FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Alkohol z miodem
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=33&t=2129
Strona 1 z 1

Autor:  biedronka1 [ 14 listopada 2009, 20:26 - sob ]
Tytuł:  Alkohol z miodem

Lubicie alkohol czy nie przepadacie za nim?

Ja nie lubie alkoholu i nigdy za nim nie przepadalam, moge isc na cala noc na imprezke i wypije gora jednego drinka, wiecej nie i bawie sie cudownie przez cala noc, no i na drugi dzien nie choruje tak jak moje kolezanki. :lol:

Pijecie czy raczej nie?

Nie pije, pije wylacznie na wielkich imprezach i to malutko..... :lol:

Czy moze byc jakis dobry alkohol z dodatkiem miodu?

Probowalam kiedys miodu pitnego, smaczny byl, a sa jeszcze jakies inne alkohole z dodatkiem miodu?

Autor:  Szczupak [ 15 listopada 2009, 14:47 - ndz ]
Tytuł: 

biedronka1,

Dobry jest spirytus z miodem lipowym :roll:
PYCHOTKA - choc sporo go wypić nie można :shock:
- raczej kielicha dla zdrowotności - właśnie o tej porze roku i na przedwiośniu :mrgreen:

Autor:  stantom20 [ 15 listopada 2009, 14:54 - ndz ]
Tytuł: 

A bimbru z miodem nie radze :x o kazdej poze roku :?

Autor:  BoCiAnK [ 16 listopada 2009, 18:37 - pn ]
Tytuł:  Re: Alkohol z miodem

biedronka1 pisze:
Lubicie alkohol czy nie przepadacie za nim?

wypije gora jednego drinka, wiecej nie i bawie sie cudownie przez cala noc, no i na drugi


No można wypić jednego drinka za noc
:wink: Tylko że ten Drink będzie w Wiaderku :D
Nie trawię napoi wyskokowych na bazie miodu - ale to mój gust :wink:
Ostatnio z wyskokowych to najlepszy Kubuś :mrgreen: :D :mrgreen:
Ostatecznie mógł być napój " Gumisiów " lecz mi przepis schowali bo skakałem na boki potem :D

Autor:  radczi [ 06 stycznia 2010, 22:08 - śr ]
Tytuł: 

bimber z miodu to jest super sprawa piłem u znajomego dziadka pszczelarza mikstura godna mistrza. :shock: :roll: :D :oops:

Autor:  adidar [ 07 stycznia 2010, 00:46 - czw ]
Tytuł: 

krupniok :D ostatniio w Pasiece byly opisywane przepisy :D

Autor:  CYNIG [ 07 stycznia 2010, 16:04 - czw ]
Tytuł: 

adidar pisze:
krupniok :D ostatniio w Pasiece byly opisywane przepisy :D


KRUPNIOK ????

chyba raczej nie, a nie miał być przypadkiem "krupnik" ??

Autor:  adidar [ 07 stycznia 2010, 17:08 - czw ]
Tytuł: 

jedni mowia krupniok inni krupnik :D

Autor:  CYNIG [ 07 stycznia 2010, 17:22 - czw ]
Tytuł: 

hmmm, krupniok to w zasadzie taka śląska kaszanka, ale może i jakiś napitek z miodu :)

Pozdrawiam

Autor:  Obelnik [ 07 stycznia 2010, 18:27 - czw ]
Tytuł: 

Ja lubię naleweczki a szczególnie jedną:
1 kg wiśni (muszą to być wiśnie czarne, najlepsze stare odmiany) razem z pestkami zalewam 1 litrem miodu nektarowego w słoju szczelnie zakręcanym i to pozostawiam na 48 godzin. W tym czasie należy je kilka razy potrząsnąć. Nastepnie należy zalać to 1 litrem 75 % spirytusu. Słój dobrze zakręcić. Mikstura ta winna być 1 - 2 razy dziennie postrząsana przez pierwszy miesiąc leżakowania. Zlanie po 30 listopada. Do pierwszej degustacji w Boże Narodzenie. Czym dłużej leżakuje tym smaczniejsza. Jeden kieliszek zimą po przemarznięciu wspaniały. Pozdrawiam

Autor:  radczi [ 07 stycznia 2010, 19:20 - czw ]
Tytuł: 

miód lipowy leśny czy wielokwiat?

Autor:  Obelnik [ 07 stycznia 2010, 19:25 - czw ]
Tytuł: 

Ja daję malinę lub jawora bo nie mam lipy.

Autor:  SKapiko [ 07 stycznia 2010, 21:05 - czw ]
Tytuł: 

a przypadkiem taka mikstura nie jest za ciężka na serducho? :kapelan:

Autor:  Obelnik [ 08 stycznia 2010, 00:13 - pt ]
Tytuł: 

To jest do degustacji a nie do picia

Autor:  radczi [ 08 stycznia 2010, 19:16 - pt ]
Tytuł: 

mysle że wielokwiat jasny byłby najodpowiedniejszy nie zagłuszy smaku wiśni

Autor:  SKapiko [ 08 stycznia 2010, 22:58 - pt ]
Tytuł: 

zgadza się ale jak się raz spróbuje to by się chciało więcej szczególnie gdy jest dobre.

Autor:  miły_marian. [ 15 stycznia 2010, 22:33 - pt ]
Tytuł: 

Ta mikstura jest do degustacji i na przeziebienie. Jeszcze mozna dac do kieliszka z 10 kropli propolisu. Zdrowie murowane. Pozdrawiam miły_marian

Autor:  waldek6530 [ 17 stycznia 2010, 21:43 - ndz ]
Tytuł: 

Skapiko - na serducho to może i nie jest ciężka, ale jakby jej skosztować większą ilość to będzie ciężka na głowę i to przeważnie na drugi dzień . Pozdrawiam :lol: :P

Autor:  ian_cox [ 24 stycznia 2010, 14:19 - ndz ]
Tytuł: 

Połowę słoika 0,9 wypełnić odsklepinami. Zalać to wszystko alkoholem 40%. Wstrząsać raz dziennie przez dwa tygodnie. Po tym czasie przecedzić i wlać z powrotem do jakiejś butelki. Dawkować stosownie do potrzeb.

Autor:  swiwojtek [ 24 stycznia 2010, 14:32 - ndz ]
Tytuł: 

ian_cox pisze:
Połowę słoika 0,9 wypełnić odsklepinami. Zalać to wszystko alkoholem 40%. Wstrząsać raz dziennie przez dwa tygodnie. Po tym czasie przecedzić i wlać z powrotem do jakiejś butelki. Dawkować stosownie do potrzeb.


Stosownie do potrzeb :d

Autor:  Odnowiciel [ 24 stycznia 2010, 19:17 - ndz ]
Tytuł: 

ian_cox pisze:
Połowę słoika 0,9 wypełnić odsklepinami. Zalać to wszystko alkoholem 40%. Wstrząsać raz dziennie przez dwa tygodnie. Po tym czasie przecedzić i wlać z powrotem do jakiejś butelki. Dawkować stosownie do potrzeb.


Na jakie dolegliwości stosować.

Pozdrawiam

Autor:  CYNIG [ 24 stycznia 2010, 19:20 - ndz ]
Tytuł: 

Odnowiciel pisze:
Na jakie dolegliwości stosować.

Pozdrawiam


Na brak dobrego humoru :)

Autor:  Odnowiciel [ 24 stycznia 2010, 20:33 - ndz ]
Tytuł: 

CYNIG pisze:
Odnowiciel pisze:
Na jakie dolegliwości stosować.

Pozdrawiam


Na brak dobrego humoru :)


Jak na brak humoru to zwiększył bym w tej miksturze zawartość procentową z 40 do 95%.

Pozdrawiam.

Autor:  Alex23p [ 24 stycznia 2010, 21:31 - ndz ]
Tytuł: 

Przy takim stężeniu to może równowagi pozbawić, a miało tylko rozweselić - hi hi. :pijemy:

Autor:  adidar [ 01 lipca 2010, 18:16 - czw ]
Tytuł: 

Czy ktoś zna przepis na kilka butelek miodówki? Chciałbym kupić ze 2 litry spirytusu i coś przygotować na zimę ze smakiem. Jak wogóle to przygotować, przechowywać, co trzeba załatwić? Z góry dziękuję za przepisy :uśmiech:

Autor:  bialymis71 [ 01 lipca 2010, 18:25 - czw ]
Tytuł: 

adidar nie lepiej zrobić miód pitny? Wysokie stężenie alkoholu może pozbawić miód właściwości leczniczych.

Autor:  adidar [ 01 lipca 2010, 18:37 - czw ]
Tytuł: 

bialymis71, tutaj akurat bardziej chodzi mi o walory smakowe.

Autor:  bialymis71 [ 01 lipca 2010, 19:11 - czw ]
Tytuł: 

znalazłem coś w necie
http://gotowanie.onet.pl/13318,0,1,miod ... zepis.html
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=90
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,8 ... ,9497.html
Może coś Ci się przyda. Powodzenia

Autor:  górski_pszczelarz [ 01 lipca 2010, 19:43 - czw ]
Tytuł: 

hej adidar to co chcesz zrobic to krupnik a nie miodówka.
Tu masz jeden przepis który sam sprawdzilem:),


- szklanka miodu miodu,
- 1 szklanka wody,
- kilka goździków,
- kawałek cynamonu
- kawałek laski wanilii,
- skórka z połowy pomarańczy,
- 2 szklanki spirytusu.

Ugotuj wode z miodem, dodaj wszystkie przyprawy. Po ochłodzeniu zalej spirytusem, zakręc postaw w ciemnym miejscu i potrzymaj kilka dni. Krupnik powinno pic sie na ciepło i ostroznie:). Bo ma ostrego kopa :uśmiech:

Autor:  adidar [ 01 lipca 2010, 20:27 - czw ]
Tytuł: 

miecio, a co z terminem ważności? bo zrobilbym teraz, a w zime chetnie bym siegnal po to :jem:

Autor:  bialymis71 [ 01 lipca 2010, 20:32 - czw ]
Tytuł: 

Jeśli chodzi o krupnik proszę bardzo kilka dobrych sprawdzonych przepisów i ciekawych informacji
http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=4778
http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=85

Autor:  górski_pszczelarz [ 01 lipca 2010, 22:00 - czw ]
Tytuł: 

adidar z mocniejszymi trunkami jest tak ze im dluzej leza tym lepiej smakuja:) szczegolnie z miodowymi.

Autor:  pawel_k78 [ 02 lipca 2010, 21:27 - pt ]
Tytuł: 

Poddałem raz destylacji niezbyt udany miodek, był ładnie odstany miał już koło 2 lat ale smak pozostawał nieciekawy i nie rokował poprawy. To co wypadło z aparaturki to najlepsze kilka butelek w mojej spiżarce :). Pozostawiłem w stanie czystym około 85% początkowej samoistnie opadło do 70 przez suche i nielakowane korki. Pije czasami kieliszeczek bez lodu, bardzo podnosi ciśnienie i wieczorem można odgonić sen jeszcze na jakąś godzinkę jak trzeba coś pilnie zrobić.
Alkohole monopolowe tak naprawdę nadają się tylko na nalewki i właściwie zgadzam się że nie nadaje się na nalewki bimber.
Każdy alkohol potrzebuje czasu żeby nabrać smaku i łagodności, najprostsze nalewki min, 6 miesięcy. Miody pitne potrzebują wielu lat, choć wielu pije jak się wyklaruje po fermentacji :).
Nalewki miodowe trzeba wyciszać minimum 12 miesięcy, miód długo nadaje nalewce ostry posmak.
Ja mam jedną buteleczkę z 2004r. ma gładki smak i migdałowy aromat ( czort wie skąd).
Wariacje z końską miętą, pokrzywą, miękkimi orzechami włoskimi, mam za sobą.
W tym roku zdradzam nalewki na rzecz win, obrodzą tylko winogrona a mam takie małe kwaśne i bardzo ciemne. Wino z nich ma kolor rubinowy i lekko gorzki smak - świetne z gazowaną mineralną w upalne noce.

Autor:  Kacper4500 [ 06 września 2010, 21:28 - pn ]
Tytuł: 

Ja jak do tąd nie robiłem nalewek, ale w zeszłym roku kolega po prosił żebym zrobił mu miód ze spirytusem.
Zrobiłem tak:
1/2 l spirytusu
1 szklanka miodu lipowego
i chyba cztery cytryny
Gdzieś ten przepis w necie wyczytałem i zrobiłem, posmakowałem i uważałem że to nie może być ten przepis, jakoś mi nie smakowało zbytnio.
Postanowiłem poszukać dalej i szperałem, szperałem i wyszperałem.
Nalewka Plebana
Zrobiłem według przepisu jaki znalazłem w necie.
Zrobiłem dwie, jedną z miodem lipowym, a drugą z miodem ziołowym, do produkcji miodu ziołowego użyłem miodu wiosennego, czyli jest to miodek głównie z drzew owocowych.
Pierwsza nalewka przy degustacji, a degustację przeprowadzałem z sąsiadem gdyż on jest wytrawnym znawcą wszelkich alkoholi.
Po wypiciu kielicha czuło się smak miodu, a dopiero po przełknięciu grzanie w żołądku.
Druga nalewka to już było deczko inaczej gdyż mieszały się różne smaki i było zajefajne.
W pierwszej nalewce opuściłem wódkę, czyli wo-gule jej nie dodałem, a w drugiej nalewce trzymałem się ściśle według przepisu.
Po tej degustacji nawet nie bardzo pamiętałem końca degustacji, a ba nawet na tym forum narozrabiałem i tak wo-gule to chciałem wszystkich przeprosić, a przede wszystkim właściciela stronki i forum.
Nalewka jest super, ale nie należy przesadzać, bo potem przez dwa dni się umiera.
Ciekawi mnie strasznie, jakie smaki będą za cztery miesiące, poczekamy zobaczymy.
Kto nie robił to polecam żeby se zrobił, jest super.

Autor:  wojciechmoro [ 10 września 2010, 22:36 - pt ]
Tytuł: 

Radze uważać na spirytus z miodem, to lek nasercowy może powodować problemy z ciśnieniem. W mojej rodzinie jako lek nasercowy był stosowany na polecenie lekarza i pod jego kontrolą(ciśnienie,EKG).

Autor:  Jerzy [ 10 września 2010, 22:45 - pt ]
Tytuł: 

wojciechmoro pisze:
W mojej rodzinie jako lek nasercowy był stosowany na polecenie lekarza i pod jego kontrolą(ciśnienie,EKG).


A przepraszam, ... lekarz przepisywal na recepte, czy trzeba bylo placic 100%?

Autor:  wojciechmoro [ 10 września 2010, 22:56 - pt ]
Tytuł: 

Zamiast tabletek które nadmiernie obciążały organizm człowieka po 70-tce

Autor:  Jerzy [ 11 września 2010, 02:14 - sob ]
Tytuł: 

wojciechmoro pisze:
Zamiast tabletek które nadmiernie obciążały organizm człowieka po 70-tce


Dobry lekarz, ale pytam:

"recepte wypisal, czy trzeba bylo placic 100%?" :rolf:

Bo nie odpowiedziales mi.

Autor:  Kacper4500 [ 25 września 2010, 00:22 - sob ]
Tytuł: 

Właśnie w obecnej chwili degustuję Nalewkę Plebana robioną na bazie miodu ziołowego i smakiem przypomina maść fitalizynową.
Alkohol mało co czuć, pokrzywa a zaraz za nią mięta i gdzieś tam w oddali jakby karmel, ale ja karmelu nie dawałem a tylko sosnę, ale w sumie jest fajne :soczek: :mniam miodek:

Autor:  pawel. [ 12 listopada 2010, 18:08 - pt ]
Tytuł:  Alkochol z miodem

Przestaje co kolwiek robic czytam tematy i uwazam ze picie to jest dobre zycie a robota to glupota .pozdrawiam smakoszy .Pawel

Autor:  kazik11 [ 14 listopada 2010, 07:09 - ndz ]
Tytuł: 

Nalewki miodowe są mocno zdradliwe, fajnie się pije a później niby człowiek nie pijany a tyłeczek się chwieje.
Nie lubię nalewek miodowych do drinków. :leży_uśmiech:

Autor:  mauro [ 06 stycznia 2012, 21:12 - pt ]
Tytuł:  Re: Alkohol z miodem

Ja robię tak;
1 litr miodu
1 litr soku z cytryny
1 litr spirytusu 80%
wszystko mieszam (sok +miód t to wlewam do spirytusu)
pasowałoby żeby się to przegryzło ze dwa tygodnie ale można już degustować po godzinie.
Oczywiście im starsza tym lepsza

Autor:  SKapiko [ 07 stycznia 2012, 23:30 - sob ]
Tytuł:  Re: Alkohol z miodem

dobre to nawet, ale nie wolno przesadzać :haha:

Autor:  Szczupak [ 08 stycznia 2012, 00:22 - ndz ]
Tytuł:  Re: Alkohol z miodem

mauro,
mauro pisze:
1 litr soku z cytryny

Czy to sok wyciśniety ze świerzych cytryn - 1 litr :szok:
czy raczej 1 litr cytrynowego soku w butelce lub kartonie :chytry:

Autor:  Cordovan [ 08 stycznia 2012, 05:55 - ndz ]
Tytuł:  Re: Alkohol z miodem

A ja robię jeszcze inaczej:

1 litr dobrej wódki
10 dkg cukierków kukułek lub lodowych Ice
1 łyżka stołowa miodu
1 cytryna

miód podgrzewam lekko i wlewam do wódki, mieszam, odstawiam na 24 h do przegryzienia, dopiero na drugi dzień gniotę na miazgę i rozpuszczam w garnku cukierki kukułki (lekko trzeba kapnąć wody ok łyżeczka od herbaty) jak ostygnie wlewam w to sok z wyciśniętej jednej cytryny, mieszam i wlewam do wódki. Takie samo zastosowanie można zrobić z cukierkami lodowymi Ice, tyle że wtedy nie daje się soku z cytryny wcale.
Otrzymujemy miodówkę na kukułkach lub na cukierkach Ice. Smak nieziemski ale jak się wypije za dużo łepek pobolewa. Dla wprawniejszych w mocy trunku można zastosować to w bimberku (niweluje się smak i zapach bimbru wtedy szczególnie kukułką). :wink:

Autor:  mauro [ 08 stycznia 2012, 11:21 - ndz ]
Tytuł:  Re: Alkohol z miodem

Szczupak pisze:
mauro,
mauro pisze:
1 litr soku z cytryny

Czy to sok wyciśniety ze świerzych cytryn - 1 litr :szok:
czy raczej 1 litr cytrynowego soku w butelce lub kartonie :chytry:
Cytuj:

sok wyciśnięty z cytryn i przecedzony przez gęste sitko

Autor:  Beeman [ 07 lutego 2022, 05:45 - pn ]
Tytuł:  Re: Alkohol z miodem

Polecam dobrą wódeczkę. Tylko trzy skladniki. Wódka 45%, miod i propolis. To samo tylko dla orlów 70%. (ze spirytusu +woda)

Autor:  baru0 [ 08 lutego 2022, 21:54 - wt ]
Tytuł:  Re: Alkohol z miodem

Beeman, to Jeszce procentowe ilości składników podaj ;) .

Autor:  JM [ 08 lutego 2022, 22:29 - wt ]
Tytuł:  Re: Alkohol z miodem

Też tylko 3 składniki, a jakie pyszne i jakże łatwe do zapamiętania -
w równych częściach, po 1/3 spirytus + miód + sok z cytryny.
A propolisu też można dodać.

Autor:  Zdzisław. [ 08 lutego 2022, 23:04 - wt ]
Tytuł:  Re: Alkohol z miodem

Propolis dodaje "charakteru " jeszcze lepiej jak zamiast czystego miodu "bazą "są odsklepiny to dodaje "kolorytu" :wink: .

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/