, pokrzywą, miękkimi orzechami włoskimi, mam za sobą.
W tym roku zdradzam nalewki na rzecz win, obrodzą tylko winogrona a mam takie małe kwaśne i bardzo ciemne. Wino z nich ma kolor rubinowy i lekko gorzki smak - świetne z gazowaną mineralną w upalne noce.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 06 września 2010, 21:28 - pn 
Ja jak do tąd nie robiłem nalewek, ale w zeszłym roku kolega po prosił żebym zrobił mu miód ze spirytusem.
Zrobiłem tak:
1/2 l spirytusu
1 szklanka miodu lipowego
i chyba cztery cytryny
Gdzieś ten przepis w necie wyczytałem i zrobiłem, posmakowałem i uważałem że to nie może być ten przepis, jakoś mi nie smakowało zbytnio.
Postanowiłem poszukać dalej i szperałem, szperałem i wyszperałem.
Nalewka Plebana
Zrobiłem według przepisu jaki znalazłem w necie.
Zrobiłem dwie, jedną z miodem lipowym, a drugą z miodem ziołowym, do produkcji miodu ziołowego użyłem miodu wiosennego, czyli jest to miodek głównie z drzew owocowych.
Pierwsza nalewka przy degustacji, a degustację przeprowadzałem z sąsiadem gdyż on jest wytrawnym znawcą wszelkich alkoholi.
Po wypiciu kielicha czuło się smak miodu, a dopiero po przełknięciu grzanie w żołądku.
Druga nalewka to już było deczko inaczej gdyż mieszały się różne smaki i było zajefajne.
W pierwszej nalewce opuściłem wódkę, czyli wo-gule jej nie dodałem, a w drugiej nalewce trzymałem się ściśle według przepisu.
Po tej degustacji nawet nie bardzo pamiętałem końca degustacji, a ba nawet na tym forum narozrabiałem i tak wo-gule to chciałem wszystkich przeprosić, a przede wszystkim właściciela stronki i forum.
Nalewka jest super, ale nie należy przesadzać, bo potem przez dwa dni się umiera.
Ciekawi mnie strasznie, jakie smaki będą za cztery miesiące, poczekamy zobaczymy.
Kto nie robił to polecam żeby se zrobił, jest super.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 10 września 2010, 22:36 - pt 

Rejestracja: 09 lipca 2010, 19:25 - pt
Posty: 589
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: inny
Radze uważać na spirytus z miodem, to lek nasercowy może powodować problemy z ciśnieniem. W mojej rodzinie jako lek nasercowy był stosowany na polecenie lekarza i pod jego kontrolą(ciśnienie,EKG).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 września 2010, 22:45 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 19:39 - śr
Posty: 1622
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
wojciechmoro pisze:
W mojej rodzinie jako lek nasercowy był stosowany na polecenie lekarza i pod jego kontrolą(ciśnienie,EKG).


A przepraszam, ... lekarz przepisywal na recepte, czy trzeba bylo placic 100%?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 września 2010, 22:56 - pt 

Rejestracja: 09 lipca 2010, 19:25 - pt
Posty: 589
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: inny
Zamiast tabletek które nadmiernie obciążały organizm człowieka po 70-tce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 września 2010, 02:14 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 19:39 - śr
Posty: 1622
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
wojciechmoro pisze:
Zamiast tabletek które nadmiernie obciążały organizm człowieka po 70-tce


Dobry lekarz, ale pytam:

"recepte wypisal, czy trzeba bylo placic 100%?" :rolf:

Bo nie odpowiedziales mi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 25 września 2010, 00:22 - sob 
Właśnie w obecnej chwili degustuję Nalewkę Plebana robioną na bazie miodu ziołowego i smakiem przypomina maść fitalizynową.
Alkohol mało co czuć, pokrzywa a zaraz za nią mięta i gdzieś tam w oddali jakby karmel, ale ja karmelu nie dawałem a tylko sosnę, ale w sumie jest fajne :soczek: :mniam miodek:


Na górę
  
 
Post: 12 listopada 2010, 18:08 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Przestaje co kolwiek robic czytam tematy i uwazam ze picie to jest dobre zycie a robota to glupota .pozdrawiam smakoszy .Pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 14 listopada 2010, 07:09 - ndz 

Rejestracja: 25 marca 2009, 07:38 - śr
Posty: 949
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: WP
Nalewki miodowe są mocno zdradliwe, fajnie się pije a później niby człowiek nie pijany a tyłeczek się chwieje.
Nie lubię nalewek miodowych do drinków. :leży_uśmiech:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2012, 21:12 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 grudnia 2011, 19:29 - pn
Posty: 207
Lokalizacja: Maków Podhalański
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Ja robię tak;
1 litr miodu
1 litr soku z cytryny
1 litr spirytusu 80%
wszystko mieszam (sok +miód t to wlewam do spirytusu)
pasowałoby żeby się to przegryzło ze dwa tygodnie ale można już degustować po godzinie.
Oczywiście im starsza tym lepsza

_________________
Pozdrawiam Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2012, 23:30 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 21:17 - sob
Posty: 1939
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
dobre to nawet, ale nie wolno przesadzać :haha:

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2012, 00:22 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 19:29 - śr
Posty: 2620
Lokalizacja: Stara Rudna
mauro,
mauro pisze:
1 litr soku z cytryny

Czy to sok wyciśniety ze świerzych cytryn - 1 litr :szok:
czy raczej 1 litr cytrynowego soku w butelce lub kartonie :chytry:

_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2012, 05:55 - ndz 
A ja robię jeszcze inaczej:

1 litr dobrej wódki
10 dkg cukierków kukułek lub lodowych Ice
1 łyżka stołowa miodu
1 cytryna

miód podgrzewam lekko i wlewam do wódki, mieszam, odstawiam na 24 h do przegryzienia, dopiero na drugi dzień gniotę na miazgę i rozpuszczam w garnku cukierki kukułki (lekko trzeba kapnąć wody ok łyżeczka od herbaty) jak ostygnie wlewam w to sok z wyciśniętej jednej cytryny, mieszam i wlewam do wódki. Takie samo zastosowanie można zrobić z cukierkami lodowymi Ice, tyle że wtedy nie daje się soku z cytryny wcale.
Otrzymujemy miodówkę na kukułkach lub na cukierkach Ice. Smak nieziemski ale jak się wypije za dużo łepek pobolewa. Dla wprawniejszych w mocy trunku można zastosować to w bimberku (niweluje się smak i zapach bimbru wtedy szczególnie kukułką). :wink:


Na górę
  
 
Post: 08 stycznia 2012, 11:21 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 grudnia 2011, 19:29 - pn
Posty: 207
Lokalizacja: Maków Podhalański
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Szczupak pisze:
mauro,
mauro pisze:
1 litr soku z cytryny

Czy to sok wyciśniety ze świerzych cytryn - 1 litr :szok:
czy raczej 1 litr cytrynowego soku w butelce lub kartonie :chytry:
Cytuj:

sok wyciśnięty z cytryn i przecedzony przez gęste sitko

_________________
Pozdrawiam Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lutego 2022, 05:45 - pn 

Rejestracja: 11 marca 2020, 02:47 - śr
Posty: 421
Lokalizacja: Hamilton, Kanada
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
Polecam dobrą wódeczkę. Tylko trzy skladniki. Wódka 45%, miod i propolis. To samo tylko dla orlów 70%. (ze spirytusu +woda)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lutego 2022, 21:54 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6405
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Beeman, to Jeszce procentowe ilości składników podaj ;) .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lutego 2022, 22:29 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3699
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Też tylko 3 składniki, a jakie pyszne i jakże łatwe do zapamiętania -
w równych częściach, po 1/3 spirytus + miód + sok z cytryny.
A propolisu też można dodać.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lutego 2022, 23:04 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Propolis dodaje "charakteru " jeszcze lepiej jak zamiast czystego miodu "bazą "są odsklepiny to dodaje "kolorytu" :wink: .

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji